10 tipov, ako si zlepšiť deň jedlom

Nemusíte chodiť do drahých reštaurácií, ani skúšať exotické recepty. Stačí vedieť, čo treba jesť a ako.

Nálada, pracovný výkon a zdravie ako také, ide ruka v ruke s tým, čo človek počas dňa zje a aj vypije. K niektorým ľuďom sa preto pred obedom nie je múdre približovať, u iných zas badať výrazné zmeny výkonnosti v závislosti od plnosti šálky s kávou.

My me pre vás vybrali zoznam potravín a nápojov, ktoré vám dokážu nielen zlepšiť deň, ale aj pomôcť sústrediť sa či lepšie zaspať.

Na zlepšenie nálady

Surový kakaový prášok

Kakao je superpotravina s najvyšším obsahom antioxidantov a horčíka spomedzi všetkých známych potravín. Znižuje aj chuť do jedla, ale čo je podstatnejšie, kakao ako jediná potravina obsahuje anandamid, takzvanú molekulu blaženosti a fenyletylamín, rovnakú látku, ktorú mozog produkuje, keď sa zamilujeme. Pokiaľ ide o zlepšovanie nálady niet lepšej potraviny ako kakaa.

Vyhýbajte sa nadmernému užívaniu cukru

Kakao síce spúšťa eufóriu, ale čokoláda s cukrom môže viesť aj ku kolísaniu nálad. Rafinovaný cukor totiž potláča tvorbu rastového hormónu BDNF. Výskum ukázal, že nízke hladiny tejto látky sa vyskytovali u pacientov trpiacich depresiami či schizofréniou.

Káva

Že je kofeín stimulantom dobrej nálady, nie je pravdepobne nič nové. Možno ale neviete, že u osôb, ktoré pijú aspoň dve šálky kávy denne je o 15 percent nižšia pravdepodobnosť výskytu depresie. Potvrdila to rozsiahla štúdia z Harvardu na vzorke 50 tisícoch žien, ktoré sú vo všeobecnosti náchylnejšie na depresívne stavy.

káva

Zelený čaj

Zelený čaj je ospevovaný pre celý rad pozitívnych účinkov na organizmus. Je prevenciou rakoviny, cukrovky či Parkinsonovej choroby a obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré bránia poškodeniu buniek a teda spomaľujú starnutie a udržiavajú orgány v kondícii.

Zelený čaj obsahuje aminokyselinu theanín, ktorá vyvoláva dobrú náladu a povzbudzuje myseľ, na rozdiel od kofeínu však, paradoxne, telo uvoľňuje.

Čili papričky
Kapsaicín je látka, vďaka ktorej čili chutí štipľavo. Mozog reaguje na pálivý kapsaicín rovnako, ako keď sa snaží tlmiť bolesť – spúšťa endorfíny. Tie sú zdrojom krátkodobého zlepšenia nálady a môžu byť prevenciou depresie či úzkosti.

čili

Na rýchlejšie chudnutie

Základ každého udržateľného chudnutia je dostatok pohybu a zdravá a pestrá výživa. Je však pár maličkostí, ktoré nestoja veľa námahy a môžu priniesť relevantné výsledky:

Neponáhľajte sa s jedlom, vychutnávajte

Raňajky zjedzte najneskôr do hodiny od prebudenia. A na obed a večeru si vyčleňte aspoň 30 minút. Každé sústo prežujte aspoň dvadsaťkrát. Matt Mullenweg, známy podnikateľ a experimentátor na svojom blogu uvádza, že touto jedinou zmenou vo svojom prístupe k jedlu sa mu podarilo schudnúť 9 kíl.

Nepiť nič sladené

Ak chcete začať rýchlejšie chudnúť, pite iba čistú vodu, minerálku a nesladený čaj alebo kávu. Aj diétna kola má v sebe umelé sladidlá. Tie zvyšujú tvorbu inzulínu, ktorého úlohou je odburávať z krvi cukor. Prudký pokles cukru v krvi má za dôsledok, že človek skôr vyhladne. Navyše inzulín podporuje ukladanie tukových zásob.

K jedlám pridávajte škoricu a citrón

Škorica podľa výskumov môže znížiť glykemický index jedál až o 29 percent, čo môže výrazne pomôcť pri zhadzovaní kíl. Výborne sa hodí napríklad ako náhrada sladidla do kávy. Používajte čerstvú škoricu, vyvetraná stráca svoju účinnosť. Pozor, nie však viac ako 4 gramy denne (jeden a pol čajovej lyžičky).

Podobne funguje citrónová alebo grapefruitová šťava skonzumovaná polhodinu pred jedlom alebo naraz s jedlom.

citron

Pre rýchlejšie myslenie:

Ryby a vlašské orechy

Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správny vývoj a fungovanie mozgu. Mozog ich ale zase až toľko nepotrebuje, vystačí si s 350 mg denne. Medzi ryby, ktoré majú vysoký podiel omega-3 mastných kyselín patria makrely, tuniaky, lososy, jesetere, sardinky, slede a pstruhy.

Ak chcete konzumovať rybí tuk formou výživového doplnku, dajte si pozor, často je v dôsledku znečistenia vôd alebo zlého zaobchádzania výrobcom jeho kvalita pochybná.

Nielen ryby sú potrava pre mozog. Vysoký podiel esenciálnych kyselín majú aj vlašské orechy či tekvicové semienka.

Na dobrý spánok

O potravinách v súvislosti so spánkom sme už podrobnejšie písali, v samostatnom článku . Ak vás zaujíma táto kategória, viac sa dočítate tu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Štyri čísla, ktoré by ste mali mať vždy poruke

Pomôžeme vám zorientovať sa v heslách k vášmu mobilu, aby ste sa s hláškou “Nesprávny PIN, zariadene sa zablokovalo.” už nikdy nestretli.

Ak neviete, aký je rozdiel medzi PIN a PUK kódom, majte sa na pozore. Starosti spojené so stratou či zabudnutím týchto čísel trápia denne stovky ľudí. Základné vedomosti vám pritom ušetria kopec času aj peňazí. Pomôžeme vám zorientovať sa v záplave rôznych hesiel a kódov tak, aby ste sa s hláškou “Nesprávny PIN, zariadene sa zablokovalo.” už nikdy nestretli.

Poznáte to: Vybil sa vám mobil, zháňate nabíjačku, zapínate telefón. Vyskočí hlášla: “Zadajte PIN kód:” Čo to zase chce?!

Skúšate rovnaký PIN, aký máte pri platobnej karte. Márny pokus. Karta je bezkontaktná, pokusy sa krátia… V dnešnej dobe dochádza veľmi často práve k takýmto situáciám. Väčšina z nás už PIN kód zadáva len vo výnimočných situáciách. A práve preto sa na toto štvorčíslie jednoducho zabúda.

Zabudol som PIN kód

Ak ste si PIN kód nezmenili, nájdete ho na zadnej strane plastovej karty, z ktorej ste si vylomili SIM kartu. Zmenili ste ho? Nevadí, aj na to je riešenie.

Možno vám napadne, že aj v lotte ste minule pár eur vyhrali a tipovanie vám ide skvelo. Áno, môžete vyskúšať šťastie. Po troch nesprávnych pokusoch však SIM kartu zablokujete.

Pre odblokovanie stačí zadať PUK kód. Bác. Ďalšia skratka, ktorá sa bežne nevyskytuje. Kde ju nájsť?

Potrebujem PUK kód

PUK kód je osemmiestne číslo a tiež sa nachádza na rovnakej plastovej karte, z ktorej ste SIM vylomili, hneď pod PIN kódom.

Po jeho zadaní vás mobilný telefón vyzve pre zadanie nového PIN kódu. Môžete si zvoliť 4 až 8-miestne číslo podľa vlastného výberu. Po jeho zadaní ho bude potrebné zadať ešte raz. To len pre istotu a overenie jeho správnosti. Z bezpečnostných dôvodov odporúčame nevyberať 0000 alebo 1234   To si tú ochranu PIN kódom už radšej vypnite.

Plastovú kartu, v ktorej ste mali SIM-ku, si radšej nechajte. Môže sa vám ešte hodiť.

“A čo keď tú plastovú kartu už nemám?”

Žiadny koniec sveta sa nekoná. PUK kód vám vieme poslať SMSkou, ak nás o to požiadate v predajni, na online chate, cez formulár “Napíšte nám”, alebo cez našu Zákaznícku linku 949. Nebude to však zdarma, vydanie PUK kódu spoplatňujeme sumou 1,50 €.

Na zadanie PUK kódu máte síce 10 pokusov, čo je o 7 viac ako pri PIN kóde, no ak ani jeden z desiatich pokusov “nevydá”, predražíte si zablokovanie SIM karty o 6,50€. Ak totiž SIM zablokujete 10x zadaným zlým PUK, už ju nebude možné odblokovať, dá sa len vymeniť za poplatok 8€ v našej predajni.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Keďže PUK kód je ochranou SIM karty, o jeho vydanie môže požiadať len majiteľ SIM karty (teda osoba, na ktorú je SIM karta zaregistrovaná).

Chcem zmeniť PIN kód alebo zrušiť ochranu PIN kódom

Zmeniť PIN kód si môžete v menu mobilného telefónu. Stačí ísť do Nastavení a Nastavení bezpečnosti. Tam nájdete položku Zámok SIM alebo Zabezpečenie SIM. Tu viete PIN kód zmeniť. Pre “nebojácnych dobrodruhov” je tu aj možnosť úplného vypnutia ochrany PIN kódom.

Prístup do nastavení zabezpečenia môže byť rôzny v závislosti od mobilného telefónu. Zmenu PIN kódu hľadajte v Nastaveniach – v sekcii Zabezpečenie alebo správa SIM. Ak sa vám nedarí PIN zmeniť, pokojne môžete navštíviť našu O2 Predajňu, kde vám radi poradíme.

Sme špecialisti v oblasti mobilných technológií. Naši O2 Guru ochotne všetkým – našim zákazníkom aj zákazníkom iných operátorov – bezplatne poradia v O2 Predajniach, na Zákazníckej linke 949 alebo cez online chat.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac