Založiť živnosť trvá pár minút. Ukážeme vám ako na to

Vďaka týmto radám to zvládnete rýchlo a bez komplikácií.

Živnosť je najrozšírenejšou formou podnikania na Slovensku. Predstavíme vám všetko, čo potrebujete vedieť na začiatku podnikania. Ktoré druhy živností existujú, v čom sa líšia a kam treba ísť?

Začínate s podnikaním? Týchto 10 vecí by ste mali mať v malíčku. Chcem vedieť viac

Máte podnikateľský plán, jasnú predstavu a chuť pracovať sám na seba. Čo ďalej? Jeden z najstresujúcejších momentov každého začínajúceho podnikateľa je návšteva úradov, vypĺňanie formulárov a s tým spojený byrokratický kolotoč. Prevedieme vás jednotlivými krokmi na ohlásenie živnosti a pridáme aj návod, ako všetko vybaviť elektronicky z pohodlia domova.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo férovom podnikaní. Pripravené sú pre vás videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s férovými podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Začnite výberom živností

Skôr ako s čímkoľvek začnete, premyslite si, v čom chcete podnikať. Podľa tejto oblasti si potom vyberajte živnosti.

Voľné živnosti

Stačí mať minimálne 18 rokov, byť spôsobilý na právne úkony a bezúhonný. Do tejto kategórie spadajú základné živnosti – napríklad výroba, stavebníctvo, obchod, programovanie, ubytovanie, poradenstvo, účtovníctvo, reklama. Odporúčané živnosti nájdete na stránke Ministerstva vnútra.

Remeselné

Na tieto živnosti treba splniť aj podmienky odbornej spôsobilosti získanej vyučením v odbore. Sem patria živnosti ako stolárstvo, kaderníctvo či mäsiarstvo. Detailný zoznam a informácie k uznaniu spôsobilosti nájdete na tomto mieste.

Viazané

Živnosti, kde treba získať odbornú spôsobilosť inak ako vyučením v odbore. Patrí sem napríklad reštaurovanie, prevádzkovanie cestovnej kancelárie či ubytovacie služby v kempingoch. Zoznam spôsobilostí a informácie k ich získaniu nájdete na tejto stránke.

Cena za registrovanie živnosti je 5 € za každú voľnú živnosť a 15 € za každú remeselnú alebo viazanú živnosť pri osobnom ohlásení na živnostenskom úrade.

Ako sa dá pri registrácii ušetriť

Pri elektronickom ohlásení živnosti cez www.slovensko.sk je cena 0 € za každú voľnú živnosť a 7,50 € za každú remeselnú alebo viazanú živnosť. Aj keď môže byť lákavé registrovať čo najviac živností, odporúčame vybrať len tie, v ktorých plánujete podnikať. Pôsobí to hodnovernejšie a poukazuje na to, že máte špecializáciu. Pri rozšírení podnikania môžete kedykoľvek pridať ďalšie živnosti bez obmedzenia.

Všetko o živnosti nájdete v zákone č. 455/1991 Z.z. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon).

Ako nazvať svoju živnosť?

Pri živnostníkoch je to spravidla reálne meno a priezvisko. K nim si však môžete určiť aj dodatok, ktorý dotvorí značku vášho podnikania alebo presnejšie určuje, čomu sa venujete (napr. Ján Farebný − Web pre vaše podnikanie).

Skôr, ako pristúpite k ďalšiemu kroku, prípadne k samotnej registrácii, skontrolujte si, či vami vybraté obchodné meno nie je už obsadené. Spravíte tak vyhľadaním na obchodnom alebo živnostenskom registri.

Ako správne fakturovať a čo na to treba. Čítajte 2. diel biznis manuálu od O2. Chcem vedieť viac

Aký je rozdiel medzi miestom podnikania a prevádzkarňou

Miesto podnikania je adresa, ktorá sa zapisuje do verejného živnostenského registra. Často to býva trvalé bydlisko. Môže to byť však aj iná adresa.

Prevádzkareň je miesto, kde ponúkate svoje služby alebo vykonávate podnikanie. Zvyčajne to nebýva trvalé bydlisko, lebo musí spĺňať konkrétne požiadavky (reštaurácia, kaderníctvo, obchod). V tom prípade treba ako prevádzkareň určiť presné miesto prevádzky.

Na úrady nemusíte ísť osobne

Ak máte určené meno, adresu aj živnosti na podnikanie, treba ísť ohlásiť živnosť živnostenskému úradu. Možno to spraviť dvomi spôsobmi: osobne alebo elektronicky.

Osobne

Živnostníci musia ohlásiť živnosť v mieste svojho trvalého bydliska. Tu nájdete zoznam úradov podľa krajov a okresov z celého Slovenska.

Nezabudnite na tieto náležitosti:

  • vyplnený formulár − môžete si ho stiahnuť, vytlačiť a vyplniť v pokoji doma,
  • ak zakladáte remeselnú či viazanú živnosť, potrebujete preukázať aj odbornú spôsobilosť alebo spôsobilosť svojho zodpovedného zástupcu podľa podmienok,
  • ak je sídlo podnikania či prevádzkarne iné ako trvalý pobyt, potrebujete preukázať oprávnenie na užívanie nehnuteľnosti,
  • zaplatiť správny poplatok 5 € za voľnú živnosť, 15 € za viazanú či remeselnú živnosť. Najlepšou možnosťou je prostredníctvom elektronického kolku priamo na úrade. Dá sa platiť v hotovosti aj platobnou kartou.

Často vám osvedčenie o živnostenskom oprávnení s IČO (identifikačné číslo) po odovzdaní všetkých podkladov a po splnení požiadaviek vydajú aj v deň návštevy úradu alebo ho zašlú poštou do troch dní.

Živnostenský úrad oznámi príslušnému daňovému úradu, zdravotnej poisťovni aj Sociálnej poisťovni, že ste si založili živnosť. Na tieto úrady preto nemusíte chodiť.

Daňový úrad vám do 30 dní pošle osvedčenie o registrácií – tzv. kartičku DIČ.

Elektronicky

Ak máte občiansky preukaz s elektronickým čipom aktivovaný na elektronické podpisovanie, živnosť si môžete jednoducho založiť aj z pohodlia svojej obývačky na stránke www.slovensko.sk.

Po prihlásení postupujte takto:

Sekcia Podnikateľ → Začatie podnikania → Registrácia živnosti → Služby živnostenského registra → jednotné kontaktné miesto → zvolenie okresného úradu podľa bydliska alebo sídla → online formulár pre fyzickú osobu. 

Potrebné prílohy je ideálne vkladať vo formáte PDF.

Majte prehľad hneď od začiatku

Aj keď ako živnostník nemusíte mať vlastný podnikateľský bankový účet (stačí vám aj váš osobný), odporúčame ho založiť. Pomôže vám udržať jasný prehľad v bezhotovostných príjmoch, výdavkoch a úhradách poistného. Mnohé banky ponúkajú vedenie účtov bez poplatkov alebo prvý rok grátis. Na založenie budete potrebovať osvedčenie o živnostenskom oprávnení.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu určené pre živnostníkov, ktorý si uplatňujú paušálne výdavky:


Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli vo vašom podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť nás na vylepšenie obsahu či chybu v ňom, napíšte nám na Ďakujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Naučte sa správne fakturovať. Pomôžeme vám

Bez faktúry, účtovného dokladu alebo bločku sa k peniazom ako podnikateľ nedostanete. Ich vystavenie je jednoduchý proces, stačí si dať pozor na niekoľko administratívnych detailov.

Vystavenie faktúry, či v našom prípade účtovného dokladu patrí k najpríjemnejším častiam podnikania. Za svoje úsilie, produkt, prácu alebo schopnosti sa konečne dostanete o krôčik bližšie k peniazom. Či už faktúra alebo účtovný doklad by mali obsahovať viacero konkrétnych údajov. Ktoré to sú, sa dozviete v našom návode.

Začínajúci podnikatelia zvyknú brať vystavovanie faktúry alebo účtovného dokladu na ľahkú váhu. Majú predsa biznis plán, obišli všetky úrady, plnia svoje záväzky a vedia, koľko si budú za svoje služby a produkty pýtať.

Možno sa spoľahnúť na rôzne aplikácie a online pomocníkov. To síce vie vystavenie výrazne uľahčiť, no bez toho, aby ste vedeli, čo všetko musí faktúra alebo účtovný doklad obsahovať a ako má vyzerať, môžete urobiť viacero zbytočných chýb. Teraz vám vysvetlíme, ako im predísť.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo férovom podnikaní. Pripravené sú pre vás videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s férovými podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

V návode sa zameriavame na účtovný doklad. V bežnej praxi sa ale s týmto názvom nestretnete. Účtovný doklad je mnohokrát označovaný, dokonca priamo v aplikáciach a online pomocníkoch, ako faktúra. Detailné informácie o účtovnom doklade sú definované v zákone o účtovníctve.

Čo by mal obsahovať účtovný doklad (faktúra)

Dobrou správou je, že z formálneho hľadiska môžete povoliť uzdu svojej fantázii − zákon nevyžaduje konkrétnu formu, ako a kde musia byť jednotlivé údaje uvedené. Stačí si dať pozor na to, aby ste nezabudli na tieto povinné náležitosti:

  • slovné a číselné označenie účtovného dokladu,
    Účtovné doklady musia byť vydávané číselne za sebou. Ich označenie a číslovanie si môžete zvoliť sami. Je ale treba postupovať tak, aby zo zvoleného postupu bolo jasné, že účtovné doklady sú úplné. Účtovné doklady začínajte napr. číslom 11 − prvý bude označený 11001, nasledujúci 11002 atď. Dôležité je nepomýliť sa a dodržiavať číselné poradie.
  • obsah účtovného prípadu a označenie jeho účastníkov,
    Pojmom účtovný prípad označujeme službu alebo tovar, za ktorú/-ý vystavujeme účtovný doklad (napr. poradenstvo alebo grafické služby). Na účtovnom doklade musí byť uvedený aj vystavovateľ účtovného dokladu, ktorým ste v tomto prípade vy a príjemca účtovného dokladu, ktorým je ten, komu ste produkt alebo službu dodali.
  • peňažná suma alebo údaj o cene za mernú jednotku a vyjadrenie množstva,
    Ak napríklad vystavujete účtovný doklad za viac kusov alebo litrov produktu, napr.  5 l jablčného muštu celkovo za 5 €, uvediete mernú jednotku liter, cenu za liter − napr. 1 €, počet litrov − napr. 5 a nakoniec celkovú sumu − 5 €.

  • dátum vyhotovenia účtovného dokladu,
    Je to termín, kedy ste vystavili účtovný doklad.
  • dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia,
    Dôležitým termínom na účtovnom doklade je aj dátum, kedy ste napríklad dokončili webstránku a odovzdali ju klientovi. Zákon podnikateľom neprikazuje uvádzať v účtovnom doklade dátum jeho splatnosti. Podľa Obchodného zákonníka je to však max. 60 dní od dátumu dodania, pokiaľ sa obe strany nedohodnú inak. V praxi sa bežne obdobie splatnosti uvádza, väčšinou je to 14 dní od jej dodania.
  • podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v účtovnej jednotke a podpisový záznam osoby zodpovednej za jeho zaúčtovanie,
    Ide o vlastnoručný podpis alebo preukázateľný účtovný záznam nahrádzajúci vlastnoručný podpis v technickej forme. Oba spôsoby sú rovnocenné a oba je možno použiť na mieste, kde sa vyžaduje vlastnoručný podpis.
  • označenie účtov, na ktorých sa účtovný prípad zaúčtuje v účtovných jednotkách účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva, ak to nevyplýva z programového vybavenia.
    Zjednodušene, na účtovnom doklade musí byť uvedené číslo účtu, na ktoré príjemca služby alebo produktu zasiela peňažnú sumu.

Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Čítajte 3. diel biznis manuálu od O2. Chcem vedieť viac

Na jednoduché vystavovanie účtovných dokladov či faktúr existuje množstvo šikovných aplikácií. V samostatnom článku tohto seriálu vám predstavíme a odporučíme tie, ktoré vám dokážu podnikanie reálne uľahčiť. Presné znenie zákonov, ktoré upravujú faktúry ako účtovné a obchodné doklady, nájdete tutu.

O tom, čo musí faktúra obsahovať podľa zákona o pridanej hodnote, si povieme v ďalších článkoch seriálu O2 pre biznis. Samostatné vydanie bude venované aj eKase a podnikateľom a živnostníkom, ktorí používajú virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP) alebo online registračnú pokladnicu (ORP) na vystavovanie bločkov.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu určené pre podnikateľov s paušálnymi výdavkami:


Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli vo vašom podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť nás na vylepšenie obsahu či chybu v ňom, napíšte nám na Ďakujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac