Opatrne s jarným slnkom: Tipy, ako ochrániť detskú pokožku

Naučte sa, ako ochrániť citlivú detskú pokožku, kým si zvykne na viac slnka.

Počasie nám ukazuje svoju lepšiu tvár a zdá sa, že jar to myslí naozaj vážne. Nielen v kalendári. Tento víkend sa môžete tešiť na príjemné teploty aj veľa slnka. Pozor, aby sa jarná prechádzka neskončila nepríjemnými spáleninami.

V zimných mesiacoch sa totiž väčšina kože ukrývala pod kabátmi, čiapkami a rukavicami. Preto nielen deti, ale aj vy by ste si mali dávať väčší pozor na slnečné lúče. Aj keď sa to nezdá, jarné slnko je dostatočne silné na to, aby spálilo citlivú detskú pokožku alebo vyvolalo alergickú reakciu.

Prinášame vám tipy ako chrániť deti pred jarným slnkom.

Ochrana detí pred slnkom

Praktických informácií nikdy nie je dosť. Pri väčšom počte vážnejších spálenín sa zvyšuje náchylnosť detí na rakovinu kože v neskoršom veku. Alebo to, že každá farebná zmena kože, aj obyčajné opálenie, znamená jej poškodenie? Deti nemusia byť len pri bazéne alebo na letnej dovolenke na to, aby ich koža prijala viac slnečného žiarenia, ako je zdravé.

Sezóna dlhých prechádzok v parku

Najlepší spôsob ako ochrániť jemnú pokožku detí, je slnečná ochrana vo forme kvalitného krému s UV faktorom, striedanie pobytu na slnku a v tieni, správne vzdušné oblečenie (aj jeho farba), nosenie klobúkov alebo šiltoviek, v prípade starších detí aj slnečných okuliarov.

Na nezaplatenie sú detské hračky, ktoré ich motivujú k pohybu na čerstvom vzduchu a zároveň ochránia pred silnými jarnými lúčmi. Napríklad vo forme tienidla, ktoré zastaví nebezpečné UV lúče.

Aké sú najčastejšie problémy, na ktoré si treba dať pozor?

Spálenie zámerne vynechávame, pretože nám je jasné, že tento fakt veľmi dobre poznáte.

Deti majú často problém so zapareninami

Tie nesúvisia len s nosením plienok, ale aj tesného oblečenia, v ktorom nemôže koža dýchať. Ak sa takéto miesto počas pohybu mechanicky trie a potí, nepríjemnosti sú na svete. Takéto miesto vie byť veľmi bolestivé, červené, v horších prípadoch aj opuchnuté.

Najčastejšie sa s ním stretnete na vnútorných stehnách, v podpazuší alebo v okolí tesných lemov oblečenia. Riešením je primerané obliekanie. Nesnažte sa deti vpratať do niečoho, z čoho už vyrástli. To platí aj o topánkach. Vždy prispôsobte ich oblečenie k aktivite, ktorú budú vykonávať.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Precitlivelosť na slnko

Ďalším problémom, s ktorým sa počas jari stretnete, je precitlivenosť na slnko. Koža bola počas zimy dlho zvyknutá na menej slnečných lúčov, preto sa môže brániť červeným svrbivým „ekzémom“.

Ak má vaše dieťa rovnaký problém, zvýšte ochranný faktor a regulujte jeho pobyt na slnku. Začínajte s kratšími vychádzkami a postupne ich predlžujte. Ak sa problém neopakuje, máte vyhraté. Ochranný krém by mal patriť do vašej stálej výbavy.

Alergia na slnko

Okrem precitlivenosti na slnko existuje aj alergia na slnko. Spôsobujú ju slnečné lúče, väčšinou pár minút po slnení. Príznaky sú podobné spáleniu kože, ale väčšinou vymiznú do jedného dňa. Čo sa o spálení povedať nedá.

Slnečná alergia je závažnejší problém, preto by ste mali vyhľadať lekára.

Mackovia Hračky je eshop s hračkami, ktorý spolupracuje s európskymi výrobcami, ktorí patria k top vo svojom obore. Nájdete v ňom výrobky, ktoré uľahčia materstvo, zabavia a zároveň pomôžu vo vývoji detí. Koniec koncov, hra je spôsob akým sa deti učia a rastú. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Zabudnuté poklady slovenských záhrad: Mišpule

Vidiecka rodinná záhrada bez mišpule jednoducho nie je kompletná.

Človek objavil čaro mišpúľ pred 3 000 rokmi a odvtedy ju s obľubou pestuje. Jej odborný názov Mespilus germanica, čiže mišpuľa nemecká, nekorešponduje s jej pôvodom. Mišpule pochádzajú z Malej Ázie. Až Kelti ju priniesli v období laténskej a halštatskej kultúry (700 p.n.l. – 0) a rozšírili práve na území terajšieho Nemecka.

Tento článok sa vám zobrazí behom sekúnd aj v najzapadnutejších obciach slovenského vidieka. Nová sieť od O2 v súčasnosti prináša rýchly 4G internet už takmer 94 % obyvateľov Slovenska. Zistite viac na www.o2.sk/internet/4g.

Na našom území spomína mišpule veľmi detailne arcibiskup Ján Lippai (1606-1666) vo svojom diele Bratislavská záhrada (Pozsonyi kert) nasledovne: „Plody mišpule sa zbierajú pred zmäknutím, ale je dobré ich nechať na strome, aby ich dvakrát uštipol mráz. Keď sa oberú skôr, uložia sa do slamy. I tam zmäknú a potom sa jedia surové. Nikde som nevidel, aby ich piekli.“

Plody mišpule

Nasledovne spomína aj recept, ktorý znie:“ Na obed pozbierané plody sa namáčajú päť dní v slanej vode. Následne sa dávajú do prevareného muštu alebo do medu.“  Ľudové príslovie, ktoré narážalo na mladícku nerozvážnosť, hovorí: „Časom na slame aj mišpuľa dozreje“.

Slovo mišpuľa pochádza z latinského slova „mispula“. Na juhu Slovenska ju na dedinách volajú aj „našpoje“, čo pochádza z talianskeho pomenovania nespula. Niektoré odrody majú ploskejší tvar plodov. Tie sa volali ľudovo „lašpone“.

Mišpuľa nie je strom, ale ker. Môže sa štepiť na vlastný semenáč, na hloh, na dulu, ale i na hrušku. Naši starí rodičia vedeli veľmi dobre, že najlahodnejšie plody prináša mišpuľa na hlohovom podpníku.

Dnes sa v ovocných škôlkach predávajú výhradne mišpule na dulovom podpníku, ktorý negatívne vplýva na chuťové vlastnosti plodov. Na hrušku sa štepilo len vtedy, ak gazda chcel mať väčší strom. Mišpuľa má tendenciu rásť skôr do šírky ako do výšky. Vytvára ideálny tieň v menších záhradách a k tomuto faktu sa viaže aj prirovnanie: „Rozpleštil sa ako mišpuľa.“

mišpuľa strom

Mišpuľa je vďačný ovocný ker. Netrpí škodcami, čiže si nevyžaduje postreky. V máji sa objavia krásne, snehovo biele kvety, ktoré môžu konkurovať aj okrasným drevinám. Kvety sa objavujú na konci konárov, preto sa mišpule nerežú, respektíve robí sa len nevyhnutný výchovný rez.

Plody mišpúľ sú rôzne a známe sú viaceré odrody. V slovenských ovocných škôlkach je v predaji odroda „Holandská“, ktorá má síce veľké plody, ale zaostáva za aromatickými plodmi nezaregistrovaných odrôd, ktoré môžeme nájsť na slovenskom vidieku.

V Maďarsku je dostupná odroda „Szentesi rózsavirágú“, ktorá má chuťovo veľmi zaujímavé plody. Anglická odroda „Nottingham“ sa dá uskladniť až do Vianoc a jej listy sú troška modrasté, čiže má aj okrasný charakter.

Na európskom trhu sú dostupné nasledovné odrody mišpúľ: Metz, Boom en Vrucht, Bredase Reus, Macrocarpa, Nottingham Neu, Royal, Westerveld, Dunkelsteiner Wald, Eschenauer Halbkugel, Puch-Weingarten, Rossatz, Schönbrunner Riesenmispel, St. Michael Kirche. Najmenej rozšírenou odrodou, ktorá sa na našom území spomínala už na začiatku 19. stor. je odroda „Apyrena“, ktorá v plodoch nemá semená.

Kvet mišpule

 Plody sa nechajú uhniličiť a konzumujú sa surové. Vysoký obsah pektínu v plodoch umožňuje vyrobiť mišpuľovú želatinu. Uhniličené mišpule prinášajú unikátnu chuť, ktorá sa nedá s ničím zameniť.

Ak ste ochutnali plody mišpule, ktoré pochádzali zo stromu s dulovým podpníkom, môže vás sklamať suchá až múčnatá konzistencia plodu. Dajte mišpuľke ešte jednu šancu, ale dbajte na to, aby nasledovná degustácia bola zo stromu z hlohovým podpníkom. Rozdiel bude zaručene badateľný.

Mišpule sa veľmi ťažko množia zo semena a väčšina semien je hluchá, čiže neklíčivá. Množí sa výhradne štepením alebo ponáraním. Za zmienku rozhodne stojí aj medzidruhový kríženec Crataegomespilus, ktorý vznikol krížením mišpule a hlohu. Plody tejto dreviny sú síce menšie, ale majú liečivé vlastnosti hlohu, ktorý pôsobí blahodarne na fungovanie srdca.

Dospelé jedince tohto kríženca môžete nájsť v Arboréte Mlyňany a Borová Hora vo Zvolene. Semenom sa nedá množiť, čo je časté pri medzidruhových hybridoch.

Vidiecka rodinná záhrada bez mišpule jednoducho nie je kompletná. Na jeseň sa tento strom prefarbuje na oranžovo a je posiata krásnymi plodmi, ktoré čakajú na mráz, aby sa premenili na pochúťku.

Ladislav Bakay je vysokoškolským pedagógom na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a ekologickým aktivistom v OZ Jašterica. Je spoluautorom knihy Oskeruše – strom pro novou Evropu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac