3 zdravé recepty zo slovenských superpotravín

27. 12. 2015; Autor: Sóda, Foto: Tomáš Paulík

Sviatky na konci roka sú tradične plné prejedania sa sladkých perníkov a koláčov, ťažkých vysmážaných jedál či majonézového šalátu.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravili sme pre vás k tradičným slovenským receptom tri “zdravšie” alternatívy z našich superpotravín.

Bobaľky (aj págle alebo opekance) s makom z celozrnnej špaldovej múky

Typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl.

Suroviny na cesto:
200 g  špaldová celozrnná múka hrubá
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor hnedý
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:
mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Do misky vsypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať na sviatočný stôl. Ak použijete biely mak, vyhnete sa aj prípadnému spoločenskému faux pas v podobe “makového” úsmevu.

Šalát s bryndzou

Bryndza sa v tradičnej slovenskej kuchyni najčastejšie používa v kombinácii s ingredienciami náročnejšími na trávenie. Preto sme si pripravili alternatívu, ako túto pre zdravie prospešnú surovinu jesť často a zdravo.

Suroviny:
bryndza
poľný šalát
ľadový šalát
rukola
zväzok reďkoviek
rajčiny
pažítka
červená cibuľka (nemusí byť, ak sú reďkovky štipľavé)
štipka soli (podľa slanosti bryndze)
čierne korenie
olej

<a href="https://www.flickr.com/photos/stuart_spivack/" target="_blank">Zdroj: CC license 2.0 stu_spivack</a>
Zdroj: CC license 2.0 stu_spivack

Šalát si pripravte podľa vašej chuti – nemusí obsahovať rukolu, ak vám jej výrazná chuť prekáža. Lístky natrhajte ručne, redkvičky a rajčiny nakrájajte. Bryndzu odporúčame nechať v chladničke čo najdlhšie, aby sa vám jednoduchšie drobila, mäkká by vám ostávala na prstoch. Na zálievku použite len trošku olivového oleja, soľ, čierne korenie, pažítku a na tenko nakrájanú červenú cibuľku. Servírujte ako predjedlo alebo hlavný chod podľa toho, ako veľmi sa cítite po sviatkoch  prejedení.

Mafiny z ovsených vločiek s vlašskými orechmi

Suroviny:
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
2 banány
¼ hrnčeka medu
1 vajce
kypriaci prášok
šálka mlieka
¼ hrnčeka repkového oleja
40 g vlašských orieškov
1 lyžička škorice
1 lyžica kakaa
štipka soli

<a href="https://www.flickr.com/photos/ferbent/" target="_blank">Zdroj: CC license 2.0 Andrea Anastasakis</a>
Zdroj: CC license 2.0 Andrea Anastasakis

Vo veľkej mise rozpučíme banány, najjednoduchšie vidličkou. Orechy si cez sáčok nalámeme na menšie kúsky. Pridáme zvyšné suroviny a vymiešame cesto. Dajte si pozor, aby ste košíčky na mafiny nenaplnili viac ako do ⅔, pretože cesto ešte narastie. Môžete ozdobiť celým orieškom. V rúre pečieme 15 minút asi na 180°C. Super ľahká maškrta, hneď z troch superpotravín.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

,

Nenúťte deti jesť zdravo nasilu. Skúste to hravo

Poradíme vám rôzne triky, ako naučiť deti stravovať sa zdravo a neviesť pri tom večné boje.

čítaj viac