Využite parapet ako svoju predjarnú záhradku

rastlina

23. 2. 2017; Autor: Milan Gigel, Foto: Unsplash

Slnečný parapet nemusí byť iba kvitnúcou ikonou vašej domácnosti. Ak ho do príchodu jari premeníte na sviežu, zeleninovú záhradku, budete sa môcť tešiť z drobnej úrody, ktorú si pre svoju kuchyňu dopestujete.

1. Vňaťka do varenia

Čo majú spoločné mrkva, petržlen, paštrnák a zeler? Majú v sebe uložených dostatok živín a energie na to, aby zo seba vydali sviežu, voňavú vňať. Ak ich hoci aj v zoschnutom, unavenom a zúboženom stave uložíte do kvetináča s vlhkou rašelinou, v priebehu dní sa na nich objaví mladistvý obrast.

Táto húževnatosť sa vám prejaví aj na vrcholových odkrojkoch. Ak ich položíte do misky s vodou, tiež sa preberú k životu.

2. Pikantné nátierky

Život drieme aj v cibuli, šalotke a cesnaku. Hoci ich môžete smelo zasadiť do vlhkej zeminy alebo pilín, s rovnakou radosťou vydajú pikantné cíbiky aj vtedy, ak ich prepichnete špajdľou a umiestnite do nádobky s vodou tak, aby bola ponorená iba ich spodná časť.

Ak vám to pripomína kvitnúce hyacintové cibuľky v ozdobných nádobkách, máte úplne jasno v tom, o čom je reč.

Cibuľa
Zdroj: Unsplash

3. Prebuďte spiacu pažítku

Možno ju zimujete v hrantíku na balkóne, možno ste si zo záhradky vykopali trs ešte na začiatku zimy, aby ste si pripravili pažítku na rýchlenie. Teraz prichádza ten správny čas, aby ste ju prebrali k životu.

Zostrihajte suchú vlaňajšiu vňať až po samú zem a umiestnite spiacu pažítku na teplý, slnečný parapet. V priebehu niekoľkých dní uvidíte, ako sa trs začína zelenať.

4. Šprintérka v zelenom

Žerucha je klasikou okenných parapetov a ak máte radi jej korenistú chuť, určite by ste na ňu nemali zabudnúť. Semienka nepotrebujú ani hlinu, ani živiny. Stačí, ak ich roztrúsite na dôkladne premočenej papierovej utierke a okamžite sa preberú k životu.

Už po pár hodinách uvidíte, ako gélom potiahnuté semienka začínajú praskať pod tlakom prvého klíčka. Zelená vňať rastie takmer pred očami, prvé dva klíčne lístky sú príjemne svieže a pikantné.

5. Nie hlávky, ale lístky

Listové šaláty sú vychýrené nielen pre svoju chrumkavú sviežosť, ale aj pre rýchle tempo rastu. Kým by priesada hlávkového šalátu ešte len naberala prvé sily, pri listových odrodách už môžete počítať s prvými lístkami, ktoré sú pripravené pre zber.

Úroda sa zbiera nožnicami a vedzte, že oveľa praktickejšie je vysievať zmesi ako jednotlivé odrody. Pretože ak prídu zachmúrené, daždivé týždne, čosi predsa len dopestujete aj pri nedostatku svetla.

Šalát
Zdroj: Unsplash

6. Volanie Ázie

Rukolu s jej rafinovanou chuťou a vôňou určite poznáte, čo si však predstavíte pod menami Mibuna a Mizuna? Tieto ázijské drobnolisté zeleniny rastú v kvetináči na parapete tak bujne ako listové šaláty.

Príjemným bonusom je však ich chuť. Mibuna má jemnú chuť pálivej horčice, Mizuna zasa chutí tak trochu po kapuste. V oboch prípadoch je to krásna chrumkavá divočina. Ak nebudete strihať príliš nízko aj obstrihaný trs znovu obrastie novými lístkami.

7. Poznáte mikroplodiny?

Slnečnica, kapusta, cukrová repa a hrášok sú na prvý pohľad príliš odvážnymi zeleninami pre pestovanie na parapete. Ak však zavítate do sveta mikroplodín, okamžite získate nový pohľad na svet. Zo semienok ich vypestujete iba do štádia prvých klíčnych lístkov a okamžite ich zberáte s krehkou stonkou.

Prekvapí vás, že hoci sú tieto minirastlinky v šalátoch a nátierkach krehké a jemné, predsa len majú typické chute ktoré si s nimi spájate.

8. Reďkovka zo sadbovača

Ak na parapete skutočne nemáte núdzu o svetlo, môžete to vyskúšať aj s reďkovkou. Množiteľské platá s 5-centimetrovými bunkami naplňte záhradkárskou zeminou a do každej z nich dajte po jednom semienku.

Potrvá približne mesiac, kým sa budete môcť tešiť z takejto úrody. Čerstvejšiu reďkovku na svoj stôl nedostanete.

Reďkovka
Zdroj: Unsplash

9. Nakličovanie trochu inak

Klíčky šošovice, sóje, hrášku, mungo či azuki fazuliek sú príjemne sladké a jemné, ak ich nakličujete v nádobke v úplnej tme. Bez lúčov slnka sa v nich hromadia cukry a všetky ostatné chute sa potlačia.

Ak však v tomto čase využijete svetlo okenného parapetu, razom sa v klíčkoch objavia i zeleninové tóny chutí. Je to fajn, ak ich použijete pri varení všade tam, kde prejdú tepelnou úpravou.

10. Bylinky nevysievajte

Všetky bylinky Stredozemia, ktoré sú populárne v našich kuchyniach, nevysievajte zo semienok. Majú príliš dlhé vegetačné obdobie na to, aby ste z nich v predsezóne dosiahli úžitok. Radšej si kúpte hotové výpestky v supermarkete a držte ich pri živote na chladnejšom parapete s dostatkom svetla.

Zvyčajne v domácnostiach hynú iba preto, že im je priteplo. Svetlo a teplo musia byť v rovnováhe, takže chlad je liekom na ich život.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.