Bez týchto tradičných klišé by filmy trvali len pár minút

Schválne — koľko času prejde na plátne, kým prejde posledná minúta pred zneškodnením bomby?

Nové filmy často trvajú viac ako 2 hodiny — a to ich tvorcovia väčšinou osekajú z viac ako 3 hodín natočeného materiálu. V mnohých blockbusteroch však stále znovu vidíme tie isté scény. Keby ich tvorcovia vystrihli — alebo natočili originálnejšie — mohli by filmy trvať oveľa kratšie.

Chcete si pozrieť dobrý film alebo televízne vysielanie priamo vo svojom mobile? Nainštalujete si aplikáciu O2 TV v mobile.

Časovaná bomba

Na velikánskom digitálnom displeji, aby každý pre istotu videl takmer neodvratný čas explózie, pomaly ubúdajú sekundy. Náš hrdina má na telefóne pyrotechnika. Ten sa ho vypytuje na farby drôtov a zloženie bomby. Na displeji vidíme, ako do explózie ostáva posledná minúta. Napätie sa dá krájať. Až na to, že scény predchádzajúce šťastnému prestrihnutiu drôtika v poslednej sekunde trvajú päťkrát dlhšie. A načo? Sme ešte len v strede filmu a vieme, že to aj tak nebuchne!

Ktorý je ten správny kľúč a prečo mi nejde naštartovať?

Hrdina uteká pred vrahom/šialencom/bývalou/potopou/výbuchom (zabudli sme na niečo?) a dostáva sa k tým kľúčovým dverám. V ruke drží zväzok kľúčov, ktoré zjavne vidí po prvýkrát a snaží sa dvere odomknúť trasúcimi sa rukami a nepasujúcimi kľúčmi. A zakaždým, čistou náhodou, sa mu to podarí v poslednej chvíli. Vbehne dnu, zabuchne za sebou dvere a zhlboka si vydýchne.

To isté, keď nasadne do auta. A jeho milovaný tátoš si po piatich rokoch poctivej práce vyberie práve teraz slabšiu chvíľku a ako naschvál nejde naštartovať. Útek pred vrahom/šialencom/bývalou/potopou/výbuchom sa opäť podarí až na poslednú chvíľu a my sme pred plátnom strávili “nervydrásajúce” sekundy, o ktorých sme dopredu vedeli, ako dopadnú.

Ako sa rodí šampión

Na začiatku je devastačné zranenie, koniec kariéry alebo predčasný odchod do ústrania. Nášho bývalého šampióna však niečo predsa presvedčí a on sa ale už naozaj, naozaj posledný krát (čestné slovo!) vráti do ringu/na ihrisko/na atletickú dráhu/za pokladňu do drogérie (ok, to posledné sme si vymysleli), aby vyhral posledný zápas o česť, veľký balík, či možno niečí život.

A my, čakajúc, na veľké finále sledujeme zostrih scén, ako si hrdina dáva posledný zo sto klikov, sedemdesiatykrát vybieha schody na tribúne, v pote tváre dvíha činku ťažšiu ako halušky s bryndzou na večeru a pri západe slnka víťazoslávne máva rukami na vrchole kopca a to je ten moment, keď si on práve začal veriť a my sme práve stratili čas a vieru, že sa tento film snáď konečne vyhne otrepanému klišé.

Hlavne nie všetci naraz!

Tisíce mužov v brneniach, v šíkoch zoradení proti sebe. Vodca vpredu zakričí niekoľko motivačných hesiel, ktoré tí neboráci úplne vzadu nemajú šancu počuť. Nevadí! Tých zlých je 10 000, nás dobrých asi 8. Nie 8 000. Naozaj 8. A hádajte, kto vyhrá. A viete prečo? Lebo ak zlí útočia na dobrých, nikdy nejdú siedmi naraz. Maximálne dvaja, aby ich tí dobrí mohli zabiť a počkať si na ďalších a tak ďalej.

Tým pádom bitky vo filmoch trvajú 30 minút namiesto 3. A keď je to už zdanlivo posledný muž proti poslednému mužovi a ten zlý už-už ide zabiť dobrého, zdanlivo mŕtvy parťák toho dobrého, doteraz ledabolo ležiaci opodiaľ, nazbiera posledné zvyšky síl, zabije toho zlého a naposledy vydýchne v náručí svojho vďačného spolubojovníka.

Kým ťa zabijem, budem ešte 5 minút rozprávať

Záporná postava konečne dostala nášho dobráka. Šach-mat! Mieri naňho zbraňou. Nič nemôže zachrániť nášho hrdinu.  Záporák však namiesto stručného a efektívneho odbachnutia dostane chuť na rozsiahly, pôsobivý prejav. O tom, ako dlho čakal na túto chvíľu, ako všetko tak či tak muselo dopadnúť takto a ešte mu pre veľký úspech povie, čo bude robiť potom a koho ďalšieho ešte odbachne.

Diváci si už-už pripravujú vrecovku na zotretie sĺz, keď tu sa náhle zjavuje parťák hrdinu a očami mu dáva signál “Som tu, ale nedávaj najavo, že ma vidíš” — a v poslednej chvíli preľstí antihrdinu. Kto by to bol povedal.

Lietadlo vzlieta o 5 minút. Čo teraz?

Plný šprint preplneným letiskom a presviedčanie pracovníka na zatvorenom gate so šťastným koncom funguje len vo filmoch. Overili sme si to v praxi. Ak ste niekedy nestíhali lietadlo a nedajbože z neho chceli vytiahnuť svoju nešťastnú lásku, už viete, že v dnešnej dobe nič také neprichádza do úvahy. Preto si môžu scenáristi povyškrtávať tieto 10-minútové srdcervúce scény a minúť rozpočet na niečo uveriteľnejšie.

Pozrite si dobrý film, nech ste kdekoľvek

Máte chuť na dobrý film? Nainštalujte si aplikáciu O2 TV v mobile a vychutnajte si tie najlepšie snímky a program viac ako 30 televíznych kanálov priamo vo svojom smartfóne.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Mobil týždňa: Honor 9 Lite

Aj tento týždeň si pre vás O2 Guru prichystali mobilný telefón, ktorý rozhodne stojí za moment pozornosti.

Výrobca Honor nám už pravidelne prináša nové smartfóny. Aktuálna novinka je odľahčená verzia vlajkovej lode, ktorá má rozhodne čo ponúknuť v strednej cenovej kategórii.

Prečo Honor 9 Lite?

  • Sklo a kov. Kombinácia týchto dvoch prvkov vnáša zariadeniu dokonalý vzhľad a dizajn telefónu nemá ďaleko od vlajkovej lode.
  • Displej. Rámiky sú vďaka Fullview displeju minimalizované. K dispozícii tak budete mať kompaktné zariadenie s veľkým displejom s pomerom strán 18:9.
  • 4 šošovky fotoaparátu. Predný aj zadný fotoaparát dostal dve šošovky s rozlíšením 13 + 2 megapixelov. Dokonalé snímky tak zhotovíte z každej strany, za každých podmienok.
  • Perfektný výkon. O ten sa postará 8 jadrový procesor a operačná pamäť o veľkosti 3 GB.

Potrebujete ďalšie dôvody, prečo sa rozhodnúť pre Honor 9 Lite? Nájdete ich v plnej recenzii od našich O2 Guru.

Honor 9 Lite môžete získať k akémukoľvek O2 Paušálu na začiatok už za 2 €.

Michal Pakos, O2 Guru zo Zákazníckeho centra O2

„Mobilný telefón Honor 9 Lite poteší najmä každého, kto rád fotí. Vďaka jeho dizajnu sa nebudete hanbiť za to, čo držíte v rukách — a navyše pri jeho zaobstarávaní nesiahnete hlboko do vrecka.“

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac