Živnosť alebo s.r.o? Záleží aj od toho, koľko peňazí potrebujete mesačne na život

Rozdiel medzi živnosťou a eseročkou nie je iba formálny. Obe formy podnikania majú výhody a špecifiká, ktoré by ste pred rozbehnutím biznisu mali poznať.

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorým sa vďaka aktuálnej situácii vo veľkom rozbehlo podnikanie. Alebo ste dostali perfektný nápad na vlastný biznis. Ostáva len otázka, či založiť firmu, alebo je lepšie staviť na živnosť. S daňovou poradkyňou Veronikou Solíkovou, ktorá svoje skúsenosti zdieľa na portáli Podnikajte.sk, vám pomôžeme s odpoveďou. Prezradí vám, aký je rozdiel medzi eseročkou a živnosťou, ktorá možnosť sa vám kedy viac oplatí a čo všetko by ste pred ich založením mali určite zvážiť.

5 vlastností nového Samsungu Galaxy S20, ktoré ocení každý podnikateľ. Chcem vedieť viac

V podcaste sa dozviete:

  • prečo je pri zakladaní s.r.o. dôležitá otázka, koľko peňazí potrebujete na život,
  • koľko administratívy rieši živnostník a koľko majiteľ firmy,
  • čo je jednoosobová s.r.o a aké sú jej špecifiká,
  • či sa dá živnosť premeniť na firmu,
  • ako sa môže stať, že sa k svojim peniazom dostanete až po roku,
  • aké zložité je zrušiť firmu v porovnaní so živnosťou.

Tento diel podcastu O2 pre biznis vznikol vďaka podpore značky Samsung.

Podcast si môžete vypočuť aj na SpotifyApple Podcast.

Už onedlho vám prinesieme ďalší diel zo špeciálnej série podcastov O2 pre biznis. Držíme vám palce.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Sezóna hrášku je tu: Pripravili sme pre vás 3 nápadité recepty

Doprajte si hráškové hody a inšpirujte sa chutnými receptmi na polievku, šalát aj domácu pizzu.

Hrášok nielen výborne chutí, ale je plný vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne pôsobia na trávenie, krvný tlak aj nervy. Pripravili sme pre vás recepty, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve táto zelená dobrota.

Hrášková polievka s kešu

• 1⁄4 hrnčeka olivového oleja
• 2 veľké cibule
• 3 stonky zeleného zeleru
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nesolených kešu orechov
• 1 PL trstinového cukru
• 800 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• šťava z jedného citróna
• soľ
• čierne korenie
• voda
• jarná cibuľka a kešu orechy na dozdobenie

Ako na to

V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a pridajte najemno nasekanú cibuľu, nasekaný zeler a rozdrvený cesnak.

Za občasného miešania varte 30 minút na slabom ohni. Ak cibuľa začne prihárať, pridajte pár lyžíc vody.

Do hrnca pridajte kešu orechy, cukor a 3 šálky vody. Oheň zosilnite na stredný stupeň a varte 10 až 15 minút, kým orechy nestratia tvrdosť.

Do zmesi pridajte ešte šálku vody a hrášok. Polievku priveďte do varu a počkajte, kým hrášok nezmäkne. Hrniec následne odstavte z ohňa, nechajte trošku vychladnúť a polievku dohladka rozmixujte ponorným mixérom.

Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Polievku podávajte posypanú jarnou cibuľkou a opraženými kešu orechmi.

Jarný šalát s kuskusom a so zeleným hráškom

• 2 hrnčeky (celozrnného) kuskusu
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 130 g (bazalkového) pesta
• 50 g kešu alebo iných orechov
• 3 PL jarnej cibuľky alebo pažítky
• 1 malý ľadový šalát (napríklad odroda Little gem)
• 2 PL olivového oleja
• šťava z jedného citróna
• soľ

Ako na to

Kuskus si pripravte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť. Veľký tanier vyložte umytými šalátovými listami.

Vo väčšej miske zmiešajte kuskus a všetky zvyšné ingrediencie – hrášok, pesto, opražené orechy, nasekanú jarnú cibuľku a olej. Podľa chuti osoľte a dobre premiešajte.

Veľkou lyžicou preneste kuskus na tanier a pred servírovaním pokvapkajte citrónovou šťavou.

Pizza so zeleným hráškom a slaninkou

Na cesto:

• 250 g hladkej múky
• 5 g sušeného droždia
• 1⁄2 ČL soli
• 1⁄2 ČL cukru
• 150 ml vlažnej vody

Na obloženie:

• 100 g slaniny
• 1 stredná cibuľa
• 250 g ricotty
• 100 g mozzarelly
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 4 vajíčka
• olivový olej
• soľ
• čerstvá mäta na dozdobenie

Ako na to

Pripravte si cesto. V mise zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Prilejte vodu a miešajte, kým nevznikne hladké kompaktné cesto. Misku zakryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť v teple asi 2 hodiny.

Kým cesto kysne, orestujte cibuľu. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, najprv v ňom chvíľku opražte tenké plátky slaniny, potom slaninu vyberte, odložte ju a do hrnca pridajte cibuľu. Pražte ju 15 až 20 minút, až kým nezačne karamelizovať. Do hrnca pridajte hrášok a varte ešte 5 minút.

Vykysnuté cesto vytvarujte do tvaru gule a preneste na obdĺžnikový plech (napríklad s rozmerom 27 × 36 cm) vopred potretý olejom. Cesto mokrými rukami rovnomerne roztiahnite
a roztlačte tak, aby 3 cm od okraja zostali voľné. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.

Rúru rozohrejte na 235 °C. Ideálne je, ak v nej máte pizza kameň, ak ho však nevlastníte, môžete plech s cestom položiť na väčší, vopred nahriaty plech.

Cesto potrite ricottou a poukladajte na ňu hrášok, cibuľu a plátky mozzarelly.

Pečte 7 minút, plech následne vyberte, navrch rozbite vajíčka a pečte ďalších 12 minút alebo kým bielok nebude upečený a žĺtok stále mäkký.

Pizzu servírujte ešte teplú, pred servírovaním ju posypte mätou a vajíčka osoľte.

Množstvo dobrého čítania aj inšpiratívne recepty nájdete v každom vydaní printového magazínu Sóda, ktoré si môžete bezplatne vyzdvihnúť v ktorejkoľvek O2 Predajni

Mykola Nevrev

Po rokoch pôsobenia v gastro biznise ako marketingový špecialista a food fotograf sa rozhodol pre zmenu, začal variť sám, a tak vznikol blog Ferns and cakes. Má rád netradičné chute a jednoduché recepty z celého sveta, ktoré vždy upraví tak, aby ich bez problémov navaril každý aj u nás na Slovensku. Venuje sa aj pekárstvu – v súčasnosti vedie pekáreň v bratislavskej prevádzke FACH. Viac inšpirácie nájdete na stránke fernsandcakes.com alebo na jeho instagrame.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Tipy, ako si preniesť fotky, kontakty a appky zo starého smartfónu do nového

Čítaj viac

Stiahnite si jednu z týchto 6 appiek a naučte sa každý deň niečo nové

Čítaj viac

Huawei P smart 2021 sme zmenili na herné zariadenie. Čo sme si na ňom zahrali?

Čítaj viac