Aj tradičné jedlá sa dajú pripraviť moderne a zdravo. Inšpirujte sa týmito 7 receptami

[lnk url=“http://laurincstudio.com”] Zdroj: Laurinc Studio [/lnk]

10. 4. 2017; Autor: Sóda, Foto: Laurinc Studio

Tradičná kuchyňa našich predkov je založená na bielej múke, zemiakoch či slanine. Náš aktuálny životný štýl nás však núti (aspoň občas) siahnuť po zdravších a nemenej chutných alternatívach. Janica a Aneta z iniciatívy Jem iné vám ukážu, že aj recepty vašej mamy či babky sa dajú urobiť moderne a zdravo.

1. Zemiakový šalát

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Vianočná klasika všetkých slovenských domácnosti sa dá urobiť v takej forme, že ho nebudete musieť vybehávať vo fitku ešte aj vo februári. V purpurovom zemiakovom šaláte Jem iné nie je ani gram majonézy. Recept nájdete tu.

2. Štrúdľa

Voňavá, chrumkavá, domáca. Na jeden z najpopulárnejších koláčov má asi každá rodina svoj vlastný recept. Ak ste siešte nenašli ten svoj, skúste zdravú jablkovo-škoricovú štrúdľu. Nie sú v nej žiadne jablká z konzervy, ani mrazené lístkové cesto či rafinovaný cukor. A preto si môžete dopriať aj viac než len jeden kúsok. Recept nájdete tu.

3. Palacinky

Obľúbené detské jedlo nemusí byť zo zásady mastné, ťažké a presladené. Ak cesto pripravíte zo špaldovej múky, ryžového mlieka a ovsených vločiek, môžete si bez výčitiek dať palacinky pokojne aj na raňajky. Pripravte si ich podľa tohto receptu.

4. Placky

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Ani placky nemusia byť ťažkým jedlo, z ktorých kvapká olej. Tradičné zemiakové placky môžete nahradiť ľahšími zelerovo-mrkvovými. Nespotrebujete na ne polovicu fľaše oleja a po ich smažení nebudete musieť dva dni vetrať byt. Tieto zdravé placky sa totiž pečú v trúbe. Zelerovo-mrkvové placky od Jem iné nájdete tu.

 5. Ryžová kaša

Pamätáte si ešte na domácu mliečnu ryžu, ktorú ste dostávali na desiatu v škôlke alebo vám ju varievala babka na večeru? Skúste sa vrátiť do detských čias a pripravte si vylepšenú verziu tohto sladkého jedla. Hustá ryžová kaša s lieskovými orieškami a vanilkou je však trochu iná, nepripravuje sa z klasického mlieka, ale z mlieka z lieskových orechov. Kompletný recept nájdete na tomto linku.

6. Kváskový chlieb

Chlebík bez použitia kvasníc či droždia, ktorý vykysne vďaka kvásku (ražná múka skvasená riadeným spôsobom) má stáročnú históriu a v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Zdravý a voňavý kváskový chlebík si môžete pripraviť aj doma, tak ako kedysi naše babičky. Recept na kvások a domáci chlebík nájdete tu.

7. Kapustnica

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Kyslá kapusta bola tiež jednou zo základných potravín našich predkov. Najlepším jedlom, ktoré sa z nej dá pripraviť, je voňavá kapustnica s hríbami, ktorá sa mnohým z nás spája najmä s Vianocami. Ak chcete zmenu, skúste si ju nabudúce pripraviť po vegánsky podľa nasledujúceho receptu.

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

7 očividných nezmyslov, ktoré sa šírili slovenským internetom

Príklady vtipných hoaxov, ktoré si aj na Slovensku získali značnú podporu.

čítaj viac