Tipsport Liga vrcholí, titul sa blíži…

Bude najlepší zároveň najférovejší?

Opäť po dvoch týždňoch sa vraciame k našej pravidelnej rubrike, v ktorej sa pozrieme, ako sa duchu fair play darí vo vyraďovacích bojoch. V hre zostali už len štyri mužstvá (v čase vzniku článku), a tak už môžeme bilancovať. Pomaly ale isto.

Po neúplnom piatom semifinálovom kole sa do čela fair-play súťaže, historicky prvýkrát v tejto sezóne, dostala Nitra. Blahoželáme! Uvidíme, či disciplína zabezpečí hráčom spod Zobora účasť vo finálovej sérii. Po základnej časti piaty, v štvrťfinále druhý a dnes prvý. Len aby táto postupnosť neznamenala aj záver, veď kam inam ako z prvého miesta možno rásť? Samozrejme, žartujem.

Druhou kapitolou je úradujúci majster, ktorý sa ocitá na pokraji vypadnutia. Suverénny líder fair-play zo základnej časti i štvrťfinále prehráva 2:3 na zápasy s Banskou Bystricou. A to je ten lepší scenár, včera bolo 1:3. Nutné dodať, že vcelku zaslúžene. Hokejisti spod Urpína, vedení Országhom a Zedníkom hrajú hokej, aký v play off treba – jednoduchý, priamočiary, efektívny.

Z hľadiska fair play to až tak ružové nie je, keďže v základnej časti skončili 8, aj keď  sa „vyšplhali“ z miesta posledného. V štvrťfinále vyskočili na miesto tretie, v semifinálovej sérii sú poslední – štvrtí . Tým však nehovorím, že nehrajú fér, že hrajú zákerne. Vôbec, iba pridali na dôraze, čo k vyraďovačkám patrí. Nechajme sa teda prekvapiť, či Košice oslávia zlatý hattrick.

Dlhodobo si teda vysokú úroveň fair play držali Košice a Martin. Druhý menovaný už je na dovolenkách, Košice sú blízko vypadnutia, čo teda predznamenáva, že celosezónne fair play s určitou pravdepodobnosťou nezvíťazí.

Zvíťaziť ale môže Nitra, ktorá má vzostupný trend férovosti, gradujúci práve v záverečných bojoch a teda nádej pre ľudstvo, že zvíťazí ten férový, tu naďalej je. Áno, trochu preháňam, ale kto občas nie?

Stav medzi Nitrou a Zvolenom je vyrovnaný, 2:2 na zápasy dáva tušiť ešte dlhú sériu. O tom, že Zvolen si dlhodobo našu tabuľku férovosti nevšíma, je fakt, že Kamil Brabenec dostal dvojzápasovú stopku za úder rozhodcu. Iróniou je, že je to najproduktívnejší hráč súťaže. Hrať v priemere takmer 15 minút zápasu v oslabení je poriadna previerka kondície zverencov spod Pustého hradu a zároveň poriadna adrenalínu pre fanúšikov súpera.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Pridám ešte zopár ramblingov:

+ fair play sa určite nechová Skalica, ktorá žiada od svojich bývalých hráčov faktúry za stravu

či výstroj a cestovanie. Je historicky prvá, ako aj s nedokončením súťaže

+ trochu irónia, keď im sama nevyplatila niekoľkomesačné výplaty a spôsobila výpadok príjmov

+ Lintner vraj na to páky nemá. Tak Určitee?

+ pozitívom je, že sa blížia  hokejové MS v Rusku!

+ otázne, či sa môže tešiť aj slovenský fanúšik

+ Newcastle je novým účastníkom budúceho ročníka najvyššej súťaže,  gratulujeme!! To sú akože Nové Zámky, keby ste nevedeli.

+ zachránia to zrejme aj Píšťany, Bardejovu dochádza šťava

+ Košice od konca súťaže delili centimetre, v predĺžení zvonila tyč

+ Trestné strieľania Bystričanov sú ako z hororu, nedali v semifinále ešte ani jedno

O dva týždne sme späť, tentokrát už zrejme s posledným zhodnotením celého ročníka, nakoľko by už mal byť známy majster Ligy ale i majster férovosti.

Prvý neobjektívny športový portál TakUrčitee.sk odštartoval 1. apríla 2013. Cieľom webu je prinášať fanúšikom iný pohľad na šport. Analýzy, názory, fikcie, predikcie, blogy dodáva tím zložený zo známych autorov a blogerov (Martin Petro, Denis „Bohumil“ Schvarcz – autor projektu) a nových, ambicióznych športových autorov. Autor textu Michal Mácsai je aktívny futbalista a fanúšik Manchesteru United. Obľubuje florbal, hokej, tenis a skvelé športové výkony.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Rovnaký vs. rovnocenný: Nie vždy sme fér, aj keď si to myslíme

Férová Nadácia O2 je hlavným partnerom osvetovej súťaže pre mladých, ktorá ma za cieľ zmeniť zaužívané predstavy férovosti v spoločnosti.

Keď sa povie, že je niekto fér, väčšinou si predstavíme osobu, ktorá sa k všetkým správa rovnako, nerobí rozdiely, nediskriminuje. Všetci sa radi pozeráme na férové športové zápolenia, všetci chceme, aby naše výkony v škole a v práci boli posudzované rovnako a spravodlivo. 

Pri športových zápoleniach alebo vedomostných testoch majú všetci rovnaké podmienky, víťazom býva ten najlepší, ktorý najlepšie využije svoje schopnosti. Realita však nie je laboratórium a ani ihrisko. Každý človek je iný a každého život postaví do rozličných situácií, ktoré nemá ako ovplyvniť. Nikto si nevyberá, do akej rodiny sa narodí, aké fyzické a intelektuálne dispozície mu príroda nadelí. 

Preto rovnaké podmienky pre každého neznamenajú vždy férový prístup. V rovnakých situáciách sa často ocitajú ľudia s odlišnými možnosťami, potrebami a schopnosťami. Rovnaký prístup je spravodlivý iba vtedy, ak sú ľudia, voči ktorým ho uplatňujeme, v rovnakej, porovnateľnej situácii. No v bežnom živote to takmer nikdy nikdy tak nie je. 

Výrok Aberta Einsteina to vystihol asi najlepšie: „Každý je génius. Ale pokiaľ by si posudzoval rybu podľa toho, či vylezie na strom, prežila by celý život s pocitom, že je hlúpa.“ Aby sme boli naozaj féroví, treba sa v určitých situáciách nezamýšľať nad tým, či s ľuďmi jednáme „rovnocenne“ namiesto „rovnako“.

rovnocenny vs rovnaky

Upozorniť na túto tému chce aj súťaž Som neNORMAlne fér. Ide o iniciatívu občianskeho združenia Equity pod záštitou verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, v spolupráci s Férovou Nadáciou O2.

Zmyslom súťaže je upriamiť pozornosť detí, mladých ľudí a ich pedagógov a vedúcich na vnímanie férovosti a spravodlivosti v riešení situácií bežného života. Deti, mládež a pedagógovia sa majú zamyslieť nad vlastnými skúsenosťami s rovnakým a rovnocenným (férovým) prístupom v zmysle sloganu „jedna NORMA pre všetkých nemusí byť vždy fér – Zažil/a  som to  tiež“. Ich úlohou bude v akomkoľvek formáte (hudobnom, literárnom či dramatickom) spracovať situáciu, kedy rovnaký prístup neznamenal vždy férovosť. 

Prečo sa do tejto iniciatívy zapojila aj Férová Nadácia O2, vysvetľuje René Parák, predseda správnej rady nadácie: „Chceme ľuďom otvoriť mysle, aby nevnímali rovnakosť ako normu. Nechceme však ľuďom nič prikazovať, ale inšpirovať ich pozitívnym príkladom. Myslím, že je to pekný cieľ, no nesľubujeme si od toho, že sa to zmení za rok alebo dva. Bude to pre nás práca na celý život.“

Myšlienku férovosti sa rozhodlo svojimi posolstvami podporiť aj 24 ambasádorov – známych osobností z oblasti športu, šoubiznisu, podnikateľskej a firemnej sféry, médií či akademickej obce, medzi ktorými je napríklad herečka Zuzana Fialová či majster sveta v chôdzi Matej Tóth. Myšlienku férovosti podporil osobným posolstvom prezident SR Andrej Kiska.

Tí, ktorí sa chcú do súťaže zapojiť, môžu svoje diela posielať do 27. mája.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac