10 tipov, ako nakúpiť plnší košík vecí, ktoré vystačia na dlhší čas

23. 5. 2017; Autor: Milan Gigel, Foto: Pixabay

Hoci sa pri hádzaní do košíka nezdá, že ide o veľké sumy, na konci mesiaca by ste pri sčítaní zistili, že miniete oveľa viac, ako si myslíte. Môžu za to šikovné stratégie predajcov. Všetko sa točí okolo pestrofarebných obalov, predajných letákov a obrovských cenoviek s výraznými upútavkami na zníženú cenu.

1. Nakupujte podľa zoznamu

Je to najlepšia stratégia, vďaka ktorej vložíte do nákupného košíka iba to, čo potrebujete. Bez ohľadu na to či máte nákupný zoznam v mobile, alebo na papieri, mali by ste sa ho bezpodmienečne držať.

Odoláte tak marketingovým nástrahám predajcov, nebudete brať ohľad na svoj hlad a maškrtnosť, dokonca sa nepoddáte ani žiadostiam rozpustilých detí.

zoznam potravín
Zdroj: Shutterstock

2. Radšej suroviny ako výrobky

Polotovary môžu stáť až dvojnásobok ceny surovín, pri hotových výrobkoch sa cena môže vyšplhať až na štvornásobok. Snažte sa vymaniť z uponáhľaného života a vráťte sa k návykom našich otcov a mám.

Navariť puding, vyšľahať nátierku, predmočiť fazuľu alebo uvariť omáčku na cestoviny nežiada veľa času ani námahy. Ak vám chýbajú zručnosti, všetko potrebné nájdete v kuchárskych knižkách.

3. Neplaťte za obaly a nadprácu

Krájané syry a salámy, balené mäsá a mliečne výrobky, porciované ovocie a zelenina na šalát či vákuové balenia čerstvých surovín sú na pohľad lákavé, v skutočnosti ich však zbytočne preplácate.

V cene sú započítané nielen drahé obaly, práca a straty pri príprave, ale aj rezerva za tie balenia, ktoré sa pri skrátenej životnosti nestihnú predať.

Zdroj: Pixabay

4. Držte sa sezóny a kraja

Kupovať cuketu vo februári je rovnakým nezmyslom, ako vymeniť zemiaky za topinambury alebo batáty iba preto, že ich spoločnosť vyhlásila na čas za módu. Držte sa zdravého rozumu a kupujte veci tak, ako ste na ne boli zvyknutí od malička.

Z času na čas napovie aj pôvod, ktorý je pri surovinách vyznačený. Hoci slovenské sardinky určite v regáli nenájdete, koreňová zelenina z Poľska bude lacnejšia ako z Portugalska.

5. Špajza sa vyplatí

Nie je to škrečkovanie, pri ktorom si robíte výstavku surovín v policiach. Ak máte doma bohatú zásobu trvanlivých surovín, vždy viete nachystať na stôl pestré menu bez toho, aby sa vám pre jednostrannosť zunovalo.

Pri zásobe v špajzi využijete nižšiu cenu veľkých balení, do obchodu zájdete menej často a neraz sa vám vyplatí ísť na nákup priamo k výrobcovi či dovozcovi.

zaváraniny
Zdroj: Shutterstock

6. Nečítajte letáky, pamätajte si ceny

Letáky supermarketov nie sú spravodajcami cien, ale reklamným pútačom, ktorý vo vás prebúdza túžby a chute. Nečítajte ich, ale hádžte ich priamo do koša.

Nepotrebujete vedieť, že supermarket chce v tomto týždni predávať makové pečivo a údené rolované plece iba preto, že sa blíži jeden z veľkých sviatkov. Oveľa cennejšie je, ak máte svoj vlastný prehľad v cenách, gramážach a výrobkoch.

7. Plánujte vopred

Žemľovka na piatok večer, pečené kurča na sobotu a rizoto na nedeľu. Ak máte dobrý plán, hravo viete ustriehnuť svoj rozpočet na jedlo. Nie, že by ste sa vopred uskromňovali s cieľom ušetriť, plánované rozhodnutia však dávajú väčší zmysel.

Dosiahnete príjemnú pestrosť a nikdy nemáte pocit, že musíte do nákupného zoznamu vpisovať veci iba preto, že neviete čo so sebou.

košík s jedlom
Zdroj: Pixabay

8. Skloňte hlavu až k zemi

Do výšky očí umiestňujú obchodníci  ten tovar, ktorý chcú predať s najväčším ziskom. Preto by ste pri prehliadaní regálov mali hľadať výrobky nielen v pohodlnej výške, ale aj úplne hore či naopak pri zemi.

Platí to obzvlášť pri tých výrobkoch, ktoré nekupujete často alebo nemáte pri nich svoje obľúbené balenia. Jednotková cena napovie.

9. Nazrite do zlacnených

O tretinu lacnejšie alebo za polovicu – inak to poputuje do koša. Hoci nakupovanie potravín z výpredajového priečinka sa nekryje so stratégiou nákupných zoznamov, vždy môžete pri šikovnom uvažovaní ušetriť.

Často ide o výrobky s krátkou dobou spotreby, ktoré dostávajú poslednú šancu.

Zdroj: Pixabay

10. Nevyhadzujte

Pri kúpe surovín a výrobkov s obmedzenou trvanlivosťou vždy myslite na to či ich dokážete k úžitku spotrebovať bez toho, aby ste ich museli na silu do niečoho pridávať.

Vďaka mlynčekom a zapekaniu možno spotrebovať skutočne všetko, určite by ste však do francúzskych zemiakov nekupovali pražskú šunku, výberový ementál a nakladané prepeličie vajíčka. Tie patria na slávnostné obložené chlebíčky.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

,

Chcete doma malého génia? Zabavte dieťa týmito hrami

Sú vhodné pre všetky malé deti, aj tie so špeciálnymi potrebami.

čítaj viac