Aj tradičné jedlá sa dajú pripraviť moderne a zdravo. Inšpirujte sa týmito 7 receptami

[lnk url=“http://laurincstudio.com”] Zdroj: Laurinc Studio [/lnk]

10. 4. 2017; Autor: Sóda, Foto: Laurinc Studio

Tradičná kuchyňa našich predkov je založená na bielej múke, zemiakoch či slanine. Náš aktuálny životný štýl nás však núti (aspoň občas) siahnuť po zdravších a nemenej chutných alternatívach. Janica a Aneta z iniciatívy Jem iné vám ukážu, že aj recepty vašej mamy či babky sa dajú urobiť moderne a zdravo.

Inšpirujte sa a navarte si niečo zdravé aj vy doma. Ak fotku jedla pridáte na stránku dobredata.o2.sk, odmeníme vás dátami navyše zadarmo.

1. Zemiakový šalát

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Vianočná klasika všetkých slovenských domácnosti sa dá urobiť v takej forme, že ho nebudete musieť vybehávať vo fitku ešte aj vo februári. V purpurovom zemiakovom šaláte Jem iné nie je ani gram majonézy. Recept nájdete tu.

2. Štrúdľa

Voňavá, chrumkavá, domáca. Na jeden z najpopulárnejších koláčov má asi každá rodina svoj vlastný recept. Ak ste siešte nenašli ten svoj, skúste zdravú jablkovo-škoricovú štrúdľu. Nie sú v nej žiadne jablká z konzervy, ani mrazené lístkové cesto či rafinovaný cukor. A preto si môžete dopriať aj viac než len jeden kúsok. Recept nájdete tu.

Splň výzvu od Janice Lacovej a získaj dáta zadarmo. Viac info

3. Palacinky

Obľúbené detské jedlo nemusí byť zo zásady mastné, ťažké a presladené. Ak cesto pripravíte zo špaldovej múky, ryžového mlieka a ovsených vločiek, môžete si bez výčitiek dať palacinky pokojne aj na raňajky. Pripravte si ich podľa tohto receptu.

4. Placky

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Ani placky nemusia byť ťažkým jedlo, z ktorých kvapká olej. Tradičné zemiakové placky môžete nahradiť ľahšími zelerovo-mrkvovými. Nespotrebujete na ne polovicu fľaše oleja a po ich smažení nebudete musieť dva dni vetrať byt. Tieto zdravé placky sa totiž pečú v trúbe. Zelerovo-mrkvové placky od Jem iné nájdete tu.

 5. Ryžová kaša

Pamätáte si ešte na domácu mliečnu ryžu, ktorú ste dostávali na desiatu v škôlke alebo vám ju varievala babka na večeru? Skúste sa vrátiť do detských čias a pripravte si vylepšenú verziu tohto sladkého jedla. Hustá ryžová kaša s lieskovými orieškami a vanilkou je však trochu iná, nepripravuje sa z klasického mlieka, ale z mlieka z lieskových orechov. Kompletný recept nájdete na tomto linku.

6. Kváskový chlieb

Chlebík bez použitia kvasníc či droždia, ktorý vykysne vďaka kvásku (ražná múka skvasená riadeným spôsobom) má stáročnú históriu a v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Zdravý a voňavý kváskový chlebík si môžete pripraviť aj doma, tak ako kedysi naše babičky. Recept na kvások a domáci chlebík nájdete tu.

7. Kapustnica

JEMINE
Zdroj: jemine.sk

Kyslá kapusta bola tiež jednou zo základných potravín našich predkov. Najlepším jedlom, ktoré sa z nej dá pripraviť, je voňavá kapustnica s hríbami, ktorá sa mnohým z nás spája najmä s Vianocami. Ak chcete zmenu, skúste si ju nabudúce pripraviť po vegánsky podľa nasledujúceho receptu.

Urobte niečo dobré pre seba aj svojich blízkych a pripravte si doma zdravé jedlo, napríklad aj podľa týchto receptov. Podeľte sa s nami o svoj chutný a zdravý výtvor, fotku doma pripraveného jedla nahrajte na stránku dobredata.o2.sk a my vás za to odmeníme voľnými dátami navyše.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

7 tipov, ako na internete rozlíšiť klamlivý článok od pravdivého

V dobe konšpiračných, zavádzajúcich a prinajmenšom polopravdivých správ sa vám určite zíde návod na to, ako na internete odlíšiť pravdivý článok z dôveryhodného zdroja od hoaxu z pochybnej stránky.

čítaj viac