Pripravte si deku a teplý nápoj. Tieto rozprávky vám na počkanie vyčarujú sviatočnú atmosféru

České a slovenské rozprávky sú odjakživa súčasťou Vianoc. Dnes už nemusíte čakať, kým ich televízie zaradia do programu.

Prinášame vám prehľad siedmich filmov, ktoré okrem skvelého zážitku ukazujú aj pestrosť domáceho folklóru, nádherných lokácií a odkazov na československú históriu. Všetky nájdete na VOYO, takže už nemusíte krúžkovať v televíznom programe, ale obľúbené klasiky si môžete pustiť kedykoľvek.

Prémiový obsah VOYO môžete mať každý mesiac v cene svojho O2 SMART Paušálu. Chcem vedieť viac, ukážte mi, ako to funguje

Hrátky s čertem

Princezná Dišperanda a jej služobnica Káča túžia po očarujúcich ženíchoch. Cítia sa zúfalé, a preto upíšu svoju dušu diablovi. Z prekérnej situácie ich chce zachrániť vojak Martin, ktorý sa nebojí ani boja, ani strašidiel. Kvôli pravej láske je ochotný vstúpiť do horúceho pekla a čeliť diablovi.

Rozprávková komédia Hrátky s čertem bola nakrútená pred kulisami, ktoré pripravil legendárny český maliar Josef Lada, ktorý napríklad ilustroval aj príbehy vojaka Švejka. Film vznikol na motívy divadelnej hry spisovateľa Jana Drdu. Ten príbeh napísal počas nacistickej okupácie Českej republiky a v jeho deji badať náznaky odporu proti nacizmu.

Tři oříšky pro Popelku

Na motívy folklórnej rozprávky o Popoluške vznikol obľúbený film, ktorý odoláva zubu času. Libuše Šafránková hrá sirotu, ktorá nečaká na záchranu a vezme svoj osud do vlastných rúk. Keď sa na statku jej otca očakáva kráľovská návšteva, tuší, že sa jej život čoskoro zmení.

Tvorcovia filmu zámerne pozmenili predlohu Boženy Němcovej. Vzdali sa hororových motívov a hlavnú hrdinku urobili zaujímavejšou. Vie loviť, strieľať z kuše, jazdí na koni. Aj vďaka slávnej piesni Kdepak ty ptáčku hnízdo máš od Karla Gotta sa film stal kultovým nielen doma, ale aj v zahraničí. Vianoce si bez neho nevedia predstaviť v Nemecku či dokonca v Nórsku.

Princezna se zlatou hvězdou

Na motívy folklórneho príbehu, ktorý sa objavil v zbierkach Pavla Dobšinského, Boženy Němcovej aj bratov Grimmovcov, vznikla nenahraditeľná sviatočná filmová klasika. Krásna princezná Lada chce utiecť pred svadbou so zlým kráľom. Oblečená v myšom kožúšku hľadá bezpečie a pravú lásku.

Hľadáte seriály, od ktorých sa neodlepíte? Vyskúšajte tieto novinky

V susednom kráľovstve sa zamestná ako slúžka v kuchyni, no jej pravá totožnosť je čoskoro odhalená. Hoci sa v príbehu schyľuje k vojne, nebojte sa, všetko sa dobre skončí. Film sa nakrúcal na zámku Průhonice a na hrade Kokořín, ktorý môžete cez voľné dni navštíviť.

Šíleně smutná princezná

O pravej láske rozpráva ďalšia známa rozprávka hlavných rolách s populárnym spevákom Václavom Neckářom a speváčkou Helenou Vondráčkovou. Muzikálové pesničky z filmu sa následne stali hitmi v rádiách.

Princa Václava a princeznú Helenu zo susedných spriatelených kráľovstiev ich otcovia zasnúbili už ako deti. Oni sa však navzájom nepoznajú a chcú o svojom živote rozhodovať sami. Skryjú svoju totožnosť, no aj tak sa do seba náhodou zaľúbia. Rozprávka čiastočne odráža aj dobu, v ktorej vznikla. V roku 1968 v nej mnohí cítili pocit slobody súvisiaci s Pražskou jarou, ktorá sa mala čoskoro skončiť. Na časti exteriérových záberov spoznáte Bojnický zámok.

Pyšná princezná

Meno českého režiséra Bořivoja Zemana sa spája hneď s niekoľkými skvelými filmovými rozprávkami. Okrem fi lmu Šíleně smutná princezna nakrútil napríklad aj Pyšná princezna. V roku 1952 sa stala najnavštevovanejším filmom v českých kinách a podľa Únie filmových distribútorov ju videlo až 8,2 milióna divákov a diváčok.

Na základe námetu od Boženy Němcovej rozpráva príbeh princeznej Krasomily, ktorá si nevie vybrať ženícha. Má pocit, že žiadny pre ňu nie je dosť dobrý. Jeden z nápadníkov, kráľ Miroslav zo susedstva, jej chce uštedriť príučku. V prestrojení za záhradníka jej ukáže život obyčajných ľudí mimo paláca.

Bol raz jeden král

Bořivoj Zeman o dva roky neskôr nakrútil ďalšiu rozprávkovú klasiku. Bol raz jeden kráľ vychádza zo slávneho folklórneho príbehu Soľ nad zlato. Hlavný hrdina, kráľ, ktorý sa necháva pyšne prezývať Ja prvý, chce odovzdať moc jednej zo svojich dcér. Konkrétne tej, ktorá ho má najradšej.

Jedna tvrdí, že ho má rada ako zlato, druhá, že ako zlato v hrdle, no a najmladšia Maruška všetkých prekvapí, keď povie, že kráľa má rada ako soľ. Ja prvý sa rozhnevá a dcéru vyhodí zo zámku. Naučí sa ceniť si aj iné veci, než len peniaze? Humor do fi lmu vniesol predstaviteľ hlavnej roly, legendárny český komik Jan Werich. Vo svojich žartoch narážal aj na politikov a dianie v socialistickom Československu.

Tři veteráni

S tvorbou Jana Wericha je spojený ďalší film, ktorý si môžete pozrieť na VOYO. V zbierke jeho rozprávok pre deti aj dospelých Fimfárum nájdete aj základ príbehu Tři veteráni. Vojaci Pankrác, Servác a Bimbác sú po prepustení zo služby švorc a bezcieľne sa potulujú životom.

Škriatkovia im však chcú pomôcť znovuobjaviť šťastie, a preto im darujú magické predmety: harfu, ktorá privoláva vojsko, mešec bez dna a cylinder, z ktorého vytiahnete čokoľvek, na čo si spomeniete. Tieto dary využijú pri návšteve kráľovstva Monte Albo, kde im cestu skríži láska aj zlodeji. O triky sa vo filme postaral vynikajúci český výtvarník Jan Švankmajer.

Nakrúcalo sa na niekoľkých miestach, okrem iného pri stredovekom opevnení v Nymburku, na pražskom Karlovom moste či už na spomínanom zámku Průhonice.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Motorola Edge 20 Lite poteší modernými vymoženosťami a podareným dizajnom

Užitočné funkcie ako možnosť zrkadliť obrazovku na iné zariadenia dopĺňajú výbornú výbavu novinky od Motoroly.

Tentokrát som mal možnosť vyskúšať novinku z dielne Motoroly, Edge 20 Lite. Je to sympatický spoločník s dobrým výkonom, kvalitným fotoaparátom a krásnym displejom, ktorý nezaváhal počas celého testovania.

Rýchle nabíjanie už nestačí. Tieto 5G smartfóny kombinujú všetky moderné vychytávky

Čo sa vydarilo? 

V prvom rade musím oceniť veľmi podarený dizajn. Napriek pomerne veľkej uhlopriečke sa s telefónom dá pohodlne narábať aj jednou rukou.

Pochváliť treba aj displej, ktorý má sýte, a zároveň prirodzené farby, a ako je už u Motoroly dobrým zvykom, môže sa pýšiť aj výborným fotoaparátom. Takisto stojí za pochvalu aj nesmierne veľa možností personalizácie zobrazenia ikon, písma a farieb priamo v aplikácii Moto.

Čo mohlo byť lepšie?

Trochu mi v takto dobre vybavenom smartfóne chýbal stereo zvuk. Samotný reproduktor je síce dostatočne hlasný, ale stereo zvuk by určite ocenili najmä častí sledovatelia videí.

Čím smartfón príjemne prekvapil?

Najzaujímavejším prekvapením bol rozhodne fotoaparát. 108 Mpx hlavný snímač robí krásne fotografie bez zaváhania a takmer v akýchkoľvek svetelných podmienkach. Fotografie a videá boli vždy ostré a farby prirodzené.

Výhodou Motoroly sú rôzne užitočné režimy fotografovania priamo v aplikácii Fotoaparát, vďaka čomu sa dá urobiť akákoľvek zaujímavá snímka.

Výbornou funkciou je aj Ready for, ktorá posúva hranice používania smartfónu zase ďalej. Vďaka tejto funkcii si viete zdieľať obrazovku telefónu na počítači či televízore a mnoho iných užitočných vecí.

Počas testovania som nepostrehol žiadny nedostatok výkonu, pri teste 5G siete boli prenosové rýchlosti naozaj pozoruhodné. Smartfón nemal problém ani s rozdelenou obrazovkou pri používaní dvoch aplikácií súčasne a ani hry neboli žiadny problém. Batéria hravo vydržala pri aktívnom používaní takmer dva dni.

Hodnotenie O2 Guru: Zvládne všetko potrebné za rozumnú cenu

Tento smartfón odporúčam všetkým, ktorí majú radi rôzne technologické novinky v podobe ovládania gestami, prepojenia a využívania smartfónu a počítača naraz, a taktiež všetkým, ktorí radi fotia, ale nechcú platiť vysoké sumy za svoj telefón.


Motorola Edge 20 Lite môžete mať k akémukoľvek O2 SMART Paušálu na začiatok už od 0 €.

Peter Krajči, O2 Guru

Peter Krajči, zástupca supervízora O2 Predajne v OC Bory Mall v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac