Od vedeckých vychytávok po mäkké zručnosti: 6 YouTube kanálov pre nadšencov vedomostí

Vyberte si jeden zo šiestich YouTube kanálov, ktoré vám veľmi jednoducho priblížia rôzne vedecké témy.

Radi sa vzdelávate? V Sóde sme pre vás pripravili pestrý výber YouTube kanálov, ktoré vám ukážu svet vedy, psychológie a spoločenských fenoménov hravou a pútavou formou. Ak ste vede doteraz neprišli na chuť, jeden z týchto kanálov ju u vás iste vyvolá. 

Udržiavať si prehľad zaujímavým obsahom môžete vďaka balíku dát pre Youtube kdekoľvek a kedykoľvek. Chcem vedieť viac

Vtipne a ilustrovane

Kurzgesagt je kanál pre vaše každodenné otázky o svete. Ako prišli dinosaury o život? Priniesla viac obetí jadrová či vodná elektráreň? Aká veľká môže byť baktéria? Všetko sa dozviete v približne desaťminútových „jednohubkách“ ilustrovaných a hravo podaných v angličtine, španielčine či nemčine vždy raz za mesiac. 

Za miliónovými pozretiami je malý tím, ktorý vždy raz za mesiac spracúva rôzne aktuálne, ale aj trvanlivé zaujímavosti zo sveta. Vhodné pre každého, kto sa rád učí vizuálne.  

O pravde vo vede a spoločnosti

Dr. Derek Muller má okrem PhD. z fyziky obrovský hlad po hľadaní pravdy, a to nielen vo fyzike a v matematike, ale aj v chybách vo vzdelávaní a v logickom uvažovaní. Jeho kanál Veritasium si obľúbi každý, kto sa rád ponára do hĺbok vedomostí a komu neprekáža sedieť pri objasňovaní skutočností aj polhodinu. 

Derek vysvetľuje aj zložitejšie témy, napríklad, ako sa dá paralelná realita pochopiť oveľa jednoduchšie než na príklade kvantovej fyziky a Schrödingerovej mačky. Derek si na zistenie pravdy dá vždy čas a sám robí pokusy, vďaka ktorým s prehľadom vyvracia stáročia platné teórie. 

Pre nadšencov vedeckých aktualít 

Ak už držíte krok s vedou, pravdepodobne poznáte Science magazine, ktorý vyberá najnovšie vedecké správy a komentuje špičkový výskum zo sveta. Objavte aj jeho YouTube kanál s jasným a stručným prehľadom najnovších vychytávok z vedy v krátkych videách.

Dozviete sa, ako odstrániť usádzajúce sa minerály v potrubiach elektrární, ako vyliečiť ľudí z ťažkej epilepsie či zachytiť podvodný život tých najcitlivejších živočíchov v tmavých hĺbkach mora. 

Zopakujte si vedomosti zo školy neskreslene 

Niečo od našich susedov s jazykom blízkym nášmu je projekt Akademie věd České republiky, ktorá už vyše 15 rokov systematicky zvyšuje záujem o vedu a výskum bežnej verejnosti. Darí sa im to veľmi dobre, a to aj prostredníctvom populárno-vzdelávacích videí pod názvom NEZkreslená věda

Ak hľadáte rýchle vysvetlenie o tom, ako funguje internet, včelín či metabolizmus, prípadne sa potrebujete rýchlo oboznámiť so základmi ekonómie, biológie či fyziky, NEZkreslená věda rukou kreslí videá hravou a vzdelávacou formou. Či už ste študent, pedagóg, alebo si len túžite zopakovať to, čo ste už niekedy vedeli, tento kanál je k rannej káve ako stvorený.

O mäkkých zručnostiach, vyrovnanosti, odolnosti a sebadôvere

Vzdelávanie v oblasti vedy, technológií či vesmíru je určite dôležité. Ale čo tak zlepšiť sa v tom, ako byť emočne v pohode, posilňovať vzťahy s blízkymi alebo ako nepotláčať vlastnú intimitu?

The School of Life dnes už nie je len populárny online kanál, ale aj desiatky kníh, hier, kurzov a terapií. Táto platforma predstavuje kolektív psychológov, filozofov a spisovateľov, ktorí zdieľajú prístupy, ako lepšie porozumieť sebe samému, ako zlepšiť svoje vzťahy, prehodnotiť svoju kariéru a prehĺbiť sociálne väzby. Vedu o živote ako takom odporúčame sledovať najmä v rámci poobednej pozitívnej prokrastinácie. 

Spoznajte pútavo spracované tajomné fakty

Vesmír, dinosaury či história. Youtube kanál s názvom tajomných5 prináša pútavé videá plné faktov, ktoré ste sa zrejme v škole neučili. Vedeli ste, že najmenší objavený dinosaurus bol veľký asi ako kolibrík? Viete si predstaviť, ako by vyzerala cesta ľudstva ku hviezdam?

V miestami tajomných, ale zároveň jasne a zrozumiteľne vysvetlených videách sa toho aj za desať minút dozviete naozaj veľa.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Samsung ovládol kategóriu smartfónov s ohybným displejom. Predobjednajte si novinky a získajte atraktívne bonusy

Pri predobjednávke Samsung Galaxy Z Fold3 5G a Galaxy Z Flip3 5G môžete získať bonus na odpredaj vášho starého zariadenia.

Samsung ovládol štýlovú a hlavne funkčnú kategóriu smartfónov s ohybným displejom. Vodovzdorná novinka s pevným telom si rozumie s perom S Pen a revolučná selfie kamera pod displejom je vďaka Galaxy Z Fold3 5G definitívne realitou.

Samsung je na poli skladacích smartfónov jasným lídrom, čo potvrdzuje aj treťou generáciou Galaxy Z  Fold 5G a Galaxy Z Flip 5G. Čo novinky od juhokórejského výrobcu ponúkajú a čo sú ich najväčšie prednosti?

Ohybný a vodovzdorný zároveň, Samsung sa naozaj predvádza

Samsung Galaxy Z Fold3 5G je jasnou voľbou pre ľudí orientovaných na výkon, ktorí v teréne potrebujú tablet, no nechcú so sebou nosiť dve zariadenia. 

Samsung Galaxy Z Fold3 5G čierny

Galaxy Z Fold3 5G totiž v rozloženom stave ponúka 7,6-palcový Infinity Flex displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Ak smartfón zložíte, budete mať k dispozícii plnohodnotný AMOLED displej s uhlopriečkou 6,2 palca.

Čo však mnohých na väčšom displeji zaujme najviac, je selfie kamera skrytá pod zobrazovacím panelom. Toto riešenie mnohé značky vyvíjajú dlho a Samsung sa tu stáva jasným favoritom. A zároveň sa postupne začína lúčiť s ikonickým priestrelom.

O bezchybný chod operačného systému sa stará 12 GB operačnej pamäte RAM, 512 GB je zasa priestor na uloženie dát. Ak hovoríme o výkone, nesmie chýbať multitasking a podpora S Pen. Galaxy Z Fold3 5G je vôbec prvým skladacím prémiovým smartfónom, ktorý si s perom rozumie. 

Samsung Galaxy Z Fold3 5G čierny

Pri novinke rozhodne poteší aj 25 W nabíjanie, prémiové odolné hliníkové telo a v neposlednom rade aj ďalšie prvenstvo vo svete ohybných smartfónov. Galaxy Z Fold3 5G je totiž certifikovaný na vodovzdornosť IPX8, teda ak smartfón ponoríte do vody, neutopíte ho. Áno, smartfón so skladacím displejom.

Štýlové véčko výkonom nezaostáva

Rovnako neutopíte ani ikonické skladacie véčko v súčasnom vyhotovení Galaxy Z Flip3 5G. Rovnako sa pýši certifikáciou IPX8. Aj tu Samsung stavil na prémiové a odolné hliníkové telo, konštrukcia má navyše dvojfarebný dizajn.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G čierny

Napriek tomu, že véčko má prívlastok štýlový, nemusíte sa obávať, že by zaostával vo výkone. Ponúka špičkový čip Snapdragon 888 v kombinácii s 8 GB operačnej pamäte RAM. Úložný priestor má veľkosť 128 GB.

Otvorené véčko má displej s veľkosťou 6,7 palcova s prívlastkom AMOLED. Zatvorený skladací smartfón ponúka 1,9-palcový displej, ktorý poslúži na zobrazenie základných informácií, ale aj ako funkčný pomocník dvojici 12 Mpx fotoaparátov.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G zelený

Nová generácia hodiniek zmeria zloženie vášho tela

K výkonu jednoznačne patrí aj zdravý životný štýl, na čo myslí aj Samsung a predstavuje najnovšiu generáciu svojich inteligentných hodiniek Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic.

Novinky sú vôbec prvé, ktoré vedia zmerať zloženie tela. Zistíte tak percentá svojho telesného tuku, kostrového svalstva, obsah vody v tele a mnoho ďalšieho. Senzor Samsung BioActive meria EKG a krvný tlak v reálnom čase.

Hodinky sa pýšia certifikáciami odolnosti, spoľahlivým výkonom a prepracovaným operačným systémom Wear OS, ktorý vám umožní používať opäť viac aplikácií. 

Pri kúpe hodiniek dostanete automaticky ako bonus duálnu bezdrôtovú nabíjačku v štýlovom dizajne, ktorá nabíja 2 produkty súčasne. Získate tak rýchlo potrebný výkon vďaka podpore až 9W rýchleho nabíjania.

Predobjednajte si novinky s bonusom

Všetky zariadenia bude na Slovensku možné zakúpiť od 27. 8. 2021. Pre najväčších fanúšikov Samsung opäť pripravil možnosť predobjednávok. 

Ďakujeme za záujem, predobjednávky sme ukončili.

Ak si predobjednáte Samsung Galaxy Z Fold3 alebo Samsung Z Flip3 5G priamo cez formulár v tomto článku, môžete získať až 1 000€ za starý telefón, prémiový servis na 1 rok alebo extra príslušenstvo pre Galaxy z Fold3 5G. V prípade Samsung Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic dostanete pribalenú už spomínanú nabíjačku.

Ako získať bonusy za predobjednávkSamsung Galaxy Z Fold3 5G alebo Z Flip3 5G

  1. V období od 11. 8. do 26. 8. 2021 (vrátane) si predobjednajte Samsung Galaxy Z Fold3 5G alebo Galaxy Z Flip3 5G u oficiálneho Samsung predajcu.
  2. V rovnakom období, od 11. 8. do 26. 8. 2021 (vrátane), musíte prejaviť záujem o bonus predregistráciou na stránke www.samsung.com/predobjednavky. Predregistrácia musí byť úspešne dokončená najneskôr 26. 8. 2021.
  3. Na úspešné vytvorenie predregistrácie budete potrebovať osobné údaje, dátum predobjednávky nového Galaxy Z Fold3 5G alebo Galaxy Z Flip3 5G, vyplniť informáciu o type preobjednaného zariadenia a informáciu o modeli starého zariadenia, ktoré chcete odpredať s bonusom. Po úspešnej predregistrácii získate e-mailom unikátny kód, ktorý si treba uchovať.
  4. Po tom, čo nový Galaxy Z Fold3 5G alebo Galaxy Flip3 5G získate, sa najneskôr do 30. 9. 2021 registrovať v predinštalovanej aplikácii Samsung Members. Počas registrácie budete potrebovať unikátny kód, ktorý ste získali počas predregistrácie e-mailom. Aplikácia je nainštalovaná v každom novom zariadení a je potrebné vykonať registráciu cez zariadenia, na ktoré chcete získať bonus.
  5. Po úspešnej registrácii vám do aplikácie Samsung Members príde e-voucher na prístroj, ktorý bol registrovaný v predobjednávke. E-voucher je nutné vygenerovať do 7 dní od doručenia e-mailu, inak nárok na bonus zaniká. 

Aké bonusy získate ku Samsung Galaxy Z Fold3 5G alebo Galaxy Z Flip3 5G

Pri odpredaji vybraných starých smartfónov môžete získať k výkupnej cene navyše bonus do 400 € pri kúpe Samsung Galaxy Z Fold3 5G a až 300€ pri Galaxy Z Flip3 5G.

Ak by vaše nové zariadenia bolo Samsung Galaxy Z Fold3 5G a odpredávali by ste Samsung Galaxy Note20 Ultra a zároveň by ste splnili všetky požadované podmienky, možete získať až 1 000 €. Výkupná cena starého zariadenia by bola v tomto prípade 600 € a získali by ste bonusy 400 €.

Kompletné pravidlá získania bonusu nájdete na www.samsung.com/sk/predobjednavky

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac