Stĺpček Mateja Tótha: Dal som si za cieľ rozhýbať ľudí

Pohyb je prirodzenou súčasťou života z každého z nás. Ja som rád, že v mojom živote ho vždy bolo a stále je veľa.

Od malička sme takmer celý voľný čas trávili vonku – rôznymi aktivitami, športom. Nepotrebovali sme, aby nás vozili na krúžky či tréningy. Prišli sme domov zo školy, taška letela do kúta a bežali sme von. Hrať futbal, hokej, behať, bicyklovať sa či loziť po stromoch. Naši rodičia zatiaľ trávili čas v záhrade.

Odvtedy však uplynulo veľa času a pribudlo kopu iných možností, ako tráviť voľný čas, ako si uľahčovať život a zvyšovať komfort. Žiaľ, pohybu je oveľa menej. Negatíva tohto stavu vidieť všade okolo nás – civilizačné choroby, poruchy pohybového aparátu, obezita.

Preto veľmi pozitívne vnímam každú snahu rozhýbať ľudí. Tá moja osobná je v tomto naozaj enormná. Vnímam to aj ako svoju spoločenskú povinnosť – ísť príkladom a poukazovať na pozitíva, ktoré pohyb prináša. Aj keď si myslím, že poukazovať na pozitíva pohybu a aktívneho životného štýlu ani nemá zmysel. Je to jasné asi každému.

Som rád, že si to bez rozdielu uvedomujú ľudia všetkých vrstiev spoločnosti. A úplne najdôležitejšie je, že si to uvedomujú aj rodičia, pretože deťom pohyb chýba najviac. Práve nedostatok pohybu detí, bola pre mňa a môj tím najväčšia motivácia na založenie Športovej akadémie Mateja Tótha. Práve vďaka mojej popularite sme deti pritiahli k pravidelnému športovaniu.

Aj vďaka nášmu partnerovi O2 sa nám podarilo do tohto projektu zapojiť aj rodičov a často športovali celé rodiny. Je skvelé ísť na tréning akadémie a vidieť deti, ako naozaj s radosťou a chuťou športujú.

Pohyb však nie je len šport, tréning a potenie krvi. Pohyb je akákoľvek fyzická aktivita. A mnohí z nás sa môžu hýbať viac bez toho, aby museli ísť na športovisko alebo ich to stálo veľa času. Takýto prirodzený pohyb nám nejeden raz ten vzácny čas šetrí.

Zoberme si napríklad dopravu v Bratislave. Koľko času tu strávime v zápchach? Pritom stačí vytiahnuť bicykel alebo prejsť kratšie vzdialenosti pešo – 2 až 3 km prechádzky zaberú približne pol hodinku. Spočítajte si čas, ktorý strávite tým, keď musíte v špičke prejsť autom centrum mesta a zaparkovať.

To isté platí aj o výťahu. Koľko času trávime čakaním na výťah? A prečo ten čas nevyužiť na pohyb? Zopár poschodí denne a máte celkom pekný tréning. O environmentálnych a ekonomických benefitoch ani nemusím písať.

Predstavte si, ako by sa zmenilo životné prostredie vo veľkých mestách, ak by sa len časť ľudí riadila týmito radami. Asi by sa nám lepšie dýchalo. Rafinérie by ma síce nepochválili, ale vaše zdravie i peňaženky určite áno.

Je to na vás. Stačí jednoducho začať. Nemusia to byť heroické výkony. Niekedy stačí aj málo. Skúste si dať týždeň bez výťahu. Alebo prejdite za pekného počasia aspoň kratšie vzdialenosti bez auta. Sami si potom zhodnoťte, či sa cítite lepšie, či ste ušetrili peniažky, alebo či ste bez auta stratili veľa času.

Som si istý, že horšie vám nebude.

Matej Tóth

V roku 2015 sa stal majstrom sveta v chôdzi na 50 km, o rok neskôr zvíťazil v rovnakej disciplíne aj na olympiáde. V roku 2016 rozbehol v spolupráci s modrým operátorom O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha, ktorá má za cieľ priviesť deti k pohybu a odhaliť, na aký šport majú talent. 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Víkendové čítanie: Pohyb patrí všetkým

O dôležitosti pohybu a jeho pozitívnom vplyve na zdravie aj psychiku vieme všetci, často je však v našom rebríčku kdesi na jednom z posledných miest.

Neraz vyhráva vlastná pohodlnosť a večné výhovorky, pre ktoré si nenájdeme časť zájsť si zaplávať, ísť konečne na prechádzku do lesa alebo aspoň občas vynechať výťah a prejsť tých niekoľko schodov peši.

A rovnako často pristupujeme aj k deťom. Namiesto toho, aby sme ich v pohybe a športovaní podporovali a boli im príkladom, dívame sa na ne, ako sedia doma aj počas pekných dní, ktoré by mohli tráviť vonku. Alebo sa potom stretáme s úplne opačným prístupom – množstvom fyzicky náročných tréningov, pre ktoré deti nestíhajú byť deťmi.

V tomto víkendovom vydaní magazínu Sóda, ktoré vzniklo v spolupráci s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha, sme sa rozhodli bližšie pozrieť práve na zdravý pohyb a aktívne trávenie voľného času prostredníctvom športu. Začítajte sa do našich článkov a presvedčte sa, že pohyb si môžu naplno užiť všetky generácie, nielen mladí ľudia a deti.

„Pohyb je rovnako dôležitý ako strava a spánok,“ hovorí v našom rozhovore trénerka O2 Športovej akadémie Mateja Tótha Andrea Ballová, ktorá nám prezradila aj viac o tom, ako deti k pravidelnému pohybu motivovať.

Olympijský víťaz Matej Tóth sa vo svojom stĺpčeku zamýšľa, akú úlohu zohráva u neho pohyb a akým spôsobom ho môže do svojho života vniesť každý z nás.

Zaparkovať auto na opačnej strane parkoviska alebo pracovné stretnutie v stoji? Pripravili sme pre vás sumár nenáročných trikov, vďaka ktorým do svojho života vnesiete pohyb absolútne prirodzene.

Beh patrí k najpopulárnejším športom aj preto, že sa mu môžete venovať takmer kdekoľvek. Pripravili sme si pre vás tipy, vďaka ktorým zlepšíte svoj pôžitok z behu, vyhnete sa častým bežeckým zlozvykom a zistíte, prečo sa oplatí behať v teréne.

Ak je vám beh blízky, radi by ste si zlepšili techniku a vedeli o tomto športe viac, zapojte sa do našej súťaže o ročné predplatné časopisu Running.

Patríte k zanietením športovcom alebo s pohybom ešte len začínate? Pozrite si náš prehľad športových aplikácií, ktoré poradia s tréningovým plánom a poslúžia aj ako osobný tréner.

So športovým lekárom Pavlom Malovičom sme sa porozprávali o tom, ako si udržať fyzické i psychické zdravie aj vo vyššom veku. „Chcite každý deň vedieť niečo nové,“ radí.

Modrý operátor spustil 2. ročník O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktorá si kladie za cieľ priviesť deti k pohybu a pomôcť im zistiť, na ktorý šport majú najväčšie vlohy. O otvorenie jednej zo 40 akadémií môžu súťažiť základné školy po celom Slovensku. Viac informácií a pravidlá súťaže nájdete na www.dobravec.o2.sk.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac