Hľadáte recept na dokonalú bábovku? Skúste tieto tri vylepšenia od profesionálov

tatinkovababovka

13. 12. 2015; Autor: Sóda, Titulné foto: Markéta Pavleje, Video: Roadtrip Studio

Keď sa spýtate v troch rôznych dedinách na ten najlepší recept, zaručene dostanete vždy inú odpoveď. Reč je o bábovke – tradičnom koláči, ktorý má v našich domácnostiach aj napriek moderným trendom stabilné miesto. Dobre upečená bábovka vie byť fantastická – nadýchaná a krehká, jemná a pritom vláčna. Keď sa však nepodarí, tak je poriadne suchá.

Ak máte radi bábovky a chcete vyskúšať niečo nové, našli sme pre vás tri nápadité recepty od ľudí, ktorí sa pečeniu venujú profesionálne.

Kvásková, dvojfarebná a navyše orechová bábovka od Viktora Klima

Najznámejší slovenský food blogger Viktor Klimo píše na svojom blogu Delikatesy o tom, ako sa mu podarilo dostať sa čo najbližšie k receptu na (podľa neho) dokonalú bábovku. Trenú verziu vymenil za netradičnú kváskovú variantu. Používa v nej pšeničný kvások, kvalitnú vysokopercentnú horkú čokoládu, orechy, cmar, maslo namiesto oleja a málo cukru. Cesto je tak prevoňané orechmi, a po upečení plné roztopených kúskov čokolády.

Ako si upiecť takúto dvojfarebnú kváskovú bábovku sa dozviete u Viktora na blogu, aj s ďalšími trikmi na jej rôzne obmeny – napríklad môžete v svojej bábovke zameniť pšeničnú múku za špaldovú.

Kváskova bábovka
Zdroj: Viktor Klimo

Mrkvová celozrnná bábovka s vlašskými orechmi od Markéty Pavleje

Markéta Pavleje píše jeden z najčítanejších českých food blogov Kitchenette, vďaka ktorému vydala aj svoju vlastnú kuchárku. Vždy sa riadi aktuálnou sezónou, dbá na lokálnosť, čerstvosť a kvalitu použitých ingrediencií. Jej recepty preto majú veľa fanúšikov. Medzi Markétine vášne patrí aj pečenie báboviek, a tak sa rozhodla zozbierať obľúbené recepty svojich čitateľov. Tie najlepšie z nich napiekla, nafotila a uverejnila na svojom blogu.

Celú kolekciu bábovkových receptov nájdete tu, medzi nimi aj recept na vláčnu a šťavnatú celozrnnú bábovku s vlašskými orechmi

Mrkvová bábovka
Zdroj: Markéta Pavleje

Čokoládovo-banánová bábovka od Alie Lengyelovej

Alie stojí za úspešným obchodom Sušienkovo, v ktorom pečie zdravé pochúťky pre psov. Samozrejme, nezabúda ani na chutné jedlo pre ľudí a na jej blogu nájdete množstvo nápaditých receptov.

Za vyskúšanie určite stojí tento rýchly a jednoduchý recept na bábovku zo špaldovej a ryžovej múky, doplnenú banánmi a horkou čokoládou.

Čokoládová bábovka
Zdroj: Alie Lengyelová

Vianočná bábovka od Giraffe Bakery

Ak však nemáte čas, no pritom máte chuť na čerstvú bábovku, môžete si ju objednať v Giraffe Bakery.

Túto malú rodinnú cukráreň založili pred 4 rokmi manželia Lašánovci z jednoduchého dôvodu – v tej dobe nevedeli nájsť žiadne chutné a dobré koláče z kvalitných ingrediencií. Nechceli jesť mrazené polotovary a keďže doma radi piekli, založili si neďaleko centra Bratislavy vlastnú prevádzku. Na objednávku vám upečú okrem tradičných báboviek aj francúzske makrónky, americký cheesecake, rôzne cupcakes alebo jablčné koláče.

Pozrite sa, ako im ide pečenie od ruky:

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

,

Nenúťte deti jesť zdravo nasilu. Skúste to hravo

Poradíme vám rôzne triky, ako naučiť deti stravovať sa zdravo a neviesť pri tom večné boje.

čítaj viac