Huawei nova 9 je ľahučký dizajnový kúsok, ktorého foťák má skutočný potenciál

Štýlová zadná strana smartfónu s netradičným usporiadaním foťákov v sebe skrýva aj nečakane produktívne natívne aplikácie.

Huawei ponúka nový smartfón, ktorý v mnohých smeroch dvíha obočie od pozitívneho údivu. Samozrejme, je tu stále faktor chýbajúcich Google služieb, no výrobca sa šikovne snaží všetko vynahradiť.

Dá sa fungovať so smartfónom bez Google služieb? Vyskúšali sme to za vás a takto to dopadlo

Na novinku Huawei nova 9 sme zvedavo čakali celý rok. Možno táto veta vyznieva trošku úsmevne, no pri tempe, ktoré výrobcovia smartfónov nastavili, je to naozaj dlhý čas. 

Než sa vôbec pustíme do recenzie, treba si pripomenúť dôležitú informáciu. Obchodné embargo pre Huawei stále trvá, takže v zariadení nenájdete predinštalované Google aplikácie. Ak však máte otvorenú myseľ a bavia vás zmeny a výzvy, nedajte sa odradiť. 

Vyhľadávanie Petal Search, samozrejme, nechýba a pomôže vám nainštalovať takmer všetky aplikácie, ktoré sú v Google Play. Akurát Google appky si budete musieť na plochu stiahnuť ako odkazy na webstránky.

Dizajn robí z iných smartfónov ťažidlá

Huawei nova 9 sa od väčšiny dnešných smartfónov líši dizajnom. Smartfón kombinuje zaoblené hrany displeja, hrúbku 7,8 mm a váhu 175 g. V praxi to znamená, že keď po pár dňoch používania modelu nova 9 zoberiete do ruky akýkoľvek iný smartfón, bude na vás pôsobiť ako ťažidlo. 

Samostatnú pozornosť si zaslúži zadná strana, ktorá je zo skla, aj keď to tak vôbec nevyzerá. Chrbát smartfónu je na dotyk prudko návykový a nechať na ňom odtlačky prstov sa jednoducho nedá. Pozornosť si zaslúži aj fotomodul s nezvyčajným tvarom. Neviem, či má takéto uloženie šošoviek praktický význam, a neviem ani to, či sa mi fotomodul sám osebe páči, no v kombinácii s celkovým dizajnom smartfónu by bola aj škoda nepoužiť niečo nezvyčajné.

Na strany konštrukcie sa toho pre zaoblenie displeja veľa nevošlo, preto je ľavá strana úplne bez ovládacích prvkov, na prvej nájdete tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania. Slot na SIM kartu, USB-C a mono reproduktor sú umiestnené na spodnej strane. Že je k dispozícii len jeden reproduktor, mi, úprimne, neprekážalo. Zvuky a zvonenie mám zapnuté absolútne minimálne a hudbu či filmy počúvam výhradne cez slúchadlá.

Inteligentné nastavenia displeja predlžujú výdrž batérie

Trápiť sa s vymenovaním všetkých technológií 6,57-palcového OLED displeja nemá zmysel. Ostatne, do špecifikácií sa vie pozrieť každý. Pocitovo je displej pre bežné používanie aj vzhľadom na cenovku smartfónu doslova luxusom. Sýtosť farieb a rýchlosť reakcií displeja sú pre bežného používateľa bezchybné. Nie som fanúšikom hrania hier na smartfóne, no tie, ktoré som počas testovania skúšal, bežali absolútne plynulo. 

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

V nastaveniach si môžete vybrať, či chcete zobrazovaciu frekvenciu ponechať na 120 Hz, prispôsobovať ju automaticky podľa používania alebo znížiť na 60 Hz. Tento výber bude mať pre vás zmysel, ak budete chcieť čo najviac predĺžiť výdrž batérie. Prirodzene, pri 60 Hz vydrží batéria viac. 

Čo pre mňa nie je úplne bežná funkcia, je inteligentné rozlíšenie, pri ktorom smartfón sám vyberá, v akom rozlíšení vám prezeraný obsah ponúkne. Samozrejme, kľúčom je čo najväčší zážitok, preto sa nemusíte báť, že keď zamierite do galérie fotografií, budete miesto pekných detailov vidieť štvorčeky. Cieľom tohto režimu je ušetriť čo najviac energie a predĺžiť výdrž batérie na jedno nabitie. 

Pri zmene si dajte pozor, pretože sa môžu zavrieť aplikácie bežiace na pozadí. Ak by ste napríklad exportovali video, budete musieť spustiť export odznovu. Pre mňa osobne je však takéto šetrenie energie už trošku zbytočné, ak by som chcel smartfón s výdržou niekoľko dní, siahol by som po inom modeli. K dispozícii je aj Always-On displej, ktorý, naopak, odporúčam. 

Obavy o výkon nemusíte mať, je ho dostatok

O plynulosť sa okrem vysokej frekvencie displeja stará aj čip Snapdragon 778G, 8 GB RAM pamäte či dostupných viac ako 100 GB pamäte z celkových 128 GB. Ak vám technické parametre veľa nehovoria, vedzte, že pri bežnom používaní nebudete mať s výkonom najmenší problém. Jediné, čo možno zamrzí, je chýbajúce 5G pripojenie. 

Z hardvérovej výbavy treba spomenúť aj 4 300 mAh batériu. Vďaka pribalenému 66 W adaptéru a rýchlonabíjaniu sa z nuly na 70-percentný stav batérie dostanete približne za 30 minút, čo je veľmi solídny výsledok.

Dôležitejšia je však samotná výdrž. Pri bežnom používaní mi indikátor stavu batérie na konci dňa okolo 22.00 ukazoval v priemere 25 % percent. Viem si predstaviť, že šetrnejším používaním by som sa dostal aj na jeden a pol dňa používania na jedno nabitie.

Plno appiek už od začiatku. Niektoré sú úsmevné

Huawei sa drží stratégie, že vám v novom zariadení ponúkne až extrémne množstvo predinštalovaných aplikácií. Appka na identifikovanie a nákup vína Vivino ma osobne celkom potešila, naopak, pri appke Pokec.sk som sa schuti zasmial. Popravde, nemám s balíkom predinštalovaných aplikácií problém, no úplne chápem, že to niekomu môže prekážať.

 Z predinštalovaných aplikácií by som chcel vyzdvihnúť GreenPass a Curve. Prvá menovaná je peknou ukážkou toho, že Huawei dokáže pomerne promptne reagovať na aktuálne potreby a od začiatku máte k dispozícii appku na potvrdenie očkovania. 

Curve je zasa aplikácia na správu platobných kariet. Po zaregistrovaní vám prevádzkovateľ služby pošle platobnú kartu Curve, ktorá fyzicky nahradí všetky vaše platobné karty a prinesie rôzne výhody vrátane možnosti cashbacku – teda peňazí naspäť z nákupu. Curve zároveň umožňuje platiť smartfónom.

Plávajúce aplikácie si obľúbite

Pri ovládaní ma potešilo menu, ktoré môžete vytiahnuť z boku displeja a vytiahnuť z neho plávajúcu aplikáciu. Túto funkciu využijete napríklad vtedy, keď si pri prezeraní obsahu potrebujete zapisovať poznámky. Plávajúca aplikácia sa dá minimalizovať do malého loga na strane displeja. 

S bezpečnou správou hesiel vám v Huawei nova 9 pomôže riešenie Trezor, ktoré ukladá heslá a v nainštalovaných aplikáciách ich automaticky vypĺňa. Jediné, čo treba mať, je nastavené heslo zamknutej obrazovky. Na automatické vyplnenie prihlasovacích údajov v appke stačí zadať heslo zamknutej obrazovky.

Aj pri práci si prídete na svoje 

Napriek tomu, že Huawei nova 9 pôsobí pomerne lifestylovo, je aj plnohodnotným pracovným nástrojom. Ak by ste si budovali Huawei ekosystém, teda mali napríklad aj Huawei notebook alebo tablet, zamilujete si funkciu Huawei Share. 

Vďaka tejto funkcii spárujete notebook so smartfónom tak, že smartfón môžete ovládať pomocou notebooku a naopak. Toto riešenie má viacero praktických využití, mňa najviac oslovil rýchly a jednoduchý prenos dát zo zariadenia na zariadenie či otváranie aplikácií kurzorom myšky. 

Natívna aplikácia poznámky je zväčša prehliadaná. Či právom, alebo nie, nechám na vás. V modeli nova 9 by ste jej rozhodne mali venovať pozornosť. Potrebujete dostať text z dokumentu do poznámok? Nemusíte ho prepisovať. 

Stačí v appke otvoriť galériu a vybrať možnosť skenovať dokument.  Po prezretí ukážky zvoľte funkciu extrahovať text. Aby to nepôsobilo, že nova 9 je bezchybná, funkcia extrahovania textu je dostupná v rôznych jazykoch, no v slovenčine aktuálne nie. Dá sa s ňou však pracovať aspoň v obmedzenom režime.

Priamo pri písaní poznámok si môžete všimnúť miniaplikáciu prekladač. Do riadka nad klávesnicou napíšte text v slovenčine a miniaplikácia ho preloží a preklad automaticky zapíše do poznámky. 

Foťák má potenciál, ale aj muchy

To najlepšie na koniec? Ak ste fanúšikom fotografie, tak rozhodne. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx, doplnený je 8 Mpx ultraširokým fotoaparátom a dvojicou 2 Mpx senzorov pre makro a hĺbku ostrosti. Pri všetkej dobrej vôli, 2 Mpx senzory sú doplnkom, ktorý sa stará o to, aby fotomodul na foťáku vyzeral zaujímavo a honosne. 

Hlavný fotoaparát využíva technológiu RYYB, ktorá pomáha v horších svetelných podmienkach. Celkový dojem z fotiek od modelu nova 9 je u mňa pozitívny. Za denného svetla nemám foťáku čo vytknúť, páčia sa mi farby, ich sýtosť a zväčša správna expozícia. Trochu horšie to už je s detailmi, ktoré sa pri pohľade na fotografiu na veľkom monitore zlievajú.

Makro foto pomocou režimu Clona/ Nočná foto s režimom Noc

Využiť 50 Mpx na hlavnom fotoaparáte bude môcť vďaka fotorežimu vysoké rozlíšenie. Fotka je podporená aj umelou inteligenciou, no Huawei tak trochu priznáva, že ich riešenie má medzery. Pre istotu upozorním, že tento režim je vhodné použiť za dobrých svetelných podmienok na statické predmety.

Nechýba nočný režim, ktorý občas zápasí s tým, že fotografie sú neprirodzene žlté. Paradoxne, zrejme aj vďaka technológii RYYB je nočná fotografia lepšia bez nočného režimu. Aj preto môžete používať na nočnú fotku ultraširokouhlý objektív, na ktorom režim nočnej fotografie nefunguje. 

Vyzdvihol by som ešte režim blog, ktorý ponúka kombináciu predného a zadného fotoaparátu v jednom videu. 4K záber s 30 fps kombinuje pohľady zo selfie kamery a fotoaparátov, počas točenia videa môžete pohľady prepínať bez toho, aby ste točenie museli prerušiť. 

Ako teda?

Moje záverečné zhrnutie z testovania je takéto: Huawei nova 9 je na svoju cenovku super smartfón. Drobnosti, ktoré som vytkol, sa môžu vyladiť niektorou z nasledujúcich aktualizácií alebo by som sa s nimi naučil žiť. Treba však spozornieť pri niekedy kolísajúcom výkone fotoaparátu, lebo ten má vďaka 50 Mpx snímaču skutočne potenciál. 

Osobne mi neprekážajú ani chýbajúce Google appky a teším sa na sľubovaný Harmony OS. Pravdou je, že kategória, ktorej vody Huawei nova 9 brázdi, je plná silnej konkurencie, v niektorých prípadoch aj s kúsok nižšou cenovkou.


Huawei nova 9 si môžete kúpiť k akémukoľvek O2 SMART paušálu na začiatok už od 0 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Aké slúchadlá si vybrať k smartfónu? Poradíme vám, na čo všetko treba myslieť

Bezdrôtové slúchadlá sú perfektným doplnkom vášho smartfónu pri práci, pri športe aj relaxe.

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom smartfónov, no dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti bezdrôtových slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú. 

S novými slúchadlami si užijete pozeranie obľúbeného seriálu či filmu na smartfóne kdekoľvek budete. O to viac, ak máte Netflix v cene vášho O2 Paušálu

Telefonovať bez nutnosti mať smartfón bezprostredne pri sebe, vyťahovať ho z vrecka či kabelky, ovládať hlasového asistenta, prepínať hudbu v playliste alebo sa sústrediť na prácu potlačením hluku okolitého sveta. Kombo slúchadlá + smartfón toho dnes dokáže naozaj veľa, preto sme si pre vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu vybrať si ideálne slúchadlá pre vaše potreby.

Zvuk nie je jediné kritérium

Vybrať si perfektne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité ako nájsť dokonalý smartfón. Aj v tomto prípade ide o otázku osobných preferencií a kompromisov. Je však zopár vecí, ktoré by ste pred výberom mali vedieť.

Prirodzene a logicky sa núka, že najdôležitejšou charakteristikou slúchadiel je zvuk. Povedzme si však úprimne, hľadať slúchadlá s hi-fi zvukom ako doplnok k smartfónu je úplne zbytočné. Dokonalý zvuk si totiž najlepšie vychutnáte v pohodlí, keď sa naň sústredíte a máte samotné skladby v dostatočnej kvalite. Obmedzenie kvality pre vás neplatí, ak máte ako súčasť svojho O2 Paušálu predplatné na TIDAL, službu, cez ktorú môžete streamovať hudbu v nekomprimovanom formáte FLAC.

Uniformita má logický dôvod

Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 30- a 180-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo.

Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do prebasovaného zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Aj preto pri smartfónových slúchadlách argumentovať v prospech lepšieho zvuku pripojením cez 3,5 mm jack konektor nie je práve presné. Najmä ak máte k dispozícii pripojenie Bluetooth 5.0 a viac. Možnosť použiť kábel na pripojenie slúchadiel k smartfónu sa vám však hodí, ak na smartfóne hráte hry, veľa cestujete, pozeráte filmy, prípadne striháte videá.

Výdrž batérie bezdrôtových slúchadiel na úrovni 6 a viac hodín môže pôsobiť postačujúco, no nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží najmä na tom, či aj váš smartfón má ešte možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack.

Pri práci nepodceňujte kvalitný mikrofón

Buďme však konkrétnejší. Ste manažér, pre ktorého je smartfón v prvom rade pracovný nástroj? Potom je pre vás dôležité, aby ste mohli mať slúchadlá pohodlne nasadené v ušiach aj celý deň bez toho, aby vás obťažovali.

Presne pre takéto použitie sú vhodné štuple. Či sa rozhodnete pre tie s nožičkou, ako majú napríklad Xiaomi FlipBuds Pro, alebo bez nožičky, ako napríklad Samsung Galaxy Buds2, je len vecou osobnej preferencie.

Dôležité pre vás je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Ako napríklad Apple AirPods (2022), ktoré vďaka puzdru bez nabíjacieho kábla vydržia okolo 30 hodín počúvania hudby a 24 hodín telefonovania.

Pre podnikateľov, študentov či manažérov je dôležitý parameter ANC, teda aktívne potláčanie okolitého ruchu, čo je veľmi užitočné, keď sa treba sústrediť. Preto sa zamerajte na to, aby výrobca kládol dôraz aj na zapracovanie kvalitných mikrofónov. Užitočnou funkciou je aj schopnosť slúchadiel automaticky sa prepnúť z jedného zariadenia na druhé. Napríklad po príchode do kancelárie zo smartfónu na notebook.

Hľadáte niečo univerzálne?

Nemáte na slúchadlá špeciálne požiadavky? V tom prípade bude výber o niečo jednoduchší a aj lacnejší. Dnes už vyložene zlé a nekvalitné slúchadlá kúpite, len ak sa rozhodne pre nejakú úplne neznámu značku v niektorom z čínskych online marketov. 

Konkurenčný boj je čoraz intenzívnejší, a preto aj známe značky dnes dokážu za pár desiatok eur pripraviť zaujímavú ponuku. Jedným z veľmi milých prekvapení sú nové bezdrôtové slúchadlá O2 pods.

Za skutočne priaznivú cenu ponúkajú výbavu, o ktorej by ste v dostupnej kategórii ani len nesnívali. O2 pods majú dobrý zvuk, na telefonovanie sú priam ideálne. Okrem integrovaného mikrofónu aj pre pohodlné dotykové ovládanie.

Párovanie so zariadením – smartfónom, tabletom alebo notebookom – je viac ako spoľahlivé a rýchle. Prirodzene si slúchadlá rozumejú ako s operačným systémom Android, tak s iOS a aj Windows či MacOS. 

Nabíjacie puzdro sa postará o 20-hodinovú výdrž na jediné nabitie, vybavené je aj technológiou na bezdrôtové nabíjanie. Inak je k dispozícii aj USB-C konektor.

Ak preferujete skôr klasickú konštrukciu slúchadiel a nie „štuple“, zaujímavou voľbou sú bezdrôtové slúchadlá Music Hero s mäkkými náušníkmi, zabudovaným mikrofónom a multifunkčnými tlačidlami na ovládanie hudby a vybavovanie telefonických hovorov.

Sú štuple vhodné pre športovcov?

Napriek tomu, že výrobcovia často tvrdia, že bežné štupľové slúchadlá sú vhodné aj na šport, poobzerajte sa radšej po tých s prívlastkom športové. Líšia sa konštrukciou, na štupľoch sú napríklad malé ramienka, ktoré lepšie držia. Aktívne potláčanie hluku je v tomto prípade skôr zbytočné, možno až nebezpečné. Ak behávate v meste popri ceste, je určite lepšie, ak môžete vnímať svoje okolie.

Pre športovcov nemusí byť vždy ideálne ovládanie dotykom na štupli. Keď máte dotykovú plochu vlhkú od potu, nemusí správne reagovať, preto je praktickejšie ovládanie na šnúrkach na krku. Zaujímavým tipom na športovanie sú napríklad flexibilné a mäkké Sony WIC200.

Pre milovníkov dizajnu

Ak je pre vás dôležitý dizajn a väčšiu dôveru máte skôr k tradičným výrobcom zvukovej techniky, nebojte sa vyskúšať niektorú z overených značiek, ako je napríklad Bang & Olufsen. Aj firmy z hi-fi sveta totiž vidia potenciál v praktických štupľoch.

S dobrými slúchadlami a šikovnými apkami budú tréningy ľahšie. Tréneri a trénerky odporúčajú tieto smart aplikácie

Pravda však je, že aj v prípade smartfónových slúchadiel sa sústredia primárne na zvuk, preto môžu ponúkať o generáciu starší Bluetooth alebo nemajú aktívne potláčanie hluku.

Nie je to však prípad dizajnových SONY LinkBuds, ktorých netradičný dizajn dopĺňajú 12 mm meniče, Bluetooth 5.2 alebo 17,5-hodinová výdrž batérie, samozrejme, v spojení s puzdrom. Nechýbajú ani kodeky SBC a AA.

Ani klasiky nie sú krokom vedľa

Dôvodov, prečo vám nemusia vyhovovať štuple a radšej siahnete po klasických slúchadlách, je veľa a všetky sú legitímne. Aj tu ide o vec osobných preferencií. Klasické slúchadlá sú väčšie, prekryjú ucho, čím môžu do určitej miery suplovať funkciu potláčania hluku a pasívne ucho izolovať od okolitých ruchov a zvukov.

Pre mnohých ľudí sú pohodlnejšie na nosenie, ale nie na dlhé hodiny. S veľkými slúchadlami vám môže byť teplo a sú oproti štupľom ťažšie.

Klasické veľké slúchadlá ocenia skôr hráči, pre ktorých sú dôležité rôzne zvukové kodeky. Samozrejme, spokojnejší budú aj milovníci hudby, keďže pri takýchto slúchadlách sa so zvukom už pracuje inak, dôkazom čoho sú napríklad aj slúchadlá  SONY WHCH510, ktoré okrem kvalitného zvuku ponúkajú výdrž batérie na jedno nabitie 35 hodín.


Bohatú ponuku bezdrôtových slúchadiel na rôzne účely nájdete aj v e-shope O2.


Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac