5 krokov k funkčnej smart domácnosti, ktorá vám spríjemní každodennú rutinu

Drobné technologické vychytávky môžu premeniť vašu domácnosť na inteligentný ekosystém, ktorý pozná vaše návyky a spríjemňuje vám život.

Prvky inteligentnej domácnosti sa postupne dostávajú do povedomia bežných používateľov, no aj napriek čoraz väčšej obľube sú ešte pre mnohých strašiakom. Smart domácnosť sa stále môže javiť ako technologický sci-fi koncept, no v skutočnosti si inteligentnými vychytávkami dokáže zariadiť bývanie každý.

Ako si udržať motiváciu na zdravý  životný štýl celý rok? Pomôcť môžu tieto technologické vychytávky

Technologické značky dnes ponúkajú viaceré produkty, pri ktorých by vám na prvý pohľad ani nenapadlo, že majú s inteligentnou domácnosťou niečo spoločné. My sme sa pozreli na niekoľko základných vymožeností, na ktoré nepotrebujete rozsiahle technické zručnosti a viete si nimi spríjemniť život, dokonca aj ušetriť na nákladoch za bývanie.

Začnite zariadeniami, ktoré fungujú aj samostatne

Premena domácnosti na smart neznamená, že skočíte priamo do budúcnosti. Inteligentná domácnosť vám môže nenápadnými zmenami ušetriť čas, energie, a teda aj financie.

Napríklad bezdrôtová zásuvka je nenápadný pomocník, ktorý zvýši bezpečnosť, pomôže ušetriť financie za energie a je maximálne jednoduchá na inštaláciu. Stačí ju zasunúť do zástrčky a spárovať so smartfónom pomocou aplikácie. Zásuvku dokážete na diaľku vypínať a zapínať, čo oceníte, ak si nebudete istí, či ste vypli žehličku, a získate aj podrobný prehľad o spotrebe energie. Ak vás smart funkcie nenadchnú, bezdrôtová zásuvka bude slúžiť ako klasická.

Výhodou takýchto typov zariadení je možnosť vyskúšať si inteligentnú domácnosť a v prípade, že sa s nimi nezžijete, môžete inteligentných pomocníkov používať aj bez pridaných smart funkcií. Okrem žiaroviek je ďalším príkladom aj inteligentná osobná váha, ktorá vám po spárovaní so smartfónom ukáže okrem hmotnosti aj objem vody v tele či pomer svalov, tuku aj kostnej hmoty.

Uvažujte systematicky a myslite na budúcnosť

Ďalším krokom sú zariadenia, ktoré bez appky nevyužijete, ale nepotrebujú byť súčasťou väčšieho celku. Dnes sa už veľa domácností spolieha na čoraz populárnejšie robotické vysávače. Skvelým príkladom a naším dlhodobým favoritom je Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro, o ktorom sa dozviete viac kliknutím na tento odkaz.

Pri výbere takéhoto typu zariadení odporúčame uvažovať systematicky a myslieť na budúcnosť, hlavne ak by ste chceli s budovaním smart domácnosti pokračovať. Nie všetky smart doplnky a zariadenia sa dajú pripojiť do každej aplikácie, ktorá slúži ako mozog vašej inteligentnej domácnosti. Xiaomi má síce bohatú ponuku smart vybavenia, ich plné využitie však dosiahnete iba v rámci Xiaomi Mi Home appky a vlastného ekosystému značky. Po pripojení k smart domácnosti od Apple môžete natrafiť na obmedzené využitie niektorých funkcií. Smart televízor od Samsungu do Apple domácnosti nepripojíte vôbec.

Základom skutočnej smart domácnosti je sieť senzorov

Ak máte chuť hneď od začiatku zapojiť do chodu domácnosti viacero smart pomocníkov naraz, vyskúšajte niektorý zo štartovacích setov. Väčšinou obsahujú kombináciu senzorov, ktoré cez Wi-Fi napojíte na centrálny hub − zariadenie, ktoré cez domácu Wi-Fi sieť komunikuje s vašimi appkami. Vďaka takémuto mozgu vašej domácnosti môžete na diaľku ovládať  inteligentnú zásuvku, senzor pohybu, senzor okna a dverí, dymový senzor alebo inteligentnú hlavicu radiátora. Set môžete rozširovať dokúpením ďalších senzorov alebo inteligentných pomocníkov.

V praxi to potom vyzerá tak, že v smartfóne si otvoríte aplikáciu a viete presne skontrolovať, aký odber má inteligentná zásuvka, vďaka čomu môžete ušetriť za elektrinu. Samozrejme, zásuvku dokážete na diaľku vypnúť alebo zapnúť.

Inteligentná hlavica radiátora vám zasa vykúri miestnosť pred príchodom domov na požadovanú teplotu. Dokážete si nastaviť „zdravé“ kúrenie, teda vyhrievať miestnosť počas dňa na rôzne teploty, prípadne kúrenie vypnúť úplne. Ak nie ste doma, nemusíte kúriť a môžete šetriť. Kúrenie sa včas automaticky zapne, aby ste po pri príchode hneď pocítili teplo domova.

Nastal čas vylaďovania, naučte domácnosť reagovať na návyky

Doteraz sme sa bavili o smart zariadeniach ako o samostatných prvkoch. Funkčná smart domácnosť by však mala mať ambíciu stať sa celodenným spoločníkom pri denných rituáloch. Jednotlivé senzory a zariadenia si preto viete prispôsobiť a zautomatizovať na predvolené scenáre.

Ráno vás napríklad zobudí budík príjemnou hudbou a postupne sa začnú v spálni rozsvecovať lampy. Keď prídete do vykúrenej kúpeľne, bude vám hrať hudba alebo spravodajský podcast. Po odchode do práce sa všetko automaticky vypne, na smartfón dostanete notifikáciu o tom, že ste zamkli a doma sa prestane zbytočne kúriť.

Ako platiť menej za internet? Čím viac služieb pod jednou strechou, tým väčšia zľava. Spoznajte O2 SPOLU

Po návrate domov vás privíta príjemné tlmené večerné svetlo v povysávanej obývačke a v televízore sa zapne váš obľúbený seriál alebo váš motivačný playlist k cvičeniu. Všetko sa pritom deje automaticky, bez vášho zásahu.

Nezabudnite na spoľahlivý internet a kvalitný modem

Využitia smart domácnosti sa dajú pravidelne vylepšovať a obohacovať novými funkciami, preto potrebujete stabilné internetové pripojenie a kvalitný modem, ktorý dokáže bez problémov pokryť celú plochu vášho bytu či domu. Zaujímavým riešením je O2 Smart Box, ktorý v sebe kombinuje výkonný modem, dokáže komunikovať a spojiť všetky prvky vašej inteligentnej domácnosti a slúži aj ako meteostanica. Vďaka premyslenej aplikácii vám dokáže poslať SMS, ak sa u vás stane niečo nečakané.

Ďalším dôležitým prvkom je mozog vašej inteligentnej domácnosti. Ide o zariadenie, ktoré spája všetky smart prvky a cez ktoré ovládate svoju domácnosť smartfónom alebo tabletom na diaľku. Môžete sa rozhodnúť pre centrálny hub, no ak to myslíte s inteligentnou domácnosťou vážne, lepšou voľbou sú inteligentné reproduktory so zabudovaným hlasovým asistentom.

Môžete namietať, že hlasoví asistenti stále nerozumejú po slovensky, no Apple napríklad ponúka možnosť vytvorenia scenárov na jediné heslo. Pomocou aplikácie Skratky v iPhone alebo iPade si tak viete pripraviť presné nastavenie svetiel a zvuku na sledovanie filmov. Skratkou pomenujete film a následne sa jednoduchým povelom „Hey, Siri, film“ spustí vaše nastavenie. Hlasoví asistenti Alexa od Amazonu alebo Google Asistent sa dokážu od vás učiť a prispôsobiť vášmu štýlu komunikácie. Chce to čas, ale časom si začnete rozumieť.

Inteligentná domácnosť dnes dokáže naozaj veľa. Prednastavené scenáre sa dokonca môžu aktivovať aj podľa vašej polohy či v konkrétnom čase. Zriadiť si prepracovanú inteligentnú domácnosť nie je náročné a zvládnete to aj vtedy, ak nepatríte k technologickým nadšencom.


Smart zariadenia do domácnosti môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €. Teraz k nemu môžete získať aj zľavu na stabilné internetové pripojenie.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Zacvičiť si s deťmi sa dá doma aj v triede. Máme pre vás inšpiráciu, ako na to

Chcete svojim deťom dopriať pestrý pohyb aj v čase pandémie? Zacvičte si podľa videí, v ktorých deti motivujú aj špičkoví slovenskí športovci.

Nájsť zmysluplnú pohybovú aktivitu pre deti v tomto náročnom období nie je vôbec jednoduché. O2 v spolupráci s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha ešte koncom minulého roka odštartovalo druhú sériu projektu Telesná na doma a chce prispieť k tomu, aby sa na pohyb detí nezabúdalo ani počas týchto mesiacov.   

Čítajte aj: Doprajte svojim deťom prirodzený pohyb a s výberom športu radšej počkajte, hovorí Matej Tóth

Kým v prvej sérii videí cvičili tréneri Akadémie so svojimi deťmi doma, druhá séria pod názvom Telesná na doma aj v triede ukazuje, ako si môžu deti zatrénovať nielen v detskej izbe či obývačke, ale aj v školských triedach, keďže telocvične zostávajú zatvorené a mimoškolské pohybové aktivity prerušené.

V rámci jednotlivých videí sa vyučovanie v improvizovanej triede vždy zameriava na jeden populárny šport, venuje sa jeho teórii, stručnej histórii aj úspechom Slovenska v konkrétnej športovej disciplíne a nechýba ani precvičenie partií, ktoré sú pri danom športe kľúčové.

„Ide o seriál desiatich inštruktážnych videí, pričom každé má približne desať minút. Ich skladba je dôkladne premyslená a zrealizovaná tak, aby športová aktivita pomáhala deťom trénovať nielen telo, ale aj mozog,“ vysvetľuje športový riaditeľ Akadémie a tréner Michal Tóth, ktorý videami sprevádza.

„Chceme ukázať, že krátke športové aktivity sa dajú vykonávať aj v obmedzenom priestore triedy a možno ich začleniť aj do ostatných vyučovacích predmetov,“ dopĺňa.

Tím Akadémie si uvedomuje, že najlepšou motiváciou na pohyb sú pozitívne príklady, a tak sa v každom videu deťom prihovorí aj slovenský športovec, ktorý v konkrétnej disciplíne vyniká na svetovej úrovni. Tešiť sa tak môžu na hokejistu Zdena Cháru, futbalistu Mareka Hamšíka, vodného slalomára Michala Martikána, biatlonistku Paulínu Fialkovú a ďalších. A nebude chýbať ani chodec a olympijský víťaz Matej Tóth, ktorý preverí vedomosti detí. Tak poďme na to!

1. hodina: Hokej

Úvodná hodina Telesnej na doma aj v triede sa venuje hokeju. Deti si precvičia svoje vedomosti aj celé telo, najmä dolné partie, ktoré sa pri hokeji najviac namáhajú. Bude to poriadna zábava a navyše deti bude motivovať Zdeno Chára.

2. hodina: Futbal

Druhá hodina patrí ďalšiemu obľúbenému športu futbalu. Deti si precvičia najmä koncentráciu a sústredenie, ktoré sú pre futbalistov veľmi dôležité. Nebude chýbať ani špeciálny hosť Marek Hamšík.

3. hodina: Vodný slalom

Počas tejto hodiny sa deti dozvedia zaujímavé informácie o vodnom slalome, resp. kanoistike. Aby to bola naozaj zábava, pre deti sú pripravené cviky, ktoré ich prenesú do divokej vody. Na podanie lepších výkonov a pravidelný pohyb bude deti motivovať olympijský víťaz Michal Martikán.

4. hodina: Biatlon

Biatlon je ako stvorený na aktuálne zimné obdobie. Práve tomuto športu sa venuje ďalšia časť Telesnej na doma aj v triede. Deti si tentoraz osvoja špeciálny spôsob dýchania a cviky, vďaka ktorým sa z nich na chvíľu stanú biatlonisti. Pozdraviť ich príde Paulína Fialková, reprezentantka Slovenska v biatlone.

5. hodina: Basketbal

Piata hodina je zameraná na loptovú hru basketbal. Deti sa dozvedia základné pravidlá a vyskúšajú si pohybové hry zamerané na koordináciu a postreh. Športového ducha v deťoch prebudí Rado Rančík, osemnásobný najlepší basketbalista Slovenska.

6. hodina: Triatlon

V rámci šiestej hodiny Telesnej na doma aj v triede sa spojilo hneď niekoľko športov do jedného. Triatlon sa totiž skladá z plávania, bicyklovania a behu. O tom, že preverí kondičku každého športovca, niet pochýb, vďaka prípravným cvičeniam ho však deti určite zvládnu. Podporí ich pri tom aj známy triatlonista a vytrvalostný športovec Richard Varga.

Hľadáte viac nápadov, ako cvičiť s deťmi? Pozrite si aj prvú sériu Telesnej na doma

7. hodina: Lyžovanie

Táto Telesná na doma aj v triede je o obľúbenom zimnom športe lyžovaní. Deti si vyskúšajú cvičenia, ktoré im pomôžu stať sa v lyžovaní ešte lepšími a dozvedia sa aj o tom, ako lyže vznikli. Pozdraviť ich príde slovenský reprezentant Adam Žampa.

8. hodina: Krasokorčuľovanie

Ďalšia hodina sa venuje zimnému športu krasokorčuľovaniu, ktoré je náročné nielen na rovnováhu, ale aj na výdrž a psychickú silu. Svoje o tom vie aj päťnásobná majsterka Slovenska v tejto disciplíne Nicole Rajičová. V rámci tejto hodiny si deti vyskúšajú cvičenia, ktoré zlepšia ich koordináciu a otestujú, akú majú silu v nohách.

9. hodina: Volejbal

V rámci 9. hodiny sa Michal Tóth zameria na volejbal, šport, pri ktorom lopta nesmie spadnúť na zem. Deti si môžu vyskúšať niekoľko cvičení na posilnenie nôh a zlepšenie reakcií, aby sa im hralo o čosi ľahšie. Pozdraviť ich príde slovenská reprezentantka vo volejbale Nikola Radosová.

10. hodina: Atletika

Aj šport má svoju kráľovnú. A práve atletike sa venuje posledná hodina Telesnej na doma aj v triede. Michalovi bude sekundovať atlét a zakladateľ akadémie Matej Tóth, s ktorým pre deti pripravili skvelé cvičenia pre nádejných mladých športovcov.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac