4 smoothie recepty, na ktoré potrebujete len 4 ingrediencie a 30 sekúnd

Tipy na rýchle a zdravé raňajky, olovrant aj potréningové potešenie nám odporučila nutričná poradkyňa Petra Kopecká.

Ako si spraviť zdravé raňajky alebo olovrant v práci? Ako si doplniť energiu po tréningu? A čo si namixovať, keď chceme zahnať hlad?

Ako si udržať motiváciu, viac cvičiť a lepšie sa stravovať? Pomôcť môžu aj tieto appky a tech hračky

Odborníčka na výživu Petra Kopecká z poradne Komplexná výživa nám odporučila 4 smoothie recepty na 4 rôzne časti dňa, na ktoré vám stačia len 4 ingrediencie. Ak máte spoľahlivý prenosný mixér, tak si tieto smoothies môžete za 30 sekúnd spraviť kdekoľvek.

Plnohodnotné raňajky aj pre vegánov

Raňajkové smoothie by malo obsahovať všetky makroživiny a mať nižší glykemický index. Veľmi zjednodušene, jedlo s vysokým glykemickým indexom rýchlo zvyšuje hladinu cukru, čo znamená aj vylučovanie väčšieho množstva inzulínu, ktorý hladinu cukru v krvi výrazne zníži. V praxi to znamená, že o chvíľu budete znova hladní.

Jedlo s nízkym glykemickým indexom zabezpečuje plynulejšie stúpanie hladiny cukru a ostanete po ňom zasýtení dlhšie.

Základom raňajkového smoothie je 200 ml rastlinného mlieka, do ktorého rozmiešajte 25 g ryžového alebo hrachového proteínu. Tuky doplníte rozmixovaním 30 g avokáda a sacharidy pridajte vo forme 100 g banánu.

Na raňajkové smoothie zmiešajte v mixéri:

  • 200 ml rastlinného mlieka − ideálne mandľové, kokosové alebo makové,
  • 25 g proteínu − ryžový, hrachový alebo mix proteínov,
  • 30 g avokáda (tuky),
  • 100 g banánu (sacharidy).

Čokoládové potešenie po tréningu

Po tréningu Petra Kopecká odporúča minimum tukov a radšej prijať bielkoviny a rýchle sacharidy na doplnenie energie. Množstvo bielkovín si môžete upraviť podľa svojej hmotnosti, výskum oklahomskej univerzity odporúča 0,2 až 0,5 g bielkovín na kilogram hmotnosti.

Základom potréningového smoothie je opäť rastlinné mlieko, tentoraz ryžové alebo ovsené, do ktorého pridajte 25 g srvátkového alebo rastlinného proteínu, 100 g banánu a 10 g kakaa.

Na potréningové smoothie zmiešajte v mixéri:

  • 200 ml rastlinného mlieka − ryžové alebo ovsené,
  • 25 g proteínu − srvátkový alebo rastlinný,
  • 100 g banánu,
  • 10 g kakaa.

Osviežujúci olovrant

Niekto si dá rád kávu, iný zas sladkosti, ale veľa z nás cíti poobede potrebu dať si niečo dobré, čo nám pomôže úspešne zvládnuť posledné povinnosti. Ak si do práce zoberiete prenosný mixér, môžete si urobiť zdravý olovrant, ktorý vás osvieži a nabudí na zvyšok dňa.

Základom je kokosové mlieko, do ktorého primiešate farebné prísady, konkrétne 100 g jahôd, 30 g špenátu a od oka chia semienka.

Na olovrantové smoothie zmiešajte v mixéri:

  • 150 ml kokosového mlieka,
  • 100 g jahôd,
  • 30 g špenátu,
  • chia semienka podľa chuti.

Čo si mám namiešať, keď nestíham jesť

Nie je to ideálne, ale občas sa nám stane, že jednoducho nestíhame. Ponáhľame sa, máme veľa vybavovačiek a hlad sa snažíme vyriešiť rýchlym „junk foodom“ do ruky.

Kto by si chcel v takýchto chvíľach dopriať zdravú alternatívu, môže si namiešať nasledujúce smoothie. Obsahuje všetky tri základné makronutrienty: sacharidy z vločiek, tuky z orechového masla a bielkoviny z proteínu.

Pri tomto recepte dokonca zmiernime „pravidlá“ tohto článku a môžete si ako piatu ingredienciu pridať ovocie. My máme najradšej čučoriedky, ale použiť môžete aj iné bobuľové ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo antioxidantov a vitamínov.

Na rýchle zdravé smoothie zmiešajte v mixéri:

  • 200 ml kefíru,
  • 50 g ovsených vločiek,
  • 20 g orechového masla − mandľového, pistáciového, lieskovcového,
  • 25 g čokoládového proteínu,
  • bobuľové ovocie.

Na všetky tieto recepty vám stačí 30 sekúnd

Ak vás recepty zaujali a rozmýšľate, ako ich začleniť do svojej dennej rutiny a jedálneho lístka, pomôže vám šikovný prenosný mixér FitStream E1, v ktorom si môžete smoothie vyrábať kdekoľvek.

FitStream E1 sa pohodlne zmestí do tašky a nabijete ho cez USB kábel. Výživné smoothie zvládne namiešať za 30 sekúnd. Nevadí, ak si doma zabudnete nabíjačku, mixér vám na jedno nabitie spraví 8 až 12 smoothie v objeme 380 ml.


FitStream E1 môžete mať k akémukoľve k O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Petra Kopecká

Diplomovaná výživová poradkyňa s deväťročnou praxou. Založila vlastnú výživovú poradňu Komplexná výživa, v rámci ktorej pomáha ľuďom schudnúť, zostavuje jedálničky pre športovcov či ľudí s rôznymi stravovacími obmedzeniami. Okrem poradne sa venuje aj tvorbe článkov a prednášaniu. Petru môžete sledovať aj na Facebooku alebo na jej Instagrame.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Tiež ste si obľúbili seriál The Undoing? Podelíme sa s vami o merch

Odpovedzte na nenáročnú otázku a možno sa dočkáte malých predčasných Vianoc.

Šesťdielna miniséria The Undoing (Mala si to vedieť) sa stala jednou z najočakávanejších noviniek tejto jesene. Psychologický triler na prvý pohľad o dokonalom živote úspešnej rodiny z produkcie HBO sa po bezcitnej vražde otočí hore nohami. Seriál si môžete pozrieť exkluzívne na HBO GO a práve táto služba nám do súťaže venovala balíček skvelých darčekov. 

HBO GO je streamovacia služba na sledovanie filmov a seriálov, ktorú môžete vďaka internetovému pripojeniu využívať kedykoľvek a kdekoľvek. Výhodou je široký výber obsahu v češtine aj bohatá ponuka vlastnej produkcie HBO. Služba HBO GO môže byť teraz spolu s ďalšími skvelými aplikáciami súčasťou vášho O2 SMART Paušálu.

Čo môžete získať

Pre výhercu je pripravený balíček, v ktorom nájde darčeky s motívom seriálu The Undoing. Nachádza sa v ňom:

  • deka,
  • mikina,
  • zápisník.

Chcete sa zapojiť do súťaže? Postačí, keď nám napíšete, ktorá herecká dvojica stvárnila v tomto seriáli hlavné úlohy. Poradíme, že ide o hereckú extra triedu.

Na výber máte z troch možností:

  • A: Emma Stone a Ryan Gosling
  • B: Nicole Kidman a Hugh Grant
  • C: Jennifer Lawrence a Bradley Cooper

Ak váhate so správnou odpoveďou, nápoveď nájdete na tomto mieste.

Ako na to

Do pripraveného formulára napíšte odpoveď (A, B alebo C) a nezabudnite na svoje kontaktné údaje.

Aby ste sa do súťaže mohli zapojiť, musíte spĺňať aj nasledujúce podmienky:

  • Musíte byť fyzická osoba, ktorá dovŕšila vek 15 rokov.
  • Musíte súhlasiť s podmienkami súťaže a so spracovaním osobných údajov.

Ďakujeme za záujem. Súťaž sme už ukončili.

Odpovede posielajte do nedele 6. decembra 2020. V pondelok 7. decembra 2020 spomedzi všetkých odpovedí vyžrebujeme výhercu, ktorý bude o spôsobe odovzdania výhry informovaný prostredníctvom e-mailu.


Radi by ste si pozreli dobrý seriál, napínavý film alebo zaujímavú rozprávku? Streamovacia služba HBO GO prináša viac ako 8 000 hodín obsahu, ktorý môžete sledovať nielen vo svojom smartfóne, ale aj na tablete, notebooku a smart TV. Teraz môže byť aj s neobmedzenými dátami súčasťou vášho O2 SMART Paušálu. Viac informácií nájdete na www.o2.sk

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac