Sezóna šípok: Toto si určite skúste doma vyrobiť

20. 10. 2015; Autor: Sóda

Jeseň je najkrajšia mimo preplneného mesta a rušných ciest. Vytiahnite deti, rodinu alebo priateľov na prechádzku do prírody a choďte na šípky. Doma si z nich potom môžete vyrobiť výborné pochúťky, ktoré vám ešte dlho budú robiť radosť.

Nezabudnite na dobrú výbavu

V prvom rade si nezabudnite vziať pevné rukavice, ktoré vaše prsty ochránia pred tŕňmi. Určite si so sebou zoberte aj ostré nožnice, pletený košík alebo plátenú tašku – skrátka niečo, do čoho si šípky pohodlne natrháte.

Šípky rastú voľne skoro všade. Bez väčšieho hľadania ich nájdete popri poľných cestách, lesoch, lúkach alebo uprostred dedín. V tomto období sú doslova nabité vitamínmi – obsahujú veľa flavonoidov, polyfenolov a vitamínu C, ktorý podporuje celkovú imunitu, posilňuje zuby, kosti, tkanivá a bunky.

Natrhané šípky

Šípky sa dajú zbierať od skorej jesene až po obdobie prvých mrazov. Vtedy mierne zhnednú, zmäknú, a tiež zosladnú. Ak ich však chcete mať do zásoby na celú zimu, zbierajte ich, pokiaľ sú stále tvrdé a sýtočervené – vtedy majú najviac vitamínu C. Traduje sa, že tri šípky ho majú toľko, ako jeden veľký šťavnatý pomaranč.

Usušte ich na čaj

Z čerstvých šípok si môžete hneď po prechádzke uvariť čaj. Stačí ich len opláchnuť, zbaviť okvetia a lúhovať v horúcej vode 10 až 15 minút. Šípkový čaj má skvelé protizápalové účinky, ochraňuje močové cesty a celé telo pred chrípkou.

Aby ste si ich mohli dopriať počas celej zimy, najlepšie urobíte, ak ich usušíte. Dajú sa sušiť buď v sušičke ovocia, alebo v rúre pri teplote 50 °C. Pokiaľ by ste ich sušili pri vyšších teplotách (viac ako 80 °C), stratili by skoro všetok vitamín C.

šípkový čaj

Spravte z nich džem

Ak máte jedno voľné popoludnie a pár ďalších pomocníkov (s čistením je celkom dosť práce), skúste si uvariť džem. Krásne rozvonia kuchyňu a skvele sa hodí k hriankam.

Natrhajte si aspoň kilo šípok, uvarte ich v litri vody, pridajte 300 gramov cukru a šťavu z citróna. Celý postup a užitočné tipy nájdete na slovenskom foodblogu LaPetit.

Skúste aj pleťový olej

Šípky obsahujú aj veľa vitamínu A a antioxidantov, čo z nich robí skvelú ingredienciu v domácej kozmetike. Môžete si z nich vyrobiť svoj vlastný olej, ktorý výborne lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pleť. Pomáha tiež pri problémoch s akné.

Výroba je jednoduchá, no chce trochu trpezlivosti. Sušené šípky rozdrvte a zmiešajte s jojobovým olejom v pomere 1:1 a nechajte ich spolu v sklenej nádobe 6 týždňov infuzovať. Keď sa olej sfarbí do jantárova, odstráňte drvené šípky a olej prelejte do tmavej sklenej fľaštičky s pipetkou.

Tmavá fľaštička neprepustí žiadne svetlo, vďaka čomu olej nezoxiduje, a vydrží tak po celý rok. Domáci šípkový olej môžete používať večer namiesto nočného krému. Krásne rozžiari a zjednotí pleť, a tiež hydratuje pokožku.

Domáce sušené šípky, džem alebo pleťový olej. Vďaka nim si svoju jesennú prechádzku budete pamätať ešte dlho po nej.

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

Hľadáte recept na dokonalú bábovku? Skúste tieto tri vylepšenia od profesionálov

Ak chcete vyskúšať niečo nové, tu je pár nápadov od ľudí, pre ktorých je jedlo vášňou a zároveň povolaním.

čítaj viac