10 byliniek, s ktorými prekonáte jarné výkyvy počasia v zdraví

4. 5. 2017; Autor: Milan Gigel, Foto: Pixabay

Na jarných potulkách krajom môžete nielen rozhýbať svoje telo, ale aj nazbierať cenné dary prírody. Bez ohľadu na to, či bývate pod horami alebo na nížine, všade okolo seba nájdete čosi pre zdravie, osvieženie i dobrú chuť.

1. Podbeľ

Podbeľ
Zdroj: Wikimedia CC 2.5, Autor: Andreas Trepte

Nemá z jari žiadny list, len zlatisté hlávky s učesanými jemnými vláskami. Už z diaľky ho vidíte na kosených lúkach, na okrajoch priekop ba i tam, kde je len kamenie, cez ktoré steká voda zo zamokrených lúk.

Uľaví od kašľa a jarnej únavy, sušenie na čaj však môže trvať dlhšie akoby ste čakali. Slizy obsiahnuté v šťavách presychajú len pomaly. Rýchlo stráca chuť a farbu, najlepší je za čerstva.

2. Žihľava

Žihľava
Zdroj: Pixabay

Rozprúdi krv, prečistí telo a vleje do vás silu. Jarná žihľava vo svojej sviežosti iba neveľmi pŕhli a veľmi dlho si po vysušení zachová svoju typickú, plnú chuť. Nájdete ju na každom vlhkom mieste, kde neobrábanú zem zakrýva vrstva odumretých rastlín.

Ochutnajte žihľavové smoothie s medom a citrónom a nenechajte si ujsť ani jarnú praženicu, v ktorej sa výrazná chuť mladej žihľavy zmieša s jemnosťou masla.

3. Prvosienka

Prvosienka
Zdroj: Wikimedia, Autor: Jerzy Opioła

Vonné kalichy prvosienky sú poslom jari na každej lúčke, trávniku a pasienku. Neraz tvoria obrovské koberce, ktoré lákajú prebúdzajúci sa hmyz. Sušený kvet je výborným prídavkom do čajových zmesí na tlmenie kašľa, prvosienka však pomôže i pri reume a neurózach.

Nie je tajomstvom, že mladé prvosienkové lístky vám pomôžu dochutiť jarné šaláty. Podobne ako pri šafrane, i tu platí zlaté pravidlo striedmosti.

4. Breza

Breza
Zdroj: Pixabay

Je to elixír, po ktorom budete mať pocit, že mladnete. Odpuchne vám telo, rozbehne sa vám látková výmena a budete mať pocit akoby z vás unikala všetka únava, ktorá sa na vaše telo nalepila v zimných mesiacoch.

Lepkavé mladé lístky môžete zabárať za čerstva, alebo po vysušení. Práve na jarnú brezovú kúru si potrpia Francúzi a hlavne dámy v nej hľadajú mladistvú krásu.

5. Pľúcnik

Pľúcnik
Zdroj: Wikimedia CC 2.0, Autor: Jan Sølve Borlaug

Všetkými odtieňmi modrej, ružovej a fialovej hýria jeho kvetné súbory, ktoré vyrastajú na stonkách nad škvrnitými listami. Pľúcnik je ozdobou lesov a nájdete ho v každej tienistnej vlhčine.

Hoci pre svoju horkosť nechutí veľmi vábne, predsa od nepamäti sa využíva na liečbu. Nie nadarmo si vyslúžil svoje veľavravné meno. Dáte si pár dúškov pred spaním a kašeľ vás už nebude budiť.

6. Kostihoj

Kostihoj
Zdroj: Pixabay

Obrovská sila spočíva v jeho koreni dovtedy, kým z neho veľké ružice listov nevytiahnu všetky živiny. Ak vás trápia unavené kĺby, alebo vaša pokožka nie je taká jemná ako by ste chceli, pripravte si z neho kúpeľ.

Nakopané korene vyčistite kefkou, zavarte ich horúcou vodou a keď výluh vyjaví tmavé tóny rašeliny, štedro si ho vlejte do kúpeľa. Ihneď pocítite účinok.

7. Deväťsil

Deväťsil
Zdroj: Pixabay

Na brehoch potôčikov, kde v lete vidíte vysoké lopúchy, tam všade sa teraz dvíhajú lodyhy, ktoré sa chystajú do kvitnutia. Nie kvet, ale podzemky v sebe ukrývajú liečivú silu. Z mäkkej hliny ich poľahky vykopete paličkou.

Horčiny zaženú nejednu nemoc – kŕče, reumu, chrapot ale aj celkovú slabosť. Ak ho však naklepete a priložíte na opuchy, unavené kĺby či bolestivé miesta, pomôže i cez pokožku.

8. Ihličie

Zdroj: Pixabay

Zálesáci sa vždy tešia na jarné čaje zo sviežich ihličnatých výhonov. Bez ohľadu na to, či ich nazbierate na smrekoch, boroviciach alebo jedliach, môžete sa tešiť na zlatožltý čaj s príjemnou vôňou lesa a jemnou, nevtieravou chuťou.

Mladé výhony sa pre čaj nevyplatí sušiť, ak si ich však naložíte do cukru, po čase vám vznikne sirup, ktorý pomáha pri dýchaní.

9. Púpava

Púpava
Zdroj: Pixabay

Z vlhkej jarnej zeme poľahky vykopete hrubé korene tejto všaderastúcej byliny. Chcete ochutnať vynikajúcu kávovinu s vôňou sušených hrozienok? Potom korene dôkladne vyčistite, nakrájajte na tenké plátky a na pol dňa vylúhujte v studenej vode.

Potrvá približne 40 minút, kým ich po scedení v rúre upečiete do zlatohneda. Domácnosť naplní neodolateľná vôňa, ktorá nie je o nič menej lákavá, ako chuť výluhu z rozdrvenej zmesi.

10. Sedmokráska

Sedmokráska
Zdroj: Pixabay

Kedysi by ste ju z jari videli vtisnutú do masla na nejednom krajci chleba. Kvet sedmokrásky nielenže chutí ako jemný jarný šalát, ale má aj liečivú schopnosť, ktorú možno uchovať v sušených kvetoch.

Sedmokráska stiahne zápal, vylieči žalúdok, ale odľahčí aj od dusivého kašľa. Výborná je aj pre letné studené čaje, ak ju vylúhujete v chladnej vode zo studničky.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.