Na čo sa v obchode opýtať pri výbere čelovej lampy

So správnou čelovkou sa tmy nemusíte obávať. Skoro ráno alebo neskoro večer, behať môžete, kedykoľvek budete chcieť.

Nočný beh je skvelé dobrodružstvo. Avšak môže sa ľahko zmeniť na menej príjemný zážitok, v niektorých prípadoch až nebezpečný. Prvým dôležitým momentom, ktorý o tom rozhoduje ešte predtým, než vybehnete, je výber správnej čelovej lampy podľa vašich potrieb.

Čelovky dnes nájdete v supermaketoch, môžete si ich objednať cez internet alebo vyskúšať a nechať si poradiť v špecializovaných športových či outdoorových predajniach.

Pri výbere tej správne je niekoľko faktorov, na ktoré by ste mali dávať pozor, porovnávať možnosti jednotlivých modelov. My sa dnes zameriame na jednoduché vysvetlenie, na čo sa zamerať, ktoré funkcie a paramatre musí dobrá bežecká čelovka spĺňať.

Dosvit

Veľmi jednoduchá metrika, ktorá znamená, ako ďaleko budete vidieť. Minimum je 20 metrov, pri najnáročnejších režimoch je to cez 100 metrov. Líši sa tiež šírka svetla, vidieť tak môžete kratšiu vzdialenosť, ale širší horizont.

Doba svietenia

Momentálne dostupné čelovký ponúkajú viacero režimov, v ktorých môžu fungovať. Od toho sa automaticky odvíja aj doba, počas ktorej dokáže svietiť. Aj tie najvýkonnejšie režimy však zabezpečia svetlo na minimálne 5 až 6 hodín, pri tých jednoduchších sa môžete dostať k 20 hodinám.

Autor: Oskar Karlin

Režimy svietenia

Základné čelovky ponúkajú jeden všeobecný režim. Pri drahších modeloch existuje možnosť naprogramovať si vlastný režim, ktorý si do čelovky nahráte cez pripojenie k počítaču. Môžete si zvoliť, ako ďaleko a silno budete svietiť, prípadne ako veľmi sa vám zmenší lúč, keď prejdete do svetlejšieho prostredia.

Reactive lightning

Technológia, ktorá dokáže šetriť výdrž tým, že prispôsobuje intenzitu svietenia v reálnom čase, podľa aktuálnych svetelných podmienok. Ak teda vyjdete z tmy do svetla, napríklad na osvetlenú ulicu, automaticky sa intenzita zníži a naopak.

Nabíjanie

Stále nájdete na trhu čelovky, ktoré majú v sebe klasické alkalické AA alebo AAA batérie, avšak prevládajú už tie, ktoré sa dobíjajú priamo zo zdroja cez USB kábel.

Využite Extra zľavu, zaregistrujte sa na MoonRun a môžete svoju čelovku otestovať priamo v akcii.

Váha

Od 50 g až po niekoľko stoviek. V základných modeloch sa väčšinou čelovky pohybujú pod sto gramov, ak však potrebujete externú batériu, musíte počítať s väčšou hmotnosťou.

Cena

Samozrejme, veľmi dôležitým faktorom výberu čelovky je aj cena. Tá začína niekde pri 10 €, za ktoré nájdete základné modely, až po modely, ktorých cena stúpa ďaleko za 100 €. Započítať do potrebných nákladov môžete aj náhradnú batériu.

Ponuka je naozaj široká a je len na vás, aby ste si správne určili, aká čelovka je pre vás tá správna. Každopádne odporúčame, aby ste ju nosili, pretože sa môže veľmi ľahko stať, že si predĺžite výlet a práve čelovka vám môže pomôcť, aby ste domov trafili a pribehli pokojne.

Registrácie a informácie o bežeckých podujatiach nájdete pod jednou strechou na portáli pre bežcov BehSity. Prihláste sa na najbližšie preteky rýchlo a jednoducho. Navyše môžete využiť špeciálnu zľavu O2 Extra výhod zo štartovného na bežeckom podujatí.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Ako vyzerá žena poručíka Columba?

Takto si slávne fiktívne postavy, ktoré nikto nikdy nevidel, predstavuje náš ilustrátor.

V kriminalistike sa identikitom páchateľa nazýva pokus o zostavenie portrétu hľadanej osoby na základe výpovede svedkov.

Náš ilustrátor sa pokúsil o zostavenie “identikitov” pre vymyslené postavy, ktoré sú známe z filmov, seriálov či divadla. Veľa sa o nich hovorí, no ich skutočnú podobu nakoniec na obrazovke nikdy neuvidíme.

Až dodnes. Ich podobizne sme rekonštruovali na základe “svedeckých výpovedí” ostatných fiktívnych postáv, ktoré s nimi účinkovali.

1. Manželka poručíka Columba

Poručík Columbo, roztržitý a nesmierne otravný detektív v pokrkvanom baloniaku. Svojou predstieranou naivitou za každým zmätie vraha a nakoniec brilantne rozlúskne prípad.

Aj keď pravidelne spomína svoju manželku, za celý čas ju v seriáli neuvidíme. Zo začiatku sa v Hollywoode pochybovalo či vôbec existuje, či nie je len súčasťou účelového tliachania detektíva, ktorý sa snaží svojou dotieravosťou vyviesť z miery podozrivých.

V diele “Rozbúrené vody” však o tom, že pani Columbovú videli a aj sa s ňou rozprávali, referujú aj iné postavy seriálu. Dokonca ju Columbo hľadá na palube lode a kapitánovi ju opisuje, že je nižšieho vzrastu a že má dlhšie čierne vlasy, ktoré nosí zviazané do drdolu.

V diele “Odpočívajte v pokoji, pani Columbová” diváci majú možnosť zahliadnuť na pohrebe pani Columbovej jej fotografiu. Neskôr ale vysvitne, že pohreb bol iba zinscenovaný poručíkom na zmätenie vraha a na fotografii je v skutočnosti sestra pani Columbovej.

Z dielu “Osudné cvičenie” zase vieme, že má skôr korpulentnejšiu postavu. Poručík vraví historku o tom, ako jeho žena bojuje so svojou váhou a že by ani nedovolil, aby bola príliš vychrtlá, keďže sám má rád ženské krivky typu “krv a mlieko”.

Z Columbových rečí o nej vieme aj to, že je silne rodinne založená, rada tancuje, počúva Chopina a jej krstné meno je Rose. Vo voľnom čase chodí do kostola, dobrovoľne vypomáha v nemocnici, chodí na prechádzky so psom alebo opatruje sestrino dieťa. Neskôr v niekoľkých epizódach spomína aj spoločné deti a ich 15 ročného syna.

Popularita fiktívnej postavy, ktorú nikto nikdy nevidel, bola tak veľká, že vznikol aj samostatný seriál Pani Columbová, kde manželku detektíva stvárnila Kate Mulgrewová. Seriál však po trinástich dieloch zrušili pre negatívny ohlas u divákov.

2. Merisa Craneová (Maris Crane) zo seriálu Frasier

Ak ste fanúšikom sitkomu Frasier, Merisu vám pravdepodobne nijak zvlášť netreba predstavovať. Pre tých, ktorí s postavou nie sú až tak oboznámení, nech sa páči, zoznámte sa s prvou dámou mesta Seattle:

Hlavné postavy seriál Frasier sú dvaja bratia psychiatri – mladší Niles Crane a starší Frasier Crane. Merisa je manželkou Nilesa. V seriáli ju uvidíte len dvakrát, za závesom v sprche a celú obviazanú obväzmi. Avšak jej neurotická povaha a vyziabnutá postava sú terčom vtipov skoro v každej epizóde.

Merisa je rozmaznaná, snobská, dominantná a nesmierne bohatá panička, privilegovaná členka miestnej smotánky. Jej rodina zbohatla na príjmoch z predaja tabliet do pisoárov, to ale samozrejme strategicky vo svojich kruhoch taja.

[the_ad_placement id=“injektaz-datahit“]

Nilesov brat ani otec si ju nikdy neobľúbili, Frasier ju spomína v prvom dieli takto: “Merisa je ako Slnko, len bez hrejivého tepla.”

Časté sú aj narážky na jej výzor. Merisa má abnormálne stuhnuté stavce, jej koža nemá takmer žiadny pigment.

Roz, kamarátka Frasiera, si ju raz na večierku pomýlila s vešiakom na kabáty. V inom diele zase Niles poznamenal, že Merisa si raz sadla na prdiaci vankúšik, bez toho, aby ho sfúkla. Bezpečnostný kód na jej dome vraj opisuje jej ideálnu hmotnosť, ktorú mala ako debutantka na plese – 45 libier a 12 uncí, čo je v prepočte približne 20 kilogramov.

3.  Hliník, ktorý sa odsťahoval do Humpolce

“Hliník se odsťěhoval do Humpolce.” Nezabudnuteľná hláška z komédie Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Marečku, podejte mi pero!.

Hliníka vo filme síce neuvídime, keďže vo večernej škole je stále neprítomný, no do Humpolce sa za ním každoročne vypravuje vlak z obce Hora Svaté Kateřiny s názvom Krušnohorským expresem ze Hliníkem. Vďaka nesmiernej popularite, ktorú si získal, mu tu, ako svojmu najznámejšiemu obyvaťeľovi odkryli pamätnú dosku a následne na jeho počesť otvorili aj recesistické múzeum HLINÍKárium.

4. Jára Cimrman

Jeden z najväčších českých vynálezcov, dramatikov, básnikov, hudobníkov, učiteľov, cestovateľov, filozofov, vedcov a kriminalistov všetkých čias.

V Čechách dostal v celonárodnej ankete o najväčšiu osobnosť histórie a súčasnosti najviac hlasov. Česká televízia ho však po konzultácii s BBC nakoniec zo súťaže vyradila a udelila mu iba čestnú cenu. Aby anketu vyhrala fiktívna postava, sa nestalo v žiadnej krajine, kde táto relácia pod licenciou britskej televízie prebehla.

O nesmiernej popularite Jári Cimrmana u našich susedov svedčí aj to, že jeho meno nesie planétka obiehajúca medzi Marsom a Jupiterom, poddruh endemitnej myšky a niekoľko škorpiónov, rozhľadne, kino, niekoľko ulíc v rôznych obciach či kuriózne nábrežie, ktoré vôbec nie je pri vode.

Indície o tom, ako neprávom zabudnutý a znovu objavený velikán Jára Cimrman vyzeral, je viacero. Možno sa podobal na skutočného českého vynálezcu Jakuba Hrona Metánovského, ktorý poslúžil ako predobraz pre postavu českého génia.

Jednu z 136 možných podôb Járy Cimrmana zobrazuje aj poštová známka, ktorú vydala Česká pošta ako prvú okrúhlu známku vo svojej histórii.

Cimrman sa ale pravdepodobne najviac podobá na Zdeňka Svěráka, ktorý si ho zahral vo filme Jára Cimrman, ležíci, spíci. Pôvodne géniovu podobu, nechceli jeho “objavitelia” nikdy zverejniť, preto zvažovali či tento film vôbec natáčať. Chvíľu bola v hre aj varianta, že scény filmu bude zobrazené iba očami vynálezcu.

5. Charlie Townsend z Charlieho anjelov

Charlie Townsend je majiteľ súkromnej detektívnej kancelárie, ktorý má množstvo nepriateľov. Aby ochránil svojich zamestnancov pred vydieraním, nikdy nedovolí priamy kontakt s ním nikomu, okrem svojho kolegu Bosleyho.

Svojim anjelom, triu šarmantných detektívok, sa prihovára iba skrz malý reproduktor. Tvár postavy na obrazovke nikdy neuvidíme, často ho však vidieť od chrtba, vo svojej pracovni, v spoločnosti šarmantných dám.

Bonus na záver

Uhádnete, koho sme sa pokúsili stvárniť na poslednom obrázku? Je to postava zo sitkomu, ktorá sa rovnako v seriáli nikdy neukázala. Pomôcka: Volá sa Debbie a spoznali by ste ju podľa neprijemne prenikavého ženského hlasu.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac