5 tipov, ako to pri daňových výdavkoch nepokaziť

Pár dobrých rád, ktoré vám to s výdavkami pri príprave daňového priznania uľahčia.

Poraďte sa s odborníkom, majte poriadok v dokladoch a začnite si výdavky plánovať. Pozrite si prehľad jednoduchých tipov, ktoré vám pri uplatňovaní daňových výdavkov reálne pomôžu a môžete s nimi začať už dnes.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené  videá, praktické rady a manuály aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Daňové výdavky sú z hľadiska legislatívy komplexná a pomerne komplikovaná téma, ktorej podrobne rozumejú iba skutoční odborníci. Pre podnikateľov to znamená viac starostí a administratívy, ktorá má len veľmi málo fanúšikov. Ako si veci zjednodušiť, urobiť si v papieroch poriadok a vyhnúť sa zbytočným starostiam, to sa dočítate nižšie.

Odkladajte si doklady a majte v nich poriadok

Doklady k výdavkom, ako sú faktúry a bločky, si priebežne odkladajte a po skončení daňového obdobia si ich prepočítajte. Porovnajte si, či sa vám oplatí uplatniť si skutočne vynaložené výdavky alebo paušálne výdavky, ktoré sú na rok 2019 vo výške 60 % z úhrnu príjmov, avšak maximálne do výšky 20 000 € + zaplatené odvody. Ak už teraz viete, že sa vám určite viac oplatí paušál, tak daňové doklady týkajúce sa výdavkov potrebovať nebudete.

Nevyznáte sa v tom? Či radšej zvoliť paušál alebo staviť na skutočné výdavky a prečo, to sa dozviete v tomto článku

V súvislosti s bločkami ešte jedna malá, no veľmi praktická rada: spravidla sa u externého účtovníka platí za počet dokladov, ktoré mu donesiete. Zvážte si preto, či niektoré výdavky (napr. na obedy) neviete dokladovať jednou faktúrou za gastrolístky, namiesto pokladničných blokov za 20 obedov v mesiaci.

S nákupom gastrolístkov sa však tiež spájajú určité náklady, napr. spracovateľský poplatok. Obe možnosti majú svoje za a proti, všetko závisí od vašich preferencií a dohody s účtovníkom.

Nestraťte sa v čase, stáva sa to aj najlepším

Myslite aj na to, že výdavky vždy zahŕňate do kalendárneho roka, v ktorom ste ich aj reálne zaplatili. Napríklad odvody za december 2019, ktoré ste zaplatili v januári 2020, nepatria do daňového priznania, ktoré aktuálne podávate, rátajú sa až do toho nasledujúceho.

Podobne to je aj s výdavkami na nájomné. Do daňového priznania si môžete uplatniť len takú výšku nájomného, ktorú ste v danom roku aj reálne zaplatili a viete ju preukázať.

Plánujte si výdavky vopred, budete mať menej starostí

Pri výdavkoch je dôležité aj plánovanie. Napríklad gastrolístky si do daňových výdavkov môžete uplatniť len odo dňa ich kúpy. Ak nakúpite gastrolístky v máji, spätne už nie je možné si ich uplatniť za odpracované dni v apríli. Nakúpte si ich radšej vopred, pokojne aj na celý rok. Zbavíte sa tak ďalšej položky, na ktorú už nebudete musieť myslieť.

Neskúšajte do priznania dávať súkromné výdavky

Veľká časť živnostníkov sa snaží do svojho účtovníctva „prepašovať“ súkromné výdavky. Možno aj vy ste sa už stretli s tým, že od  vás známy zháňal bločky za tankovanie, notebook, telefón či kancelárske potreby. Kým výdavky súvisia s vaším podnikaním a viete ich preukázať, je to všetko v poriadku.

V prípade, že pôjdete na ozdravnú masáž alebo si kúpite dioptrické okuliare, daňová kontrola vám nič z týchto výdavkov neuzná. A to napriek pádnemu argumentu, že to robíte na zlepšenie svojho pracovného výkonu.

Nie ste si istí, čo všetko patrí medzi uznateľné daňové výdavky? Máme pre vás odpoveď

Diskutabilné sú výdavky na oblečenie. Ak ste napríklad finančný poradca alebo právnik a pri svojej práci potrebujete oblek, takýto daňový výdavok sa skôr neuznáva. Pracovná rovnošata letušky či talár sudcu na rozhodcovskom súde, teda oblečenie vyslovene určené na nosenie iba v práci, je v poriadku.

Dajte na radu odborníka

Paušálne výdavky sú najjednoduchší a z hľadiska nákladov aj najlacnejší spôsob preukazovania daňových výdavkov. Ak sa vám viac oplatí uplatniť si skutočné výdavky, odporúčame vám, aby ste sa poradili aj s odborníkom. Daňovo uznateľných výdavkov je veľa a je to pomerne komplikovaná a neprehľadná problematika.

Možno si neuplatňujete všetko, na čo máte nárok, inokedy si v prípade daňovej kontroly môžete narobiť kopu problémov. Všetko len preto, že nepoznáte legislatívu do posledného detailu. Obráťte sa radšej na šikovného účtovníka či daňového poradcu. Ušetríte si peniaze, vrásky, ale hlavne studený pot v prípade, že si daňováci pri najbližšej kontrole vyberú práve vás.

Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu daňovými výdavkami:

Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli v podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Podnikajte.sk je špecializovaný podnikateľský portál, ktorý na jednom mieste prináša inšpiratívne príbehy, reálne podnikateľské skúsenosti, praktické príklady a know-how od skúsených odborníkov. Vznikol v roku 2007 a dlhodobo si medzi čitateľmi drží vysokú kredibilitu. Obľúbenosť portálu potvrdzuje aj nezávislé meranie IAB, podľa ktorého je Podnikajte.sk jednotkou v kategórii podnikatelia a živnostníci.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Všetko o daňových výdavkoch

Čo sú to daňové výdavky, ktoré sú pre vás najvýhodnejšie a aké vám u daňovákov neprejdú?

Daňové výdavky zaujímajú každého malého podnikateľa, lebo priamo ovplyvňujú, koľko na daniach nakoniec zaplatí. Aké výdavky si však môžete uplatniť, čo sa vám najviac oplatí a koľko byrokracie s tým súvisí? V spolupráci s odborníkmi z Podnikajte.sk prinášame všetky dôležité odpovede. 

Pri príprave a podávaní daňového priznania riešite najmä dve veci: svoje príjmy a výdavky. Väčšina podnikateľov sa po celý rok snaží robiť biznis tak, aby mali príjmy čo najvyššie a výdavky čo najnižšie. Keď však príde na dane, túžia po opaku. Prečo je to tak a ako to vlastne celé funguje? Téma daňových výdavkov je častokrát nejasná, komplikovaná, opradená rôznymi legendami a dokáže zamotať hlavu aj daňovým odborníkom. Aký typ výdavkov sa vám oplatí zvoliť, do čoho sa radšej nepúšťať bez pomoci a ako z nich dostať maximum, sa dozviete v tomto vydaní O2 pre biznis.

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo fér podnikaní. Sú pre vás pripravené videá, praktické rady a manuály aj rozhovory s fér podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

V samostatných článkoch sme sa zamerali na konkrétne detaily daňových výdavkov, takže sa dozviete:

Ak máte tipy na ďalšie témy, ktoré by vám pomohli pri podnikaní, alebo nám chcete poslať spätnú väzbu či upozorniť na vylepšenie, prosím, napíšte na . Ďakujeme.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac