Tieto výdavky si v daňovom priznaní nezabudnite uplatniť

Prezradíme vám, ktoré daňové výdavky si môžete uplatniť a čo vám daňováci rozhodne neuznajú.

Spracovali sme pre vás jednoduchý a stručný prehľad najčastejších daňových výdavkov, ktoré si drobní podnikatelia zvyknú pri podávaní daňového priznania uplatňovať.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené  videá, praktické rady a manuály aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Platenie daní prirodzene neteší nikoho. Nakoniec to však nemusí byť až také zlé, ako sa to na prvý pohľad javí. Najmä ak viete, čím všetkým si môžete ako živnostník a malý podnikateľ daň z príjmov znížiť.

Poradíme vám, ktoré výdavky si v daňovom priznaní uplatniť môžete a ktoré, naopak, určite nie, a tohtoročné marcové priznanie istotne prežijete v zdraví a v pohode.

Čo sú to daňové výdavky?

Daňový výdavok je v zákone definovaný ako výdavok (náklad), ktorý je preukázateľne vynaložený daňovníkom na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov a ktorý je zaúčtovaný v účtovníctve alebo zaevidovaný v daňovej evidencii osoby. Na ich uplatnenie si vyberáte buď paušálne, alebo skutočné výdavky.

Aký je rozdiel medzi paušálnymi a skutočnými výdavkami a ktoré sú pre vás výhodnejšie, sa dozviete v tomto článku.

Oba typy výdavkov majú svoje pozitíva. Všetko závisí od konkrétnej situácie, typu vášho podnikania, príjmu a ďalších faktorov. V tomto článku sa zameriame na skutočné výdavky a príklady ich uplatňovania.

Najčastejšie výdavky, ktoré sa vás môžu týkať

Rozoberme si teraz na drobné najbežnejšie daňové výdavky, ktoré si malí podnikatelia zvyknú uplatňovať.

Odvody do „sociálky“ a „zdravotky“

Do daňových výdavkov si môžete zahrnúť odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne, ale len tie, ktoré ste reálne aj v danom roku uhradili. Ak ste napríklad odvody za december 2019 zaplatili 7. januára 2020, tieto odvody budú už daňovým výdavkom roka 2020. Veľa ľudí tu zvykne robiť chybu, lebo majú pocit, že platba za december patrí do predchádzajúceho roku. Daňové priznanie sa týka len príjmov a výdavkov z daného kalendárneho roka.

Ak ste zároveň aj zamestnávateľom, môžete si uplatniť aj poistné a príspevky, ktoré platíte za svojich zamestnancov.

Výdavky na stravovanie

Ako živnostník (ktorý zároveň nie je zamestnancom), máte nárok aj na stravné za každý odpracovaný deň, pričom ide o sumu maximálne 5,10 €. Ak je hodnota obeda vyššia, uplatníte si len sumu do tejto hodnoty.

Stravné si môžete uplatniť takto:

  • kúpou gastrolístkov,
  • na základe dokladov z každého obedu z eKasy, prípadne faktúry.

Ak ste zamestnávateľom, tak si môžete uplatniť aj príspevky, ktoré poskytujete na stravovanie svojim zamestnancom. Maximálny príspevok na ich stravovanie je 2,81 €.

Cestovné náhrady

Daňovým výdavkom sú aj cestovné náhrady. Pri pracovnej ceste v rámci Slovenska si môžete uplatniť náhrady:

  • cestovných výdavkov,
  • výdavkov na ubytovanie,
  • stravné,
  • nevyhnutných vedľajších výdavkov,
  • cestovných výdavkov za cesty na návštevu rodiny.

To isté platí aj pri zahraničnej pracovnej ceste, avšak s ďalším príjemným bonusom. Navyše si totiž môžete uplatniť aj náhrady:

  • na poistenie nevyhnutných liečebných nákladov,
  • výdavkov na očkovanie.

Uplatniť si môžete aj cestovné náhrady, ktoré sú poskytované vašim zamestnancom. Nezabudnite na to najmä v prípade, ak idete napríklad na služobnú cestu viacerí z tímu.

Výdavky na pohonné látky

Ak v podnikaní používate súkromné auto, môžete si zahrnúť do výdavkov spotrebované pohonné látky takto:

  • do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu a do výšky základnej náhrady, teda 0,193 € na každý kilometer jazdy,
  • formou paušálnych výdavkov do výšky 50 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok a primeraného počtu najazdených kilometrov. V tomto prípade si už základnú náhradu za každý kilometer jazdy nemôžete uplatniť .

Ak používate firemné auto, môže si uplatniť výdavky na spotrebované pohonné látky takto:

  • formou paušálnych výdavkov do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok,
  • na základe dokladov o nákupe najviac do výšky vykázanej z prístrojov satelitného systému,
  • vo výške stanovenej podľa cien platných v čase ich nákupu. V tomto prípade je potrebné viesť knihu jázd.

Výdavky pri používaní majetku na súkromné účely

Pri využívaní majetku na súkromné účely sa daňový výdavok uznáva len sčasti. A to v takom pomere, v akom ho využívate na podnikateľskú činnosť. Medzi výdavky, ktoré súvisia s využívaním majetku na súkromné účely, patria:

  • výdavky na obstaranie majetku,
  • výdavky na technické zhodnotenie majetku,
  • výdavky na prevádzkovanie majetku,
  • výdavky na opravy a udržiavanie majetku.

Ide napríklad o odpisy automobilu, ale aj náklady na jeho opravu, výdavky na nákup mobilu, ale aj na jeho paušál a podobne.

Ako poctivo podnikať v hotelierstve a čo vedieť o daňovom priznaní? Počúvajte náš podcast

Výdavky, ktoré súvisia s používaním majetku na súkromné účely, si do daňových výdavkov môžete uplatniť 2 spôsobmi:

  • v preukázateľnej výške, a to v závislosti od pomeru, v akom tento majetok využívate na podnikanie,
  • formou paušálnych výdavkov, a to vo výške 80 %.

Tieto spôsoby uplatnenia výdavkov ale neplatia pre:

  • niektoré výdavky osobnej potreby, ktoré podľa zákona nie sú daňovými výdavkami, napríklad nákup spoločenských odevov či nákup dioptrických okuliarov,
  • výdavky, ktoré súvisia s vašimi nehnuteľnosťami,
  • výdavky v súvislosti s poskytnutím motorového vozidla vášmu zamestnancovi na služobné aj súkromné účely,
  • výdavky zamestnávateľa na majetok, ktorý poskytol zamestnancovi ako zamestnanecký benefit (dohodnutý v pracovnej zmluve),
  • výdavky na spotrebované pohonné látky,
  • daň z motorových vozidiel.

Príklad: Živnostník Ján si v roku 2020 kúpil mobilný telefón v hodnote 800 €. Mesačný paušál k telefónu je v hodnote 50 €. V priebehu roka si kúpil aj nový notebook v hodnote 1 200 €. Ján telefón aj notebook využíva aj na podnikanie, aj na súkromné účely.

V akej výške si môže uplatniť výdavky na tento majetok?

Ján si môže uplatniť výdavky takto:

  • výdavok na nákup telefónu: 800 €, daňový výdavok: 640 € (80 % z 800 €),
  • mesačný paušál k telefónu: 50 €, daňový výdavok: 40 € (80 % z 50 €),
  • výdavok na nákup notebooku: 1 200 €, daňový výdavok: 960 € (80 % z 1 200 €).

Ktoré výdavky si nemôžete uplatniť

Uplatniť si nemôžete tie výdavky, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom alebo ich neviete preukázať napríklad dokladom.

Medzi výdavky, ktoré si uplatniť nemôžete, patria napríklad:

  • výdavky na osobnú spotrebu,
  • pokuty či úroky z omeškania u dlžníka,
  • výdavky na reprezentáciu, ako sú pracovné večere, káva a podobne,
  • výdavky na obstaranie hmotného a nehmotného majetku (uplatniť si môžete odpisy),
  • manká a škody presahujúce prijaté náhrady,
  • výdavky na darčekové reklamné poukážky
  • a iné.

Podrobnejšie informácie o daňových výdavkoch si môžete prečítať na portáli Finančnej správy.

Okrem výdavkov si v daňovom priznaní môžete uplatniť aj nezdaniteľné časti základu dane, daňový bonus či nezahrnúť príjmy oslobodené od dane. Viac si o nich môžete prečítať v našom článku 5 tipov k podávaniu daňového priznania.

Okrem výdavkov si v daňovom priznaní môžete uplatniť aj nezdaniteľné časti základu dane, daňový bonus či nezahrnúť príjmy oslobodené od dane. Viac si o nich môžete prečítať v našom článku 5 tipov k podávaniu daňového priznania.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovými výdavkami:

Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Paušál verzus skutočné výdavky: čo sa vám oplatí viac?

Ste malý podnikateľ a neviete, či si v daňovom priznaní uplatniť paušálne alebo skutočné výdavky? Poradíme vám.

Rozdiel medzi paušálnymi a skutočnými výdavkami je najmä v množstve administratívy, ktorá je s nimi spojená. Aj keď sú z tohto pohľadu paušálne výdavky veľmi lákavé, nemusia sa vám vôbec oplatiť. Vysvetlíme vám prečo.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené  videá, praktické rady a manuály aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Paušálne výdavky spravia z podávania daňového priznania pomerne jednoduchý a bezbolestný proces. Najmä živnostníci preto paušálne výdavky využívajú vo veľkej miere. Nepotrebujú k nim žiadne doklady ani účtovníka a stačí im minimálna evidencia. Vďaka tomu si vedia daňové priznanie ľahko pripraviť aj sami.

Na druhej strane je veľmi dôležité vedieť, kedy je lepšie staviť na skutočné výdavky. Všetko závisí od toho, ako a s čím podnikáte. A presne s tým vám v tomto článku pomôžeme: dočítate sa, čo vlastne paušálne a skutočné výdavky sú, kto si ich môže uplatniť a nakoniec, ktoré sa vo vašom prípade oplatia viac.

Aké výdavky si môžete uplatniť?

Do daňového priznania sa okrem príjmov uvádzajú aj daňové výdavky podnikateľa. Živnostníci, ktorí nie sú platiteľmi DPH si potom môžu vybrať jeden z nasledujúcich spôsobov uplatňovania daňových výdavkov:

  • paušálne výdavky si môžete uplatniť maximálne do výšky 60 % z celkových príjmov, maximálne ale do výšky 20 000 € + zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Ich veľkou výhodou je, že ich nemusíte preukazovať;
  • skutočné výdavky musíte preukázať riadnym dokladom a mať ich zaúčtované v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva alebo zaevidované v daňovej evidencii.

V daňovom priznaní si výdavky môžete uplatniť len vtedy, ak súvisia s vašou podnikateľskou činnosťou. Murár si napríklad môže uplatniť do daňových výdavkov nákup vodováhy, pretože súvisí s vykonávaním murárskych prác. Bloček za bicykel či akvárium by mu u daňovákov zrejme neprešiel. Všetko závisí od konkrétnej situácie: napríklad bicykel je pre cyklokuriéra pracovným nástrojom. V jeho prípade by teda išlo o uznateľný daňový výdavok.

Kto si môže uplatniť daňový výdavok?

Ako vidieť z tabuľky – pri príjme z prenájmu nehnuteľnosti si môžete uplatniť len skutočné výdavky. Paušálne výdavky si nemôžete uplatniť, ani keď ste boli platiteľom DPH počas celého minulého roka.

Komu sa oplatia paušálne výdavky?

Paušálne výdavky sa vám spravidla oplatia, ak sú vyššie ako vaše skutočné výdavky.

Príklad: Ak ste v roku 2019 vystavili faktúry v hodnote 20 000 €, uplatniť si môžete bez potreby ich dokladovania paušálne výdavky v sume 12 000 € (60 % paušálne výdavky) + zaplatené odvody v preukázateľnej výške. Ak však viete bločkami a faktúrami dokladovať svoje náklady vo výške viac ako 12 000 € bez prirátania odvodov, paušálne výdavky sa vám neoplatia. Platili by ste vyššiu daň.

Paušálne výdavky môžu však byť ešte stále výhodné, aj keď ich vaše skutočné výdavky prevyšujú o malú sumu. Napríklad, keď vaše paušálne výdavky sú 12 000 € a preukázateľné výdavky sú 12 200 €. Pri uplatňovaní skutočných výdavkov je potrebné, aby boli vedené v daňovej evidencii alebo účtovníctve. Spočítajte si, či vás dodatočné náklady na účtovníka nestoja viac.

Paušálne výdavky sa spravidla oplatia najmä tým živnostníkom, ktorí pri svojom podnikaní nepotrebujú veľa vstupov, teda nenakupujú pravidelne materiál, nástroje, suroviny, neplatia mzdy zamestnancom a podobne. Môže ísť o povolania ako grafik, marketér, právnik, spisovateľ, finančný poradca či programátor.

Veľkou výhodou paušálnych výdavkov je, že ich nemusíte nijako preukazovať.

Na čo si dať pri uplatňovaní daňových výdavkov určite pozor? Máme pár tipov

Komu sa oplatia skutočné výdavky?

Skutočné výdavky sa vám oplatia najmä vtedy, ak pri svojom podnikaní potrebujete veľa vstupov, napríklad nakupujete veľa materiálu, platíte nájomné za prevádzku či mzdy zamestnancom, máte výdavky na reklamu či automobil v podnikaní a podobne. Ak ste remeselník ako stolár, elektrikár, murár, maliar, zvárač alebo obrábate kovy, hádate správne – skutočné výdavky budú podľa všetkého pre vás tou správnou voľbou.

Pozor, uvedomte si však, že pri uplatňovaní skutočných výdavkov k nim musíte mať riadny doklad ako faktúru či blok z eKasy a musí byť zaúčtovaný v účtovníctve alebo zaevidovaný v daňovej evidencii.

Aké skutočné výdavky si môžem uplatniť?

V prvom rade tie, ktoré majú súvis s vaším podnikaním a viete ich preukázať dokladom. Ak ste stolár, môžete si uplatniť výdavky na nákup materiálu, bez ktorého sa nepohnete – od dosiek a hranolov cez kovania až rôzne úchytky alebo stolárske ceruzky – skrátka všetko, čo pri výrobe nábytku budete nevyhnutne potrebovať. Ak sa živíte ako prekladateľ, nákup kovania do pokazej skrinky v byte vám, samozrejme, ako daňový náklad neprejde.

Najčastejšie si živnostnici uplatňujú výdavky na:

  • sociálne a zdravotné odvody,
  • stravné,
  • cestovné,
  • nájomné,
  • mzdové náklady,
  • výdavky na spotrebované pohonné látky,
  • odpisy hmotného a nehmotného majetku,
  • výdavky na reklamné predmety,
  • výdavky na právne a poradenské služby
  • a iné.

Príklad: Jaroslav, ktorý podniká v Bratislave, bol na pracovnej ceste v Nitre. Okrem cesty tam a späť Jaroslav najazdil v rámci Nitry 12 km. Na pracovnú cestu použil vlastné motorové vozidlo, v osvedčení o evidencii má uvedenú spotrebu podľa slovenskej technickej normy 6,5 l/100 km. Na doklade o kúpe pohonnej látky je uvedená jednotková cena 1,444 €/liter vrátane DPH.

Jaroslav si môže uplatniť:

Jaroslav má nárok na základnú náhradu za použitie súkromného vozidla, ktorú vypočítame takto: 0,193 € x 184 km (92 km tam a 92 km späť, t. j. 184 x 2) + 0,193 x 12 km (v rámci mesta Nitra) = 37,828 €. Po zaokrúhlení bude základná náhrada vyplatená Jaroslavovi vo výške 37,83 €.

Okrem toho má Jaroslav nárok na náhradu za spotrebované pohonné látky (keďže má v osvedčení o evidencii vozidla uvedenú spotrebu len podľa slovenskej technickej normy, pri jazde v meste zvýšime spotrebu uvedenú v osvedčení o 40 %). Náhradu za spotrebované pohonné látky vypočítame takto:

Mimo mesta: 6,5 litra/100 x 184 km x 1,444 € = 17,27024.

V meste: (6,5 litra / 100 x 12) x 1,444 € = 1,12632 x 1,4 (zvýšenie o 40 %) = 1,576848.

Spolu po zaokrúhlení = 18,85 €.

Celková suma za použitie auta a spotrebovaný benzín, ktorú si Jaroslav môže započítať do daňových výdavkov, je 56,68 €.

Na koho sa obrátiť pri podávaní daňového a prečo dať v podnikaní šancu mladým? Počúvajte náš podcast

Podrobnejšie informácie o najbežnejšie uplatňovaných výdavkoch si prečítate v tomto článku.

Každý z výdavkov, ktorý si chcete uplatniť, by ste mali mať buď:

  • zaúčtovaný v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva, alebo
  • zaevidovaný v daňovej evidencii.

V prípade, že si uplatňujete skutočné výdavky zaúčtované v účtovníctve, ste povinní podať aj účtovnú závierku, ktorá sa podáva ako samostatné podanie (nie príloha), ale musí byť podaná v rovnakej lehote ako daňové priznanie.

Okrem výdavkov si v daňovom priznaní môžete uplatniť aj nezdaniteľné časti základu dane, daňový bonus či nezahrnúť príjmy oslobodené od dane. Viac si o nich môžete prečítať v našom článku 5 tipov k podávaniu daňového priznania.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovými výdavkami:

Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac