Huawei Y6 Pro: Smartfón a powerbanka v jednom

Niekedy je dôležitejšia výdrž batérie ako najnovší procesor alebo displej s mimoriadne vysokým rozlíšením.

Do ponuky O2 pribudol ďalší kúsok so zaujímavým pomerom výbava/cena. Huawei Y6 Pro je napumpovaná verzia vlaňajšieho Y6, ktorá patrí svojimi parametrami skôr do low-endov.

Ibaže zdokonalená verzia pridala takmer pri všetkých parametroch a posunula šestkový ypsilon do strednej triedy. Okrem iného sa kapacita batérie prakticky zdvojnásobila.

Aj základný Y6 je fajn kúsok pre menej náročných. Prečo si však nedopriať zaujímavejšie a praktickejšie parametre len za pár eur navyše? Veď smartfón už človek používa častejšie než čokoľvek iné – tak nech to nie sú premárnené chvíle. Huawei Y6 Pro sa zmenil v jednom základnom ohľade. Kapacita batérie sa z 2 200 mAh vyšplhala na úctyhodných 4 000 mAh.

Číslo samo osebe ešte nemusí nič znamenať. Podobnú kapacitu majú aj rôzne vlajkové lode. Lenže tie stoja aj trojnásobok a sú vybavené výkonnejším procesorom či displejom s vyšším rozlíšením. A to všetko má vplyv na výdrž.

Trochu pribral

Huawei Y6 Pro ide strednou cestou a nemá natoľko energeticky náročné komponenty. To neznamená, že by boli nedostačujúce na plnohodnotné využitie smartfónu. Len si robotu urobia bez intenzívneho žmýkania batérie. Spomínaná kapacita by sa dala chápať ako smartfón a k nemu pripojená power­banka. Samozrejme, silná batéria má aj nejaké rozmery.

Preto hrúbka Y6 Pro mierne vzrástla. Konkrétne na 9,7 mm. Spolu s hmotnosťou 160 g je to stále znesiteľné.

Výbavu dopĺňa MediaTek MT6735 taktovaný na 1,3 GHz, 2 GB operačnej pamäte, 16 GB na ukladanie dát. A tiež klasiky ako GPS, Bluetooth, LTE či WiFi. Plynulosť systému je na dobrej úrovni, pomáha aj vyladený Android 5.1.

Huawei ho obohatil o svoju grafickú nadstavbu Emotion UI. Má to svoje pozitíva, napríklad zaujímavé hranie s tapetami, ktoré sa menia po každom zapnutí displeja. Alebo rozdelenie hlavného menu potiahnutím prstom smerom dole – na notifikácie a na
nastavenia v separátnych záložkách.

Lepšie selfiečka

Okrem batérie sa zvýšilo aj rozlíšenie fotoaparátov. Na zadnej strane to je 13-megapixelový snímač, vpredu zas 5-megapixelový. Testovacie fotografie neurazia, zázraky je však v tejto kategórii zbytočné očakávať.

Poteší aj funkcia Beauty shot, ktorá zlepšuje selfie zábery. Ide o akýsi okamžitý jemný mejkap a vie aj ubrať pár kilogramov.

Huawei sa rozhodol pre 5-palcový displej s HD rozlíšením. Podáva slušné výsledky a jemnosť je dostatočná. Trochu ruší, že okolo obrazovky je asi 2 mm čierny rám. Ako keby sa pár pixelov po stranách nezobrazovalo. Až potom nasleduje klasický plastový rám smartfónu. Na funkčnosť to vplyv nemá, estetike to však nepridáva.

Celkový vzhľad Y6 Pro by sa dalo označiť ako štandard. Je fajn, že plastové telo spája kovový rám. Škoda, že znova je ovládač hlasitosti tesne nad hlavným tlačidlom. Používateľ si teda musí zvyknúť, aby nechtiac nestláčal to, čo práve nepotrebuje.

Podčiarknuté a zrátané, nenáročný používateľ, ktorý chce mať za dobrú cenu pár zlepšení, si pri tejto novinke môže prísť na svoje. A užívať si ju bude na jedno nabitie podľa používania aj dva či tri dni.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Lumia 650: Ďalšie desiatkové okná

Microsoft rozšíril ponuku mobilov s Windows 10, čím k vlajkovým lodiam a k základnému modelu pribudla stredná trieda.

Windows 10 Mobile je čerstvá záležitosť a veľa používateľov s ním neprišlo do kontaktu. Je to však niečo iné ako starý známy iOS alebo Android, a tak vyvoláva rešpekt. Pritom ide o prehľadný a nenáročný systém s množstvom zlepšení. Zatiaľ je hlavným propagátorom, samozrejme, Microsoft a jeho Lumie. Tento rok majú pribudnúť ďalšie značky.

V ponuke O2 už napríklad sú Lumie 950 a 950 XL. Lenže ak chce niekto vyskúšať iný operačný systém, pravdepodobne nebude kvôli tomu kupovať rovno vlajkovú loď. Teraz však pribudla nová Lumia 650, ktorá je ako stvorená na prvé rande s Windows 10.

Tenké telo

Novinka je nástupcom Lumie 640, ktorá má iný typ displeja aj celé šasi. A hlavne je to oficiálne Windows 8.1 telefón.

Lumia 650 zaujme na prvý pohľad tenučkým telom s hrúbkou tesne pod 7 mm a s hmotnosťou 122 gramov. A tiež kovovým lemovaním, ktoré ju vizuálne radí medzi manažérske smartfóny, pričom ide o 5-palcový smartfón s AMOLED displejom a s HD rozlíšením.

Rozmiestnenie tlačidiel je štandardné, všetko na pravej strane. Zadný kryt je priam sparťanský a okrem objektívu 8-megapixelovej kamery, blesku a loga tam nenájdete nič ďalšie.

Medzi hlavné komponenty patrí štvorjadrový Snapdragon 212 taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB operačnej pamäte a 16 GB na ukladanie dát, ktoré sa dajú rozšíriť o ďalších 200 GB v podobe micro SD karty. Microsoft pribalil aj LTE či NFC a ďalšie bežné technológie. Batéria 2 000 mAh je taký stredný základ, ale s menej energeticky náročným systémom vydrží mobil fungovať celý deň.

Office zadarmo

Za jeden z hlavných benefitov tohto modelu by sa dal označiť displej. Päťpalcová uhlopriečka a HD rozlíšenie na AMOLED paneli sú dobrá kombinácia. Druhou výhodou je práve Windows 10 Mobile so všetkými vymoženosťami – prehľadné menu aplikácií, prepracované dlaždice na domácej obrazovke, integrácia Skype rovno do systému a cloud OneDrive už od výroby.

Ako to už býva zvykom, Microsoft aj k tomuto smartfónu pribalil mobilnú verziu svojho MS Office zadarmo. Hoci nejde o vlajkovú loď, treba si ju vážiť. Vďaka ľudovej cene sa môže dostať k väčšiemu počtu zákazníkov a rozšíriť tak Windows 10 Mobile.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac