Živnosť alebo s.r.o? Záleží aj od toho, koľko peňazí potrebujete mesačne na život
Rozdiel medzi živnosťou a eseročkou nie je iba formálny. Obe formy podnikania majú výhody a špecifiká, ktoré by ste pred rozbehnutím biznisu mali poznať.
Zdieľať
1. 6. 2020;Autor: O2 pre biznis, Foto: Shutterstock
Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorým sa vďaka aktuálnej situácii vo veľkom rozbehlo podnikanie. Alebo ste dostali perfektný nápad na vlastný biznis. Ostáva len otázka, či založiť firmu, alebo je lepšie staviť na živnosť. S daňovou poradkyňou Veronikou Solíkovou, ktorá svoje skúsenosti zdieľa na portáli Podnikajte.sk, vám pomôžeme s odpoveďou. Prezradí vám, aký je rozdiel medzi eseročkou a živnosťou, ktorá možnosť sa vám kedy viac oplatí a čo všetko by ste pred ich založením mali určite zvážiť.
5 vlastností nového Samsungu Galaxy S20, ktoré ocení každý podnikateľ. Chcem vedieť viac
V podcaste sa dozviete:
prečo je pri zakladaní s.r.o. dôležitá otázka, koľko peňazí potrebujete na život,
koľko administratívy rieši živnostník a koľko majiteľ firmy,
čo je jednoosobová s.r.o a aké sú jej špecifiká,
či sa dá živnosť premeniť na firmu,
ako sa môže stať, že sa k svojim peniazom dostanete až po roku,
aké zložité je zrušiť firmu v porovnaní so živnosťou.
Tento diel podcastu O2 pre biznis vznikol vďaka podpore značky Samsung.
Hrášok nielen výborne chutí, ale je plný vitamínov a minerálov, ktoré pozitívne pôsobia na trávenie, krvný tlak aj nervy. Pripravili sme pre vás recepty, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve táto zelená dobrota.
Hrášková polievka s kešu
• 1⁄4 hrnčeka olivového oleja
• 2 veľké cibule
• 3 stonky zeleného zeleru
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nesolených kešu orechov
• 1 PL trstinového cukru
• 800 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• šťava z jedného citróna
• soľ
• čierne korenie
• voda
• jarná cibuľka a kešu orechy na dozdobenie
Ako na to
V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a pridajte najemno nasekanú cibuľu, nasekaný zeler a rozdrvený cesnak.
Za občasného miešania varte 30 minút na slabom ohni. Ak cibuľa začne prihárať, pridajte pár lyžíc vody.
Do hrnca pridajte kešu orechy, cukor a 3 šálky vody. Oheň zosilnite na stredný stupeň a varte 10 až 15 minút, kým orechy nestratia tvrdosť.
Do zmesi pridajte ešte šálku vody a hrášok. Polievku priveďte do varu a počkajte, kým hrášok nezmäkne. Hrniec následne odstavte z ohňa, nechajte trošku vychladnúť a polievku dohladka rozmixujte ponorným mixérom.
Dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Polievku podávajte posypanú jarnou cibuľkou a opraženými kešu orechmi.
Jarný šalát s kuskusom a so zeleným hráškom
• 2 hrnčeky (celozrnného) kuskusu
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 130 g (bazalkového) pesta
• 50 g kešu alebo iných orechov
• 3 PL jarnej cibuľky alebo pažítky
• 1 malý ľadový šalát (napríklad odroda Little gem)
• 2 PL olivového oleja
• šťava z jedného citróna
• soľ
Ako na to
Kuskus si pripravte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť. Veľký tanier vyložte umytými šalátovými listami.
Vo väčšej miske zmiešajte kuskus a všetky zvyšné ingrediencie – hrášok, pesto, opražené orechy, nasekanú jarnú cibuľku a olej. Podľa chuti osoľte a dobre premiešajte.
Veľkou lyžicou preneste kuskus na tanier a pred servírovaním pokvapkajte citrónovou šťavou.
Pizza so zeleným hráškom a slaninkou
Na cesto:
• 250 g hladkej múky
• 5 g sušeného droždia
• 1⁄2 ČL soli
• 1⁄2 ČL cukru
• 150 ml vlažnej vody
Na obloženie:
• 100 g slaniny
• 1 stredná cibuľa
• 250 g ricotty
• 100 g mozzarelly
• 200 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
• 4 vajíčka
• olivový olej
• soľ
• čerstvá mäta na dozdobenie
Ako na to
Pripravte si cesto. V mise zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Prilejte vodu a miešajte, kým nevznikne hladké kompaktné cesto. Misku zakryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť v teple asi 2 hodiny.
Kým cesto kysne, orestujte cibuľu. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, najprv v ňom chvíľku opražte tenké plátky slaniny, potom slaninu vyberte, odložte ju a do hrnca pridajte cibuľu. Pražte ju 15 až 20 minút, až kým nezačne karamelizovať. Do hrnca pridajte hrášok a varte ešte 5 minút.
Vykysnuté cesto vytvarujte do tvaru gule a preneste na obdĺžnikový plech (napríklad s rozmerom 27 × 36 cm) vopred potretý olejom. Cesto mokrými rukami rovnomerne roztiahnite a roztlačte tak, aby 3 cm od okraja zostali voľné. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.
Rúru rozohrejte na 235 °C. Ideálne je, ak v nej máte pizza kameň, ak ho však nevlastníte, môžete plech s cestom položiť na väčší, vopred nahriaty plech.
Cesto potrite ricottou a poukladajte na ňu hrášok, cibuľu a plátky mozzarelly.
Pečte 7 minút, plech následne vyberte, navrch rozbite vajíčka a pečte ďalších 12 minút alebo kým bielok nebude upečený a žĺtok stále mäkký.
Pizzu servírujte ešte teplú, pred servírovaním ju posypte mätou a vajíčka osoľte.
Množstvo dobrého čítania aj inšpiratívne recepty nájdete v každom vydaní printového magazínu Sóda, ktoré si môžete bezplatne vyzdvihnúť v ktorejkoľvek O2 Predajni.
Mykola Nevrev
Po rokoch pôsobenia v gastro biznise ako marketingový špecialista a food fotograf sa rozhodol pre zmenu, začal variť sám, a tak vznikol blog Ferns and cakes. Má rád netradičné chute a jednoduché recepty z celého sveta, ktoré vždy upraví tak, aby ich bez problémov navaril každý aj u nás na Slovensku. Venuje sa aj pekárstvu – v súčasnosti vedie pekáreň v bratislavskej prevádzke FACH. Viac inšpirácie nájdete na stránke fernsandcakes.com alebo na jeho instagrame.
Ako si život užívať a zároveň peniaze nerozhadzovať? Dá sa vybudovať finančná rezerva aj bez veľkého šetrenia? Autorka knihy Kam miznú vaše peniaze vám to prezradí v rozhovore.