Fialové šafranové koberce zafarbia na jar horské lúky a kotliny

V časozbernom videu vám rozkvitnú šafrany priamo pred očami.

Každú jar sa ukážu ich hlavičky a zafarbia horské lúky a pasienky dofialova. Šafran je vzácny a prísne chránený druh horskej rastliny, ktorá je ,popri snežienke, ďalším poslom jari. Kvitne od marca do mája, a je tak jedným z prvých kvetov, ktoré rozkvitnú po roztopení snehu. Niekedy sa malé hlavičky prederú aj cez tenkú vrstvu bielej pokrývky.

V našich zemepisných šírkach rastie šafran spišský (Crocus discolor G. Reuss) a šafran karpatský (Crocus heuffelianus). Táto nízka rastlina s fialovými kvetmi patrí do čeľade kosatcovitých. Na jar nie je vzácnosťou nájsť pri prechádzke celé hektáre lúk pokryté fialovým kobercom. Ak majú kvietky dobré podmienky, vyrastú ich vedľa seba tisíce.

Šafran nájdete v pohoriach a kotlinách centrálnych Západných Karpát, v Tatrách, vo Veľkej a Malej Fatre, na Muránskej planine aj v Slovenskom krase.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Pozor, nepomýľte si ho so šafranom siatym, ktorý sa usušený používa ako korenie do ryžových pokrmov, k rybám alebo hydine. Šafran siaty pochádza z Ázie a pestuje sa v slnkom zaliatom Španielsku, Francúzsku, severnej Afrike a Latinskej Amerike. Ak by ste však zjedli divoko rastúci šafran spišský, mohli by sa dostaviť bolesti hlavy, vracanie a hnačky.

Vladimír Šifra je fotograf, ktorý trávi dlhé dni v teréne po rôznych kútoch Slovenska, aby mohli vzniknúť unikátne zábery a časozberné videá z našich najkrajších hôr, dolín a dediniek.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

5 tipov, ako si spestriť tréning na bežeckom páse

Tréning na bežeckom trenažéri zďaleka nemusí byť nudný, dokonca si môžete dať poriadne do tela.

Ak je nejaká téma, ktorá u bežcov zaručene vyvolá diskusiu, sú to bežiace pásy. Pre jedných je to tréning ako každý iný, pre druhých je to najväčšia nuda na svete. Beh na páse však nemusí byť zákonite nudný. Stačí len trochu experimentovať a vytvoriť si tréningovú rutinu, ktorú si budete užívať.

Behu v krásnom prostredí sa síce ťažko niečo vyrovná, no nie vždy poveternostné podmienky dovolia vybehnúť do prírody. Ako inšpiráciu vám preto prinášame päť rozličných tréningov, s ktorými si programovateľný beh môžete užiť naplno.

Simulácia pretekov

Aby ste prišli na trať pripravení.

Niektoré bežecké trenažéry ponúkajú simulácie známych pretekov. Presne kopírujú všetky prevýšenia a ponúkajú vám perfektnú možnosť pripraviť sa na to, čo vás na daných pretekoch čaká a neminie.

Ak váš bežecký pás nemá v ponuke trať, ktorú hľadáte, vezmite si na pomoc mapu pretekov a nastavujte si stúpania a klesania na trati manuálne. Povedzme, že viete, že na začiatku druhej tretiny desaťkilometrových pretekov, na ktoré sa pripravujete, sa môžete obávať prudkého stúpania. Keď sa teda pri behu na trenažéri dostanete do toho bodu, kedy má prísť na rad daný kopec, sklon pásu si upravte.

Nenechajte sa v deň pretekov ničím nepríjemne prekvapiť. Keď sa reálne dopracujete k obávanému kopcu, budete si môcť s pokojom Angličana povedať, že ste ho absolvovali už niekoľkokrát.

Nepravidelné intervaly

Aby bol tréning čo najpestrejší.

Nepredvídateľné zmeny sklonu a rýchlosti sa postarajú o efektívnejší tréning, ako keď bežíte celý čas rovnakým tempom a len po rovine. Zabrať pri ňom dostáva širšia škála svalov aj vaše srdce a pľúca.

Aj malé zmeny dokážu váš tréning spestriť. Vyhnite sa nude tak, že na začiatok si dáte na bežeckom páse 10 minút na zahriatie, potom 20 minút nepravidelného intervalového behu a na záver 10-minútový výklus.

Ak nemáte na tréning dostatok času, s týmto tréningom sa vyšťavíte pomerne rýchlo. Navyše, ak presne neviete, čo bude nasledovať, je tréning zaujímavejší a drží vás v strehu.

Rýchlostné intervaly

Aby ste sa stali rýchlejšími bežcami

Keď beháte intervaly na dráhe, pravdepodobne na posledných niekoľko opakovaní chtiac-nechtiac spomaľujete. Na páse vám také čosi nehrozí. Spomalíte až vtedy, keď spomalí aj trenažér.

Vyskúšajte si dať trikrát tri minúty v tempe, ktoré je o zhruba 10 sekúnd na kilometer rýchlejšie než vaše zvyčajné tempo na päť kilometrov. Pamätajte, že bežeckému pásu istú chvíľu trvá, kým dosiahne želané tempo, preto začnite tri minúty odpočítavať až vo chvíli, keď bežíte cieľovým tempom. Medzi opakovaniami si dajte dvojminútový džoging. Každé dva týždne pridajte jedno opakovanie.

Toto je pekne vražedný tréning. No môžete sa spoľahnúť na to, že prináša ovocie.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Seriálový tempový beh

Aby ste sa stotožnili s vaším tempom

Tempové behy nie sú nič jednoduché. Nedostatočne skúsení bežci zvyknú bežať prirýchlo či, naopak, príliš pomaly. Bežecký pás je skvelý pomocník v tom, že keď raz dosiahnete cieľové tempo, pomôže vám z neho nevypadnúť. Zabudnúť na monotónnosť behu vám môže pomôcť obľúbený seriál.

Začnite 10-minútovým behom na zahriatie. Na vaše cieľové tempo zrýchlite, keď sa začne seriál alebo iný program v televízii. Cez reklamnú prestávku džogujte. Keď sa skončí a na scéne sú opäť vaši hrdinovia, vráťte sa k cieľovému tempu. Počas záverečných titulkov odštartujte 5-minútový výklus.

Televízor vie poslúžiť ako pekné rozptýlenie pri nudných dlhých behoch. Po čase skúste udržať vaše cieľové tempo aj cez reklamy.

Opakovania v kopcoch

Aby ste sa vyhli nepríjemným klesaniam

Na bežeckom páse máte pod kontrolou stúpania bez toho, aby ste kvadricepsy a kolená zaťažovali klesaniami. Na zotavenie poslúži pri tomto tréningu beh po rovine.

Dajte si jednu minútu na 4-percentnom stúpaní, po ktorom nasledujú 2 minúty džogingu po rovine. Opakujte desaťkrát. Časom vymeňte 4-percentné stúpanie za 6-percentné.

Tento tréning je výzvou pre váš srdcovo-cievny systém, no vaše nohy až tak nezaťažuje.

Registrácie a informácie o bežeckých podujatiach nájdete pod jednou strechou na portáli pre bežcov BehSity. Prihláste sa na najbližšie preteky rýchlo a jednoducho. Navyše môžete využiť špeciálnu zľavu O2 Extra výhod zo štartovného na bežeckom podujatí

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac