10 dôvodov, prečo je kokosový olej švajčiarskym nožíkom medzi surovinami

Tento rastlinný tuk nájde využitie od kuchyne až po kúpeľňu. Pomáha pri chudnutí a ešte aj leští parkety.

Jeden deň sú zatracované, inokedy zase zbožňované. Rastlinných olejov nájdete v regáloch obchodov celé zástupy. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti.

Jedny sú chutné, iné zase zdravé. Ťažko si vybrať. Kokosový olej však svojimi účinkami a všestrannosťou použitia vytŕča z radu.

Odoláva vysokým teplotám

Kokosový olej vie parádne pomôcť v kuchyni. Je plný nasýtených tukov, ktoré ostávajú stabilné aj pri veľmi vysokých teplotách (okolo 200 °C), vďaka čomu sa neprepaľuje, neoxiduje a nevytvára tak žiadne voľné radikály.

Má neutrálnu chuť aj vôňu, takže sa dá použiť naozaj všade – pri pečení, smažení, varení. Vyskúšajte ho napríklad namiesto olivového oleja v recepte na brownies, budú vláčnejšie a čokoláda dostane nový šmrnc.

Uľahčuje trávenie

Ak vás trápi zlé trávenie alebo plynatosť, vyskúšajte zjesť každé ráno lyžicu panenského kokosového oleja. Mastné kyseliny obsiahnuté v kokosovom oleji – kyselina laurová a kyselina kaprylová – pôsobia proti nežiaducim baktériam, kvasinkám a parazitom, ktoré môžu spôsobovať neplechu v trávení.

Pomáha zahnať túžbu na sladké

Malá lyžička panenského kokosového oleja po obede uľaví od tak známej, provokatívnej chuti na sladké. Kvalitný tuk telo nasýti lepšie ako cukry, tým pádom nebudete mať chuť “doraziť sa” výdatným dezertom.

Urýchľuje metabolizmus a dodáva energiu

Kokosový olej sa vďaka nasýteným tukom stáva pre telo ľahšie spracovateľným, a tým telu poskytuje okamžitú energiu. Jeho trávenie nezaťažuje orgány a efektívne podporuje fungovanie metabolizmu buniek. Metabolizmus tela sa zrýchli a posilní sa aj imunitný systém.

Reguluje cukor a cholesterol v krvi

Je rastlinným olejom, takže prirodzene neobsahuje žiaden cholesterol. Ešte lepšie na ňom je to, že vďaka kyseline laurovej dokáže premienať “zlý” (LDL) cholesterol na ten “dobrý” (HDL) cholesterol, ktorý naše telo potrebuje.

Ak budete kokosový olej jesť pravidelne, postupne si možno všimnete, že vydržíte dlhšie sýti a budete počas dňa menej hladní. Je to vďaka tomu, že kokosový olej stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje záťaž nadľadviniek.

 

Spomaľuje starnutie

Vyskúšajte kokosový olej namiesto nočného krému alebo ako krém po holení – naneste si malé množstvo do dlaní, rozohrejte ho a jemne vmasírujte do pokožky tváre, dekoltu a tela. Vďaka všetkým antioxidantom funguje skvelo pri kontakte s pokožkou. Pleť je napnutá, hydratovaná a vrásky sa tvoria pomalšie.

Celá drogéria v jednom

Kokosový olej je plný vitamínu C a vitamínu E, čo z neho robí skvelú ingredienciu na výrobu domácej kozmetiky. Dokáže nahradiť denný a nočný krém, balzam na pery, účinný odličovač, pleťovú masku či telové maslo.

Ak ho zmiešate s kryštálovým cukrom, tak aj peeling. Ak máte suché vlasy, použite ho ako hydratačnú kúru. A ak by ste chceli mať belšie zuby a zdravšie ďasná, pravidelne ho cmúľajte v ústach.

Prírodné antibiotikum

Pomáha pri rôznych kožných alergiách, vyrážkach, popáleninách alebo infekciách kože. Má antivírové, antibakteriálne a protiplesňové účinky, čím dokáže pomôcť pri psoriáze, akné alebo kandidóze.

Masážny olej

Vie byť fantastickým masážnym olejom, ktorý sa ľahko a príjemne rozotiera, a pritom nezanecháva žiaden mastný film na pokožke.

Odstráni škvrny a vyleští nábytok

Ak ho zmiešate v pomere 1:1 so sódou bikarbónou, dostanete skvelý prírodný odstranovač škvŕn na koberce a poťahy. A ak skombinujete ¼ šálky roztopeného kokosového oleja so 4 lyžicami octu a 2 lyžicami citrónovej šťavy, dokážete si vyrobiť perfektný lak na drevený nábytok. Naneste ho naň a zotrite čistou handričkou.

Kokosový olej je zaslúžene superstar nielen v kuchyni, ale aj vo svete wellness. V každej domácnosti nepochybne nájde svoje využitie.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Základný riad, ktorý z obyčajných skríň vytvorí plnohodnotnú kuchyňu

Menej je niekedy viac. Kuchyňa vybavená týmito vecami zvládne každodenné varenie, a pritom nestojí celý majetok.

Paretov princíp platí asi všade, aj v kuchyni. S 20 percentami kvalitného náradia urobíte 80 percent všetkej práce. Keď to stačí profesionálnym kuchárom, musí stačiť každému.

Za peniaze, ktoré by ste inak minuli na nepotrebné kuchynské príslušenstvo, si určite viete kúpiť užitočnejšie veci. Kuchár Tomáš Valkovič (známy ako Učko) radí, ktoré základne nástroje si stačí zadovážiť na spojazdnenie plne funkčnej kuchyne s minimálnymi nákladmi.

Kuchynské nože

Absolútnym základom do kuchyne je kvalitný kuchársky nôž. Zvládnete ním nakrájať kusy mäsa, jemne nasekať bylinky aj rozpučiť cesnak. Mal by mať dĺžku zhruba 18 až 25 centimetrov a celú čepeľ zapustenú do rukoväte, aby sa nezlomil. Dôležité je aj to, aby dobre padol do ruky.

Dobrou investíciou je aj nôž na chlieb, ktorý si určite nájde uplatnenie nielen pri krájaní pečiva. Zíde sa ešte malý na zeleninu, so 6 až 8 centimetrov dlhou čepeľou.

S týmito tromi nožmi sa dá zvládnuť prakticky všetko. Netreba vám žiadne dve sady za cenu jednej spolu s darčekom zadarmo, ak zavoláte do 15 minút. Väčšina z toho by len zaberala miesto.

Doska na krájanie

Najlepším materiálom bolo, je a ostane drevo. Kvalitná doska vydrží roky, a aj po dlhom používaní sa na nej usádza menej baktérií. Je teda hygienickejšia než plastová a netupí nože ako sklenená.

Pokiaľ ide o rozmery, platí, že čím väčšia plocha, tým lepšie. Hlavné je mať pri krájaní dostatok miesta a pohodlia na krájanie.

Panvica

Na prípravu väčšiny jedál je ideálna panvica s priemerom 25 centimetrov. Na kvalitnej teflónovej s kovovým úchopom sa dá pripravovať mäso, zelenina, vajíčka, palacinky, omáčka, a je tiež vhodná do rúry na pečenie.

Hrnce

Pri kúpe hrncov treba zvážiť, na aký účel budú slúžiť. Základom je veľký päťlitrový na varenie polievok, mäsa v omáčke, alebo na cestoviny. Kto nechce zostať len pri úplných základoch, nech si zadováži ešte jeden dvojlitrový a jeden malý hrniec na mlieko (tzv. milk pan).

Ten väčší sa hodí na omáčky, prílohy alebo kaše, menší zas na ohrev mlieka, omáčok a malých porcií jedla. Každopádne, všetky hrnce by mali byť trojvrstvové.

Jemné sitko

Použiteľné na preosiatie múky, cedenie vývarov alebo halušiek, či pasírovanie omáčok.

Strúhadlo

Štvorhranná klasika na strúhanie syrov, ovocia a zeleniny.

Kliešte alebo pinzeta

Praktické pri obracaní mäsa, uchopia malé kúsky jedla a dokážete nimi vytiahnuť špagety z hrnca.

Korenička

Mleté čierne korenie vo vrecúšku okamžite vyhoďte do koša. Dobrá korenička udrží arómu a nameliete si ňou len toľko, koľko potrebujete.

S touto výbavou budete schopní pripraviť väčšinu jedál na každý deň, ale aj na špeciálne príležitosti. Okrem toho sa všetko vojde aj do malej kuchyne alebo internátnej izby. Čo je však hlavné, neminiete majetok na zbytočnosti, ktoré využijete raz za rok.

Tomáš Valkovič alias Učko je autorom video projektu FastGood, v ktorom pripravuje chutné jedlá s dôrazom na rýchlosť a jednoduchosť. Svoju kuchársku kariéru začínal v Bratislave a vo Viedni, odkiaľ jeho kroky smerovali do banskobystrickej reštaurácie Pigis. Momentálne žije v Prahe, kde sa pod hlavičkou Ambiente a pod šéfkuchárom Martinom Štanglom podieľa na projekte reštaurácie Eska. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Skladačka, novinka s AI vychytávkami aj obrovský tablet. Vybrali sme 5 zariadení, na ktorých displej je radosť sa pozerať

Čítaj viac

Hudobník a spisovateľ Braňo Jobus: Dospelosť ma nezomlela, v mojich knižkách pre deti si stále žmýkam srdce

Čítaj viac

Šetrenie nám dáva slobodu aj priestor zlyhať. Simona a Gréta vedú projekt o peniazoch a poradia, ako si nastaviť vlastnú finančnú rovnováhu

Čítaj viac