Maminka dokáže za deň to, čo bežnému smrteľníkovi trvá týždeň

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám.

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Preto im dnes povedzme, čo pre nás znamenajú, a vyjadrime im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás robia.

Potešte ich milým darčekom alebo venujte chvíľu len pre seba. K darčeku alebo ku kvietku môžete pridať aj milý odkaz. Do redakcie sme dostali tip na tento ručne vyrobený komiks, ktorý pre svoju mamičku pripravila Anna Šmeringaiová.

Prajeme krásny Deň matiek!

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

9 liečivých rastlín, ktoré rastú v máji

Poznáte naše liečivé bylinky, okolo ktorých tak často chodíme počas prechádzok?

Nie sú to len farebné kvety a rozkvitnuté stromy, ktoré dotvárajú krásu jarných mesiacov. Príroda nám ponúka už v máji omnoho viac. V nasledujúcom článku vám priblížime niekoľko vzácnych rastlín, ktoré posilnia vašu imunitu či zmiernia nepríjemné bolesti. Bylinky, ktorých účinnosť poznali naši predkovia už pred stáročiami, no napriek tomu často ostávajú pri nedeľnej prechádzke lesom nepovšimnuté.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania liečivých rastlín vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Kapsička pastierska

Kapsička pastierska je známa ako rýchlo sa rozširujúca burina, no jej priaznivé účinky na ľudský organizmus pozná len málokto. Použiva sa pri rôznych druhoch krvácania, najúčinejšia je najmä pri silnej a bolestivej menštruácii. Staré mamy by ju zrejme poznali aj pod názvom krvavá bylina.

Hloh obyčajný

Hloh obyčajný  alebo aj Hloh jednosemenný rastie prevažne v kroviskách a často sa sadí aj do živých plotov. Hoci sa jeho plody zbierajú až na jeseň, v máji a na prelome júna sa oplatí zbierať zelené lístky či kvety tesne pred úplným rozkvitnutím. Tento nenápadný ker pomôže pri arytmiách či srdcovo-cievnych ochoreniach. Účinný je aj na zníženie vysokého krvného tlaku.

Zádušník brečtanovitý

Bežne ho môžete nájsť v kroví, v lesoch, na lúkach, od nížin až po horské pásmo na celom území Slovenska. Táto bylina lieči zápaly dýchacích ciest, kašeľ či zahlienenie, a okrem toho sa čaj zo zádušníka odporúča aj ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny.

Podbeľ liečivý

Podbeľ rastie na vlhkých stráňach a pri brehoch potokov, no vďaka žltým kvetom ho spoznáte okamžite. Využíva sa pri zápale priedušiek, astme, ale aj v kozmetike. Na čaj môžete použiť kvety aj listy bohaté na vitamín C. Tento zázrak oceníte najmä pri chronickom kašli. Zároveň povzbudzuje organizmus a podporuje chuť do jedla.

Baza čierna

Jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti. Baza čierna rastie voľne v prírode či v záhradách, dokáže znížiť horúčku, vyčistiť krv či zmierniť prejavy migrény. Bazový čaj uvoľňuje hlieny a pomôže vám aj pri nádche či prechladnutí. Je to všeliek prírody, ktorý zároveň vďaka antioxidanton spomaľuje priebeh starnutia.

Materina dúška

Čaj z materinej dúšky pôsobí protizápalovo, zmierňuje kašeľ a má silné dezinfekčné účinky. Táto voňavá rastlina priaznivo pôsobí na močové cesty a vo veľkej miere sa využíva aj v kozmetike. Práve máj je ideálny mesiac na zbieranie vňate, najlepšie ešte pred začiatkom kvitnutia.

Pŕhľava dvojdomá

Môžete ju nájsť v záhradách, húštinách, v lese aj pri domoch. Listy pŕhľavy sa zbierajú na jar, zriedkavejšie sa zbiera na jeseň aj koreň. Pŕhľava pôsobí protizápalovo a dezinfekčne, zvonka sa zase používa na popáleniny a rôzne ekzémy a vyrážky. Celkovo povzbudzuje látkovú premenu a na jarné prečistenie organizmu je ideálna.

Rumanček kamilkový

Rastie na poliach a lesných lúkach, pre mnohých známy ako harmanček alebo kamilky. Kvety rumančeka kamilkového sa zbierajú od mája do augusta. Tento všeliek pomáha pri plynatosti, bolestiach žalúdka, horúčkach či bolestiach zubov. Pôsobí upokojujúco, mierni zápali každého druhu a zázraky robí aj pri dezinfekcíach rán.

Jahoda obyčajná

Listy jahody obyčajnej hľadajte od mája na okrajoch lesov a lesných lúkach. Čaj pomôže najmä pri problémoch s močovými cestami, črevnými problémami a zápaloch ústnej dutiny. Staré mamy zas listy jahody obyčajnej odporúčali proti skleróze, reume a vysokému tlaku.

Podeľte sa o svoje zážitky zo spoznávania liečivých rastlín s rýchlym a spoľahlivým mobilným internetom od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 97 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac