Len múka, voda, soľ a niekoľko–generačný kvások. Pozrite sa, ako vo Fachu ožíva staré pekárske remeslo

Takto sa pečú bagety pod rukami pekárov v bratislavskom Fachu – v podniku, ktorý spája pod jednou strechou štyri prevádzky – kaviareň, juice shop, bar a reštauráciu.

Podľa ich pekárov toho na skvelý chlieb a bagetu veľa netreba – stačí kvalitná múka, voda a soľ. Rokmi overené postupy, generačný kvások, ruky skúsených pekárov. Kamenná pec, ktorú rozpaľujú na 270 °C sa už potom ľahko postará o pečivo, aké majú sami radi.

S hrubou kôrkou a jemnou nadýchanou striedkou s krásnou vôňou.

1. Pri pečení platí klasické pravidlo: len z kvalitných surovín pripravíte kvalitný produkt. Tu to platí dvojnásobne, keďže sa používajú maximálne tri–štyri ingrediencie. Kvalita múky je vo Fachu na prvom mieste, preto pochádza len od overených slovenských alebo rakúskych mlynárov.

2. Prvým krokom je zmiešanie vody a múky, tzv. autolýza, pri ktorej sa k cestu treba správať jemne, pomaly a s citom. Keď je múka s vodou pekne spojená a vypracovaná, prichádza čas na ďalšiu fázu – pridanie soli do cesta.

Pekár v tomto momente pridáva na rýchlosti spracovania, čím sa začne lepok lepšie spracovávať a vytvárať štruktúru, ktorá pomáha cestu lepšie kysnúť.

pekárka
pekárka

3. Pekár cesto prekladá a hnetie dovtedy, kým nezostane „elastické“ a jemné. Niekedy si to vyžaduje viac ako desať minút intenzívnej práce.

4. Následne sa cesto rozdelí na menšie časti, z ktorých sa vyformujú bagety. Buď sa poukladajú do špeciálnych bagetových foriem, alebo sa cesto zabalí do nebieleného ražného plátna. To sa pozahýba tak, aby sa jednotlivé bagety medzi sebou nedotýkali. 

5. Bagety sa nechajú odpočívať pri izbovej teplote prikryté ľanovou utierkou alebo igelitom približne hodinu, pričom zdvojnásobia svoj objem.

6. Dobrý pekár vie presne odhadnúť, kedy je cesto správne nakysnuté a odležané.

7. Bagety sa narežú a šupnú do pece vyhriatej na 270 °C. Spodok pece tvorí šamotový kameň, ktorý pomáha udržiavať konštantnú teplotu vo vnútri pece. Aj vtedy, keď sa naplno otvoria dvere od pece.

8. Hneď, ako do nej pekár nasadí bagety a zavrie ju, pec na ne vystrekne veľký oblak pary. Tá je oveľa lepší vodič tepla ako chlebové cesto, vďaka čomu sa kôrka ohreje a uzavrie oveľa rýchlejšie. V tom momente sa stane viacero vecí naraz – vlhkosť vo vnútri začne kondenzovať priamo do stredu bagiet. A aj keď sa para rýchlo vyparí, pridaná vlhkosť pomôže elasticite kôrky, aby narástla prirodzene a bez veľkých trhlín.

9. Vďaka skúsenostiam a citu dokáže pekár určiť, či je bageta vo vnútri naozaj poriadne upečená, alebo potrebuje ešte chvíľku dopiecť. Správne upečená bageta by mala byť na poklep dutá a mala by byť tak akurát – ani ťažká, ani príliš ľahká.


10. Bagety sa nechajú vychladnúť na kovovej mriežke. To prospeje hlavne chrumkavej kôrke, pretože prúdenie vzduchu z každej strany zabezpečí rovnomerné chladnutie pečiva.

Novú reštauráciu, klasický bar, kaviareň s vlastnou pekárňou a šťavy lisované za studena nájdete pod jednou strechou v dome na Ventúrskej ulici 10 v Bratislave.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Čudné, bizarné, prekvapivé, ale geniálne: 7 originálnych nápadov, ktoré môžu zmeniť svet k lepšiemu

Nápady, ktoré nám pomôžu vytvoriť udržateľnú budúcnosť, sú v súčasnosti potrebné viac ako kedykoľvek predtým. Aj zdanlivo jednoduché myšlienky môžu zmeniť svet k lepšiemu.

Mnoho ľudí má nápady, ktoré môžu svetu naozaj pomôcť, no chýba im podpora. Práve preto vznikla medzinárodná súťaž Chivas VENTURE. Podnikatelia z celého sveta v rámci nej prezentujú svoje podnikateľské aktivity, prostredníctvom ktorých riešia enviromentálne či sociálne problémy. Súťažiaci môžu v súťaži získať podiel z 1 milióna amerických dolárov a osobný koučing.

Do súťaže sa môžu prihlásiť aj slovenské firmy. Stačí, ak vyplnia online prihlášku.

Kým nájdete odvahu prihlásiť sa, pozrite si zatiaľ niektoré šikovné nápady, ktoré na súťaži v minulosti prezentovali podnikatelia z rôznych krajín. Viac nápadov, ktoré menia svet, nájdete na tomto odkaze.

Využívanie kravského hnoja v udržateľnej móde

Intenzívnym chovom hovädzieho dobytka v mnohých krajinách vzniká problém, ako sa zbaviť príliš veľkého množstva hnoja. Ako organické hnojivo je využiteľná iba časť. Zvyšok predstavuje živočíšny odpad, ktorý je potrebné nejakým spôsobom spracovať, aby neznečisťoval podzemné vody či ovzdušie.

Na jedno z možných riešení tohto problému prišla holandská spoločnosť Mestic. Z hmoty dokážu extrahovať celulózu a z nej vyrobiť rôzne ďalšie materiály, ktoré nahradia bežný textil, plast či papier. Svoju metódu si nechali patentovať.

Nahradenie proteínov v strave múkou z cvrčkov

Živočíšna bielkovina v mnohých ohľadoch predčí tu rastlinnú. Chov zvierat je však často spojený s ich utrpením a zároveň je pomerne neekologický, napríklad 1 kg hovädzieho mäsa má na emisie podobný dopad ako 250 km jazda autom.

Česká firma SENS však ponúka zaujímavé riešenie, ako získať živočíšnu bielkovinu bez trápenia zvierat a zároveň pri oveľa menších nárokoch na životné prostredie. Vyrába proteínové tyčinky z hmyzu, presnejšie z cvrčkov. Nahradením hovädzieho cvrčkami doposiaľ ušetrila približne 2 000 t krmiva, 700 000 l vody a skleníkové plyny zodpovedajúce jazde autom okolo celého sveta.

Invalidné vozíky prerobené na elektrické trojkolky

Na svete sú milióny užívateľov invalidných vozíkov, ktorí dennodenne zápasia so zničenými chodníkmi či s nezrovnalosťami v teréne. Aj zdanlivé triviálnosti ako piesok či tráva môžu byť prekážkou, pre ktorú musí vozíčkar hľadať náhradné trasy.

brazílskej firme Livre si povedali, že ľudom odkázaným na vozíček skúsia spríjemniť neľahký život a vnesú im doň viac slobody a sebavedomia. Začali preto s výrobou špeciálnych terénnych vozíkov na troch kolesách poháňaných elektrinou. Trojkolky neslúžia ich majiteľom len ako riešenie ich problému, ale zároveň pre nich predstavujú určitý životný štýl a prinášajú novú komunitu priateľov.

Poznáte niekoho, kto má firmu prospešnú pre spoločnosť? Zazdieľajte mu tento článok.

Výroba tenisiek z odpadkov

Tenisky Xinca vyzerajú ako úplne bežná obuv, v porovnaní si konkurenčnými značkami majú ale jednu zvláštnosť – sú celé z odpadu. Na ich výrobu sa používajú staré pneumatiky a textílie vyvezené na skládku.

Nielenže sa tak nemusí likvidovať guma, ktorá pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia množstvo škodlivín, obchádza sa tak aj potreba využívať vzácne prírodné zdroje. Argentínska spoločnosť Xinca zároveň zamestnáva bývalých väzňov, čím im pomáha uplatniť sa na trhu práce a zaradiť sa do normálneho života.

Vysádzanie umelých stromov, ktoré čistia vzduch

Nemecká spoločnosť Green City Solutions vyvinula „umelý strom“. Ide o vertikálnu plošinu porastenú rastlinami podobnými machu, ktorá v kombinácii s rôznymi technológiami filtruje prach z ulice, oxidy dusíka a oxid uhličitý. Panel z rastlín takto dokáže nahradiť až 275 mestských stromov,pričom zaberá o 99 % priestoru menej.

Konštrukcia obsahuje snímače, ktoré zhromažďujú enviromentálne a klimatické údaje, kontrolujú a regulujú jednotku a zabezpečujú prežitie rastlín. Vďaka solárnym panelom a systémom na zadržiavanie dažďovej vody zariadenie vyžaduje len niekoľko hodín údržby ročne.

Pomáhanie ľuďom bez domova pomocou kávy

Bezdomovectvo je vážnym problémom najmä veľkých miest. Napríklad v Londýne žije podľa štatistík až 4 000 ľudí, ktorí každý deň prespávajú na ulici. Londýnska firma Change Please si preto povedala, že skúsi pre týchto ľudí doslova uvariť lepšiu budúcnosť a to prostredníctvom kávy.

Ľuďom bez domova ponúka možnosť rekvalifikovať sa na baristov a poskytuje im tak prácu. Počas prvých 10 dní im pomôže nájsť bývanie a vyplatí im slušný plat. Firma všetky zisky opäť investuje do ďalšej pomoci. Okrem toho svoje podnikanie prevádzkuje trvalo udržateľným spôsobom. Všetky poháre sú recyklovateľné a káva pochádza z fariem, ktoré podporujú miestne komunity. Káva tak nielenže dobre chutí, ale dobro aj šíri.

Spolupráca s včelami na čistení životného prostredia

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera každý rok 12,6 milióna ľudí v dôsledku toho, že žije alebo pracuje v nezdravom prostredí. To znamená, že jedno zo štyroch úmrtí vo svete súvisí so znečistením.

Spoločnosť Beeodiversity z Belgicka pomáha firmám a miestnym autoritám odhaľovať pôvod znečistenia v ich oblasti a vypracováva konkrétne odporúčania na zlepšenie. Na túto činnosť zamestnáva aj veľmi netradičnú skupinku zamestnancov – včely. Včelie robotnice usilovne zbierajú vzorky z miliárd kvetov, ktoré sa následne dôkladne analyzujú. Na základe výsledkov sa môže nariadiť napríklad špeciálne vysádzanie semien alebo zníženie spotreby pesticídov v určitých oblastiach.

Je váš nápad lepší? Prihláste sa do súťaže Chivas VENTURE

Určite sa aj u nás na Slovensku nájde veľa ľudí s nápadmi, ktoré môžu pomôcť svetu. Ak máte pocit, že je to práve ten váš, medzinárodná súťaž Chivas VENTURE môže byť pre vás to pravé.

Ak vaše podnikanie pomáha ľuďom alebo životnému prostrediu, prihláste sa do 31. októbra 2018 a získajte podiel z finančného balíka vo výške 1 milión amerických dolárov a koučing od svetových mentorov.

Formulár na prihlásenie, podmienky súťaže aj detailné informácie nájdete na tomto mieste: https://www.chivas.com/sk-sk/the-venture/apply


Predobjednajte si nový Huawei Mate 20 Pro. Na prvých 200 záujemcov čakajú 2 hodnotné darčeky

Čítaj viac

Lifetech: Čo je nové