Majster krajčír: „Trvá aspoň 10 rokov, kým sa človek vypracuje na špičkovú úroveň.“

Rodina Mucskovcov má v centre Bratislavy pánsky krajčírsky salón. Ich remeselná zručnosť je taká vychýrená, že sa dostali do spoločnosti hŕstky najlepších salónov na svete.

Odevy, ktoré vyjdú z nenápadnej dielne na bratislavskej Grösslingovej ulici, sú ušité na najvyššej úrovni: používajú tu kvalitné prírodné materiály a saká modelujú priamo na zákazníkoch.

Majster krajčír Maximilián Mucska do krajčírskeho umenia zasvätil aj svojho syna Patrika. Spolu so zamestnancami trávia väčšinu času šitím. Druhý syn Erik pre nich zabezpečuje všetko potrebné, aby sa mohli naplno venovať remeselnej práci.

Oto Kóňa sa rozprával s Erikom Mucskom o tom, ako sa im podarilo vybudovať luxusnú rodinnú značku a udržať sa na trhu už po druhú generáciu.

V seriáli O2 pre biznis vám Oto Kóňa predstavuje inšpiratívnych a férových podnikateľov z celého Slovenska z rozličných oblastí biznisu. Oto podnikal v gastronómii (Regal Burger, NYC Corner) a momentálne sa venuje podpore a konzultáciám pre malých podnikateľov.

Ako sa začala krajčírska tradícia vo vašej rodine?

Náš otec Maximilián sa remeslu venuje od šestnástich rokov. Po vyučení pracoval pre štátny podnik a zároveň mal aj vlastnú dielňu, od roku 1989 má živnosť.

Vydržal aj počas 90. rokov, keď veľa ľudí prešlo od krajčírstva k predaju konfekcie a aj tí, ktorí zostali, si začali prácu uľahčovať, aby im všetko išlo rýchlejšie. Otec je jedným z mála ľudí, ktorí tu zostali pri vysokom krajčírstve.

My s bratom sme mali možnosť sa naučiť remeslo od otca a pokračovať v ňom. Brat Patrik pomáha otcovi už od pätnástich rokov s menšou prestávkou, ktorú strávil na stáži u majstra krajčíra vo Viedni.

Potrebujete posilu pri svojom podnikaní? Prečítajte si, ako zamestnať človeka na dohodu

Patrik má okrem praktických skúseností naštudované aj staré knihy o britskej či talianskej tradícii zákazkového šitia. Presne pozná naše regionálne špecifiká, vie vychádzať z lokálnych vzorov, má napríklad knihy s ručne kreslenými československými strihmi z 30. rokov minulého storočia.

V čom sa líši vysoké krajčírske umenie od bežného zákazkového šitia?

V našom salóne šijeme obleky, saká, nohavice, kabáty, smokingy, fraky či žakety podľa princípov „Bespoke tailoring“.

Remeslo stojí na 3 pilieroch: odev vytvárame na mieru pre konkrétneho klienta, strih vytvárame špeciálne pre klienta už od prvotného nákresu, technické parametre sú presne vymedzené, napríklad predné diely na sakách nie sú podlepované, ale vystužené plátnom prírodných materiálov, ktoré je tvarované ručným stehovaním.

Klient sa stáva spolutvorcom svojho oblečenia. Nielenže odev je modelovaný na jeho postavu, ale dôraz sa kladie na každý detail, či už je to prispôsobenie šírky rukáva podľa zákazníkových hodiniek, alebo prispôsobenie tvaru a umiestnenia vreciek presne na mieru predmetom, ktoré v nich bude nosiť.

Môžete nám poodhaliť, ako prebieha výroba obleku?

Na začiatku pomôžeme klientovi s presným vyjadrením predstavy: vyberá si látku, strih aj detaily.

Stretávame sa s ľuďmi, ktorí presne vedia, čo chcú, ale aj s takými, ktorí potrebujú viac poradiť. Každého klienta sa snažíme naviesť na správny smer, aby bol odev čo najlepšie prispôsobený na svoj účel podľa ročného obdobia, spoločenskej príležitosti a toho, či je určený na denné alebo večerné nosenie.

Remeslo stojí na 3 pilieroch: odev vytvárame na mieru pre konkrétneho klienta, strih vytvárame špeciálne pre klienta už od prvotného nákresu, technické parametre sú presne vymedzené

Výber látky je celá veda: spolupracujeme s tradičnými anglickými výrobcami, ktorí vyrábajú hrubé látky s dlhou výdržou, až po talianske výroby s ľahšími, farebnejšími a menej konzervatívnymi materiálmi.

Niektorí naši klienti si zoberú vzorkovnice domov na víkend, pretože potrebujú čas, aby ich porovnali so svojím šatníkom.

Aké látky si zvyknú vyberať vaši klienti?

Sú väčšinou konzervatívni, vyberajú si látky, ktoré príliš nekričia navonok – jemnejšie štruktúrované, tmavšie materiály. Takýto materiál nepúta pozornosť vonkajšou stránkou, keďže dôraz sa kladie hlavne na vypracovanie a strih.

Ako sa tvorí strih obleku?

Práca je podobná bez ohľadu na to, či si klient vyberie smoking, žaket, športové sako alebo klasický oblek. Urobíme si základný náčrt, odoberieme miery, nasleduje príprava odevu na prvú skúšku. Tá je dôležitá hlavne pre nás, klient zatiaľ toho veľa nevidí – vrchný odev pôsobí ako vesta.

Postupne začneme odev modelovať na klientovi. Dohodneme si detaily, vnútorný materiál saka, druh vreciek, monogram…

Oblek by mal zvýrazňovať pánske proporcie a zakryť nerovnomernosti postavy – je na majstrovi krajčírovi, ako sa s tým dokáže pohrať.

Keďže modelujeme strih podľa postavy klienta, potrebujeme až tri skúšky. Začíname torzom tela, potom vypracujeme rukávy, fazóny, klopy, vytvarujeme odev a určíme dĺžku. Nie je to len o šití: je to modelárska práca.

Platí tu priama úmera medzi skúsenosťami majstra krajčíra a kvalitou. Preto vychýrené salóny fungujú už po 7-8 generácií.

Ako dlho trvá ušiť jeden oblek? 

Treba rátať s tým, že od prvej skúšky po odovzdanie trvá ušitie obleku približne 2 mesiace.

Ušiť sako vyžaduje aspoň 55 hodín práce, nohavice 20 – 25 hodín. Závisí to od viacerých vecí – napríklad károvaný vzor je náročnejší na čas aj na spotrebu materiálu, lebo káro na seba treba nadpájať, všetko musí sedieť a je to veľmi delikátna záležitosť.

Oblek by mal zvýrazňovať pánske proporcie a zakryť nerovnomernosti postavy – je na majstrovi krajčírovi, ako sa s tým dokáže pohrať.

Ušiť takýto oblek je teda náročné na čas aj na zručnosť majstra krajčíra. Do rovnice treba pridať aj kvalitný materiál. Vlnený oblek preto stojí 2 500 – 2 900 eur.

Kto si dnes môže dovoliť oblek za 2 500 eur?

Máme pestrú paletu klientov. Jednou skupinou sú ľudia s bežnou prácou, ktorí chcú mať v šatníku jeden kvalitný oblek na formálne príležitosti, napríklad na svadbu.

Chodia k nám aj páni, ktorých práca vyžaduje mať v šatníku viac kusov takýchto oblekov. V obleku strávia denne 10 – 12 hodín. Chcú sa cítiť pohodlne, potrebujú, aby oblek dlho vydržal, a vyžadujú vysokú kvalitu: nie je to primárne o kráse, ale o praktickosti.

Životnosť našich oblekov je vďaka spôsobu vypracovania dlhšia. Nie je to odev na jednu sezónu. Ak sa človek oň dobre stará, mal by vydržať celý život a hlavne by mal aj celý život dobre vyzerať. Aj po 5 rokoch to bude hodnotný odev, ktorý si klient rád oblečie.

Ďalšou skupinou našich zákazníkov sú páni, ktorí majú nekonfekčnú postavu. 8 z 10 ľudí nemá konfekčnú postavu, no niektorí páni majú také proporcie tela, že si nedokážu na seba kúpiť oblek v bežnom obchode. Napríklad sú vysokí a štíhli a konfekčné obleky sú im široké. Ak zároveň nemajú dobrú skúsenosť s inými typmi šitia, prídu k nám.

Iných pánov zase oslovuje tradícia a špičkové remeselné vypracovanie. Páči sa im ten proces, modelovanie odevu, všetky detaily, vnútorné ručné vypracovanie, výber materiálu a to, že si môžu vymyslieť takmer čokoľvek. Šijeme aj koncertné fraky, javiskové kostýmy či extravagantné kusy.

Aké sú dnes trendy v pánskej móde?

Závisí to aj od regiónu. Vo Viedni sa stále drží konzervatívnejší prístup, no v Bratislave šijeme čoraz viac aj ležérnejšie kúsky.

Teraz v lete máme veľa zákaziek na bavlnené nohavice, športové saká, blejzre, dokonca šortky. Hlavne mladší klienti, ktorí už majú v šatníku aj klasický oblek, uprednostňujú severotaliansky štýl.

Váš biznis je závislý od osobného kontaktu s klientmi. Ako ste prežili koronakrízu?

Až do konca mája boli ľudia veľmi opatrní a nechceli sa stretávať. Plánovali sme dokončovať rozrobené zákazky, skúšať nových klientov a zrazu sme nemohli robiť nič.

Ľudia z okolia, ktorí nás poznajú, sa nás pýtali, či nebudeme šiť rúška. A tak sme ich šili – pre zákazníkov aj pre lokálnu lekáreň. Behom večera sme si vytvorili e-shop a predávali rúška na osobný odber. Časť výroby sme darovali tam, kde to bolo potrebné.

Prakticky sme boli stále v dielni. Ušili sme okolo 2 000 rúšok. Takto sme si vykompenzovali výpadok a zároveň pomohli tam, kde bolo treba najviac.

Ušili sme okolo 2 000 rúšok. Takto sme si vykompenzovali výpadok a zároveň pomohli tam, kde bolo treba najviac.

Dnes, našťastie, prichádzajú stále noví klienti. Sledujeme prepady tržieb v módnom priemysle, no my, našťastie, nie sme obchod orientovaný na predaj spotrebného oblečenia. Máme dlhodobú a individuálnu klientelu, a tak nás prepady výrazným spôsobom nezasiahli.

Aké máte plány do budúcnosti?

Dosiahnuť úspech vo vysokom krajčírstve si vyžaduje predovšetkým veľa času. Chceme upevňovať pozíciu nášho salónu v Bratislave a zároveň si chceme vychovávať pokračovateľov a rozšíriť si dielňu.

Ako na to, ak chcete v remesle uspieť na najvyššej úrovni? Rodina Mucskovcov ponúka 3 tipy

Máme šťastie, že náš biznis ide ruka v ruke s najnovšími trendmi: mať v šatníku menej, ale kvalitnejšie, vyskladať ho z odevov, ktoré dlho vydržia a ľahko sa kombinujú, uprednostniť prírodné materiály a lokálnu produkciu.

V budúcnosti sa chceme orientovať aj na online predaj, prísť s menej komplikovanými odevmi a šiť ich lokálne pre širšiu škálu ľudí.

Ale v prvom rade sa musíme sústrediť na našu dielňu, pretože všetko podstatné sa deje práve tam.

Je ťažké vychovať dobrého krajčíra?

Na celom svete je v oblasti pánskeho krajčírskeho remesla nedostatok kvalifikovaných ľudí, ktorí sa oň zaujímajú. Ak sa aj zaujímajú, nemajú sa kde učiť.

Toto remeslo sa odovzdáva z generácie na generáciu. Začiatočník sa učí od majstra. Majster má životné skúsenosti s prácou a tie posúva ďalej na svojich pokračovateľov. Kým sa človek stane špičkovým krajčírom, trvá to aj 10 rokov.

Majster musí do učňov investovať množstvo času a energie. Sme ochotní to robiť. Už dnes zamestnávame v dielni ľudí, ktorí sa od otca a brata majú čo naučiť. Časom by sme chceli vybudovať menšiu krajčírsku akadémiu a poskytovať stáže. Je pre nás dôležité udržať si remeslo.


Mucskovci využívajú technológie a sociálne siete, aby dostali informácie o remesle von z dielne, k zákazníkom. Zároveň sa potrebujú spoľahnúť na to, že s dodávateľmi a klientmi budú vždy v kontakte bez problémov a obmedzení. Podobne ako oni, aj vy môžete využívať služby O2 pre podnikateľov. Titánový O2 SMART paušál vám ponúka okrem neobmedzených volaní, SMS a MMS aj množstvo dát a predplatné aplikácií, ktoré si môžete variabilne vybrať tak, aby maximálne uľahčili váš biznis.

Maximilián Mucska Tailors

Tradičný pánsky krajčírsky salón v centre Bratislavy je vedený druhou generáciou rodiny Mucskovcov. Je známy vysokou remeselnou kvalitou vypracovania odevov a osobným prístupom k zákazníkom.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Tech News: Kedy si budeme nabíjať smartfón raz za týždeň?

Vybrali sme novinky zo zákulisia vedeckých výskumov, ktoré môžu v blízkom čase ovplyvniť naše technológie a každodenné životy.

Kedy sa konečne dočkáme poriadnej výdrže batérie? Akú úlohu zohrajú OLED diódy v internete vecí a čo dokážu roboty s inteligentným pohybom? Vybrali sme tri technologické novinky, ktoré môžu priniesť inovácie do každodenných aktivít a časom prispieť k pohodlnejšiemu životu

Ako si mám chrániť citlivé údaje v smartfóne? Pozrite si naše bezpečnostné tipy

Sme opäť bližšie k poriadnym baterkám

Výdrž batérie a rýchlosť jej nabíjania sú trvalou témou vo svete technológií, ktorú sa nedarí dlhodobo vyriešiť k úplnej spokojnosti bežných používateľov. Vo svete smartfónov vedia výrobcovia odvrátiť pozornosť na iné témy, a tak sme jedno- či dvojdňovú výdrž batérie akceptovali. Pri inteligentných hodinkách či elektromobiloch je to s odvracaním pozornosti výrazne ťažšie.

Foto: Alasdair Elmes/Unsplash

Jedným z najväčších problémov zvýšenia objemu najčastejšie používaných lítiovo-iónových batérií je pórovitá štruktúra elektród. Póry sú také malé, že vedci majú problém rozpoznať ich tvar a rozloženie. Je to akoby astronómovia skúmali niektorú z okolitých planét ďalekohľadom s malým rozlíšením.

Mikroskop ako futbalový štadión

Vedci z britskej Imperial College London prišli s možným riešením. Umelá inteligencia na základe získaných údajov a tréningových údajov pomôže vytvoriť 3D model mikroštruktúry elektród a zároveň použiť 3D simuláciu správania sa mikroštruktúry.

Aby však mohli získať dostatok dát na vyriešenie problému, potrebovali by mikroskop veľký ako futbalový štadión. Cena výskumu na získanie použiteľnej vzorky údajov je zatiaľ privysoká. Podľa výskumného tímu by mohlo byť riešením, že umelú inteligenciu naučia generovať výrazne väčšie množstvo množín údajov s rovnakými vlastnosťami. Druhou možnosťou je zámerne vytvárať štruktúry, ktoré podľa modelov naznačujú lepší výkon batérie.

Foto: Justin Case/Unsplash, ThisisEngineering RAEng/Unsplash

Nech už sa vedci z Imperial College London rozhodnú pre ktorúkoľvek možnosť, dúfajme, že výsledky uvidíme čo najskôr. Nabíjať smartfón raz za týždeň a prejsť elektromobilom na jedno nabitie vyše 700 kilometrov, by bolo príjemné a užitočné.

Kedy nám robot prinesie sendvič z kuchyne

Samostatne a dokonca aj inteligentne pohybujúci sa robot už dnes nie je ničím výnimočným. Spomeňme napríklad robotické vysávače, robotické vysokozdvižné vozíky v skladoch či takmer autonómne automobily.

V skutočnosti je pohyb týchto zariadení veľmi primitívny a v porovnaní s ľuďmi dokážu roboty vykonať len tie najjednoduchšie úlohy. A to aj vtedy, keď je umelá inteligencia v zariadení schopná identifikovať prekážku a navrhnúť alternatívnu trasu. Svet okolo seba však vnímajú len na úrovni prekážka – priechodná trasa.

Najinteligentnejšie zariadenia dokážu rozpoznať pohybujúcu sa prekážku a vyhodnotiť priechodnosť trasy. Výskumný tím z MIT na čele s odborným asistentom pre letectvo a astronautiku Lucom Carlonem predstavil riešenie, na základe ktorého by sa mohli roboty pohybovať skutočne inteligentne.

Inteligentný pohyb pri pátraní a záchrane

Inteligentný pohyb v tomto prípade znamená, že robot nielenže identifikuje priechodnosť priestoru, ale dokáže identifikovať každý jeden predmet okolo seba, vzťahy medzi nimi a v prípade, že sa predmet pohybuje, predpovedať jeho pohyb. A rozpozná aj človeka.

V praxi to znamená, že ak sa robot na svojej trase stretne s ľuďmi, napríklad na chodbe pred kanceláriou, dokáže im svoj pohyb prispôsobiť tak, aby ich neohrozil a zároveň sa stále hýbal smerom k cieľu. Dnešné roboty by v záujme bezpečnosti zastavili, svoj pohyb neefektívne spomalili alebo začali hľadať alternatívnu trasu, čo by mohlo byť opäť na úkor efektivity.

Foto: Franck V./Unsplash

Model, na ktorom riešenie funguje, sa nazýva 3D dynamický graf scény. Toto riešenie je podobné modelovaniu videohier, akurát má opačný priebeh. Zariadenie sníma okolitý svet a zjednodušuje ho do 3D grafu, zatiaľ čo pri hrách sa najprv navrhne 3D graf a až následne sa tvorí prostredie a detaily. Výskumný tím zvolil takýto postup, pretože proces prebieha v reálnom čase a množstvo dát potrebné na spracovanie okolia a vyhodnocovanie pohybu bolo enormné.

Zdá sa vám to ako niečo, čo je určené len pre tých najväčších fanúšikov technológií? Nedajte sa zmiasť. Vďaka novinke by nám mohol hlasový asistent zabudovaný v pohyblivom robotovi priniesť sendvič z kuchyne len na základe jednoduchého hlasového povelu: Hej, Alexa, prines mi sendvič. Využitie by sa našlo aj na ušľachtilejšie ciele, ako sú záchranné a pátracie akcie, ale aj v autonómnych autách či v zariadeniach s rozšírenou realitou.

Ako nám pri komunikácii pomôžu OLED diódy

LED diódy zrejme netreba nikomu zvlášť predstavovať. Poznáme ich ako klasické svietidlo, aj z displejov smartfónov či zobrazovacích panelov televízorov. Z vyšších tried zariadení je nám tiež dôverne známa skratka OLED. Pridané „O“ naznačuje, že na vyžarovanie svetla zo svietiacej vrstvy sú použité organické látky.

Pri OLED diódach často zabúdame na ich komunikačný potenciál. Ak počujete, že LED dióda dokáže v rámci viditeľného svetla odovzdať informáciu, nikoho to neprekvapí. Ostatne na tomto princípe funguje diaľkový ovládač k televízorom. Pri OLED diódach sme doteraz uvažovali iba ako o nástroji na zobrazovanie, čo by sa mohlo zmeniť.

Foto: Oleg Magni/Pexels

Pomoc pri vyhodnotení zdravotného stavu

Medzinárodnému výskumnému tímu pod vedením odborníkov z univerzity v Newcastle sa podarilo vytvoriť úplne nový typ OLED diód bez ťažkých kovov, ktoré dokážu na pomedzí červeného až infračerveného svetla odovzdať informáciu s veľkosťou 2,2 Mb/s. Pre lepšiu predstavu: dokážu pomerne rýchlo preniesť stredne kvalitnú fotografiu zo smartfónu.

V porovnaní s LED a laserovými diódami rýchlosť nie je oslnivá, no OLED riešenie je lacnejšie, lepšie sa recykluje a organické diódy sú udržateľnejšie. Zároveň je dosiahnutá rýchlosť dostatočne vysoká na to, aby dokázali medzi sebou komunikovať rôzne zariadenia v rámci internetu vecí. OLED diódy bez ťažkých kovov sa tiež môžu použiť do prenosných a nositeľných zariadení. Vedci špeciálne upozornili na využitie ich objavu v implantovateľných organických biosenzoroch.

V praxi by to mohlo vyzerať tak, že informáciu o vašom zdraví by veľké inteligentné zariadenie dokázalo z toho nositeľného získať okamžite. Samozrejmosťou by potom bolo spracovanie informácie, vyhodnotenie vášho zdravotného stavu a v prípade potreby privolanie pomoci. Zariadenia by nás tiež vedeli dostatočne vopred varovať, že nám hrozia zdravotné komplikácie.

Pohľad do technologicko-vedeckej  kuchyne je vždy vzrušujúci a spustí fantáziu na plné obrátky. Zároveň nám však ukazuje, že nie všetko poznáme tak dôverne, ako si myslíme. Poriadna výdrž batérie je teda tak trochu hudbou budúcnosti. Naopak nás teší, že robot, ktorý by mohol byť plnohodnotným komorníkom, už možno klope na dvere. Čo ďalšie sa varí v odborných laboratóriách? Dozviete sa už čoskoro.


Kým sa dočkáme nových pokrokových technológií, môžete si vybrať z ponuky moderných smartfónov, ktoré môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac