Jeseň je najkrajšia mimo preplneného mesta a rušných ciest. Vytiahnite deti, rodinu alebo priateľov na prechádzku do prírody a choďte na šípky. Doma si z nich potom môžete vyrobiť výborné pochúťky, ktoré vám ešte dlho budú robiť radosť.
Nezabudnite na dobrú výbavu
V prvom rade si nezabudnite vziať pevné rukavice, ktoré vaše prsty ochránia pred tŕňmi. Určite si so sebou zoberte aj ostré nožnice, pletený košík alebo plátenú tašku – skrátka niečo, do čoho si šípky pohodlne natrháte.
Šípky rastú voľne skoro všade. Bez väčšieho hľadania ich nájdete popri poľných cestách, lesoch, lúkach alebo uprostred dedín. V tomto období sú doslova nabité vitamínmi – obsahujú veľa flavonoidov, polyfenolov a vitamínu C, ktorý podporuje celkovú imunitu, posilňuje zuby, kosti, tkanivá a bunky.
Šípky sa dajú zbierať od skorej jesene až po obdobie prvých mrazov. Vtedy mierne zhnednú, zmäknú, a tiež zosladnú. Ak ich však chcete mať do zásoby na celú zimu, zbierajte ich, pokiaľ sú stále tvrdé a sýtočervené – vtedy majú najviac vitamínu C. Traduje sa, že tri šípky ho majú toľko, ako jeden veľký šťavnatý pomaranč.
Usušte ich na čaj
Z čerstvých šípok si môžete hneď po prechádzke uvariť čaj. Stačí ich len opláchnuť, zbaviť okvetia a lúhovať v horúcej vode 10 až 15 minút. Šípkový čaj má skvelé protizápalové účinky, ochraňuje močové cesty a celé telo pred chrípkou.
Aby ste si ich mohli dopriať počas celej zimy, najlepšie urobíte, ak ich usušíte. Dajú sa sušiť buď v sušičke ovocia, alebo v rúre pri teplote 50 °C. Pokiaľ by ste ich sušili pri vyšších teplotách (viac ako 80 °C), stratili by skoro všetok vitamín C.
Spravte z nich džem
Ak máte jedno voľné popoludnie a pár ďalších pomocníkov (s čistením je celkom dosť práce), skúste si uvariť džem. Krásne rozvonia kuchyňu a skvele sa hodí k hriankam.
Natrhajte si aspoň kilo šípok, uvarte ich v litri vody, pridajte 300 gramov cukru a šťavu z citróna. Celý postup a užitočné tipy nájdete na slovenskom foodblogu LaPetit.
Skúste aj pleťový olej
Šípky obsahujú aj veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike. Môžete si z nich vyrobiť svoj vlastný olej, ktorý výborne lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pleť. Pomáha tiež pri problémoch s akné.
Výroba je jednoduchá, no chce trochu trpezlivosti. Sušené šípky rozdrvte a zmiešajte s jojobovým olejom v pomere 1:1 a nechajte ich spolu v sklenej nádobe 6 týždňov infuzovať. Keď sa olej sfarbí do jantárova, odstráňte drvené šípky a olej prelejte do tmavej sklenej fľaštičky s pipetkou.
Tmavá fľaštička neprepustí žiadne svetlo, vďaka čomu olej nezoxiduje, a vydrží tak po celý rok. Domáci šípkový olej môžete používať večer namiesto nočného krému. Krásne rozžiari a zjednotí pleť, a tiež hydratuje pokožku.
Domáce sušené šípky, džem alebo pleťový olej. Vďaka nim si svoju jesennú prechádzku budete pamätať ešte dlho po nej.