5 tipov k podávaniu daňového priznania, ktoré musíte poznať

Ste malý podnikateľ? Tieto rady sa vám pri podávaní daňového priznania budú hodiť.

Byť živnostníkom nepatrí k najľahším formám obživy. Nielenže sa treba obracať, aby ste sa uživili, no oproti zamestnancom popritom často riešite množstvo zložitej byrokracie. Pevnou súčasťou podnikateľského života je aj podávanie daňového priznania. Rituál, ktorý sa so železnou pravidelnosťou opakuje na konci marca. 

Aby sme vám podávanie daňového priznania čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás sumár užitočných tipov, ktoré sa vám môžu hodiť.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Dobre si skontrolujte, či ste všetko správne vyplnili

Pri podávaní daňového priznania si dajte pozor na niekoľko vecí:

  • Vyberte si správne tlačivo. Ak ste fyzická osoba s príjmom zo živnosti, podávate Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, typ B.
  • Pri vypĺňaní si pozorne prečítajte názvy všetkých oddielov a riadkov a vyplňte iba tie, ktoré sa vás týkajú. Pomôžte si poučením k vyplneniu daňového priznania.
  • Skontrolujte, či ste uviedli všetky požadované údaje. Často sa zabúda napríklad na kód SK NACE na prvej strane. O čo presne ide sa dočítate tu.
  • Nezabudnite pripojiť povinné prílohy, ktoré sú uvedené v poučení na vyplnenie príslušného priznania.
  • Pri úhrade dane si skontrolujte, či máte správne číslo účtusprávny variabilný symbol.

Detailné informácie k podávaniu daňových priznaní nájdete na stránkach Finančnej správy SR.

Ak nestíhate, predĺžte si lehotu (a nielen preto)

Ako živnostník by ste daňové priznanie za rok 2019 mali podať do konca marca 2020. Ak tento termín nestíhate, môžete daňovému úradu najneskôr do konca marca oznámiť odklad.

Lehotu si môžete predĺžiť maximálne o:

  • 3 mesiace – ak ste v roku 2019 nemali príjmy zo zdrojov v zahraničí,
  • 6 mesiacov – ak ste v roku 2019 mali príjmy zo zdrojov v zahraničí.

V prípade, že je vaša firma v konkurze alebo likvidácii, lehotu si môžete predĺžiť len podaním žiadosti, a to najneskôr do 15 dní pred uplynutím 3-mesačnej lehoty na podanie daňového priznania.

Predĺženie lehoty podania daňového priznania máva aj iný, čisto finančný dôvod. Môže vám totiž pomôcť ušetriť ako na sociálke, tak na preddavkoch na daň z príjmov, ako vysvetlíme nižšie. Kedy sa vám (ako SZČO) teda oplatí využiť túto možnosť?

  • Ak ste v predošlom roku dosiahli príjem, ktorý presiahol hranicu na vznik povinnosti platenia odvodov do Sociálnej poisťovne,
  • Pokiaľ by ste mali platiť vyššie sociálne odvody ako doteraz.
  • Vzniká vám povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov.
  • Podaním daňového priznania sa vám tieto preddavky zvýšia.

V každom z uvedených prípadov hráte o čas (a peniaze).
Čo sa týka sociálnych odvodov, pri podaní daňového priznania v riadnej lehote (do konca marca), prvý odvod (resp. zvýšený odvod) musíte zaplatiť najneskôr do 10. 8. Podaním odkladu sa tento dátum posunie až na 9. 11. Práve ste ušetrili na platbách za 3 mesiace.

Podobná situácia je pri preddavkoch na daň z príjmov. Štvrťročné preddavky sa platia vždy do konca kalendárneho štvrťroka. Pokiaľ podáte DP v riadnom termíne, tak prvý preddavok musíte zaplatiť do konca júna. Ak si ho posuniete o 3 mesiace, prvý preddavok (resp. zvýšený) musíte zaplatiť do 30. 9. Znamená to, že zaplatíte o 1 preddavok na daň z príjmov menej alebo v jeho pôvodnej výške. Navyše, rozdiely na preddavkoch na dani z príjmov sa u fyzických osôb nedoplácajú.

Viac detailných informácií a konkrétnych príkladov nájdete v tomto článku.

Využite daňový bonus, týka sa pravdepodobne aj vás

Ako živnostník s aktívnymi príjmami si môžete daň znížiť aj o nezdaniteľné časti základu dane či daňový bonus.

Uplatniť si môžete tieto nezdaniteľné časti základu dane:

  • na daňovníka,
  • na manželku (manžela),
  • na zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie,
  • na úhrady spojené s kúpeľnou starostlivosťou.

Viac podrobností o nezdaniteľných častiach základu dane nájdete na portáli Finančnej správy.

Zároveň si môžete daň z príjmov za rok 2019 znížiť o:

  • daňový bonus na dieťa,
  • daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky.

Daňový bonus na dieťa si môžete uplatniť, ak ste v roku 2019 mali príjmy aspoň vo výške 3 120 €. Avšak nezabúdajte na to, že daňový bonus na dieťa si môže uplatniť iba jeden z rodičov.

Výška bonusu na dieťa je 22,17 € mesačne na každé jedno vyživované a nezaopatrené dieťa. Zároveň, ak má dieťa do 6 rokov, jeho výška je až dvojnásobná, teda 44,34 € mesačne. Dvojnásobná výška však platí až od 1.4.2019, a tak pri dieťati do 6 rokov sú prvé tri mesiace roka v nižšej sume.

Príklad: Ak malo dieťa počas roka 2019 viac ako 6 rokov, bude ročný daňový bonus v sume 266,04 € (12 x 22,17 €). Ak malo dieťa počas roka 2019 menej ako 6 rokov, bude daňový bonus v sume 465,57 € (3 x 22,17 € + 9 x 44,34 €). Ak dieťa v priebehu roka 2019 dosiahlo vek 6 rokov, bude výška ročného daňového bonusu rôzna v závislosti od mesiaca, v ktorom dieťa daný vek dosiahlo.

Daňovým bonusom na zaplatené úroky z hypotéky je suma až vo výške 50 % zo zaplatených úrokov v roku 2019, najviac však do výšky 400 € za rok.

Odpočítajte si príjmy oslobodené od dane

Príjem z prenájmu alebo príjem z príležitostných činností je od dane oslobodený, najviac ale do výšky 500 € celkovo. Ak dosiahnete príjmy z prenájmu alebo z príležitostných činností vo vyššej sume, ako je 500 €, do priznania zahrniete len príjem presahujúci sumu 500 €. V rovnakom pomere však musíte upraviť aj skutočné výdavky.

Nenechajte štátu prepadnúť ani percento

Dve percentá zo zaplatenej dane môžete venovať vybranej organizácii, ktorá je uvedená v zozname prijímateľov. Kolónka na poukázanie dane je súčasťou daňového priznania.

Ak ste vykonali viac ako 40 hodín dobrovoľníckej činnosti, môžete poukázať prijímateľovi až tri percentá. Budete na to potrebovať potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti od organizácie, pre ktorú ste túto činnosť vykonávali. V prípade, že dve alebo tri percentá nepoukážete, tieto peniaze „prepadnú“ štátu.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovým priznaním:

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Podávate daňové priznanie po prvýkrát? Bez týchto odpovedí sa nepohnete

Ušetrite čas a vyhnite sa zbytočnému stresu. Spísali sme pre vás odpovede na 9 základných otázok, s ktorými bude podávanie daňového priznania úplná pohoda.

Príprava a podanie daňového priznania vám nemusí strpčovať život. Stačí byť trpezlivý, pozorný a poznať všetky možnosti dopredu. Prinášame vám odpovede na všetky dôležité otázky, ktoré s podávaním daňového priznania (DP) súvisia. Vysvetlíme vám, kedy musíte priznanie podávať, aké na to máte termíny, ako si vypočítať daň, ale aj kam poslať peniaze.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené  videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Kedy máte povinnosť podať daňové priznanie?

Daňové priznanie musíte podávať, ak vaše príjmy v roku 2019 presiahli hranicu 1 968,68 €. Ak sú vaše príjmy nižšie, daňové priznanie podávate iba v prípade, že ste dosiahli daňovú stratu alebo ste k tomu boli vyzvaní správcom dane. To sa však týka len malého percenta živnostníkov, ďalej budeme teda uvažovať o scenári, keď podávate daňové priznanie štandardným spôsobom.

Dokedy ho musíte podať?

Daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2019 ste povinní podať do 31. 3. 2020. Do tohto dátumu ste zároveň povinní daň z príjmov aj zaplatiť. Na tento detail zvyknú zabúdať najmä ľudia, ktorí podávajú daňové priznanie po prvýkrát, a nechávajú si všetko na poslednú chvíľu. Ak v tejto lehote daňové priznanie nepodáte, hrozí vám pokuta od 30 € do 16 000 €.

Pre obzvlášť vyťažených ľudí existuje ešte jedna možnosť, o ktorej sa dočítate v druhej časti nášho sprievodcu. Ide o sumy, ktoré môžu byť hlavne pre malých podnikateľov likvidačné. Odporúčame vám preto stanoviť si deadline na podanie a zaplatenie DP minimálne týždeň pred skončením každej spomenutej lehoty.

Ako podáte daňové priznanie?

Ako živnostník podávate daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, typ B. Všetko už len elektronicky cez portál Finančnej správy SR. Detailné informácie k tomu, ako daňové priznanie vyplniť, nájdete na stránkach Finančnej správy SR alebo si pozrite tento prehľadný, jasný a hlavne detailný videonávod. Takto to hravo zvládne aj úplný začiatočník.

Aké príjmy sú predmetom zdanenia?

V daňových priznaniach ste povinní uviesť len zdaniteľné príjmy. Tu je dôležité upozorniť na to, že vaše príjmy nie sú všetky rovnaké a delia sa na aktívne a pasívne. Prečo je to dôležité? Lebo to má priamy dosah v súvislosti s odvodovou povinnosťou, ako aj uplatnením nezdaniteľnej časti základu dane a podobne.

Aktívne príjmy

Výhodou aktívnych príjmov je, že si pri nich môžete uplatniť daňové zvýhodnenia, ako sú nezdaniteľné časti základu dane, nárok na daňový bonus, a môžete tiež vykázať daňovú stratu, či odpočítať zo základu dane daňovú stratu z predchádzajúcich období.

Nevýhodou je fakt, že dosahovaním aktívnych príjmov vám vzniká povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie a po dosiahnutí určitej výšky príjmov aj odvody do Sociálnej poisťovne.

Medzi aktívne príjmy sa radia:

  • príjmy zo závislej činnosti: ide o príjmy napríklad zo súčasného alebo z predchádzajúceho pracovnoprávneho vzťahu, štátnozamestnaneckého pomeru, príjmy za prácu likvidátorov, prokuristov, členov družstiev, spoločníkov a konateľov spoločností s ručením obmedzeným, platy a funkčné príplatky ústavných činiteľov SR, odmeny za výkon v orgánoch územnej samosprávy, odmena za výkon zapisovateľa volebnej komisie a pod.,
  • príjmy z podnikania: napríklad príjmy zo živnosti, príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a pod.,
  • príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti: napríklad príjmy z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, z ktorých nebola daň vybratá zrážkou, príjmy znalcov a tlmočníkov, príjmy z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ktoré nie sú živnosťou, príjmy z činnosti športovca alebo športového odborníka a pod.

Pasívne príjmy

Pri pasívnych príjmoch je výhoda najmä v tom, že z nich neplatíte odvody do Sociálnej a v niektorých prípadoch ani do zdravotnej poisťovne.

Ich najväčšou nevýhodou je však nemožnosť uplatniť si daňové zvýhodnenia či vykázať daňovú stratu. To znamená, že v prípade, ak vaše výdavky budú presahovať pasívne príjmy, môžete si ich uplatniť len do výšky týchto príjmov.

Medzi pasívne príjmy zaraďujeme:

  • príjmy z prenájmu nehnuteľností vrátane príjmov z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú ako príslušenstvo nehnuteľnosti,
  • príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu,
  • príjmy z kapitálového majetku, napríklad úroky a ostatné výnosy z cenných papierov, úroky, výhry a iné výnosy z vkladov na vkladných knižkách, dávky z doplnkového dôchodkového sporenia a pod.,
  • ostatné príjmy, napríklad príjem z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľností, príjem z predaja hnuteľných vecí, výhry v lotériách a podobných hrách, výhry z reklamných súťaží a pod…

Ak sa vás pasívne príjmy netýkajú, podávanie DP máte zľahčené, vždy je však dobré vedieť, čo všetko sa zdaňuje.

Aké výdavky si môžete uplatniť?

Daň sa nikdy neplatí zo súčtu všetkých príjmov, ale iba z ich časti. Každý živnostník si môže vybrať, či si pri výpočte základu dane z príjmu odpočíta paušálne alebo skutočné výdavky. Rozhodujete sa, samozrejme, podľa toho, čo je pre vás výhodnejšie, konkrétne:

  • paušálne výdavky si môžete uplatniť maximálne do výšky 60 % z celkových príjmov, maximálne ale do výšky 20 000 €. Ich výhodou je, že ich nemusíte nijako preukazovať,
  • skutočné výdavky musíte preukázať riadnym dokladom a mať ich zaúčtované v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva alebo evidované v daňovej evidencii. Oplatia sa, ak presahujú 60 % vašich príjmov alebo strop 20 000 €.

Ak si chcete vypočítať predpokladanú daň z príjmu, v predchádzajúcom vydaní O2 pre biznis sme pre vás pripravili jednoduchý návod. Platí pre fakturujúcich živnostníkov s paušálnymi výdavkami bez iných príjmov či zamestnania.

Všetci robia chyby, no vy už pri podávaní daňového priznania nemusíte. Na čo si dať najväčší pozor sa dočítate v 3. diele nášho sprievodcu. Chcem vedieť viac

Ako si môžete uplatniť skutočne preukázané výdavky?

V daňovom priznaní si môžete skutočné výdavky uplatniť, len ak súvisia s vašou podnikateľskou činnosťou a viete ich preukázať. Murár si napríklad môže uplatniť do daňových výdavkov nákup miešačky, pretože súvisí s vykonávaním murárskych prác, dávať sem bloček za bicykel alebo akvárium by mu u daňovákov neprešlo.

Každý z výdavkov, ktorý si chcete uplatniť, by ste mali mať buď:

  • zaúčtovaný v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva, alebo
  • zaevidovaný v daňovej evidencii.

V prípade, že si uplatňujete skutočne preukázané výdavky zaúčtované v účtovníctve, ste povinní podať aj účtovnú závierku, ktorá sa podáva ako samostatné podanie (nie príloha), ale musí byť podaná v rovnakej lehote ako daňové priznanie.

V prípade, že si vediete daňovú evidenciu, mali by ste z nej vedieť čerpať všetky potrebné údaje do daňového priznania. Daňová evidencia by mala obsahovať:

  • vaše príjmy,
  • daňové výdavky,
  • hmotný a nehmotný majetok,
  • zásoby a pohľadávky,
  • záväzky

Daňová evidencia nie je povinnou prílohou daňového priznania, nemusíte ju teda prikladať. Údaje z nej sa vyplnia priamo v daňovom priznaní.

Akými spôsobmi si ešte môžete znížiť základ dane?

Okrem výdavkov si v daňovom priznaní môžete uplatniť aj nezdaniteľné časti základu dane, daňový bonus či nezahrnúť príjmy oslobodené od dane. Viac si o nich môžete prečítať v našom článku 5 tipov k podávaniu daňového priznania.

Aké prílohy je potrebné pripojiť k priznaniu?

Medzi najbežnejšie povinné prílohy, ktoré by ste mali priložiť k daňovému priznaniu, patria:

  • potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti, ktoré vydáva zamestnávateľ,
  • potvrdenie o zaplatených úrokoch z úveru na bývanie (ak si znižujete daň z príjmov o daňový bonus na zaplatené úroky),
  • rodný list dieťaťa alebo potvrdenie o návšteve školy.

Všetky povinné prílohy sú uvedené aj v poučení na vyplnenie daňového priznania.

Tento rok už nie ste povinní predkladať potvrdenie o návšteve školy dieťaťa, ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom na strednej škole. Takisto bola zrušená povinnosť opakovane prikladať rodný list, ak ste ho už raz priložili a nedošlo k zmene údajov.

Ako daň uhradíte?

Daň z príjmov v roku 2020 môžete uhradiť bezhotovostným prevodom z účtu, prípadne poštovým poukazom.

Aby ste vedeli, na aké číslo účtu daň zaplatiť, musíte poznať svoj „osobný účet daňovníka“, ktorý vám po registrácii oznámil správca dane. Overiť si ho viete aj na stránke Finančnej správy.

Číslo účtu na úhradu dane sa skladá zo 16 číslic a z 3 častí:

  • predčíslia účtu – pre živnostníka, ktorý je rezidentom na Slovensku, je to číslo 500208,
  • osobného účtu daňovníka – základného čísla účtu, ktoré vám bolo pridelené správcom dane, napríklad 8000000001,
  • kódu banky – kód štátnej pokladnice je 8180.

Výsledné číslo účtu je v takom prípade 500208-8000000001/8180. Toto číslo je ešte potrebné previesť na IBAN, napríklad pomocou kalkulačky na to určenej.

Pri úhrade dane nezabudnite použiť variabilný symbol v tvare 1700992019.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovým priznaním:


Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac