Z mála vedeli urobiť veľa. Tieto recepty sú dôkazom nápaditosti starých mám

18. 5. 2016; Autor: Sóda, Foto CC2.0: Erich Ferdinand

Na bežnej slovenskej dedine boli často na každodenné použitie dostupné iba základné suroviny ako zemiaky, kapusta a múka. Gazdiné museli často improvizovať a variť chutne z toho, čo bolo k dispozícii.

O tom, že naše staré mamy boli naozaj vynaliezavé, svedčí zachované ľudové dedičstvo v podobe širokej palety receptov, ktoré sú zostavené len z jednoduchých ingrediencií. Napriek tomu, alebo aj vďaka tomu, sú tieto jedlá naozaj lahodné, sýte a navyše nenáročné na financie.

Mačanka

Zdroj: Flickr, Autor: Ewan Munro

Tradičné ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska, ktoré sa robí zo šťavy z kyslej kapusty, múky a pridávajú sa do neho huby. Vznike hustá kaša, prípadne polievka. Niektoré varianty receptu sú aj so zemiakmi.

Mačanka je svojim spôsobom slovenské fondue. Je sa totiž podobne ako slávna švajčiarska syrová pochúťka. Kúsky chleba sa natrhajú a namáčajú sa do hotovej omáčky. A od slova máčať pochádza aj názov tohto jedla.

Suroviny:

100 g sušených húb
0,5 l šťavy z kyslej kapusty
voda
mlieko
5 strúčikov cesnaku
3-4 lyžice hladkej múky
bobkový list
30 g masla
čierne korenie

Postup:

Šťavu z kyslej kapusty zriedime s vodou, aby nebola taká kyslá. Pridáme do hrnca sušené huby, osolíme a dáme spolu variť. Po uvarení húb si na panvičke na masle osmažíme na drobno nakrájaný cesnak a pridáme spolu s bobkovým listom do hrnca s hubami. Ešte chvíľku varíme podľa potreby.

V hrnčeku spolu s mliekom rozmiešame hladkú múku. Zátrepku pridáme do hubovej polievky a miešame do zhustnutia. Nakoniec to celé na tanieri zalejeme rozpraženým maslom a ochutíme čiernym korením a soľou.

Podávame s chlebom.

Džatky (alebo aj fučka, zamyšky)

Tento tradičný spišský pokrm bol typickým jedlom chudobných. Dokonca aj samotný názov pochádza z nárečového výrazu pre chudákov – džadov. Dnes sa už robievajú so slaninkou, poriadne omastené, no v minulosti bola slanina skôr vzácnosť. Ženy v domácnosti si museli vystačiť len s múkou (väčšinou vyrobenej z pomletého ovsa aj s otrubami) a zemiakmi a možno s troškou opraženej cibuľky.

Suroviny:

10 stredne veľkých zemiakov
150 g slaniny
2 hrnčeky hrubej múky
maslo
cibuľa
soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pred dovarením zlejeme tak, aby časť vody zostala v hrnci. Pridáme hrubú múku a necháme približne päť minút prevrieť.

Masu rozmixujeme do hladka a z cesta rukami formujeme väčšie šúľance alebo guľky. Na záver podávame poliate roztopeným maslom a s opraženou cibuľkou a slaninou.

Šusterka (alebo aj šterc)

Podobné jedlo ako džatky, ale robievalo sa na Záhorí a juhu Slovenska a v Čechách.

Suroviny:

200 g krupice
50 g masti
soľ
800 g zemiakov

Postup:

Zemiaky pokrájame na kocky a dáme variť. Krupicu opražíme na masti, osolíme a zalejeme horúcim vývarom zo zemiakov. Podusíme ju do mäkka a zmiešame so zemiakmi.

Šterc v niektorých domácnostia podávali s makom či s kompótom so sušených sliviek, inde na slano s oškvarami a osmaženou cibuľkou.

Bobaľky (alebo aj opekance či pupáky)

Na východnom Slovensku je to typické sviatočné jedlo na vianočný alebo novoročný stôl, ale nesklame ani v inom ročnom období. Je to jedno z najstarších sviatočných jedál, ktoré má pôvod v tradičných posúchoch.

Suroviny na cesto:

200 g  hrubá múka
200 g  múka polohrubá
250 ml  mlieko
30 g  cukor
20 g  droždie čerstvé
štipka soli

Suroviny:

mlieko (na precedenie)
100 g mak
100 g med
80 g maslo

Postup:

Do misky vysypeme obe múky, soľ, droždie, cukor a mlieko. Všetko dobre premiesime a necháme kysnúť. Po vykysnutí vyformujeme tenké dlhé valčeky a z nich nakrájame asi 2 cm dlhé kúsky. Poukladáme na plech a necháme ešte dokysnúť. Pečieme na 150°C dvanásť minút.

Odstáte bobáľky prelejeme vriacim mliekom a okamžite scedíme (preliať sa môže i vriacou vodou).  Polejeme medom, roztopeným maslom a posypeme pomletým makom. Na záver stačí už len premiešať a jedlo sa môže podávať.

Ktoré jedlo od starej mamy ste mali najradšej?

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

Hrachor: Chutná strukovina, ktorá zasýti na pol dňa

Nikdy nebol bežnou strukovinou. Navyše si ho ľudia často pletú s cícerom.

čítaj viac