Film by sa stiahol za 7 sekúnd. Vyskúšali sme skutočnú rýchlosť 5G siete

V novej sieti sme si najviac užili bezproblémové načítanie videa vo vysokej kvalite a hru bez sekania.

Nemuseli sme nič inštalovať, zapínať ani prepínať. 5G sa aktivuje automaticky, stačí mať SIM, ktorá podporuje piatu generáciu pripojenia. Super rýchlu sieť sme podrobili amatérskemu testu, vyššie rýchlosti nás potešili a zistili sme, kedy majú zmysel.

Na test novej technológie sme si zobrali zaujímavú novinku na slovenskom smartfónom trhu. Čínsky výrobca OPPO rozšíril ponuku dostupných 5G smartfónov v strednej triede o model OPPO Reno5 5G, ktorý sme si pred testom stihli poriadne vyskúšať a našu podrobnú recenziu si môžete prečítať na tomto odkaze.

Počuli ste čudné informácie o 5G sieti? Overili sme ich za vás

Najvýraznejšími vlastnosťami smartfónu sú šikovné rýchlonabíjanie, vďaka ktorému vám indikátor stavu batérie ukáže plných 100 % za približne 30 minút, a 5G pripojenie, ktoré je jasné už z názvu zariadenia. Čo to však pre bežného používateľa znamená a či je už dnes 5G výhodou, sme sa rozhodli zistiť práve pomocou OPPO Reno5 5G.

Načo nám je 5G sieť

5G sieť je prirodzenou evolúciou dodnes používaných 4G, 3G a 2G sietí. Pre svoju výrazne vyššiu rýchlosť, stabilitu a nízku latenciu sa považuje za revolučnú sieť. Čo to znamená v praxi?

Kombinácia týchto vlastností nám pomôže lepšie prepojiť internet vecí, pripraviť stabilnú infraštruktúru pre elektronické autá, budovať inteligentné mestá alebo zvyšovať bezpečnosť na verejných miestach s výskytom veľkého množstva ľudí. 

Aké sú nevýhody siete budúcnosti? Signál nemá až taký dosah, ako aktuálne používaná 4G sieť, a dokáže ho ovplyvniť aj silný dážď. Preto je súčasťou príprav na 5G infraštruktúru aj časovo a finančne náročná výstavba hustejšej siete vysielačov.

Ak je všetko v poriadku, okamžite vás pripojí

Napriek tomu si dnes už môžeme aj na niektorých miestach na Slovensku vyskúšať, ako 5G funguje. My sme s OPPO Reno5 5G zamierili do bratislavskej Petržalky, kde je 5G signál od O2 skutočne výborný. Ak máte novú O2 SIM kartu 4G LTE a smartfón, ktorý 5G podporuje, nemusíte nič nastavovať. Pri ikonke signálu sa nám okamžite objavil symbol novej siete. 

Čítanie, doprava aj zábava. 6 appiek, ktoré sa oplatí zbaliť na dovolenku

Ak by ste mali problém pripojiť sa na sieť budúcnosti, ako prvé skontrolujte, či vaše zariadenie 5G podporuje. Nie všetky smartfóny totiž túto funkcionalitu už majú. Tiež si v nastaveniach overte, či máte 5G medzi povolenými sieťami. Ak sa nachádzate na území bez tohto typu dátového pokrytia, je lepšie si 5G vypnúť, ušetrí vám to batériu.

OPPO Reno5 5G neumožňuje vybrať len jeden druh siete, ale automaticky sa pripojí na tú s najsilnejším signálom. Ide o výborné riešenie v prípade, keby ste opustili lokalitu s 5G pokrytím a zabudli si v smartfóne prepnúť sieť na 4G. Nikto by sa vám nedovolal a neprúdili by vám ani dáta. Kým by ste si na nastavenie spomenuli, mohli by prejsť aj hodiny.

Porovnanie rýchlostí prinieslo jasný verdikt

Prirodzene sme ako prvú vyskúšali otestovať rýchlosť siete a porovnali sme ju s rýchlosťou 4G. Na tento test sme použili bezplatnú aplikáciu Speedtest by Ookla, ktorú sme si stiahli z Google Play. 

Po pripojení do 5G siete aplikácia namerala rýchlosti 739 Mbps (megabajtov za sekundu) pri sťahovaní a 59 Mbps pri odosielaní dát. V ľudskej reči to znamená, že film v 4K kvalite, ktorý sa zmestí na DVD, by ste si stiahli približne za 7 sekúnd. Za sekundu odošlete približne 20 fotografií z dovolenky. 

Výsledky merania 5G a 4G rýchlosti

Po prepnutí naspäť do 4G siete spadla rýchlosť pripojenia podľa aplikácie Speedtest na 143 Mbps pri sťahovaní a 38,7 Mbps pri odosielaní dát. Podľa nášho amatérskeho testu je tak 4G približne 5-krát pomalšia pri sťahovaní a 1,5-krát pomalšia pri odosielaní dát.

4K video bez zaváhania

Namerané hodnoty sú síce tvrdé dáta, no pre bežného používateľa je oveľa dôležitejší pocit pri používaní. Preto sme testovali ďalej. Na YouTube sme našli video Austria 8K Ultra HD Drone Video, ktoré sme prepli do najvyššej ponúkanej kvality 2160p, teda do 4K. Video sa bez zaváhania rozbehlo a asi po minúte sledovania sme nepostrehli jediné seknutie či pozastavenie obrazu.

Prepli sme sieť do 4G a spustili rovnaké video. Hneď pri spustení videa bol citeľný rozdiel v tom, že pred prvými zábermi sa približne na 2 sekundy zjavil symbol načítania. Potom už video bežalo približne minútu bez problémov. 

Pri streamoch využijete 5G neskôr

Keby ste chceli pozerať svoj obľúbený film alebo seriál na Netflixe, rozdiel medzi 4G a 5G v skutočnosti nepocítite. Netflix totiž požaduje na plynulé prehratie Ultra HD alebo 4K videí 25 Mbps, čo nameraná rýchlosť 4G siete niekoľkokrát prekročila. 

Rovnako by ste rozdiel nepocítili ani pri Spotify, ktoré odporúča minimálnu rýchlosť pripojenia 0,64 Mbps. Pri streamovacej službe TIDAL, ktorej predplatné môžete mať v cene svojho O2 SMART paušálu a v ktorej nájdete skladby v HiFi kvalite, by vyššia rýchlosť pripojenia už mohla zohrať svoju rolu. TIDAL totiž odporúča minimálnu rýchlosť pripojenia okolo 18 Mbps. Ak by ste napríklad počúvali vysoko-kvalitné nahrávky na TIDAL a pritom chceli sťahovať videá či fotky, s 5G by vám to išlo výrazne pohodlnejšie.

Najväčší rozdiel sme pri prepnutí z 5G na 4G pocítili pri hraní hry Mobile Legends: Adventure, kde sa spomalilo otvorenie aplikácie a načítanie obrazoviek medzi jednotlivými situáciami. Počas samotnej akcie sme však rozdiel nepostrehli. 

Samozrejme, na celkový výkon mal vplyv aj samotný smartfón OPPO Reno5 5G, preto náš amatérsky test vnímajte ako skúšanie toho, čo dokáže kombinácia Reno5 5G a 5G. Kombinácia týchto technológií môže celkový zážitok z používania posunúť na vyššiu úroveň a dopraje vám väčšie pohodlie pri hraní hier, pozeraní videí a výrazne rýchlejšom ohlase pri zdieľaní dát a súborov.


OPPO Reno5 5G môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Prvé lásky, vesmírne sci-fi či fantasy: 7 filmových tipov pre tínedžerov, ktoré nájdete na Voyo

V Sóde sme pre tínedžerov zostavili tipy na filmy, ktoré im pomôžu zahnať nudu a kvalitne sa na pár hodín zabaviť. Stačí nachystať pukance.

Prázdninové leto so sebou nesie aj veľa voľného času, preto je ideálnym obdobím na sledovanie filmov. Či už vás láka skôr vizuálne príťažlivá sila žánru fantasy, apokalyptické vízie budúcnosti, alebo obyčajné i zamotané príbehy zo života, máme niečo pre každého z vás. 

Prémiový obsah VOYO môžete mať každý mesiac v cene svojho O2 SMART Paušálu. Chcem vedieť viac, ukážte mi ako to funguje

Charlieho malé tajomstvá (2012)

Povinná jazda pre všetkých milovníkov tínedžerských indie filmov. Príbeh je intímnou spoveďou dospievajúceho Charlieho (Logan Lerman), ktorého trápi samota a zápasí s vlastným vnútrom. Svoju pozornosť a myšlienky sústredí skôr na klasickú literatúru a nezávislú hudbu, preto si vo filme vypočujeme mnoho skvelých piesní, napríklad Asleep od The Smiths alebo Heroes od Davida Bowieho.

Charlie sa spriatelí s bláznivým Patrickom (Ezra Miller) a pôvabnou Sam (Emma Watson), ktorí ho začlenia do pohodovej partie. Stále zažíva problémy s komunikáciou, bojuje s traumami z minulosti či so súčasnými emóciami. Snímka je ako stvorená pre mladých a citlivých tínedžerov, ktorí sa možno aj vďaka Charliemu nebudú cítiť sami. Knižnú predlohu a filmové spracovanie vytvoril spisovateľ a scenárista Stephen Chbosky.

Nádherné bytosti (2013)

Fascinujúci svet plný mágie, kontrastov, rodinných sporov a obetavej lásky. Nádherné bytosti je romantické fantasy, nakrútené podľa úspešného románu Kami Garcii, ktoré vás okamžite vtiahne do deja. 

Stredoškolák Ethan (Alden Ehrenreich) sa zamiluje do záhadnej Leny (Alice Englert), o ktorej si obyvatelia mestečka Gatlin šuškajú podivné príbehy. Napriek tomu ho magické dievča čoraz väčšmi priťahuje, a tak Ethan postupne spoznáva tajomstvá rodiny zaklínačov a vytrvalo bojuje o Leninu priazeň. S vášnivou láskou prichádza veľké nebezpečenstvo, pretože sa blíži deň, ktorý rozhodne o osude jeho milej. Podľahne aj Lena temnému zlu alebo sa jej podarí zvrátiť kliatbu a stane sa zaklínačkou svetla a dobra?

Valerian a mesto tisícich planét (2017)

Nenáročná sci-fi dráma od uznávaného režiséra Luca Bessona, ktorého môžete poznať vďaka filmom Leon, Piaty element alebo Lucy. V tejto snímke nám cez príbeh dvojice zamilovaných agentov ukazuje rozmanité civilizácie a planéty v 28. storočí. Po vizuálnej stránke sa poriadne vybláznil a fantáziou nešetrí.

Agenti Valerian (Dane DeHaan) a Loreline (Cara Delevingne) majú za úlohu udržiavať mier a poriadok naprieč rozličnými kultúrami. Postupne však zisťujú, že ľudská rasa bez mihnutia oka zničila planétu Mül. Podarí sa im tragickú situáciu napraviť a vrátiť obyvateľom ich domov? Odporúčame ako príjemnú a svižnú oddychovku pre fanúšikov špekulatívnej budúcnosti o technologickom pokroku vo vzdialenom vesmíre.

Most do krajiny Terabithia (2007)

Máte niekedy nutkanie utiecť z reality a žiť vo vlastnom vymyslenom svete? Tento film vám to na chvíľu dovolí, pretože sa spoločne s Jessom (Josh Hutcherson) a Leslie (Anna Sophia Robb) odviažete a navštívite fantastickú ríšu Terabithia. Toto kráľovstvo obývajú zázračné bytosti rozličných druhov, ktoré si vďaka pôsobivému vizuálu vychutnáte v plnej nádhere.

Názov krajiny sa inšpiruje Letopismi Narnie, ktoré taktiež popustili uzdu fantázii. Okrem iného oba snímky spájajú aj filmové štúdiá Walt Disney a Walden Media. Aj tieto skutočnosti sa podpísali na tom, že Most do krajiny Terabithia je nádherným a kvalitne spracovaným filmom, ktorý môže byť ideálnou voľbou pre dospievajúce deti.

S láskou, Rosie (2014)

Zamotaný príbeh plný lásky, životných sklamaní a dlhoročného verného priateľstva. Rosie (Lily Collins) a Alex (Sam Claflin) sa priatelia od detstva, po čase to medzi nimi zaiskrí, no rozhodnú sa svoje vášne kvôli priateľstvu potlačiť. Život sa pomaly začne čoraz väčšmi komplikovať, Rosie otehotnie s populárnym športovcom v škole a rozhodne sa, že sa o dcéru Katie postará. Po rokoch sa stretáva s Alexom, ktorý žije úplne iný život s partnerkou, ktorá ho podvádza. 

Celý príbeh sa zamotá ešte o kúsok viac, ale už vám nebudeme prezrádzať, pretože vám odporúčame si ho pozrieť. Romantická komédia je adaptáciou románu Kde končí dúha od írskej spisovateľky Cecilie Ahern.

Enderova hra (2013)

Príbeh sa odohráva v budúcnosti, kde je naša planéta v neustálom ohrození mimozemskou rasou. Ľudstvo vidí jedinú nádej na záchranu: spomedzi najlepších detí pripravuje novú generáciu geniálnych vojakov. Medzi nich patrí aj nadpriemerne inteligentný Ender (Asa Butterfield), ktorý sa vďaka svojej šikovnosti a analytickému mysleniu veľmi rýchlo vyšvihne na veliteľské priečky. Dokáže si však aj na mocnej pozícii uchovať dobro a zmysel pre ľudskosť?

Ideálna voľba pre všetkých milovníkov sci-fi a filmov o mimozemšťanoch. Vydáte sa na túto dobrodružnú vesmírnu jazdu plnú adrenalínu s nami?

Twilight sága: Úsvit (2012)

Na záver máme ešte jeden oddychový guilty pleasure tip. Notoricky známy príbeh o zakázanej láske smrteľníčky Belly (Kristen Stewart) a upíra Edwarda (Robert Pattinson) už pravdepodobne poznáte. Dvaja outsideri si k sebe postupne nájdu cestu a Bella odhalí tajomstvá Cullenovej rodiny, ktoré ju môžu dostať do nebezpečenstva. Niekedy je však vášnivá láska mocnejšia.

Niektorí nad príbehom od Stephenie Meyer krútia hlavami, opačný tábor si zas užíva všadeprítomnú romantickú atmosféru, ktorá má aj po rokoch svoje príťažlivé čaro.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac