Pretože nám záleží | O2 Pretože nám záleží | O2

Len múka, voda, soľ a niekoľko–generačný kvások. Pozrite sa, ako vo Fachu ožíva staré pekárske remeslo

Takto sa pečú bagety pod rukami pekárov v bratislavskom Fachu – v podniku, ktorý spája pod jednou strechou štyri prevádzky – kaviareň, juice shop, bar a reštauráciu.

Podľa ich pekárov toho na skvelý chlieb a bagetu veľa netreba – stačí kvalitná múka, voda a soľ. Rokmi overené postupy, generačný kvások, ruky skúsených pekárov. Kamenná pec, ktorú rozpaľujú na 270 °C sa už potom ľahko postará o pečivo, aké majú sami radi.

S hrubou kôrkou a jemnou nadýchanou striedkou s krásnou vôňou.

1. Pri pečení platí klasické pravidlo: len z kvalitných surovín pripravíte kvalitný produkt. Tu to platí dvojnásobne, keďže sa používajú maximálne tri–štyri ingrediencie. Kvalita múky je vo Fachu na prvom mieste, preto pochádza len od overených slovenských alebo rakúskych mlynárov.

2. Prvým krokom je zmiešanie vody a múky, tzv. autolýza, pri ktorej sa k cestu treba správať jemne, pomaly a s citom. Keď je múka s vodou pekne spojená a vypracovaná, prichádza čas na ďalšiu fázu – pridanie soli do cesta.

Pekár v tomto momente pridáva na rýchlosti spracovania, čím sa začne lepok lepšie spracovávať a vytvárať štruktúru, ktorá pomáha cestu lepšie kysnúť.

3. Pekár cesto prekladá a hnetie dovtedy, kým nezostane „elastické“ a jemné. Niekedy si to vyžaduje viac ako desať minút intenzívnej práce.

4. Následne sa cesto rozdelí na menšie časti, z ktorých sa vyformujú bagety. Buď sa poukladajú do špeciálnych bagetových foriem, alebo sa cesto zabalí do nebieleného ražného plátna. To sa pozahýba tak, aby sa jednotlivé bagety medzi sebou nedotýkali. 

5. Bagety sa nechajú odpočívať pri izbovej teplote prikryté ľanovou utierkou alebo igelitom približne hodinu, pričom zdvojnásobia svoj objem.

6. Dobrý pekár vie presne odhadnúť, kedy je cesto správne nakysnuté a odležané.

7. Bagety sa narežú a šupnú do pece vyhriatej na 270 °C. Spodok pece tvorí šamotový kameň, ktorý pomáha udržiavať konštantnú teplotu vo vnútri pece. Aj vtedy, keď sa naplno otvoria dvere od pece.

8. Hneď, ako do nej pekár nasadí bagety a zavrie ju, pec na ne vystrekne veľký oblak pary. Tá je oveľa lepší vodič tepla ako chlebové cesto, vďaka čomu sa kôrka ohreje a uzavrie oveľa rýchlejšie. V tom momente sa stane viacero vecí naraz – vlhkosť vo vnútri začne kondenzovať priamo do stredu bagiet. A aj keď sa para rýchlo vyparí, pridaná vlhkosť pomôže elasticite kôrky, aby narástla prirodzene a bez veľkých trhlín.

9. Vďaka skúsenostiam a citu dokáže pekár určiť, či je bageta vo vnútri naozaj poriadne upečená, alebo potrebuje ešte chvíľku dopiecť. Správne upečená bageta by mala byť na poklep dutá a mala by byť tak akurát – ani ťažká, ani príliš ľahká.


10. Bagety sa nechajú vychladnúť na kovovej mriežke. To prospeje hlavne chrumkavej kôrke, pretože prúdenie vzduchu z každej strany zabezpečí rovnomerné chladnutie pečiva.

Novú reštauráciu, klasický bar, kaviareň s vlastnou pekárňou a šťavy lisované za studena nájdete pod jednou strechou v dome na Ventúrskej ulici 10 v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.

7 potravín, ktorým sa v lete vyhnite, ak chcete vyzerať dobre v plavkách

Kúpacia sezóna je v plnom prúde a všetci chceme v plavkách vyzerať, čo najlepšie. Poradíme vám, akým jedlám a nápojom by ste sa tesne pred odchodom na pláž či kúpalisko mali radšej vyhnúť.

Letné horúčavy prekonávajú svoje maximá a tak neostáva nič iné, len obliecť si plavky a vyraziť k vode. To posledné, čo každý z nás chce, je cítiť sa bez trička guľatejší, ako v skutočnosti sme.

Samozrejme, že dlhodobo zanedbávaný pohyb a nevhodnú životosprávu na poslednú chvíľu nevykompenzuje žiadny zázrak. Existujú však potraviny, ktorým sa oplatí vyhnúť. Ak ich totiž skonzumujete dva – tri dni pred kúpaním, objem vášho bruška zbytočne „nafúknu“.

Ak teda chcete, aby vaše bruško „spľaslo“ a vyzeralo plochšie, vylúčte z jedálnička nasledovné potraviny:

Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, bôb či cícer sú síce zdravé potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať, rozhodne ich však nejedzte niekoľko dní predtým, ako sa budete chcieť pochváliť plochým bruškom. Telo ich totiž nevie úplne dobre stráviť a preto spôsobujú problémy s nadúvaním. V prípade, že na ne predsa len dostanete neodolateľnú chuť, nechajte ich na noc napučať vo vode a potom ich pred varením iba prepláchnite.

Hlúbová zelenina

Podobné účinky na náš tráviaci trakt má aj hlúbová zelenina, napríklad brokolica, kel, kapusta, karfiol či kaleráb. Existuje spôsob, ako ich nežiadúce účinky na naše trávenie obmedziť. Namiesto prívarkov či vyprážaných jedál si zeleninu pripravte na pare. Bude tak oveľa ľahšie stráviteľná.

Žuvačky

Môže to znieť prekvapujúco, no predtým než vbehnete do plaviek, sa pre istotu vyhnite aj žuvačkám. Žuvanie má za následok prehĺtanie vzduchu, čo môže spôsobiť nadúvanie či dokonca bolesti brucha.

Jedlá z bielej múky

Cestoviny, knedle, biele pečivo či pizza – týmto dobrotám odolá len málokto. S dnešným výberom surovín však bielu múku dokážete nahradiť zdravšími alternatívami, ktoré bude viac vyhovovať vášmu fit jedálničku. Skúste napríklad špaldovú, pohánkovú alebo kukuričnú múku, ktoré sú oproti tej bielej ľahšie stráviteľné.

Sladené bublinkové nápoje

Dodržiavať pitný režim je dôležité, a to predovšetkým v lete, kedy vládnu vysoké teploty. Aj pri nápojoch si musíme dávať pozor na to, čo a koľko toho vypijeme. Mnoho sladkých nápojov nás síce v horúcich dňoch osvieži, no obsahujú rôzne farbivá a konzervačné látky, ktoré škodia nášmu telu. Okrem toho sú tieto nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktorý rovnako prispieva k nadúvaniu a kŕčom v žalúdku. Uprednostnite preto radšej čaj či čistú vodu.

Jedlá s vysokým obsahom soli

Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvá soli ako údeniny, instantné polievky, bujóny, sójová omáčka, slané praclíky a pražené orechy majú síce výraznú chuť, no zadržiavajú v organizme vodu a prispievajú k tomu, že telo pôsobí nafúknuto. Namiesto balíka čipsov si tak na chrumkanie radšej nakrájajte mrvku, zeler či uhorku.

Jedlá z rýchleho občerstvenia

Nezdravé pokušenia na nás v lete číhajú na každom kroku. Kúpaliská, uličky miest či festivaly plné chutných burgerov, hranolčekov a k tomu na výber rôzne omáčky. Jedlo z fastfoodu však obsahuje množstvo škodlivých tukov či sacharidov a pritom relatívne nízky obsah vlákniny. Táto kombinácia spôsobuje, že jedlo v tráviacom trakte uviazne na dlhý čas a ťažšie sa nám trávi, čo má za následok nadúvanie a pocit plného brucha.

Obľúbili ste si zdravú alternatívu obľúbenej, no menej telu prospešnej pochúťky? Podeľte sa s nami v komentároch na našom Facebooku.

Páčil sa vám článok?
12345
Loading...

Páči sa vám, čo práve čítate?

Rôzne pohľady na celospoločenské otázky, vzťahy aj duševné zdravie a pohyb, popkultúru či technológie si môžete nájsť v mailovej schránke každý druhý týždeň.