Tieto lízatká sú také pekné, že si ich budete chcieť vystaviť na poličke

Pozrite sa, ako sa v Podunajských Biskupiciach ručne vyrábajú farebné sladkosti.

13. 12. 2015
Autor: SódaFotografie: Nina Bednáriková
13. decembra 2015

Roksové cukrovinky sú tvrdé, ručne vyrobené cukríky alebo lízatká rôznych tvaroch a chutí. Vyrábajú sa z cukrového sirupu, ktorý sa varí pri teplote 160°C.

Juliana Lelkešová je majiteľka manufaktúry Le Sucré, ktorá tieto ťahané farebné cukrovinky ako jediná na Slovensku vyrába ručne.

Vyrábať dúhové cukríky sa Juliana rozhodla pred tromi rokmi. Po absolvovaní kurzu v Maďarsku, kde je táto tradičná výroba stále v obľube, nasledoval rok skúšania a dolaďovania vlastnej receptúry. Svojej manufaktúre dala nádych moderného retra, charakteristického pre francúzske sladkosti.

Tim Le Sucre Juliana
Juliana (vľavo) a jej pomocníčka a kamarátka Kristína oživili starú receptúru

Postup tradičnej ručnej výroby ostal, čo sa však zmenilo, je prevedenie. V Le Sucré radi experimentujú – cukríky a lízatká majú netradičné farby, príchute a vzory. Ako hovorí Juliana: “U nás ružové lízatko nikdy nemá malinovú príchuť, ale trebárs tiramisu alebo kiwi.” 

A ako to vyzerá, keď sa balíčky cukríkov vyrábajú bez pomoci strojov?

1.Varenie cukrového sirupu

Základom receptu je cukrový sirup z vody, cukru a glukózového sirupu. Najproblematickejšie pri jeho varení je správne zahrievanie – pri ideálnej vlhkosti vzduchu sa ingrediencie musia variť, až pokým zmes nedosiahne teplotu 150°C.

V tomto bode sa do sirupu primiešajú prírodné arómy zvolených príchutí.

Le Sucre cukrovy sirup

2. Chladenie a farbenie

Zahustený cukrový sirup sa vyleje na mramorový stôl, kde sa zmes chladí a farbí. Sirup tuhne pomerne rýchlo, takže treba pracovať svižne.

Le Sucre farbenie

3. Tvarovanie

Na tvarovanie cukrovej zmesi má cukrár približne hodinu. Konzistenciou hmota pripomína plastelínu, ktorá sa dá ľahko tvarovať a strihať. Na prácu sa používajú nahrievané pracovné plochy, ktoré spomaľujú tuhnutie zmesi.

Le Sucre
Le Sucre

V dielni je na stene zavesená špeciálna pomôcka, veľký kovový hák. Cez hák sa hmota “ťahá”, aby sa prevzdušnila a získali sa perleťové odlesky.

Le Sucre hak

Z jednotlivých farebných kúskov sa zlepí výsledný dizajn do jedného hrubého valca.

Le Sucre tvarovanie hmoty

4. Nastrihanie tenkých tyčiniek

Z valca sa naťahajú a nastrihajú dlhé tyčinky, ktoré už majú finálnu hrúbkou cukríkov. Pokým trochu nestuhnú, musia sa neustále vaľkať. Inak by sa mohol ich oblý tvar zdeformovať.

Le Sucre sliz
Le Sucre valkanie

5. Zatočenie alebo nastrihanie tyčiniek

Tyčinky sa buď natočia do tvaru lízatiek (môže to byť srdiečko, špirála alebo fúzy), alebo sa nasekajú na malé cukríky.

Le Sucre lizatko
Le Sucre sekanie cukrikov

6. Ozdobné balenie

Keď cukrovinky stuhnú, navážia sa a zabalia do pekného dizajnového balenia. Na výber sú klasické ozdobné vrecúška, poháre alebo dokonca skúmavky.

Le Sucre
Le Sucre
Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.