OPPO Reno5 5G je ako komorník Jean. Nenápadný a maximálne spoľahlivý

Zoznámte sa so značkou OPPO. Model Reno5 5G prišiel pripraviť pôdu silnej čínskej značke a svoju misiu plní nad očakávania.

Slovenský smartfónový trh sa za posledné mesiace znova rozrástol. Čínska značka OPPO u nás zatiaľ predstavila dva modely − OPPO Reno5 5G a OPPO Reno5 Z 5G. A práve prvý menovaný model sme mali možnosť vyskúšať. Aké pocity v nás zanechal?

Film by sa stiahol za 7 sekúnd. Vyskúšali sme skutočnú rýchlosť 5G siete

Na úvod musíme povedať, že pri OPPO nemusíte mať obavy z novej neskúsenej značky. Čínsky výrobca je vo svete smartfónov jedným z najsilnejších hráčov. Od svojho vzniku v roku 2004 značka expandovala do viac ako 40 krajín sveta a na domácom trhu je najväčším výrobcom v kategórii. 

V roku 2019 sa v Číne stalo OPPO najpopulárnejšou značkou a v globálnom meradle sa už roky pohybuje na 4. až 6. mieste v predajnosti. 

Prvé dojmy z naloženého balenia

Pri OPPO Reno5 5G ako prvé zaujme veľká krabica. Výrobca stavil na 65 W rýchlonabíjanie, čoho výsledkom je aj adaptér a USB-C kábel s rozmermi blížiacimi sa notebookovému napájaniu. V balení nájdete aj silikónový obal, ktorý dorovná vystupujúci fotoaparát a ochráni displej vďaka presahu po obvode zobrazovacieho panela. 

Užitočnú pomôcku som však nasadzoval na smartfón s pomerne veľkým sebazaprením, pretože zadná strana OPPO Reno5 5G je z príjemného plastu s povrchovou úpravou, ktorá odoláva odtlačkom a nečistotám. Navyše je veľmi príjemná na dotyk. Viac než silikónové puzdro. Lenže ochrana smartfónu dostala prednosť.

Zaujímavé riešenie upozornenia na notifikácie

Z hardvérovej výbavy, ktorú viete odčítať prezeraním si telefónu, môžeme začať s USB-C, pokračovať 3,5 mm jack konektorom, tlačidlom napájania a tlačidlami ovládania hlasitosti. Výrobca sa rozhodol pre jeden reproduktor, ktorý základné úlohy plní perfektne, no ak chcete zvukový či hudobný zážitok, pripojíte si slúchadlá. Cez spomenutý jack alebo pomocou Bluetooth 5.1. 

Smartfónu chýba informačná LED dióda, ktorá upozorňuje na notifikácie, ale výrobca ju nahradil svetelným efektom, ktorý v prípade potreby opíše obvod displeja. Pre mňa vizuálne zaujímavé riešenie, ktoré celkovo príjemne zapadá do veľmi farebnej a veľkorysej nadstavby základného operačného systému. 

Na svoju kategóriu veľmi solídny fotoaparát

Na zadnej strane smartfónu vystupuje sústava štyroch fotoaparátov. Ide o kombináciu hlavného 64 Mpx, širokouhlého 8 Mpx a tradičnej doplnkovej dvojice markofotoaparátu a senzora hĺbky ostrosti, ktoré majú zhodne po 2 Mpx. Zastávam názor, že kreatívna duša za dobrých svetelných podmienok spraví zaujímavú fotografiu takmer s čímkoľvek. Ja však do tejto kategórie, bohužiaľ, nepatrím, preto makro a senzor hĺbky ostrosti preskočím.

Na čo vlastne sú všetky fotoaparáty v mobiloch? Ukážeme vám, stačí kliknúť sem

Hlavný fotoaparát, ktorý je vybavený riešením spájania 4 pixelov do jedného, je iná káva. Počas dňa ponúkne fotografie, s ktorými bude bežný používateľ absolútne spokojný. Nepostrehol som zbytočný šum, farby boli na fotografiách príjemné a dostatočne sýte, rovnako som počas testovania na fotografiách nevidel neostrosti, ktoré by som nespôsobil ja. 

Pochváliť musím rýchlosť fotoaparátu. Fotil som na 64 Mpx s automatickým HDR. Veľkosť fotografie nastavíte potiahnutím smerom nadol priamo v aplikácii fotoaparátu. Nemusíte otvárať menu. Pomer strán fotografie si viete vybrať spomedzi klasických formátov 1 : 1, 4 : 3, 16 : 9 a podľa mňa doplnkový Full. Toto je formát fotografie, ktorý kopíruje pomer strán displeja. Či ho budete chcieť používať, je na individuálnom zvážení.  

Širokouhlému fotoaparátu počas dňa nie je čo vytknúť, so zhoršujúcim sa svetlom sa už nedostatky objavili. Nie však zásadné. Viac ma prekvapil nočný režim, ktorý aj vďaka silnej podpore umelej inteligencie dokáže aj vo veľkej tme ponúknuť skutočne uspokojivú fotografiu. OPPO Reno5 5G vzhľadom na svoju triedu a cenovku ponúka veľmi obstojné fotografie, ktoré rozhodne neurazia. Na bežné zachytenie milých spomienok je tento smartfón perfektný.

Šliape ako švajčiarske hodinky s dostupnou cenou

Pod „kapotou“ skrýva Reno5 5G kombináciu technických parametrov, ktorú je ťažké si zapamätať a popravde zrejme nikoho ani veľmi nezaujímajú. Dôležité je, čo spoločne dokážu. Už pri fotoaparáte som chválil rýchlosť, čo je náznak toho, že výkon smartfónu je skutočne dobrý. Počas testovania som nepostrehol zaváhanie, trhanie obrazu či zbytočné premýšľanie pri akejkoľvek úlohe. 

Z technických vecí však musím spomenúť zaujímavé riešenie, vďaka ktorému dokážete zväčšiť 8 GB operačnej pamäte RAM o ďalšie 2, 3 alebo 5 GB. Toto využijete najmä pri hrách či pri práci s videom. Technológia je postavená na tom, že operačná pamäť dokáže využiť aj úložnú pamäť, ktorú smartfón práve nepotrebuje. V nastaveniach napíšte do vyhľadávania zväčšenie RAM, vyberte jednu z troch možností a reštartujte smartfón.

Displej aj pre náročnejších

Neoplatí sa chodiť okolo horúcej kaše. Displej je v mnohých prípadoch rozhodujúcim faktorom pri výbere smartfónu. OPPO Reno5 5G vám ponúkne 6,43 palca s technológiou AMOLED 2 400 x 1 080 pixelov. 

Displej ponúka obnovovaciu frekvenciu 90 Hz, v nastaveniach môžete prepnúť na 60 Hz, teda 60 obrázkov za sekundu, ale možnosť automatického prispôsobenia obnovovacej frekvencie tu chýba. Počas testovania mi však nechýbala, rovnako ako som nevidel dôvod prepínať na nižšiu obnovovaciu frekvenciu. Mohol by som tak chcieť spraviť, napríklad pre šetrenie batérie. Tá je v tomto prípade jednou z najväčších predností smartfónu a ešte sa k nej dostaneme.

Dôležitý je však najmä celkový dojem z displeja a ten je vskutku pozitívny. Príjemné farby, ostrý obraz a viditeľnosť na ostrom svetle sú nad očakávanie. Najmä na farbách si výrobca jednoducho musel dať záležať. Nadstavba operačného systému Android 11, Color OS 11.1, ponúka extrémne širokú paletu úprav vzhľadu používateľského prostredia.

Doslova môžete meniť tvary a veľkosti ikoniek, gradienty či zafarbenia jednotlivých prvkov. Aj spomenutý efekt, ktorý nahrádza LED diódu, je v ponuke v troch rôznych farbách. Pozor len, aby ste si nespravili z operačného systému vizuálne nevkusný cirkus. 

Čítajte aj: 6 smartfónov, ktoré perfektne odzrkadľujú aktuálne technologické trendy

Vychytávky pre pracantov alebo k vizuálnemu aj efektívne

Rozdeliť obrazovku na dve a mať tak otvorené dve aplikácie súčasne, je návyková funkcia, ktorá nechýba ani v OPPO Reno5 5G. Stačí mať otvorenú aplikáciu, troma prstami potiahnuť po displeji smerom nahor a otvoriť druhú aplikáciu, s ktorou chcete pracovať. Môžete kombinovať napríklad textový editor a mail alebo prehliadač a poznámky.

Odporúčam pri rozdelenej obrazovke používať smartfón horizontálne, aspoň mne sa tak pracovalo výrazne pohodlnejšie. Bohužiaľ, nie všetky aplikácie podporujú túto funkciu, najviac ma to zamrzelo pri fotografiách. 

Ďalšou zaujímavou vychytávkou je inteligentný bočný panel. Opäť je to funkcia, ktorú poznáme aj z iných smartfónov, a opäť je to veľmi návyková vec. Reno5 5G navyše ponúka možnosť zobraziť v inteligentnom paneli nedávno otvorené aplikácie. Túto možnosť tiež viete v nastaveniach vypnúť. Čo sa mi extra páčilo, je možnosť vytiahnuť z inteligentného bočného panelu aplikáciu do otvorenej aplikácie. Obrazovka sa automaticky rozdelila na dve. 

V OPPO myslia na zabezpečenie vašich dát

Ovládanie smartfónov s Androidom gestami považujem už za samozrejmosť, teda ak túto možnosť smartfón ponúka. Na OPPO Reno5 5G môžete skryť systémové tlačidlá a o to viac využívať 6,43-palcový displej. Treba priznať, že na gestá si v tomto prípade musíte trochu zvykať. Smartfón občas reaguje svojsky, všimnú si to však hlavne ľudia rozmaznaní modelmi z kategórie vlajkových lodí. 

Z bezpečnostných prvkov je k dispozícii číselné heslo, čítačka odtlačkov prstov zabudovaná do displeja a odomykanie smartfónu tvárou. Tvárová biometria ma trochu zaskočila. V pomerne veľkom šere a s nasadenými dioptrickými okuliarmi s filtrom proti modrému svetlu smartfón tvár zosnímal, skôr než som si uvedomil, že sa niečo deje, a nastavil zámok. 

Na jednej strane to bol extrémne pohodlný proces, na druhej strane vyvolal otázku, či je zabezpečenie skutočne spoľahlivé. Skúsil som teda ten najjednoduchší test, odomknúť OPPO Reno5 5G fotografiou. Smartfón sa neodomkol. Čítačka odtlačkov prstov síce občas potrebuje popremýšľať, no funguje spoľahlivo. Dokonca aj pri nečistotách na displeji. 

Za polhodinu baterka na 100 %

Najväčšími lákadlami OPPO Reno5 5G sú 64 W rýchlonabíjanie a 5G pripojenie. 4 300 mAh batéria pri bežnom používaní vydrží približne deň a pol, ak sa trochu uskromníte, bez nabíjania vydrží dva dni. Musíte si však vypnúť 5G pripojenie. Rýchlosť nabíjania? Výrobca sľubuje 100 % batérie za cca 30 minút, moja skúsenosť je niekde na 34 minútach a môžem len povedať „wow”. 

Medzi softvérové vychytávky, ktoré ma zaujali, určite patrí klonovač systému, ktorý umožní vytvoriť v smartfóne dve izolované prostredia. Jeden telefón tak môžete mať ako služobný aj súkromný zároveň. Keď sa vám skonči pracovný čas, prepnete smartfón do prostredia po práci. Prostredia viete oddeliť vizuálne, samostatne sa ukladajú fotky či kontakty a dokonca sa osve počítajú aj spotrebované dáta.

Pomôže relaxovať aj sa sústrediť

Nechýba ani možnosť nastavenia zámku na jednotlivé aplikácie, nastavenia digitálnej rovnováhy, ktorá vám pomôže obmedziť používanie smartfónu, ja som využíval najmä režim sústredenia pri práci. V tomto režime si vyberiete aplikácie, ktorými vypnete notifikácie. Tiež ich viete na potrebný čas zamknúť, keby ste nevedeli odolať prehliadaniu Instagramu. 

Počet predinštalovaných aplikácií je podľa mňa v norme. Obzvlášť ma však zaujala natívna appka Relax, ktorá plní funkciu presne podľa svojho názvu a skrýva možnosti ako relax pri zvukoch či oddychovej hudbe, pomôže vám uvoľniť sa pomocou dýchania či praskania bublín a zabaví vás skúmaním miest. Osobne som si práve túto natívnu aplikáciu veľmi obľúbil. 

Oplatí sa?

OPPO Reno5 5G je opatrný vstup silnej čínskej značky na slovenský trh. Testovaný smartfón jasne povedal, že OPPO má čo ponúknuť, a úprimne, aj keby sme sa nedočkali vlajkových lodí, vôbec to nevadí. Reno5 5G síce nenarobil hukot ako Godzila, no je maximálne spoľahlivý, má perfektnú výdrž batérie, dobrý fotoaparát a ak máte šťastie a bývate v lokalite s 5G signálom, môžete si užívať aj pre dnešok nadštandardné rýchlosti. Pri cene smartfónu do 500 eur sa mi len ťažko hľadajú negatíva. 


OPPO Reno5 5G môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Film by sa stiahol za 7 sekúnd. Vyskúšali sme skutočnú rýchlosť 5G siete

V novej sieti sme si najviac užili bezproblémové načítanie videa vo vysokej kvalite a hru bez sekania.

Nemuseli sme nič inštalovať, zapínať ani prepínať. 5G sa aktivuje automaticky, stačí mať SIM, ktorá podporuje piatu generáciu pripojenia. Super rýchlu sieť sme podrobili amatérskemu testu, vyššie rýchlosti nás potešili a zistili sme, kedy majú zmysel.

Na test novej technológie sme si zobrali zaujímavú novinku na slovenskom smartfónom trhu. Čínsky výrobca OPPO rozšíril ponuku dostupných 5G smartfónov v strednej triede o model OPPO Reno5 5G, ktorý sme si pred testom stihli poriadne vyskúšať a našu podrobnú recenziu si môžete prečítať na tomto odkaze.

Počuli ste čudné informácie o 5G sieti? Overili sme ich za vás

Najvýraznejšími vlastnosťami smartfónu sú šikovné rýchlonabíjanie, vďaka ktorému vám indikátor stavu batérie ukáže plných 100 % za približne 30 minút, a 5G pripojenie, ktoré je jasné už z názvu zariadenia. Čo to však pre bežného používateľa znamená a či je už dnes 5G výhodou, sme sa rozhodli zistiť práve pomocou OPPO Reno5 5G.

Načo nám je 5G sieť

5G sieť je prirodzenou evolúciou dodnes používaných 4G, 3G a 2G sietí. Pre svoju výrazne vyššiu rýchlosť, stabilitu a nízku latenciu sa považuje za revolučnú sieť. Čo to znamená v praxi?

Kombinácia týchto vlastností nám pomôže lepšie prepojiť internet vecí, pripraviť stabilnú infraštruktúru pre elektronické autá, budovať inteligentné mestá alebo zvyšovať bezpečnosť na verejných miestach s výskytom veľkého množstva ľudí. 

Aké sú nevýhody siete budúcnosti? Signál nemá až taký dosah, ako aktuálne používaná 4G sieť, a dokáže ho ovplyvniť aj silný dážď. Preto je súčasťou príprav na 5G infraštruktúru aj časovo a finančne náročná výstavba hustejšej siete vysielačov.

Ak je všetko v poriadku, okamžite vás pripojí

Napriek tomu si dnes už môžeme aj na niektorých miestach na Slovensku vyskúšať, ako 5G funguje. My sme s OPPO Reno5 5G zamierili do bratislavskej Petržalky, kde je 5G signál od O2 skutočne výborný. Ak máte novú O2 SIM kartu 4G LTE a smartfón, ktorý 5G podporuje, nemusíte nič nastavovať. Pri ikonke signálu sa nám okamžite objavil symbol novej siete. 

Čítanie, doprava aj zábava. 6 appiek, ktoré sa oplatí zbaliť na dovolenku

Ak by ste mali problém pripojiť sa na sieť budúcnosti, ako prvé skontrolujte, či vaše zariadenie 5G podporuje. Nie všetky smartfóny totiž túto funkcionalitu už majú. Tiež si v nastaveniach overte, či máte 5G medzi povolenými sieťami. Ak sa nachádzate na území bez tohto typu dátového pokrytia, je lepšie si 5G vypnúť, ušetrí vám to batériu.

OPPO Reno5 5G neumožňuje vybrať len jeden druh siete, ale automaticky sa pripojí na tú s najsilnejším signálom. Ide o výborné riešenie v prípade, keby ste opustili lokalitu s 5G pokrytím a zabudli si v smartfóne prepnúť sieť na 4G. Nikto by sa vám nedovolal a neprúdili by vám ani dáta. Kým by ste si na nastavenie spomenuli, mohli by prejsť aj hodiny.

Porovnanie rýchlostí prinieslo jasný verdikt

Prirodzene sme ako prvú vyskúšali otestovať rýchlosť siete a porovnali sme ju s rýchlosťou 4G. Na tento test sme použili bezplatnú aplikáciu Speedtest by Ookla, ktorú sme si stiahli z Google Play. 

Po pripojení do 5G siete aplikácia namerala rýchlosti 739 Mbps (megabajtov za sekundu) pri sťahovaní a 59 Mbps pri odosielaní dát. V ľudskej reči to znamená, že film v 4K kvalite, ktorý sa zmestí na DVD, by ste si stiahli približne za 7 sekúnd. Za sekundu odošlete približne 20 fotografií z dovolenky. 

Výsledky merania 5G a 4G rýchlosti

Po prepnutí naspäť do 4G siete spadla rýchlosť pripojenia podľa aplikácie Speedtest na 143 Mbps pri sťahovaní a 38,7 Mbps pri odosielaní dát. Podľa nášho amatérskeho testu je tak 4G približne 5-krát pomalšia pri sťahovaní a 1,5-krát pomalšia pri odosielaní dát.

4K video bez zaváhania

Namerané hodnoty sú síce tvrdé dáta, no pre bežného používateľa je oveľa dôležitejší pocit pri používaní. Preto sme testovali ďalej. Na YouTube sme našli video Austria 8K Ultra HD Drone Video, ktoré sme prepli do najvyššej ponúkanej kvality 2160p, teda do 4K. Video sa bez zaváhania rozbehlo a asi po minúte sledovania sme nepostrehli jediné seknutie či pozastavenie obrazu.

Prepli sme sieť do 4G a spustili rovnaké video. Hneď pri spustení videa bol citeľný rozdiel v tom, že pred prvými zábermi sa približne na 2 sekundy zjavil symbol načítania. Potom už video bežalo približne minútu bez problémov. 

Pri streamoch využijete 5G neskôr

Keby ste chceli pozerať svoj obľúbený film alebo seriál na Netflixe, rozdiel medzi 4G a 5G v skutočnosti nepocítite. Netflix totiž požaduje na plynulé prehratie Ultra HD alebo 4K videí 25 Mbps, čo nameraná rýchlosť 4G siete niekoľkokrát prekročila. 

Rovnako by ste rozdiel nepocítili ani pri Spotify, ktoré odporúča minimálnu rýchlosť pripojenia 0,64 Mbps. Pri streamovacej službe TIDAL, ktorej predplatné môžete mať v cene svojho O2 SMART paušálu a v ktorej nájdete skladby v HiFi kvalite, by vyššia rýchlosť pripojenia už mohla zohrať svoju rolu. TIDAL totiž odporúča minimálnu rýchlosť pripojenia okolo 18 Mbps. Ak by ste napríklad počúvali vysoko-kvalitné nahrávky na TIDAL a pritom chceli sťahovať videá či fotky, s 5G by vám to išlo výrazne pohodlnejšie.

Najväčší rozdiel sme pri prepnutí z 5G na 4G pocítili pri hraní hry Mobile Legends: Adventure, kde sa spomalilo otvorenie aplikácie a načítanie obrazoviek medzi jednotlivými situáciami. Počas samotnej akcie sme však rozdiel nepostrehli. 

Samozrejme, na celkový výkon mal vplyv aj samotný smartfón OPPO Reno5 5G, preto náš amatérsky test vnímajte ako skúšanie toho, čo dokáže kombinácia Reno5 5G a 5G. Kombinácia týchto technológií môže celkový zážitok z používania posunúť na vyššiu úroveň a dopraje vám väčšie pohodlie pri hraní hier, pozeraní videí a výrazne rýchlejšom ohlase pri zdieľaní dát a súborov.


OPPO Reno5 5G môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac