Čokoláda, ktorú by ste si nedokázali odložiť na neskôr

23. 12. 2016; Autor: Sóda, Foto: Illui

Ak máte radi čokoládu a túžite po kvalite, máme pre vás tip na tri čokoládovne, ktoré sú vo svojej výrobe nekompromisné.

Navyše, so svojimi vysokopercentnými čokoládami a pralinkami si získavajú maškrtné jazyky ľudí nielen u nás, ale postupne aj v celej Európe.

Nitriansku čokoládovňu Lyra vedie master chef chocolatier Karol Stýblo

Čokolatier Karol Stýblo z nitrianskej Lyry má byť na čo pyšný. Jeho čokoládová výroba sa ako jedna z mála na Slovensku môže chváliť gastronomickým Oscarom – označením „Great Taste“.

Jeho cesta k čokoláde však vôbec nebola priamočiara. Po ukončení hotelovej akadémie skúsil šťastie v Grécku, a po návrate podnikanie s čerpadlami. To ale nedopadlo úspešne. K čokoládovej kariére ho doviedli belgické pralinky, ktoré najskôr dovážal, a neskôr aj skúšal vyrábať podľa vlastných receptúr.

Dnes si Lyru pochvaľujú aj najväčší “čokoholici” – na výrobu čokolády totiž používajú iba kvalitné suroviny, ktoré dovážajú z Kolumbie. Tam si dokonca Karol na kakaovej plantáži jeden kakaovník aj vlastnoručne zasadil.

Inak, tajomstvom Lyry je kolumbijské kakao Fino de Aroma. To tvorí len šesť percent svetovej produkcie kakaa a charakterizujú ho ovocné a kvetinové vône. Pre Lyra čokolády je typický farebný posyp – scukornatené lupene kvetov, oriešky alebo sušené ovocie, ale hlavne množstvo molekúl lásky v každej tabličke. Veď posúďte sami.

čokoláda
čokoláda
čokoláda
čokoláda
čokoláda

Zdroj fotografií: Lyra Chocolate

Ručne robené pralinky Illui z Pezinka

Intenzívna chuť kvalitnej čokolády si získala srdce aj čokolatiera Petra Žáčika z Pezinka. V 90. rokoch podnikal s dovozom sušeného ovocia a orieškov v čokoláde.

Stále však dúfal vo vlastnú výrobu, a tak v roku 1996 kúpil prvé stroje. Úvodné výrobky sa prekvapujúco podarili a odvtedy výroba čokoladových delikates v Pezinku iba rozkvitala a napredovala.

Dnes je čokoládovňa Illui spájaná predovšetkým so špičkovými, ručne vyrábanými pralinkami, ktoré by dokázali konkurovať aj tým belgickým. Aj v Illui si potrpia iba na kvalitné suroviny.

Nepoužívajú žiadne umelé prísady, farbivá, arómy, konzervanty či polotovary. Uprednostňujú napríklad čerstvé maslo, smotanu, med z vlastného chovu, na ovocné plnky používajú čerstvé či mrazené ovocie.

čokoláda
čokoláda
čokoláda

Kvalitnú horkú belgickú čokoládu Callebaut plnia napríklad marcipánom najvyššej kvality, ktorý má záruku len štyri mesiace. Zjesť takúto pralinku do štyroch mesiacov však určite nie je problém pre ktoréhokoľvek čokoládového gurmána.

Zdroj fotografií: Illui

Vďaka Chocomaze si viete navrhnúť čokoládu podľa vlastnej chuti

Kvalitne a hravo maškrtiť, ale hlavne vyrábať kvalitnú čokoládu vie aj Katarína Papp Varghová, ktorá opustila trvalé zamestnanie a vydala sa vlastnou, kreatívnejšou cestou.

Vyštudovala medzinárodné vzťahy a istý čas pracovala v Bruseli, kde napríklad realizovala projekt pre belgickú čokoládovňu. A tam sa to celé začalo.

Jej cieľ bol jasný – vyrábať čokoládu, ktorá prinesie radosť a farbu do každého dňa, a ktorú si bude môcť zákazník navrhnúť podľa vlastnej chuti. Práve pre Chocomaze je skutočne charakteristická bohatá výzdoba čokolády – sušené maliny, jahody, lieskovce, pistácie alebo lupene kvetov.

čokoláda
čokoláda

Katarína začala s predajom čokolád cez internet, dnes sú jej čokolády bežne dostupné aj vo vybraných kamenných predajniach.  Aj keby sa zdalo, že výroba expanduje, Chocomaze sa stále vyrába ručne a v malej manufaktúre v Komárne, v priestoroch, kde začínala pred troma rokmi.

Aj Katarína a jej Chocomaze sa môže chváliť gastronomickým ocenením „Great Taste“.

Zdroj fotografií: Chocomaze

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.

Fotoprechádzka: Ako sa varia sirupy Herbert

Pri týchto sirupoch máte pocit, že ešte nie sú veci stratené a poctivosť, láska k tomu, čo robíte, je na prvom mieste.

čítaj viac