Prírodné rarity na Slovensku, ktoré možno nepoznáte

Slovensko je pokladnicou prírodného bohatstva. Poznáte všetky jeho krásy?

Slovensko je malá, no prírodnou diverzitou nesmierne bohatá krajina. Na tak malé územie pripadá viac ako 1600 minerálnych prameňov, okolo 200 vodopádov a vyše 6200 jaskýň (vrátane kratších jaskýň previsového charakteru). Apropo, vedeli ste, že Slovensko má najviac jaskýň na obyvateľa v Európe?

Niektoré naše prírodné unikáty sú ojedinelé aj v celosvetovom meradle. Napríklad Ochtínska aragonitová jaskyňa je jedinou v Európe svojho druhu a jednou z troch na svete. Spomedzi toho najlepšieho, čo doma máme, sme však vybrali rarity menej známe:

1. Badínsky prales

Zdroj: Gasparct, Wikimedia Commons

Kto by chcel vidieť skutočný, ľudskou rukou nedotknutý prales, nemusí hneď cestovať do Amazónie. Niekoľko sa ich nachádza aj na Slovensku. Najznámejším z nich je určite Badínsky prales, ktorý sa rozprestiera v Kremnických vrchoch neďaleko obce Badín. Prísne chránená lokalita vyhlásená za Územie európskeho významu predstavuje pozostatok prastarých karpatských hvozdov s výskytom 200 až 400-ročných stromov. Najväčšie z týchto stromov sú viac ako 40 metrov vysoké a obvod ich kmeňov dosahuje často až 5 metrov.

Okrem prevzácnej flóry sa v lokalite vyskytujú i rôzne zriedkavé druhy živočíchov, napríklad rys ostrovid, medveď hnedý či vlk dravý. Okrajom Badínskeho pralesa – mimo najprísnejšieho ochranného pásma – vedie asi kilometer dlhý náučný chodník prístupný širokej verejnosti. Hlbšie do pralesa je však možné vojsť len v rámci odbornej exkurzie so sprievodcom z Lesov SR, alebo inej vedecko-výskumnej inštitúcie.

2. Holíčske megality

Len málokto vie, že aj Slovensko má svoj „Stonehenge“. Unikátny komplex monumentálnych opracovaných kultových balvanov s prastarými rytinami sa nachádza za budovou historickej manufaktúry v Holíči. Kamene, z ktorých najväčší je vysoký 6,8 metra, pochádzajú z najvýchodnejšie položenej megalitickej stavby v strednej Európe.

Našli sa pri výstavbe holíčskeho sídliska v roku 1988 a po prenesení z pôvodného miesta boli symbolicky usporiadané do tvaru slnečných hodín. Autor objavu, PhDr. Rudolf Irša, o nich napísal už niekoľko kníh, a že ide o skutočné opracované kultové kamene (megality), potvrdil aj uznávaný francúzsky bádateľ, špecialista na megalitické pamiatky  prof. Charles-Tanguy Le Roux z francúzskeho Národného centra pre vedu a výskum.

3. Kamenný vodopád a kamenné more Šomoška

Jedným z najpôsobivejších prírodných výtvorov na Slovensku je 9 metrov vysoký kamenný vodopád nachádzajúci sa v katastri obce Šiatorská Bukovinka pod hradom Šomoška. Vodopád pozostávajúci z päť až šesťbokých čadičových stĺpov vznikol stuhnutím lávy niekdajšej sopky pred asi štyrmi miliónmi rokov a svojou ohnutou formou sa radí k celoeurópskym unikátom.

Neďaleko vodopádu sa nachádza ďalšia atrakcia – kamenné more tvorené úlomkami podobných čadičových stĺpov. Tieto stĺpy boli použité i pri stavbe hradu Šomoška.

4. Andezitové kamenné more

V chotári obce Malá Lehota, na nive miestneho potoka, sa rozkladá národná prírodná pamiatka Andezitové kamenné more. Ide o jedinečný geologicko-geomorfologický útvar, ktorý vznikol mrazovým rozpadom lávového prúdu niekedy v štvrtohorách. Tunajší andezit obsahuje čiastočky kremeňa, ktoré sa trblietajú ako drobné diamanty.

[the_ad_placement id=“injektaz-hlas-pismenka-nenahradia“]

5. Skalné gule Megoňky

Osada Megoňky sa pýši prírodnou raritou, akú len tak niekde neuvidíme. Sú to takmer dokonalo tvarované skalné gule rôznych veľkostí, od najmenších 30 centimetrových až po dvojemtrové. V minulosti sa tu nachádzali aj kúsky s priemerom okolo troch metrov, ba dokonca aj obria päťmetrová guľa.

Vznik skalných gulí dosiaľ nie je uspokojivo objasnený. Geológovia sa nazdávajú, že vznikli otáčaním vo vnútri kameňa, archeológovia ich radia k nevyriešeným megalitickým záhadám.

Tak či onak, skalné gule v Megoňkách sú jednou z našich najzaujímavejších prírodných pamiatok. Podobným unikátom sú napríklad Nebeské vajcia na Veľkonočných ostrovoch.

6. Herliansky gejzír

V starom kúpeľnom areáli na okraji obce Herľany sa nachádza absolútna rarita – Herliansky gejzír. Ide o jeden z mála studených gejzírov na svete. Jeho najbližší náprotivok možno nájsť v Nemecku, za ďalšími by sme museli cestovať až na vzdialený Island.

7. Markušovský skalný hríb

Nad korytom Hornádu, asi päť kilometrov východne od obce Markušovce, sa vypína možno najkrajší skalný útvar na Slovensku (a údajne tiež najväčší v celej Európe) – Markušovský skalný hríb. Hríb pozostáva z asi osem metrov vysokej nohy a klobúka s priemerom tri metre. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo noha je zo zlepenca, klobúk tvorí pieskovec. Markušovský skalný hríb je súčasťou prírodnej pamiatky Markušovské steny.

8. Kvapeľ rožňavských jaskyniarov

Návšteva Krásnohorskej jaskyne predstavuje unikátny zážitok – absolvuje sa totiž v kompletnom jaskyniarskom výstroji vrátane prilby so svetlom (v jaskyni nie je inštalované osvetlenie). Zlatým klincom prehliadky prekrásnych podzemných priestorov je tzv. Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, jeden z najväčších kvapľov na svete (donedávna bol zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší). Tento 34 metrov vysoký a 2000 ton vážiaci prírodný zázrak rastie neuveriteľnou rýchlosťou 200 kg za rok. Na porovnanie bežným kvapľom pribúda 1 g za niekoľko desiatok rokov.

Určite je na Slovensku množstvo iných prírodných unikátov, o ktorých by sa patrilo napísať samostatný článok. Ak chcete upriamiť pozornosť na zaujímavú raritu vo vašom okolí, neváhajte sa o ňu podeliť v komentári alebo správe na facebookovej stránke Sódy.

Článok vznikol v spolupráci s portálom vypadni.sk.

vypadni.sk vám poskytne viac ako 2700 objektov s tisíckami fotografií  z celého Slovenska. Objavíte krásnu prírodu, jedinečnú architektúru a bohatú históriu našej krajiny.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

6 spôsobov, ako môže firma ušetriť

FIrmy, ktoré nákup neberú na ľahkú váhu, dokážu ročne ušetriť tisíce eur.

Prirodzeným záujmom živnostníkov a majiteľov firiem je generovať zisk. V prvom rade sa tak snažia robiť či už zvyšovaním predaja existujúcim zákazníkom, alebo hľadaním nových odberateľov.

Nie každý však rovnakú pozornosť venuje aj druhej strane – nákladom. Pritom úspory na správnych miestach, ako napríklad pri nákupe,môžu pre firemný účet znamenať prilepšenie v tisícoch eur. V tomto článku sa dočítate o najčastejších chybách, ktorých sa pri nakupovaní firmy dopúšťajú.

1. Nákupy plánujte dopredu.

Prvou a najzásadnejšou chybou je, ak sa nákupom a obstarávaním tovaru vo firme nikto doteraz podrobnejšie nezaoberal. Týmto spôsobom firmy nakupujú operatívne, bez rozmyslu, bez porovnania cien a podmienok spolupráce s dodávateľom. Ak si nákupy neplánujete dopredu a nevyjednávate o podmienkach, budete nakupovať draho.

2. Preverte si podmienky starých dohôd.

Ďalším slabým miestom firiem bývajú dlhodobé spolupráce s dodávateľmi, ktoré fungujú viacmenej zo zotrvačnosti, a ktorých rentabilitu nik neskúma. Dodávatelia síce môžu tvrdiť, že vám dávajú najlepšie ceny, no podmienky spolupráce sú tiež činiteľom, ktorý výhodnosť vzťahu s dodávateľom ovplyvňuje.

[the_ad_placement id=“injektaz-hlas-pismenka-nenahradia“]

3. Nakupujte vo veľkom.

Ak je to možné, konsolidujte počet dodávateľov. Ak odoberáte väčšie objemy od jedného dodávateľa, môže to zlepšiť vašu vyjednávaciu pozíciu. Zároveň tak znížite náklady na administratívu.

[the_ad_placement id=“injektaz-hlas-pismenka-nenahradia“]

4. Vyberte si dobrého špecialistu nákupu.

Samozrejme, nie všetky firmy berú nákup na ľahkú váhu. V určitom štádiu sa už oplatí zamestnať špecialistu, ktorý má túto činnosť na starosti. Aj tu však treba dávať pozor na niektoré veci, najmä ak nákupca pracuje vo firme už dlho a má vybudované dobré vzťahy s dodávateľmi.

Niekedy sa bohužiaľ deje to, že cez nákupcu dochádza k úniku informácií, keď jednému dodávateľovi prezradí informácie o ponukách iných. Potom mu stačí len o trochu podliezť ponuku konkurencie.

Výška dosiahnutej úspory potom nemusí byť taká, aká by bola za normálnych okolností. Extrémnym prípadom je to, keď sa nákupca za “províziu” dohodne s dodávateľom za to, že firma nakúpi u neho.

5. Tendrujte dodávateľov.

Firmy sa o možnosti úspor pripravujú aj vtedy, ak ignorujú iné, než zaužívané metódy nákupu. Jedným z takýchto spôsobov je spoločný nákup alebo firemný tender.

Tendrovanie dodávateľov je výhodné pre obe strany. Jednak ponúka férové podmienky pre súťaž medzi potenciálnymi dodávateľmi, na druhej strane, táto konkurencia tlačí ceny nadol oveľa výraznejšie, než pri individuálnom vyjednávaní. Šetríte tak aj čas, ktorý by ste strávili stretnutiami a vyhodnocovaním cenových ponúk.

V neposlednom rade netreba zabúdať na to, že spoločnosť, ktorá tender zabezpečuje je motivovaná konať v prospech klienta, keďže jej odmena sa odvíja od výšky úspory, ktorú zabezpečí.

6. Nakúpte spolu s inými firmami.

Aj keď je tender vhodným nástrojom skôr pre väčšie firmy, podobné výhody môžu využiť aj tie menšie, najmä pri takzvaných “céčkových položkách” ako sú kancelárske potreby, kuriérske služby alebo energie, ktoré zabezpečujú bežný chod firmy, no nevstupujú priamo do výrobného procesu.

Spojením nákupu týchto položiek s inými spoločnosťami dokážete vytvoriť pre potenciálnych dodávateľov atraktívnejšiu zákazku, z ktorej ceny budú oveľa ochotnejší spustiť.

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom firemnynakup.sk, ktorý sa zaoberá organizovaním a realizáciou tendrov na tovary, služby a stavebné práce pre malé, stredné aj veľké podniky.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac