Mladý fotograf, ktorý zachytáva najlepšie triky BMX jazdcov

Marek Švančara dáva do každého fotenia všetko, a na výsledku je to vidieť.

Marek Švančara, mnohým známy aj pod prezývkou “Švaco” je dvadsaťsedem ročný fotograf z Piešťan. K foteniu sa dostal podobne ako väčšina fotografov – počas strednej školy začal fotiť všetko okolo seba. Podľa jeho slov si touto fázou prejde asi každý začínajúci fotograf. Marek však nezostal len pri hobby fotení, naplno rozbieha dráhu profesionálneho fotografa a plní si tak svoj sen robiť to, čo ho najviac baví.

Jeho srdcovkou je fotenie športov, sám žije aktívnym životným štýlom. V zimných mesiacoch ho pravdepodobne stretnete niekde na snehu, kde brázdi zjazdovky. V lete lyžovanie vystrieda bicykel. No nepohrdne ani prechádzkou v prírode, kde trávi čas najradšej.

Neďaleko Piešťan nájdete takéto krásne scenérie

Mám rád minimalizmus a na tejto fotke jazdca Štefana Svitka sme sa pohrali s umiestnením horizontu.

 

Na jeho fotografiách sa často objavujú jeho kamoši z BMX a lyžiarskej komunity, ktorých jazdu a triky dokumentuje. “Postupom času som začal menej fotiť zimné športy, a to hlavne kvôli ťažkému rozhodovaniu, či sa ísť lyžovať, keď sú tak vhodné podmienky, alebo ísť fotografovať.”

Aktuálne sa Marekova tvorba točí hlavne okolo bicyklov, ale neustále sa snaží rozširovať svoj záber. Najnovšie ho zaujíma a fascinuje architektúra. “Je to úplný opak toho, na čo som bol zvyknutý a to ma na tom baví,” vysvetľuje.

Marek má jasno v tom, akým smerom sa chce uberať – chcel by byť súčasťou projektov, ktoré sú výnimočné a zaujímavé nielen miestom, ale aj samotným športovým výkonom.

“Rád by som sa išiel pozrieť na miesta, kam sa dostalo len málo ľudí, napríklad na bicykli. Chcem spojiť na takomto mieste športový výkon s ich zaujímavým príbehom. Takéto projekty určite človeka posúvajú ďalej – ako fotografa, ale aj ako osobnosť.“ Podmienky na to podľa neho máme aj u nás. „Slovensko je pre mňa veľmi atraktívne miesto na život. Preto sa budem snažiť ako najlepšie viem, a dám všetko do toho, aby výsledok stál za to, “ dodávaTento sa chystá skúšať nové športy ako lezenie, ktoré sú podľa neho veľmi fotogenické.

Začalo to ako lyžovačka, bol z toho ďalší projekt

Marek strávil rok v kanadskej provincii Britská Kolumbia, v športovcami vyhľadávanom mestečku Whistler. Hlavným cieľom tejto cesty bolo čo najviac si zalyžovať a užívať si život.

Plán dať si prestávku a načerpať novú energiu sa však rýchlo zmenil na ďalšie fotenia. „Nakontaktoval som sa na lokálnu Flatland bmx scénu, kde sa mi podarilo ísť fotiť. Vedel som, že vo Whistleri má lokálne trasy (hlinené skoky a rôzne vlny) na starosti jeden chalan z Čiech.“

Najviac tu Mareka prekvapil postoj mladých ľudí a ich prístup k životu.

Veľa ľudí sa po škole rozhodne precestovať z jedného konca krajiny na druhý. Nájdu si tu ubytovanie, prácu a žijú svoj sen. „Mladých spája práve tento životný štýl. Prichádzajú do Whistleru kvôli horám, lyžovaniu, bicyklovaniu alebo iným aktivitám spojených s horami a prírodou. Cez deň sa venujú svojim koníčkom a večer idú do práce. Veľa ľudí tam takto žije a pri rozhovore neraz priznajú, že tam prišli na rok a už sú tam 25 rokov”. Do Kanady sa plánuje v jedného dňa vrátiť a objavovať ďalej.

Treba sa obklopovať ľuďmi, ktorí vnímajú svet pozitívne

Mareka je na Slovensku rád. Ako sám hovorí: „Kto si môže dovoliť prejsť 400 kilometrov a vidieť po ceste pekné nížiny, veľké hory a lesy?“

Z ciest do zahraničia si priniesol hlavne pozitívny prístup k životu.„Samozrejme, že niektoré krajiny sú na tom horšie, iné zas lepšie. Asi najväčší rozdiel u nás je práve v ľudoch a v tom, ako sa správajú voči sebe. Preto sa snažím obklopovať ľuďmi, ktorí vnímajú svet pozitívne a sú šťastní. Nevšímam si negativistov. Pomáhajme si a nehádžme polená po nohy!“

Človek by mal robiť veci poriadne a najlepšie ako vie

Keď sa Mareka spýtate, či nerozmýšlal nad inou kariérou, odpovie, že si nevie predstaviť robiť niečo, čo ho nebaví. A dodá, že ak človek robí veci, ktoré ho bavia, je to vidieť aj na jeho výsledkoch.

Každému začínajúcemu fotografovi odporúča fotiť čo najviac, a hlavne nevešať fotoaparát na klinec, ak sa niečo nepodarí. Vtedy sa treba pýtať na tipy a triky ľudí, ktorí fotografujú dlhšie. A naďalej vymýšľať nové projekty a hlavne fotiť to, čo vás baví.

Agentúra Azylo sa venuje téme extrémnych športov. Vytvára platformu pre zdieľanie príbehov a videí od kreatívcov a atlétov.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Zabudnuté poklady slovenských záhrad: Driene

Obsahujú veľa vitamínu C, potešia každého rezbára a dokonca dali mená viacerým slovenským obciam.

Driene sú napriek vynikajúcim vlastnostiam menej pestované a ich potenciál u nás nie je využitý naplno. Ich prirodzený výskyt v najteplejších dubinách Slovenska dokladujú aj názvy obcí ako Drienovo, Drieňová, Drienčany alebo Drienovec. V českej obci Šumice sa kedysi pestovali vysokokmenné drieňové sady a drieňová vetva sa dodnes nachádza v erbe tejto obce.

kvitnúci drieň

Driene sa prirodzene vyskytujú od Pyrenejí až po Kaukaz. Ich drevo je veľmi pevné, ohybné, ľahké a jemné, čo ocenili najmä rezbári. Hodilo sa na výrobu kvalitných šípov a nejeden tulák sa na svojej púti opieral o palicu z drieňového dreva.

Aj Rím údajne založili tam, kde sa zapichol oštep z drieňového dreva, ktorý vrhol Romulus. Preto sa tento strom tešil u Rimanov väčšej úcte. Vyznačuje sa tiež svojou dlhovekosťou. U našich južých susedov v Maďarsku rastú jedince, ktorých vek sa odhaduje na 200 až 300 rokov. 

Drieň je svetlomilný ker, ktorý znáša aj zatienenie. Uprednostňuje vápenatú pôdu a dokáže rásť na najsuchších stanovištiach. Znáša dokonca aj rez.

Driene poskytujú pre včely veľmi skoro, niekedy už vo februári, peľ i nektár, a preto sa považuje za jednu z najdôležitejších drevín včelára. Keď včely odvedú dobrú prácu, driene nasadia plody, ktoré sú v zrelom stave vynikajúce na priamu konzumáciu. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, kyselinu jablčnú a pektíny. Taktiež sa z nich robí lekvár, zavárajú sa, robí sa z nich ocot alebo destilát.

kvitnúci drieň

Zo semien sa môže lisovať olej. Nevýhodou je postupné dozrievanie plodov a ich opad. Takisto, ako u iných ovocných druhov, aj pri drieni máme vyselektované rôzne zaujímavé odrody. U nás sa podarilo v Bojniciach vyšľachtiť odrody „Titus“ a „Devín“, ktoré sa tešia celosvetovej obľube medzi pestovateľmi.

Susední Rakušania vyselektovali odrodu „Jolico“. Medzi odrodami môžeme nájsť aj žltoplodé driene („Fructo flavo“), ale aj driene s hruškotvarými plodmi („Őszi Tűz“, čo v preklade znamená jesenný oheň). Pre tých, ktorým nestačí prekrásne jarné kvitnutie a atraktívne jesenné prefarbenie listov, tí si môžu zadovážiť aj okrasnú odrodu „Tricolor“, ktorá má panašované listy.

Ak by ste chceli rozmnožiť driene zo semena, musíte byť trpezliví. Semeno totiž klíči po dvoch rokoch. Toto sa dá urýchliť tým, že sa plody oberú už v júli. Toto semeno nepreleží, ale klíči hneď nasledujúce vegetačné obdobie. Odrody sa rozmnožujú očkovaním alebo rezkovaním. Treba si dávať pozor, pretože driene množené rezkovaním, nemajú silný koreňový systém a nie sú tak odolné voči suchu.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.


Jeseň plná pestrých nápadov

Možno ani netušíte, koľko maličkých zlepšovákov do svojej domácnosti si môžete jednoducho vyrobiť sami z vecí, ktoré sa v nej bežne vyskytujú. Ukážeme vám, ako si zmajstrujete jednoduchú nástenku a ako si z opadaných listov vyrobíte originálne sezónne podšálky.

Čítaj viac

Nová generácia iPhonov je tu. Predobjednajte si nový iPhone 8 a iPhone 8 Plus teraz

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové