8 exotických miest, ktoré navštívite za málo peňazí

Aj vo vzdialených krajinách môžete dostať veľa hodnoty pri nízkom rozpočte.

Dovolenka alebo výlet do exotickej destinácie nemusí byť záležitosťhorných desaťtisíc. Aj vzdialené a na prvý pohľad drahé miesta sa dajú zvládnuť s menším rozpočtom, pričom sa neukrátite o zážitky. Vyberte sa napríklad do ktoréhokoľvek z nasledujúcich miest a presvedčte sa, že aj vo vzdialených krajinách môžete dostať veľa hodnoty i pri nízkom rozpočte.

Bali

Táto krajina sa už mnoho rokov drží na popredných priečkach dostupných, no zároveň exotických destinácií. Ponúka slnečné a teplé počasie, krásne pláže, čisté more, skvelé jedlo, bohatú históriu. A to všetko za skvelé, niekedy až prekvapujúco nízke ceny a vysokú kvalitu služieb, či už hotelových alebo stravovania. Toto je spôsobené finančnou situáciou domácich, ktorá im neumožňuje ceny dvíhať. Ak sa na Bali vyberiete, prispôsobte sa miestnym, nestresujte sa a nikam sa neponáhľajte. Napokon, o tom je dovolenka.

Tunisko

Exotická destinácia, horúce a stabilné slnečné počasie a nízke ceny. Tie má v poslednom období na svedomí najmä nestabilná politická situácia v krajine, no v turistických rezortoch je situácia i podľa vyjadrení cestovných kancelárií bezpečná. Tunisko má čo ponúknuť najmä v gastronómii a historických pamiatkach.

Juhoafrická Republika

Ak ste typ, ktorý má rád divokú prírodu a poriadnu dávku dobrodružstva, naplánujte si dovolenku práve tu. Budete mať možnosť vidieť prírodné krásy a exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Južná Afrika poskytuje kvalitné služby a má rozvinutý cestovný ruch, i vhodné klimatické podmienky pre jej objavovanie.

Šanghaj

Paradoxom je, že letenka bude do tohto mesta stáť viac ako samotný pobyt v ňom. V Šanghaji si totiž budete môcť veľa dovoliť i keď máte okresaný rozpočet. Ubytovanie, vstupy do turistických pamiatok či jedlo sú tu mimoriadne lacné. Rada nad zlato – pri výbere hotela sa v Šanghaji neriaďte počtom hviezdičiek, ale vlastným úsudkom.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Samoa

Krásny, exotický a ešte k tomu aj lacný ostrov. Samoa je cestovateľským snom mnohých Európanov a rajom dovolenkárov. Tento ostrov je bezpečný aj pre cestovateľov na vlastnú päsť. Ceny ubytovania, strava a doprava po ostrove sú mimoriadne nízke.

Seychely

Nie, netreba vyhrať v lotérii ani sa narodiť do bohatej rodiny, aby ste sa sem mohli pozrieť. Stačí len, ak budete mať dosť trpezlivosti, času, ale aj určitú dávku šťastia hľadaním lacných leteniek a ubytovania. Priame lety sú najdrahšie, no ak ste ochotní letieť zo vzdialenejšieho letiska, v noci, skoro ráno alebo vám neprekáža pár prestupov po ceste, ušetríte na letenke slušný balík peňazí. Ubytovanie si tiež nehľadajte v hoteloch a rezortoch, ale skôr na privátoch, v hosteloch, alebo cez Airbnb.

Uruguaj

Ešte stále pomerne turistami neobjavená krajina. Cestovanie po krajine, aj ubytovanie a jedlo sú lacné, no treba sa sem najprv dostať a letenka bude tá najdrahšia položka výletu. Uruguaj je ideálnou krajinou pre niekoho, kto rád spoznáva a netrávi celú dovolenku len v jednom rezorte ležaním na pláži.

Thajsko

Exotika, teplo, úžasné jedlo, krásne prírodné scenérie, množstvo kultúrnych pamiatok a jedny z najkrajších pláží sveta. To všetko ponúka Thajsko. Dokonca aj priame letenky sú pri aktuálne lacnej rope cenovo atraktívne.

Zohnať si lacné, no kvalitné ubytovanie v Thajsku nie je problém. Už trojhviezdičkové hotely poskytnú pohodlný nocľah s raňajkami v blízkosti pláže a to od štyroch eur za noc. Hladní tiež neostanete. Bežné jedlo z ulice je zdravé, čerstvé, chutné a skoro zadarmo. Za tradičné thajské rezance Pad Thai nedáte viac ako dve eurá.

Mnoho cestovných kancelárií ponúka all inclusive dovolenky v Thajsku za pomerne vysoké ceny, ale najlepšie urobíte, ak sa sem vyberiete na vlastnú päsť a objavíte to skutočné, nie turistické Thajsko.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Takto si (ne)dávno režiséri predstavovali svet okolo roku 2020

Takto si našu súčasnosť predstavovali dekády dozadu scenáristi a režiséri filmov.

Za jednu z kníh, ktoré najvernejšie predpovedajú budúcnosť sa považuje dielo Stand on Zanzibar z roku 1968. Dej románu sa odohráva v roku 2010. Opisuje svet, v ktorom ZSSR stratilo svoje postavenie, najväčší konkurent USA je Čína a národy v Európe sa sformovali do spoločnej únie.

Detroit je vyprahnutým mestom s automobilovým priemyslom položeným na lopatkách. Do úradu prezidenta je v románe zvolený muž s menom Obomi (ale treba priznať, že nie v USA, ale v africkej krajine a s krstným menom Zakdiel). Autor knihy John Brunner musel mať mimoriadny talent pre odhad budúcnosti.

A ako je na tom s predpovedaním budúcnosti filmový priemysel? Niekoľko podobných vizionárskych talentov sa nájde aj medzi scenáristami a režisérmi filmov. Takto si našu súčasnosť predstavovali dekády dozadu.

Návrat do budúcnosti II

Pokračovanie slávneho sci-fi filmu sa natáčalo v roku 1989. Hlavný hrdina Marty McFly (Michael J. Fox) sa pomocou stroja na cestovanie v čase (prerobeného auta značky DeLorean DMC-12) ocitá v rôznych historických časoch, v jednom prípade je to budúcnosť s dátumom 21. október 2015.

Je zaujímave porovnať predstavu scenáristu Bob Gale a režísér filmu Roberta Zemeckisa o našej súčasnosti s realitou. Aj keď sa zdá, že je filmová predstava jemne pritiahnutá za vlasy, je potrebné uznať, že mnoho technologických vymožeností predpovedala takmer presne.

Budúcnosť vo filme je plná lietajúcich aút, poletujúcich dronov, ktoré samé venčia psy, či vznášadiel namiesto skateboardov.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

V skutočnosti tieto vynálezy existujú, len ešte nie sú tak hojne využívané. Lietajúce auto AeroMobil, za ktorým stoja Slováci, sa začne predávať v roku 2017. Drony psov zatiaľ samé nevenčia, ale stali sa fenoménom až do takej miery, že niektoré krajiny museli zaviesť regulácie, kde a ako môžu lietať. Aj vznášajúci sa skateboard (hoverboard) trafili tvorcovia filmu takmer presne. V roku 2014 spoločnosť Hendo priniesla na svetlo sveta prvý exemplár.

Iný vynález filmu – šnúrky na teniskách, ktoré sa zaviažú samé existujú tiež. Vyrába ich kanadská firma Powerlace. Videohovory napríklad cez Skype sú dnes bežnou realitou. Aj vreckový fotoaparát s automatickou detekciou tvári, snímač odtlačkov prstov či interaktívne okuliare (tie priniesla spoločnosť Google, no na trhu sa veľmi neujali).

Vo filme je scéna (vidieť aj v ukážke), kde 3D hologram žraloka robí reklamu na premietanie filmu Čeľuste 19. Ide o narážku na producenta filmu Stevena Spielberga, režiséra filmu Čeľuste. Pôvodne v scenári mala byť reklama na Godzillu 2015. Ak by sa toho scenáristi držali, trafili by takmer presne. V roku 2014 bol do kín uvedený remake filmu Godzilla.

Blade Runner

Príbeh filmu sa odohráva v Los Angeles v roku 2019. Firma Tyrell vyrába robotov, ktorý sa ničím nelíšia od ľudských jedincov. Ľudia androidov využívajú na otrockú a nebezpečnú prácu na iných planétach, preniknúť na Zem však majú prísne zakázané. Po skupinkách, ktoré toto nariadenie ignorujú, má pátrať detektív Rick Deckard (Harrison Ford).

Vízia režiséra Ridleyho Scotta sa celá nesie v temnej atmosfére. Mesto Los Angeles je vo filme znázornené ako mesto, kde poletujú oblohou policajné autá, mraky sa nikdy nerozchádzajú a z oblohy neustále prší. Miešajú sa tu všetky národnosti a kultúry, spodina hovorí hantírkou zmiešanou z španielčiny, francúzštiny, nemčiny, maďarčiny, čínštiny a japončiny.

Metropolis

Film mal premiéru v roku 1926 v Nemecku. Patrí k jednému z prvých filmov v žánri Sci-fi a stal sa kultovým dielom, ktoré poslúžilo ako inšpirácia pre celé generácie filmových tvorcov.

Dej sa odvíja v roku 2026. Metropolis je obrovské mesto riadené strojom. Na jeho povrchu žije bohatá elitná vrstva, ktorá žije slobodným životom a mestu vládne. O to, aby jeho mechanizmus bezchybne fungoval sa však v podzemí stará trieda robotníkov, ktorí sú nútení vykonávať otrockú prácu a udržiavať mašinériu v chode.

Potomkovia ľudí

Dej filmu sa odohráva v roku 2027 v Londýne. Veľká Británia je v tomto čase jediná fungujúca krajina na Zemi, avšak s obyvateľstvom sužovaným vysokou mierou kriminality a prísnou kontrolou zo strany policajného štátu. Svet zachvátil chaos, pretože ľudská populácia je z neznámeho dôvodu sterilná a už 18 rokov sa nenarodilo jediné dieťa.

Temnú víziu ľudstva natočil režisér Alfonso Cuarón, ktorý tak chcel poukázať na aktuálne problémy ľudstva a na skutočnosť, že to, ako sa chováme dnes, určí podobu našej planéty v blízkej budúcnosti.

Demolátor

Film Demolátor zobrazuje mesto San Angeles (po veľkom zemetrasení sa spojili mestá San Diego, Santa Barbara a Los Angeles) v roku 2032, ktoré je navonok utópiou. Už šestnásť rokov sa tu nestala žiadna vražda, v meste panuje dokonalý pokoj a harmónia, ale to všetko za cenu prísnej kontroly ľudského správania od autorít mesta.

Film mal premiéru v roku 1993 a je v ňom mnoho narážok na populárne symboly doby. Vo fiktívnej budúcnosti bol Arnold Schwarzenegger zvolený za prezidenta a je po ňom pomenovaná knižnica (film bol natočený ešte pred tým, než sa Arnold stal guvernérom). Na svete sú všetky reštaurácie už len pobočkami reťazca Taco Bell (v krajinách, kde táto americká reštauračná sieť nie je príliš známa, bol názov reštaurácie v postprodukcii zmenený na Pizza Hut).

Ako bonus na záver pripájame aj skvelé video Roberta Jonesa. Je zostrihané z viac ako 40 filmov a behom troch minút prezentuje najznámejšie sci-fi filmy s víziou blízkej či vzdialenej budúcnosti:

Máte aj vy tip na nejaký sci-fi film, ktorý zobrazuje našu súčasnosť? Napíšte nám ich na našu facebookovú stránku, do správy alebo komentárov pod článok.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac