Ak hľadáte ukážkový smartfón do 200€, vyskúšajte OPPO A16s so štedrým balením

OPPO A16s je výbornou alternatívou, ak hľadáte smartfón so základnými funkciami, na ktorý netreba astronomický rozpočet.

Čínsky výrobca OPPO rozhodne nie je žiadnym nováčikom a svoje smartfóny vyvíja už roky. Na náš trh však prišiel po prvýkrát tento rok a jeden z modelov zacielil aj na nižšiu cenovú kategóriu. Čím je OPPO A16s výnimočný?

Potešte na Vianoce dvoch ľudí naraz: jedno zariadenie kúpite, druhé dostanete ako darček

Čo sa vydarilo?

V OPPO A16s jednoznačne dominuje batéria s kapacitou až 5 000 mAh, ktorá vydrží aj niekoľko dní.

Zariadenie funguje pri bežnom používaní, ako napríklad surfovanie po internete, fotografovanie, sledovanie videí, svižne. Hlavný snímač zadného trojitého fotoaparátu zhotovuje v rámci možností a dobrých svetelných podmienok pekné fotografie a takisto ma prekvapili snímky prednej selfie kamery.

Za zmienku stojí určite aj snímač odtlačkov prstov umiestnený v bočnom tlačidle na vypnutie a zapnutie telefónu. Funguje okamžite, bez odozvy a spoľahlivo. Veľkým plusom je aj funkcia NFC a slot pre dve nano SIM karty zároveň s tretím slotom pre pamäťovú kartu.

Čo mohlo byť lepšie?

Vzhľadom na jeho cenu nie je smartfónu veľmi čo vyčítať. Z hardvérovej stránky ponúka to, čo od základnej výbavy očakávať. Isté maličkosti by som však zmenil. Medzi nimi dizajn, ktorý mohol byť matný a nie lesklý. Telefón je tak doslova magnetom na šmuhy a odtlačky prstov, čomu sa dá jednoducho predísť vďaka pribalenému puzdru.

Rušivým elementom je aj kvapôčkový výrez na displeji, v ktorom je umiestnená predná kamera. Tu nám už iní výrobcovia ukázali, že sa to dá aj inak.

Čím smartfón príjemne prekvapil?

OPPO A16s splnil to, čo som od základného smartfónu očakával. Prekvapil ma však štedrý obsah balenia. Okrem štandardu v podobe adaptéra a kábla nám tu výrobca pribalil aj priehľadné puzdro a káblové slúchadlá s 3,5 mm jackom.

Uši z nich nebolia ani po dlhom používaní a zvuk prehrávajú prekvapivo čisto a dynamicky. Ušetriť viete nielen kúpou samotného telefónu, no aj tým, že nepotrebujete nutne dokupovať príslušenstvo v podobe puzdra a slúchadiel.

Hodnotenie O2 Guru: Výborná voľba pri nižšom rozpočte

Ak hľadáte vhodný darček pre deti či starších ľudí, alebo len nepotrebujete smartfón za stovky eur, novinka OPPO A16s je vhodnou alternatívou. Za dostupnú cenu ponúka vynikajúcu batériu, ktorá na jedno nabitie ponúkne viacdennú výdrž, NFC a štedrý obsah balenia.


OPPO A16s môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Michal Pakos, O2 Guru

Tento smartfón pre vás otestoval Michal Pakos, O2 Guru  zozákazníckeho centra O2.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Ako vybrať vhodný smartfón pre seniorov

Chcete babku alebo dedka potešiť nejakou technickou vychytávkou? Na toto by ste mali myslieť, ak im plánujete vybrať prvý smartfón.

Aj keď veľká časť seniorov dnes mobily bežne využíva, určite by sa aj vaši starí rodičia potešili, ak by vás cez telefón aj videli. Alebo od vás pravidelne dostávali fotky rodiny. Máme pre vás niekoľko praktických rád, na ktoré sa oplatí pamätať, ak by ste chceli babke a dedkovi kúpiť smartfón.

Ak máte v rukách nový smartfón, týchto 6 vecí by ste mali spraviť ako prvých

Samozrejme, vybrať jeden konkrétny smartfón pre seniorov je rovnako nemožné, ako vybrať správny smartfón pre tínedžerov, rodičov alebo akúkoľvek inú a rôznorodú skupinu ľudí. Každému vyhovuje niečo iné, aj seniori majú rôzne úrovne technických zdatností a mnohí už smartfóny využívajú denne.

Neradi by sme preto príliš zovšeobecňovali. Nasledujúce rady sú primárne určené ako pomoc pri rozhodovaní ľuďom, ktorí nemajú so smartfónom žiadne skúsenosti, prípadne pre ľudí, ktorí by svojich starých rodičov do sveta smartfónov radi zasvätili, aby si mohli navzájom posielať fotky a volať si cez videohovor.

Načo mi ten smartfón bude?

Hádam sa nikto neurazí, ak povieme, že moderné technológie sú pre časť seniorov skôr strašiakom ako lákadlom. Pre ľudí, ktorí nevyrastali s mobilmi a so sociálnymi sieťami, nemusí byť osvojenie nových technológií najjednoduchšie.

Súčasné smartfóny sú, našťastie, celkom intuitívne a určite sa vaša rodina vynájde a naučí starých rodičov s nimi pracovať. Smartfóny navyše ponúkajú množstvo jednoduchých funkcií, ktoré vám pomôžu presvedčiť váhajúcich členov rodiny.

Hlavnou výhodou a lákadlom je, samozrejme, možnosť videohovorov, pri ktorých sa môže „stretnúť“ celá rodina, aj takéto spojenie s rodinou môže zlepšiť deň. Navyše budú môcť vaši starí rodičia vďaka dátam pravidelne prijímať aj fotky vnúčat a detí, ktoré si môžu kedykoľvek prezerať.

Ak sa starým rodičom práca so smartfónom zapáči, môžete ich postupne naučiť využívať praktické appky, ktoré im pripomenú užívanie liekov, alebo im ukážte audioknihy, podcasty či hry, ktoré im pomôžu skrátiť dlhé chvíle.

Platí, že čím väčší tým lepší?

Pri výbere veľkosti smartfónu neexistuje jednotné pravidlo. Telefón by sa mal predovšetkým dobre držať v ruke a pohodlne ovládať. Možno sú vaši starí rodičia zvyknutí na menší mobil, ktorý sa zmestí do vrecka. A možno, naopak, ocenia veľký displej, na ktorom lepšie uvidia správy a budú sa im lepšie písať texty na virtuálnej klávesnici.

Ak nemáte možnosť dať starým rodičom do ruky vyskúšať svoje smartfóny, aby si skúsili vyhodnotiť ideálnu veľkosť, o niečo väčším displejom nič nepokazíte. Možno aj vám babka hovorieva, že sa treba držať zlatej strednej cesty, a to platí aj v tomto prípade.

Odporúčame preto veľkosť displeja aspoň 6 – 6,5 palca, ktorý je dostatočne prehľadný a zároveň nie je taký veľký, aby sa s ním zle manipulovalo. Platí, že čím je väčší displej, tým je väčšia aj klávesnica a jednotlivé klávesy majú viac priestoru. Väčšina dnešných smartfónov navyše ponúka aj funkciu, ktorá umožňuje zväčšiť ikonky aj text na displeji.

Pomôžu aj slúchadlá

Používanie smartfónu aj napríklad samotné videohovory budú pre starých rodičov príjemnejšie so slúchadlami. Nielenže s nimi budú lepšie počuť, no nemusia sa báť ani toho, že by ste nepočuli vy ich, ak by držali smartfón tak, že by rukou zakrývali mikrofón. Navyše vďaka slúchadlám môžu popri videohovore aj niečo robiť. 

Zaujímavou voľbou sú nové bezdrôtové O2 pods. Za veľmi príjemnú cenu, teraz s vianočným kupónom v O2 aplikácii o 30 € lacnejšie, ponúkajú až prekvapivo veľa funkcií a starkým skutočne pomôžu. Výhodou slúchadiel je, že sa bez problémov a veľmi rýchlo so smartfónom spáruju. Stačí ich vybrať z dobíjacieho puzdra, vďaka ktorému vydržia na jedno nabitie až 20 hodín. V praxi to pre seniorov znamená nabíjanie približne raz za päť dní a možno aj menej.

Na aké parametre sa zamerať?

Medzi tri vlastnosti, ktoré by podľa nás mal ideálny smartfón pre seniorov mať, patria kvalitná predná kamera, displej s dobrou čitateľnosťou a dobrá výdrž batérie.

Predná kamera a displej potešia pri videohovoroch, dobre viditeľný displej navyše uľahčí čítanie správ a prezeranie fotiek. Časy, keď mobil vydržal na jedno nabitie aj týždeň, sú síce preč, no skúste vybrať taký model, čo vydrží aspoň dva dni, aby nemuseli zariadenie nabíjať každý deň.

Výhodou je aj dostatočná interná pamäť smartfónu, aby ste starým rodičom nemuseli vysvetľovať, ako si fotky zálohovať v počítači alebo na cloude.

Odporúčané parametre

Predná kamera: minimálne 8 Mpx
Veľkosť displeja: minimálne 6″ – 6,5″
Kapacita batérie: minimálne 4 500 mAh
Interná pamäť: minimálne 64 GB (oplatí sa dokúpiť aj microSD kartu)

O zariadeniach od Apple sa síce hovorieva, že sú intuitívnejšie, no aj tu platí, že ide o osobnú preferenciu a nie o všeobecné pravidlo. Android smartfóny majú nižšiu vstupnú cenovku, no ak má celá rodina iPhone, možno sa oplatí zaobstarať iPhone aj starým rodičom.

Preto odporúčame vybrať smartfón s operačným systémom, ktorý používa aj väčšina rodiny, aby ste mali čo najmenej zbytočných komplikácií a vedeli starým rodičom v prípade potreby poradiť na základe vlastných skúseností.

Pripomíname, že vstupný model Apple smartfónov sa pohybuje na niekoľkonásobne vyššej cenovej úrovni ako pri Android zariadeniach.

Aká je dobrá cena za prvý smartfón?

Pri cenovke záleží na funkciách, ktoré majú vaši starí rodičia v pláne využívať, a, samozrejme, aj na rozpočte.

Na začiatok pokojne vyskúšajte niektorý z lacnejších mobilov, ktorý spĺňa vaše požiadavky. Postupne uvidíte, ako sa s ním vaši starí rodičia zžili, či im to pre ich potreby stačí, alebo či ich láka spoznávať nové funkcie a ďalšie možnosti využitia.

Vybrali sme pre vás tieto 3 modely s cenovkou okolo 200 € spĺňajúce viaceré zo spomenutých kritérií

Motorola Moto E32s

Motorola dlhodobo presadzuje stratégiu pomeru cena – výkon. Inak to nie je ani v prípade Moto E32s, ktorý navyše veľmi rozumne pasuje do našich odporúčaní. Predný fotoaparát má 8 Mpx a zvládne HD video, čo znamená, že pri videohovoroch budú starí rodičia na 6,5-palcovom displeji s obnovovacou frekvenciou 90 Hz jasne a plynule vidieť všetko potrebné.

Smartfón ponúka aj 5 000 mAh batériu, ktorá pri šetrnom používaní vydrží bez nabíjačky aj dva dni. Interná pamäť má 64 GB a máte možnosť rozšíriť ju microSD kartou.Starým rodičom tak môžete posielať aj desiatky fotiek denne a nebudú mať problém ich uložiť. Navyše nechýba odolnosť proti ošpliechaniu vodou či manipulácii mokrými rukami.

realme 9 5G

Výrobca realme je známy tým, že chce za rozumné peniaze ponúknuť čo najviac. V kategórii smartfónov pre nenáročných používateľov tak dokáže v modeli realme 9 5G ponúknuť 16 Mpx prednú kameru s full HD videom, 5 000 mAh batériu s rýchlym 18 W nabíjaním, ktorá na jedno nabitie môže vydržať dva dni, či internú pamäť 64 GB, ktorá sa dá pomocou microSD karty rozšíriť.

Všetky tieto parametre perfektne zapadajú do našich seniorských odporúčaní. Okrem toho má displej 6,6 palca. Starí rodičia nebudú mať ani problém s pripojením k najrýchlejšej 5G sieti, takže všetky spoločné videohovory budú maximálne plynulé a bez sekania. Realme 9 5G je síce smartfón nad hranicou 200 €, no práve teraz ho môžete mať so zľavou 36 €. A to sa za všetky jeho funkcie naozaj oplatí.

Poradíme vám, aj keď vyberáte smartfón pre seba. Vybrali sme 5 smartfónov, na ktoré sa môžete spoľahnúť

Samsung A04s

Samsung A04s je veľmi rozumná voľba od jedného z najznámejších výrobcov. Zatiaľ čo cenou je stále absolútne dostupný, vďaka špecifikáciám je perfektný aj pre starých rodičov, ktorí držia krok s dobou. Ostatne, 5 Mpx predná kamera s HD videom, 5 000 mAh batéria s výdržou dva dni a 15 W rýchlym nabíjaním či interná pamäť 32 GB hovoria jasnou rečou.

Smartfón navyše pôsobí veľmi príjemným dojmom, ponúka možnosť používať dve SIM karty súčasne a 6,5 palcový displej je vybavený rozlíšením HD+ a obnovovacou rýchlosťou 90 Hz. Kvalitný obraz vaši starí rodičia ocenia nielen počas videohovorov, ale aj na prezeranie fotiek či pri lúštení sudoku. Appka s týmto číselným hlavolamom poslúži ako ideálna ukážka, ak sa babka alebo dedko chcú naučiť, ako si sťahovať nové aplikácie

BONUS mimo budgetu: iPhone SE 2022 

Najdostupnejší iPhone je síce mimo parametrov, ktorými sa zaoberáme v článku, a jeho cena je násobne vyššia nad rozpočtom 200 €, ak však chcete starým rodičom zaobstarať rovnaký mobilný ekosystém, aký máte vy, iPhone SE 2022 je ideálna voľba.

Ako sme naznačili, odporúčame ho najmä v prípade, že celá rodina používa operačný systém od Apple, budete si tak môcť jednoduchšie volať cez FaceTime či posielať správy cez iMessage.


Všetky smartfóny z tohto výberu môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €. Smartfón realme 9 5G môžete mať teraz navyše s vianočnou zľavou 36 €.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac