Bežci, týmto potravinám sa radšej vyhnite

17. 10. 2016; Autor: Sóda, Foto: Picjumbo

Únavové zlomeniny sú v komunite vytrvalostných bežcov bežné, priam časté. Patria k tým najhorším zraneniam, ktoré dokážu prerušiť bežecký tréning.

Aby ste sa pred nimi ochránili, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť objemu nabehaných kilometrov, terénu, v ktorom trénujete, bežeckej obuvi, ale aj tomu, čo vkladáte do úst.

Správna strava dokáže fungovať ako čiastočná prevencia pred únavovou zlomeninou, no rovnako môže byť aj jej čiastočnou príčinou. Ponúkame vám preto zoznam potravín, ktorých konzumácia riziko únavovej zlomeniny zvyšuje.

Kyselina fosforečná

Používa sa na okyslenie jedál a nápojov (najmä tých bublinkových). Jedlu dodáva kyslastú chuť a pre potravinárske spoločnosti je lacnejšou náhradou zdravšej kyseliny citrónovej.

Kyselina fosforečná sa však nepoužíva len v potravinárskom priemysle. Využíva sa aj na čistenie zubov a na odstraňovanie hrdze zo železa, ocele a iných kovových povrchov. U ľudí však znižuje hustotu kostí bez ohľadu na to, či holdujete sýteným nápojom plným cukru alebo tým diétnym.

Toto zistenie viedlo verejnosť k viere, že z kostí odoberá vápnik práve sýtenie. Ako však výskum problematiky pokračoval, ukázalo sa, že na vine odvápňovania kostí nie je sýtenie oxidom uhličitým, ale kyselina fosforečná.

Sodík

Bežci sa často domnievajú, že sa prehnaným príjmom sodíka nemusia zapodievať, keďže sa denne počas tréningov potia. Hoci pravidelné behanie je vynikajúci spôsob, ako dostať z tela sodík a toxíny, spracované potraviny, ktorým sa v dnešnej dobe vyhýbame len ťažko, ho ukrývajú priveľa.

To často vedie k tomu, že sodíka prijímame priveľa. Každých 500 mg sodíka oberie vaše kosti o 10 mg vápnika. Potraviny preto nakupujte s rozmyslom a príjem sodíka obmedzte na dva až tri gramy denne.

Káva

Pozitívne účinky kávy na bežecké výkony spôsobuje hlavne kofeín, ktorý môže byť veľmi dobrým sluhom v prípade, že neprekročíte bezpečné množstvo. Dokáže nakopnúť pred pretekom i počas dlhých pretekov.

Na druhej strane však každá šálka kávy oberá vaše kosti o 40 mg vápnika. Lepšou alternatívou je preto zelený čaj. Okrem iných zdravotných benefitov, ktoré jeho pitie prináša, zvyšuje hustotu kostí.

Pšeničné otruby

Je azda prekvapujúce, prečo sú pšeničné otruby na tomto zozname, keď sa považujú za súčasť zdravého životného štýlu. Sú však jedinou potravinou, o ktorej je známe, že znižuje schopnosť tela absorbovať vápnik. Ak si teda otruby pridávate do rannej ovsenej kaše a myslíte si, že robíte dobre, mýlite sa.

Neužívajte výživové doplnky spolu so pšeničnými otrubami. Dávajte si ich buď dve hodiny pred, alebo dve hodiny po ich konzumácii.

Cukor

Viaceré štúdie ukazujú, že vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje riziko vzniku zlomenín. Ak sa telo musí vyrovnávať s neustále zvýšenou hladinou krvného cukru, kosti začnú starnúť. Kolagénové vlákna sa zliepajú a kosti krehnú.

Sýtené kolové nápoje sú veľmi nebezpečnými vykrádačmi kostí, keďže obsahujú okrem kyseliny fosforečnej aj priveľa cukru.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

4 dôvody, prečo by ste mali prísť na Cross Baba – Kamzík

Organizátori si pripravili niekoľko noviniek, na ktoré sme sa detailne pozreli.

čítaj viac