Takto sa pri Púchove ručne vyrába špičkové sklo

Hoci väčšinu sklenených výrobkov dnes produkujú stroje, najkvalitnejšie dizajnové kúsky sa stále vyrábajú spôsobom, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil.

10. 11. 2015
Autor: SódaFoto: Juraj Starovecký
10. novembra 2015

Sklo je fascinujúci materiál. Suroviny na jeho výrobu sa nachádzajú prakticky všade, je trvácne a dá sa donekonečna recyklovať. 

Málo ľudí vie, že sklo svetovej kvality sa dlhé roky vyrába aj na Slovensku. Ešte menej ľudí sa mohlo pozrieť do zákulisia jeho výroby.

V tomto článku uvidíte, ako v dielňach spoločnosti RONA v Lednických Rovniach vzniká vďaka zručným majstrom karafa od popredného slovenského dizajnéra Patrika Illa.

Prvá fáza: Príprava

Prvým krokom je výroba drevených foriem, ktoré slúžia na tvarovanie opakovateľných častí výrobku.

Návrh nového produktu dizajnér ukazuje sklárskemu majstrovi. Radia sa výrobnom procese a výslednej podobe výrobku. Na základe pripomienok sklára sa produkt a výrobný postup dolaďuje do finálnej podoby.

SKonzultacia so sklarmi (2)

Druhá fáza: Teplá časť výroby

Výroba začína vyfúknutím takzvanej banky. Sklár naberie na píšťalu malé množstvo skloviny a vyfúkne bublinu, na ktorú sa bude naberať ďalšia sklovina potrebná na zhotovenie karafy.

Keď sklár naberie dostatok skloviny, nasleduje vyfúknutie predtvaru. Ten sa pomocou špeciálnych nástrojov upravuje a pripravuje na vloženie do formy.

Fúkaním skloviny do formy dostáva výrobok presný tvar navrhnutý dizajnérom.

 

Po vybratí z formy ešte treba dorobiť rukoväť, ktorá zároveň slúži ako stojan. Sklár ju lepí a tvaruje ručne, preto nikdy nie sú dva kusy úplne rovnaké.

Vytvarovaná karafa putuje do chladiacej pece, kde pomaly tuhne. Táto fáza trvá približne hodinu a pol. Za ten čas sa sklo ochladí z 500 °C na izbovú teplotu. Sklo nesmie chladnúť prirýchlo, pretože by mohlo popraskať.

Schladenie v chladiacej peci(11)

Tretia fáza: Studená časť výroby

Po vychladnutí treba z výrobku orezať prebytočné kusy skla. Sklár obrúsi ostré hrany a skontroluje, či sa pri tom karafa nepoškodila.

Skontrola brusenia (13)

Po prebrúsení sa karafa preleští, aby na nej neostali matné plochy. Keď sú úpravy hotové, karafa sa umyje vodou a osuší prúdom vzduchu.

Predtým, než výrobok opustí brány továrne, prejde výstupnou kontrolou kvality.

Skontrola kvality(16)

A takto vyzerá hotová.

Foto © 2011 Juraj Starovecký

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.