Fakty a zaujímavosti o najznámejších zvučkách televíznych seriálov

Poznáme ich všetci. Seriály, sitkomy, telenovely, rozprávky. A ich titulné piesne.

Poznáme ich všetci. V našich končinách kraľovali televíznym obrazovkám. Televízie ich reprízujú roky takmer nepretržite. Ich úvodné zvučky sa nám vryli pod kožu tak hlboko, že si ich okamžite správne priradíme už pri prvých tónoch.

Televízne seriály, sitkomy, telenovely, rozprávky. A ich intrá:

Nemocnica na okraji mesta

Kultový seriál z roku 1977, ktorý mal úspech vo všetkých vtedajších spriateľených krajinách. Výnimkou východného bloku, bol samotný Sovietsky zväz, kde sa seriál veľmi nepresadil. Zle jazyky tvrdili, že v Rusku mali problém uveriť, že podobná nemocnica môže existovať.

Svojich divákov si však našiel aj na “Západe”, napríklad vo Fínsku. V západnom Nemecku trhal v sledovanosti absolútne rekordy. Bol tam natoľko populárny, že nemecká televízia zaplatila výrobu ďalších siedmich častí v roku 1981. Štedrému sponzorovi ustúpili aj cenzori a seriál sa tak zaobišiel bez ospevovania vedúcej úlohy KSČ.

Autorom ústrednej melódie seriálu je Jan Klusák, český hudobný skladateľ, herec a literát, ktorý pôsobil v divadle Jári Cimrmana. Režisérovi Dudekovi ho odporučila televízna legenda, scenárista Jaroslav Dietl, ktorý obdivoval jeho tvorbu.

Derrick

Detektívka, kde hlavní hrdinovia využívali vac rozum a psychológiu, než zbrane. Stal sa fenoménom doby. Vysielali ho aj v Číne, ba dokonca aj na ostrove Maurícius. Od Argentíny až po Zimbabwe, dokopy v 108 krajinách. Na kazetu si Derricka údajne nahrával aj samotný pápež Ján Pavol II. S hlavným predstaviteľom Horstom Tappertom sa pápež v roku 1999 stretol aj osobne.

Až neskôr, po Horstovej smrti, sa prevalilo jeho pôsobenie v jednotkách nacistickej SS a seriál  v Nemecku nadobro zakázali reprízovať.

Hudbu skomponoval Les Humphries, vlastným menom John Leslie Humphreys, rodený Angličan, ktorý si ale najväčšej slávy užil práve v Nemecku.

Priatelia

Seriál Priatelia netreba nijak zvlášť predstavovať. Patrí medzi päť najsledovanejších seriálov všetkých čias, čo sa odrazilo najmä na popularite a stave bankového konta dovtedy pomerne neznámych hercov. Počas prvej série každý z nich zarábal okolo 22 tisíc dolárov za epizódu. Ku koncu sa ich honorár dostal približne na sumu milión dolárov za jednu epizódu.

Úvodná pesnička seriálu je od skupiny The Rembrandts. Na texte sa podieľali tvorcovia seriálu Michael Skloff a Allee Willis. Producent a režisér seriálu Kevin S. Bright chcel, aby sa melódia podobala na pesničku od R.E.M. „It’s the End of the World“.

Ponuku dostali kapely R.E.M. a They Might Be Giants, ale nakoniec si Bright vybral svojich obľúbených The Rembrandts. Vytvorenie piesne im trvalo len tri dni a v rádiach sa hrala už týždeň po svojom vydaní, aj keď pôvodne mala iba minútu. Neskôr ju kvôli obrovskej popularite museli nahrať nanovo.

Krok za krokom

Úvodná pieseň sa volá “Second Time Around”. Intro seriálu začína záberom na tabuľu Port Washington, no v skutočnosti sa táto scéna, ako aj celý seriál natáčali v meste South Pasadena v Kalifornii.

V úvodných záberoch sa rodinka Lambertových a Fosterových presúva do zábavného parku. Pozorný divák si môže všimnúť, že v celej prvej sérii sa v úvodných titulkoch s rodinou neobjavuje Mark (Christopher Castile), ale úplne iný čiernovlasý chlapec.

Inak park sa volá Six Flags Magic Mountain a nachádza sa blízko Los Angeles. Kouďák v epizóde “Aj peňazí príliš škodí” spomína, že Six Flags navštívil. More blízko parku, ktoré vidieť v závere intra, je v skutočnosti dotvorené počítačom.

Frasier

Ďalší seriál, ktorý sa nenatáčal v meste, v akom sa odohrával. Frasier Crane (Kelsey Grammer) síce v seriáli býva v luxusnom byte v Seattle, no v skutočnosti sa v tomto meste natáčala  iba jedna epizóda „Deň Frasiera Cranea“ (5. séria, 5. epizóda). Žiadna budova s takým výhľadom, aký je z Frasierovho apartmánu, sa v Seattle nenachádza.

Zvučka v úvode má pomerne zvláštny názov  “Tossed salad and scrambled eggs” čiže v preklade Miešaný šalát a praženica. Má ísť o metaforu na pacientov, ktorí to majú v hlave “pomiešané” a s ktorými sa Frasier ako psychiater pravidelne stretáva. Hlas v pesničke je Friasierov, naspieval ju herec Kelsey Grammer osobne.

[the_ad_placement id=“injektaz-hlas-pismenka-nenahradia“]

Ešte pár zaujimavostí, čo stoja za zmienku. Zariadenie Fraseriovho bytu bola jedna z najdrahších položiek seriálu. Stálo okolo pol milióna dolárov. Postavu Roz Doylovej mala povodne hrať herečka Lisa Kudrow (Phoebe z Priateľov). A najviac listov od fanúšikov nedostala postava Frasiera, ale psa Eddieho.

M*A*S*H*

“Najväčší prepadák v histórii televízie,” takto častovali filmoví kritici v roku 1972 prvý diel seriálu krátko po jeho odvysielaní. No posledný diel – dvojhodinový špeciál Goodbye, Farewell and Amen – videli diváci až v roku 1983. Spolu 122 miliónov ľudí. Po pristatí na Mesiaci, to bola najväčšia televízna udalosť v histórii. Hravo tromfol aj dovtedy najsledovanejší diel Dallasu s vysvetlením, kto postrelil J.R. Ewinga.

Úvodná pieseň seriálu sa nazýva “Suicide is Painless”. Hudbu zložil Johnny Mandel a text napísal Mike Altman, čo bol iba 14 ročný syn režiséra filmu a seriálu (seriálu predchádzal film) Mike Altmana. V jednom rozhovore s úsmevom poznamenal, že zatiaľ čo za réžiu filmu zinkasoval iba 70 tisíc dolárov, jeho syn zarobil za spoluautorstvo piesne viac ako milión dolárov.

Pôvodne ju mal napísať samotný režisér, ale nedokázal si poradiť so zadaním, ktoré znelo, že sa má jednať o “Najhlúpejší text pesničky, aký kedy kto napísal.” Napadlo mu preto, že túto neľahkú úlohu zverí svojmu nedospelému synovi. Pieseň sa dočkala množstva cover verzií, medzi inými napríklad aj od Marilyna Mansona.

Beverly Hills 90210

Túto seriálovu zvučku si pamätá asi každý, kto si u nás v 90. rokoch zapol televízor. Menej ľudí si už ale spomenie na to, že Beverly Hills 90210 malo v prvej sérii celkom odlišné intro. Začínalo džezovou melódiu a záberom na poštára, ktorý nesie poštu k domu Walshových v zasneženej Minnesote. Na obálke listu si prečíta, že rodina sa presťahovala do Beverly Hills.

Od druhej série ho vystrediala rockovejšia hudba od Johna E. Davisa a zábery na hlavných protagonistov, ako sa zabávajú na pláži.

Dallas

Keď odvysielali v roku 1980 diel, v ktorom sa odhalilo, kto strieľal na J.R. Ewinga (Larry Hagman), pri televíznych obrazovkách sedelo 90 miliónov divákov, v tej dobe rekordný počet. Neskôr ho prekonal spomínaný M.A.S.H..

Okrem rekordnej sledovanosti, sa Dallas do histórie zapísal aj jedným z najzvláštnejších dejových zvratov v dejinách scenáristiky. Diváci nevedeli odpustiť tvorcom seriálu, že nechali zomrieť jednu z hlavných postáv Bobbyho (hral ho Patrick Duffy známy aj ako Frank zo seriálu Krok za krokom). Kvôli klesajúcej popularite seriálu, sa ho preto scenáristi pokúsili vrátiť späť do hry. Bobby tak síce nie je v seriáli prítomný 29 dielov, no jedného dňa sa z ničoho nič opäť zobudí vo svojej posteli. Divák následne zisťuje, že jeho smrť a celý ďalší vývoj seriálu bol iba sen, ktorý sa sníval Bobbyho manželke Pamele.

Baywatch

Seriál o pobrežnej hliadke, ktorá riešila každé potenciálne riziko v okolí. Od bežných priestupkov na pláži, cez žralokov, až po zemetrasenie, nukleárnu bombu či sériových vrahov. Vysielali ho v 148 krajinách sveta, vrátane Iránu. Ako jediný v histórii zároveň bežal na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy.

Titulnú pieseň I´m Always Here nenaspieval David Hasselhoff, ako si mnohí myslia, ale Jimi Jamison z kapely Survivor. Mimochodom zvučka sa menila. Prvá séria odšartovala piesňou “Save Me” od Petera Ceteru.

Baywatch má prepojenie aj so seriálom Krok za krokom. Jeho vysielanie si nikdy nenechal ujsť J.T., ktorého hral Brandon Call. V Pobrežnej hliadke pritom Brandon Call hral mladého Hobbieho Buchannona, syna Mitcha (David Hasselhoff).

Samozrejme je toľko kultových seriálov, že sa nedajú vtesnať do jedného článku. Môžeme nostalgicky (alebo aj menej nostalgicky) spomenúť ešte McGyvera, Dempseyho a Makepeacovú, Melrose Place, Alfa, Show Billa Cosbyho, Odpadlíka, Herkula, Sanitku, Monka, Mestečko Twin Peaks, Xenu, Jednoducho Máriu či rozprávky ako Ninja Korytnačky, Káčerovo, MiazgovciPokémon. Alebo kreslené seriály pre dospelé publikum ako Simpsonovci či South Park.

Ktorá seriálová zvučka sa vám do pamäte vryla najviac?

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

7 francúzskych filmov pre tých, čo majú radi filmy s titulkami a bez dabingu

Do slovenských miest zavítali kvalitné filmy v krásnom jazyku. Prinášame výber toho, čo sa určite oplatí vidieť.

Francúzska kinematografia mala vždy medzi fanúšikmi filmu špeciálne miesto. Je elegantná, sofistikovaná, rozmanitá, pričom latku kvality drží stále vysoko. Rada sa venuje spoločenským témam, ale aj žánrovým filmom.

Preto kto má chuť na kvalitný filmový zážitok, môže sa ísť v týchto dňoch pozrieť v kinách na najnovšie filmy, ktoré odporúča aj festival francúzskeho filmu Crème de la Crème. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, pripravili sme pre vás výber toho najlepšieho:

Dráma v pohorí Atlas inšpirovaná klasickým westernom

Dráma Ďaleko od ľudí vás prenesie do Alžírska v 50-tych rokoch minulého storočia, ktoré bolo zmietané vojnou. Učiteľ Daru sprevádza naprieč Atlasom dedinčana Mohameda, ktorý bol obvinený z vraždy. Na ceste striedavo čelia krutej prírode, pomste dedinčanov a vojne.

Rehabilitácia a spomienky na vášnivý románik

Trochu romantiky vám prináša príbeh Tony, ktorá sa po vážnej lyžiarskej nehode ocitá na rehabilitácii. Príliš veľa času pre seba ju vnesie do spomienok na jej turbulentný a zničujúci románik s očarujúcim Georgiom, ktorý v minulosti prežila.

Roadtrip po Francúzsku v dome na kolieskach

Dvaja vynaliezaví teenageri, drobný Mikrób a šikovný kutil Gasoil utekajú pred nudnou rodinnou dovolenkou na podomácky vyrobenom vozidle, ktoré poháňa motor z kosačky. Mikrób a Gasoil je čarovná komédia o netradičnom road tripe naprieč Francúzskom od Michel Gondryho.

Strhujúca Shakespearova tragédia s hviezdou festivalu Marion Cotillard

Shakespearovská klasika. Nečakajte teda štastný koniec. Tretia filmová adaptácia cesty ku kráľovskej korune obávaného škótskeho vojvodu, ktorá je poznačená smrťou a úkladmi. V hlavných úlohách sa predstavia nezabudnuteľní Michael Fassbender a Marion Cotillard.

Dá sa uniesť mŕtvola Charlieho Chaplina?

Jedným z najzvláštnejších únosov v histórii bol únos Chaplinovej mŕtvoly, ktorý sa odohral vo švajčiarskom meste Vevey. Zlodej Eddy dostane tento geniálny nápad, ako spolu s kamarátom Osmanom rýchlo získať peniaze. Verili by ste tomu, že tento film je natočený podľa skutočnej udalosti?

Mladý spisovateľ a ukradnutý rukopis mŕtveho muža

Náhoda a túžba po úspechu na literárnej scéne privedú mladého spisovateľa k rozhodnutiu vydávať rukopis mŕtveho muža za svoj vlastný. Priam raketovo sa dostáva na vrchol no zároveň sa začína pomaly zamotávať do vlastnej pavučiny klamstiev.

Sériový vrah drží Paríž desať rokov v strachu

Film Prípad SK-1 je inšpirovaný skutočným prípadom mladého detektíva, ktorý sa desať rokov snaží dolapiť zabijaka Guya Georgesa. Pozrite si napínavý príbeh jedného z najkomplexnejších pátraní v histórii francúzskej polície.

V kinách po celom Slovensku v týchto dňoch prebieha festival Crème de la Crème. Pozrite sa, aké filmy hrajú v kine pri vás, alebo si nalaďte výber toho najlepšieho v pohodlí domova na filmovom kanáli Film Europe Chanel.

Pozývame vás na slávnostné ukončenie festivalového týždňa v ústredí festivalu Pisztoryho paláci v Bratislave dňa 16. Marca. Pre viac informácií sledujte stránku Crème de la Crème.

Filmový festival má dvoch organizátorov. Francúzsky inštitút na Slovensku, ktorý šíri francúzsky jazyk a kultúru a usiluje sa o vytvorenie intenzívnej spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti vzdelania, vedy a kultúry. Podieľa sa na kultúrnych podujatiach a podporuje účasť francúzskych umelcov na výstavách v priestoroch svojej galérie. A distribútor Film Europe Media Company, ktorý nakupuje,  koprodukuje a distribuuje európske a festivalové filmy. Do programov českých, slovenských, maďarských a poľských kín a festivalov už priniesla od roku 2009 viac ako 400 filmov.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac