Slovensko je o čosi férovejšie aj vďaka týmto projektom

Učia mladých podnikať, pomáhajú im presadiť sa a pomáhajú zachovávať našu históriu.

Či už malé alebo veľké, dobré nápady sa vždy oplatí podporiť. Najmä vtedy, ak svojou činnosťou tejto spoločnosti niečo vrátia. Prinášame vám príbehy ďalších projektov (a šikovných ľudí za nimi), ktoré si medzi sebou rozdelili grant vo výške 100 000 eur od Feŕovej nadácie O2.

StartupAwards.SK

Máte startup? Nemáte? No mohli by ste mať. A potom by ste mohli získať cenu, investora a kopec inšpirácie.

Počas šiestich rokov existencie sa StartupAwards stalo jednou z najväčší národných súťaží pre startupy v Európe, ktorá každoročne pomáha slovenským inovatívnym firmám zviditeľniť sa doma aj v zahraničí. Finalisti predošlých piatich ročníkov získali investície presahujúce 11 miliónov eur od domácich a zahraničných investorov.

Projekt sa tento rok dostáva do svojho šiesteho ročníka. Od jeho vzniku projekt každý rok rozširoval svoje pôsobenie a počty návštevníkov. Napríklad tohtoročný gala večer privíta viac ako 1000 návštevníkov, zatiaľ čo predchádzajúci ročník mal návštevníkov približne 650.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov bude záverečné podujatie rozšírené aj o panelové diskusie a prednášky so zahraničnými rečníkmi. Do budúcnosti má projekt potenciál rozšíriť svoje pôsobenie do iných krajín strednej a východnej Európy, a nadobudnúť charakter regionálneho podujatia.

awards
startup awards
diskusia
awards

…out of the box

Kde sa môžu stretnúť študenti gymnázia cez prestávku? Napríklad v kaviarni. Hoci, kávu si tam ešte nedajú, skôr čaj alebo koláčik. Ale pre učenie sa podnikať je to ideálne miesto s komunitnou atmosférou.

Projekt študentskej kaviarne vznikol na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave. Kaviareň je ešte vo fáze rozbehu. Pomenovaná je podľa pub-u, ktorý navštevoval C.S.Lewis, autor príbehov Narnie, spoločne s J.R.Tolkienom.

Študenti vám hrou na 95-ročnom krídle po brnenskom továrnikovi naháňajú zimomriavky hudobnými improvizáciami. Pochutnať si môžete na slaných a sladkých student-made dobrotách, limonádach a čaji.

Keď sa gymnázium presťahovalo do novej budovy, museli ju zariadiť od podlahy. Doslova. Predtým tam boli bezdomovci a užívatelia drog. Ale podarilo sa a okrem samotnej budovy sa zrealizoval aj veľký sen študentov – vlastná kaviareň.

Celý projekt funguje na nich – Paula má na starosti pekárov, Maruška predavačov, Katarína organizáciu eventov, diskusií, či workshopov, Dušan účtovníctvo. „Zisk z predaja“ je venovaný do štipendijného fondu.

Projekt robí  výnimočným ešte jeden ľudský aspekt – prácu v nej našiel kamarát, chlapec so znevýhodnením. Stacionár vymenil za miesto, kde je s rovesníkmi, kde sa cíti byť užitočný a šťastný.

Študenti navrhli interiér v up-cycle štýle, a vypracovali aj celý biznis plán. Finančné prostriedky od Férovej nadácie O2 im pomôžu vybaviť priestor nevyhnutným zariadením a dokončiť interiér. Nie je prestávka, cez ktorú by sa na tomto spoločnom, komunitnom mieste nestretli.

Bašta pre Bystricu

OZ Laputa je zoskupenie umelcov, ktorí sa rozhodli, že zachovajú kus histórie v meste, kde žijú. Bašta pri Lazovnej bráne, chátrajúca národná pamiatka, sa môže začať rekonštruovať.

Dobré knihy a káva si nájdu svoje miesto v bašte. Presnejšie v Bašte pri Lazovnej bráne v Banskej Bystrici. Chátrajúce miesto chce byť po rekonštrukcii unikátom v rámci Slovenska.

Slavo Sochor z OZ Laputa, ktoré baštu rekonštruuje, to popisuje takto: „Po rekonštrukcii bude bašta slúžiť predovšetkým ako rezidenčné sídlo pre tvorivé pobyty spisovateľov a spisovateliek z celého sveta.

Počíta sa aj s libressom, kde sa budú konať rôznorodé podujatia, skrátka plnohodnotný priestor pre literatúru – od jej samotného vzniku až po verejnú prezentáciu, čo je v slovenskom priestore vlastne niečo celkom nové.“

S nápadom na rekonštrukciu bašty prišlo pred niekoľkými rokmi občianske združenie Laputa. Historická budova Bašty pri Lazovnej bráne bola postavená v polovici 16. storočia. V 19. storočí sa pravdepodobne využívala na bývanie.

„Posledným správcom tohto domu bol miestny Park kultúry a oddychu, ktorý ju využíval na tvorivé dielne, no už niekoľko rokov jej priestory chátrajú. V roku 2013 sa podarilo pôvodnému osadenstvu OZ Laputa získať do prenájmu od mesta Banská Bystrica s cieľom zrekonštruovať ju a zriadiť v nej rezidenčný literárny dom a zároveň jedinečný priestor pre literatúru vo všetkých jej podobách.

V bašte sa podarilo zrealizovať viaceré výskumy, má takmer kompletnú dokumentáciu potrebnú k rekonštrukcii. V roku 2016 sme sa v novom zložení rozhodli pokračovať v započatých aktivitách občianskeho združenia a priblížiť k vysnívanej podobe nového literárneho bodu na mape Banskej Bystrice,“ vysvetľuje zložitú genézu vývoja Slavo Sochor.

Momentálne je však bašta pripravená na fázu rekonštrukcie, hneď ako sa sfinalizuje projektová dokumentácia. Ale verejnosť nebude musieť čakať dlho, aby sa do Bašty pri Lazovej bráne pozrela. V najbližšej budúcnosti plánuje OZ Laputa súčasnú podobu bašty otvoriť verejnosti počas niekoľkých podujatí.

náčrt
náčrt
stavba
ateliér

 

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Čudné, bizarné, prekvapivé, ale geniálne: 7 originálnych nápadov, ktoré môžu zmeniť svet k lepšiemu

Nápady, ktoré nám pomôžu vytvoriť udržateľnú budúcnosť, sú v súčasnosti potrebné viac ako kedykoľvek predtým. Aj zdanlivo jednoduché myšlienky môžu zmeniť svet k lepšiemu.

Mnoho ľudí má nápady, ktoré môžu svetu naozaj pomôcť, no chýba im podpora. Práve preto vznikla medzinárodná súťaž Chivas VENTURE. Podnikatelia z celého sveta v rámci nej prezentujú svoje podnikateľské aktivity, prostredníctvom ktorých riešia enviromentálne či sociálne problémy. Súťažiaci môžu v súťaži získať podiel z 1 milióna amerických dolárov a osobný koučing.

Do súťaže sa môžu prihlásiť aj slovenské firmy. Stačí, ak vyplnia online prihlášku.

Kým nájdete odvahu prihlásiť sa, pozrite si zatiaľ niektoré šikovné nápady, ktoré na súťaži v minulosti prezentovali podnikatelia z rôznych krajín. Viac nápadov, ktoré menia svet, nájdete na tomto odkaze.

Využívanie kravského hnoja v udržateľnej móde

Intenzívnym chovom hovädzieho dobytka v mnohých krajinách vzniká problém, ako sa zbaviť príliš veľkého množstva hnoja. Ako organické hnojivo je využiteľná iba časť. Zvyšok predstavuje živočíšny odpad, ktorý je potrebné nejakým spôsobom spracovať, aby neznečisťoval podzemné vody či ovzdušie.

Na jedno z možných riešení tohto problému prišla holandská spoločnosť Mestic. Z hmoty dokážu extrahovať celulózu a z nej vyrobiť rôzne ďalšie materiály, ktoré nahradia bežný textil, plast či papier. Svoju metódu si nechali patentovať.

Nahradenie proteínov v strave múkou z cvrčkov

Živočíšna bielkovina v mnohých ohľadoch predčí tu rastlinnú. Chov zvierat je však často spojený s ich utrpením a zároveň je pomerne neekologický, napríklad 1 kg hovädzieho mäsa má na emisie podobný dopad ako 250 km jazda autom.

Česká firma SENS však ponúka zaujímavé riešenie, ako získať živočíšnu bielkovinu bez trápenia zvierat a zároveň pri oveľa menších nárokoch na životné prostredie. Vyrába proteínové tyčinky z hmyzu, presnejšie z cvrčkov. Nahradením hovädzieho cvrčkami doposiaľ ušetrila približne 2 000 t krmiva, 700 000 l vody a skleníkové plyny zodpovedajúce jazde autom okolo celého sveta.

Invalidné vozíky prerobené na elektrické trojkolky

Na svete sú milióny užívateľov invalidných vozíkov, ktorí dennodenne zápasia so zničenými chodníkmi či s nezrovnalosťami v teréne. Aj zdanlivé triviálnosti ako piesok či tráva môžu byť prekážkou, pre ktorú musí vozíčkar hľadať náhradné trasy.

brazílskej firme Livre si povedali, že ľudom odkázaným na vozíček skúsia spríjemniť neľahký život a vnesú im doň viac slobody a sebavedomia. Začali preto s výrobou špeciálnych terénnych vozíkov na troch kolesách poháňaných elektrinou. Trojkolky neslúžia ich majiteľom len ako riešenie ich problému, ale zároveň pre nich predstavujú určitý životný štýl a prinášajú novú komunitu priateľov.

Poznáte niekoho, kto má firmu prospešnú pre spoločnosť? Zazdieľajte mu tento článok.

Výroba tenisiek z odpadkov

Tenisky Xinca vyzerajú ako úplne bežná obuv, v porovnaní si konkurenčnými značkami majú ale jednu zvláštnosť – sú celé z odpadu. Na ich výrobu sa používajú staré pneumatiky a textílie vyvezené na skládku.

Nielenže sa tak nemusí likvidovať guma, ktorá pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia množstvo škodlivín, obchádza sa tak aj potreba využívať vzácne prírodné zdroje. Argentínska spoločnosť Xinca zároveň zamestnáva bývalých väzňov, čím im pomáha uplatniť sa na trhu práce a zaradiť sa do normálneho života.

Vysádzanie umelých stromov, ktoré čistia vzduch

Nemecká spoločnosť Green City Solutions vyvinula „umelý strom“. Ide o vertikálnu plošinu porastenú rastlinami podobnými machu, ktorá v kombinácii s rôznymi technológiami filtruje prach z ulice, oxidy dusíka a oxid uhličitý. Panel z rastlín takto dokáže nahradiť až 275 mestských stromov,pričom zaberá o 99 % priestoru menej.

Konštrukcia obsahuje snímače, ktoré zhromažďujú enviromentálne a klimatické údaje, kontrolujú a regulujú jednotku a zabezpečujú prežitie rastlín. Vďaka solárnym panelom a systémom na zadržiavanie dažďovej vody zariadenie vyžaduje len niekoľko hodín údržby ročne.

Pomáhanie ľuďom bez domova pomocou kávy

Bezdomovectvo je vážnym problémom najmä veľkých miest. Napríklad v Londýne žije podľa štatistík až 4 000 ľudí, ktorí každý deň prespávajú na ulici. Londýnska firma Change Please si preto povedala, že skúsi pre týchto ľudí doslova uvariť lepšiu budúcnosť a to prostredníctvom kávy.

Ľuďom bez domova ponúka možnosť rekvalifikovať sa na baristov a poskytuje im tak prácu. Počas prvých 10 dní im pomôže nájsť bývanie a vyplatí im slušný plat. Firma všetky zisky opäť investuje do ďalšej pomoci. Okrem toho svoje podnikanie prevádzkuje trvalo udržateľným spôsobom. Všetky poháre sú recyklovateľné a káva pochádza z fariem, ktoré podporujú miestne komunity. Káva tak nielenže dobre chutí, ale dobro aj šíri.

Spolupráca s včelami na čistení životného prostredia

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera každý rok 12,6 milióna ľudí v dôsledku toho, že žije alebo pracuje v nezdravom prostredí. To znamená, že jedno zo štyroch úmrtí vo svete súvisí so znečistením.

Spoločnosť Beeodiversity z Belgicka pomáha firmám a miestnym autoritám odhaľovať pôvod znečistenia v ich oblasti a vypracováva konkrétne odporúčania na zlepšenie. Na túto činnosť zamestnáva aj veľmi netradičnú skupinku zamestnancov – včely. Včelie robotnice usilovne zbierajú vzorky z miliárd kvetov, ktoré sa následne dôkladne analyzujú. Na základe výsledkov sa môže nariadiť napríklad špeciálne vysádzanie semien alebo zníženie spotreby pesticídov v určitých oblastiach.

Je váš nápad lepší? Prihláste sa do súťaže Chivas VENTURE

Určite sa aj u nás na Slovensku nájde veľa ľudí s nápadmi, ktoré môžu pomôcť svetu. Ak máte pocit, že je to práve ten váš, medzinárodná súťaž Chivas VENTURE môže byť pre vás to pravé.

Ak vaše podnikanie pomáha ľuďom alebo životnému prostrediu, prihláste sa do 31. októbra 2018 a získajte podiel z finančného balíka vo výške 1 milión amerických dolárov a koučing od svetových mentorov.

Formulár na prihlásenie, podmienky súťaže aj detailné informácie nájdete na tomto mieste: https://www.chivas.com/sk-sk/the-venture/apply


Predobjednajte si nový Huawei Mate 20 Pro. Na prvých 200 záujemcov čakajú 2 hodnotné darčeky

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové