Výrobcovia počítajú s tým, že čo si kúpite v obchode, to spotrebujete v čo najkratšom čase. Stačí však osvojiť si zopár dobrých návykov a budete mať istotu, že sa vám v domácnosti pri skladovaní nič nepokazí.
1. Neduste ich vo vrecku
Chlieb a pečivo síce v plastovom vrecúšku nevyschnú, rýchlo však stratia svoju jemnú, vypekanú chuť. Ak ich zabalíte do utierky a odložíte na policu do skrinky alebo dreveného chlebníka, rýchlo pocítite rozdiel v čerstvosti i vôni.
Vábivú chrumkavú kôrku im prinavrátite v rúre alebo pomocou hriankovača. I po troch dňoch môže takto skladované jemné pečivo chutiť rovnako dobre ako v deň kúpy.
2. Najprv dôkladne vysušiť
I pol roka vám v chladničke vydrží slaninka, údený bôčik či suchá saláma, ak ich najprv necháte na týždeň či dva vyvetrať a dosušiť zavesené v špajzi. Za ten čas stratia prebytočnú vodu, ktorá je príčinou rastu plesní.
Mäsiari poľavili pri výrobe v snahe o dosiahnutie naoko lákavejšej ceny. Naučte sa údeniny dosúšať a budú také trvácne a chutné ako kedysi.
3. Škatuľová klíma
Zemiaky v panelákovej domácnosti prirýchlo strácajú svoju čerstvosť a sviežosť. Ak však do papierovej škatule nasypete na dno päťcentimetrovú vrstvu vlhkej rašeliny a zemiaky vysypete na ňu, budú sa mať ako v perinke.
Dbajte však na to, aby bola škatuľa dôkladne zavretá, iba tak sa v jej tmavých útrobách udrží priaznivá mikroklíma.
4. Na vlhkej pohovke
Podobné je to i s mrkvou, petržlenom, zelerom, paštrnákom a kalerábom. Hoci mnohé z nich majú za sebou nešetrné pranie u farmárov, v chladničke im môžete zaistiť čerstvosť a sviežosť. Vložte na dno plastovej zásuvky vlhkú utierku a z vreciek vybalenú zeleninu poukladajte na ňu.
Budete prekvapení, keď i po týždni bude váš základ pre jarnú polievku vyzerať rovnako sviežo ako v deň kúpy.
5. Nemiešajte
Hrušky s jablkami sa na stole v jednej miske nepobijú, nevyplatí sa však pri skladovaní bok po boku miešať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Plyny, ktoré sa uvoľňujú pri ich dýchaní do ovzdušia môžu zmeniť chuť, alebo skrátiť trvácnosť ostatných.
Jablká sa nemajú rady s banánmi a zemiakmi, paradajky chcú byť čo najďalej od všetkého ostatného. Pre zachovanie dobrej chuti ich nikdy nepodchladzujte. Veď na rozdiel od koreňovej zeleniny, všetky rastú nad zemou, v teplej, vzdušnej klíme.
6. Z fólie do papiera
Čerstvé mäso vydrží v chladničke i niekoľko dní, ak plastovú tácku alebo fóliu vymeníte za voskovaný papier. Vďaka tomu, že vzduch začne cirkulovať, na mäse sa nebude vytvárať slizký povlak množiacich sa baktérií.
Skôr ako zavriete dvierka chladničky, nezabudnite na termostate po dobu skladovaniu znížiť teplotu, aby ste mohli plánované varenie o deň či dva odsunúť bez strát.
7. Mrazom proti škodcom
Čo majú spoločné orechy, mak, mletá paprika či fazuľa? Ak ste si ich nakúpili pre celosezónne skladovanie a spotrebu, vždy existuje malé riziko, že sa v nich nachádzajú zárodky škodcov, ktorí sa môžu pustiť bez vášho vedomia do nahotovených zásob.
Ak však tieto klenoty zabalíte do plastových vrecúšok a na niekoľko dní ich zamrazíte, podarí sa vám zbaviť zárodkov molí i zrniarok.
8. Lyžičkou pre trvácnosť
Spotrebujte majonézu po otvorení do dvoch dní a dokážte urobiť to isté s horčicou, dresingom, džemom či omáčkou. Varovania, ktoré čítate na obaloch počítajú s tým, že pri naberaní súst nebudete úzkostliví a obozretní.
Ak každé sústo naberiete čistou lyžicou z príborníka, pohár okamžite zavriete a odložíte do chladničky, trvácnosť môžete smelo počítať na dlhé týždne.
9. Zavárajte namiesto mrazenia
Ak máte prebytky surovín alebo varenia, nie je jednoduché v domácich podmienkach ich zamraziť tak, aby aj po mesiacoch skladovania vyzerali rovnako vábne. Pri pomalom mrazení sa naruší ich štruktúra a počas skladovania z nich chlad bude vyťahovať vodu.
Oveľa šikovnejšie je všetko naložiť do zaváracích fliaš a v rúre alebo veľkom hrnci pekne zavariť. Rýchlo uvidíte ten rozdiel v kvalite, vzhľade a chuti.
10. Neprepchávajte
Preplnená chladnička je ako časovaná bomba, v ktorej je iba otázkou nepozornosti, kedy natrafíte na výrobky, polotovary a suroviny, ktoré nadobro stratili svoju čerstvosť. V preplnených policiach nie je jednoduché zorientovať sa.
Prečo podobná mela nenastane aj v špajzi? Tam vždy odkladáme tie nákupy, ktoré znesú dlhodobé skladovanie, pretože nie sú citlivé na vyššie teploty.