Len múka, voda, soľ a niekoľko–generačný kvások. Pozrite sa, ako vo Fachu ožíva staré pekárske remeslo

Takto sa pečú bagety pod rukami pekárov v bratislavskom Fachu – v podniku, ktorý spája pod jednou strechou štyri prevádzky – kaviareň, juice shop, bar a reštauráciu.

Podľa ich pekárov toho na skvelý chlieb a bagetu veľa netreba – stačí kvalitná múka, voda a soľ. Rokmi overené postupy, generačný kvások, ruky skúsených pekárov. Kamenná pec, ktorú rozpaľujú na 270 °C sa už potom ľahko postará o pečivo, aké majú sami radi.

S hrubou kôrkou a jemnou nadýchanou striedkou s krásnou vôňou.

1. Pri pečení platí klasické pravidlo: len z kvalitných surovín pripravíte kvalitný produkt. Tu to platí dvojnásobne, keďže sa používajú maximálne tri–štyri ingrediencie. Kvalita múky je vo Fachu na prvom mieste, preto pochádza len od overených slovenských alebo rakúskych mlynárov.

2. Prvým krokom je zmiešanie vody a múky, tzv. autolýza, pri ktorej sa k cestu treba správať jemne, pomaly a s citom. Keď je múka s vodou pekne spojená a vypracovaná, prichádza čas na ďalšiu fázu – pridanie soli do cesta.

Pekár v tomto momente pridáva na rýchlosti spracovania, čím sa začne lepok lepšie spracovávať a vytvárať štruktúru, ktorá pomáha cestu lepšie kysnúť.

pekárka
pekárka

3. Pekár cesto prekladá a hnetie dovtedy, kým nezostane „elastické“ a jemné. Niekedy si to vyžaduje viac ako desať minút intenzívnej práce.

4. Následne sa cesto rozdelí na menšie časti, z ktorých sa vyformujú bagety. Buď sa poukladajú do špeciálnych bagetových foriem, alebo sa cesto zabalí do nebieleného ražného plátna. To sa pozahýba tak, aby sa jednotlivé bagety medzi sebou nedotýkali. 

5. Bagety sa nechajú odpočívať pri izbovej teplote prikryté ľanovou utierkou alebo igelitom približne hodinu, pričom zdvojnásobia svoj objem.

6. Dobrý pekár vie presne odhadnúť, kedy je cesto správne nakysnuté a odležané.

7. Bagety sa narežú a šupnú do pece vyhriatej na 270 °C. Spodok pece tvorí šamotový kameň, ktorý pomáha udržiavať konštantnú teplotu vo vnútri pece. Aj vtedy, keď sa naplno otvoria dvere od pece.

8. Hneď, ako do nej pekár nasadí bagety a zavrie ju, pec na ne vystrekne veľký oblak pary. Tá je oveľa lepší vodič tepla ako chlebové cesto, vďaka čomu sa kôrka ohreje a uzavrie oveľa rýchlejšie. V tom momente sa stane viacero vecí naraz – vlhkosť vo vnútri začne kondenzovať priamo do stredu bagiet. A aj keď sa para rýchlo vyparí, pridaná vlhkosť pomôže elasticite kôrky, aby narástla prirodzene a bez veľkých trhlín.

9. Vďaka skúsenostiam a citu dokáže pekár určiť, či je bageta vo vnútri naozaj poriadne upečená, alebo potrebuje ešte chvíľku dopiecť. Správne upečená bageta by mala byť na poklep dutá a mala by byť tak akurát – ani ťažká, ani príliš ľahká.


10. Bagety sa nechajú vychladnúť na kovovej mriežke. To prospeje hlavne chrumkavej kôrke, pretože prúdenie vzduchu z každej strany zabezpečí rovnomerné chladnutie pečiva.

Novú reštauráciu, klasický bar, kaviareň s vlastnou pekárňou a šťavy lisované za studena nájdete pod jednou strechou v dome na Ventúrskej ulici 10 v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Honor 8: Top model, pri ktorom netreba váhať

Odvážny model, na ktorého kúpu však odvahu určite potrebovať nebudete.

Značka Honor nie je na našom trhu dlho, ale povedomie si buduje na jednotku. Po úspešnom modeli Honor 7 a po jeho mladšom bratovi Honor 7 Lite prináša na slovenský trh novú „vlajkovú loď“ Honor 8. Motto značky znie „For The Brave“ (Pre odvážnych). Ich smartfóny len a len potvrdzujú, že byť odvážnym sa vypláca.

Krása kovu a skla

Za prvý odvážny kúsok by sa dalo považovať materiálové vyhotovenie zariadenia. Honor 8 je dizajnovým kúskom zo skla a z kovu, pričom však vôbec nepôsobí krehko ani extravagantne. Daňou za vkusné spracovanie sú však viditeľné odtlačky prstov, čo sa mu však určite dá odpustiť.

Veľmi dobre sa drží v ruke, s rozmermi 145,5 x 71 x 7,5 mm sa radí ku kompaktnejším zariadeniam. Honor 8 disponuje 5,2-palcovým Full HD displejom, ktorý je dobre čitateľný na priamom slnečnom svetle a ani pri zmene pozorovacích uhlov nedochádza ku skresleniu farieb. Hustota pixelov 423 ppi zabezpečuje jemné vykresľovanie.

Na displeji s takouto jemnosťou neuvidíte jednotlivé vykresľovacie body, iba čistý, jednoliaty obraz. Ovládanie hlasitosti a tlačidlo na vypínanie nájdete na pravej strane zariadenia. V spodnej časti zariadenia je osadený USB-C konektor a vedľa neho má svoje miesto 3,5 mm jack na slúchadlá. Praktický infraport na ovládanie domácich spotrebičov nájdete v hornej stene zariadenia.

Výkon za dobrú cenu

Parametrami môžeme zaradiť Honor 8 k top modelom na trhu, cena je však minimálne na spodnej hranici tejto kategórie. Poháňa ho osemjadrový procesor Kirin 950 od Huawei s taktom 4 x 2,3 GHz a 4 x 1,8 GHz. Je ako stvorený na multitasking. Jeho 4 GB RAM poskytuje dostatok priestoru na plynulú prácu s viacerými aplikáciami. Ak vám vnútorná pamäť 32 GB nebude stačiť, môžete ju rozšíriť SD kartou až do 256 GB.

Do Honoru 8 môžete dať dve SIM karty, ale ak chcete použiť pamäťovú kartu, budete musieť jeden slot na SIM obetovať. Zariadenie je napájané 3 000 mAh batériou, s ktorou vydržíte celý deň bez nabíjania. Balenie zahŕňa rýchlu Quick Charge nabíjačku, ktorá dobije batériu o 47 % za 30 minút.

Snímač odtlačkov prstov trochu inak

Vo výbave vlajkových lodí je snímač odtlačkov prstov samozrejmosťou. Honor 8 sa ani v tomto smere nedržal bežných štandardov. Snímač je 360-stupňový a nachádza sa na zadnej strane zariadenia, kde naň rýchlo dosiahnete ukazovákom.

Honor preukázal odvahu aj pridaním ďalšej funkcie na snímač odtlačkov prsta – spravil z neho smart tlačidlo. Používateľ si môže  nakonfigurovať, akú akciu zariadenie vykoná, ak snímač stlačí raz, dvakrát, alebo ho stlačený podrží dlhšie. Či pôjde o spustenie prehliadača, chatu alebo o rozsvietenie LED diódy, je len a len na užívateľovi.

Dva objektívy sú lepšie ako jeden

Trendom sa v poslednom čase stávajú duálne foto­aparáty. Každý výrobca však má svoj názor, ako by mal takýto fotoaparát fungovať. Honor 8 v tomto smere čerpá inšpiráciu od Huaweia P9. Jeden snímač je čiernobiely, na rýchlejšie a ostrejšie fotografie pri slabšom osvetlení, druhý je klasický farebný, na doplnenie farieb.

Oba snímače majú rozlíšenie 12 Mpx so svetelnosťou f 2,2. Keď pri slabšom osvetlení nestačí vysoká svetelnosť snímača, fotoaparátu pomáha dvojtónový LED blesk a laser na skutočné rýchle zaostrovanie aj v tme. Prednastavených filtrov je hneď niekoľko a poteší aj plne manuálny režim fotoaparátu. Video dokáže nahrať vo full HD rozlíšení.

Príjemným prekvapením popri režime spomaleného záberu je aj funkcia nakrúcania časozberného videa. Zadnej kamere sekunduje predná kamera s rozlíšením 8 megapixelov, ktorá už tradične zahŕňa funkciu skrášlenia pri fotografovaní selfie.

Na vytvorenie snímky môžete použiť ovládanie hlasom. Buď poviete „cheese“ (anglický výraz, ktorý sa po­užíva pri fotografovaní), alebo vydáte zvuk dostatočne silný na prednastavenú úroveň na spustenie spúšte fotoaparátu.

Hoci je odvaha v motte značky Honor, pri kúpe tohto modelu ju rozhodne nebudete potrebovať. Máte istotu, že získate výkonný smartfón
v oku lahodiacom dizajne s výborným 12 Mpx duálnym fotoaparátom na skvelé zábery, navyše za veľmi rozumnú cenu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac