Fotoprechádzka: Ako sa varia sirupy Herbert

Pri týchto sirupoch máte pocit, že ešte nie sú veci stratené a poctivosť, láska k tomu, čo robíte, je na prvom mieste.

29. 11. 2016
Autor: SódaFoto: Nora & Jakub, Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk
29. novembra 2016

Ak idete za tým, čo vás baví, a popri tom dostanete nápad, ktorý vychádza z potrieb ľudí, môže z toho vzniknúť niečo také dobré, ako Herbert sirupy.

Zakladateľ značky Mário Marko nám porozprával o tom, ako sa dá dostať spoza baru k manufaktúre a pozriete sa aj do zákulisia prípravy dobrého sirupu.

Autor foto: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Mário pracoval ako barman v Londýne, kde si vymýšľal vlastné príchute a receptúry miešaných nápojov. Nájsť však sirup, ktorý by spĺňal jeho predstavy nevedel. Presne v takýchto momentoch sa rodia nápady pustiť sa do niečoho na vlastnú päsť.

Každý produkt, ktorý vyrobil, otestoval na ostro na rôznych akciách. Chcel vedieť, či jeho výrobok bude niečím zaujímavý nielen pre neho, ale aj pre ostatných.

Ohlasy boli pozitívne a to ho nakoplo pokračovať ďalej. Kultúra pitia limonád na Slovensku takmer nebola, a práve v tom videl Mário šancu preraziť.

Autor fotiek: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Dobrý produkt funguje aj bez názvu

Nič, čo vzniká v Herberte, nie je len tak. Premýšľaním, spájaním a nenásilným spôsobom sa rodil aj názov. “Rok a pol sme sa nevolali nijak. Až keď som cítil nutnosť vymedziť sa aj názvom a nielen svojimi produktmi, vznikol Herbert.”

Základ slova je spojený s bylinkami (z latinského slova herba, pozn.), ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou výrobkov. “Zároveň sme chceli, aby ľudia za produktom hľadali niekoho skutočného, osobu, nie stroje či marťanov. Tak sme bylinkový základ mena poľudštili na Herberta.”

Deň čo deň tak strávi Herbert tím vo svojom “malom kumbáliku” v Trnave, kde sa celé čaro prípravy sirupov odohráva. Ráno prídu čerstvé bylinky, cez deň sa vyrába, fľaškuje, etiketuje a balí. Následne sa balíčky expedujú a kuriérmi sú odvážané ďalej k spotrebiteľom.

Autor fotiek: Patrik Gubiš pre www.hemmet.sk

Autori foto: Nora & Jakub

Aj napriek množstvu práce sa v Herberte udržuje uvoľnená atmosféra, na čo má Mário jednoduché vysvetlenie: “Každý u nás má priestor sa realizovať, uplatniť nápady, presadiť si, čo má rád. Hierarchia neexistuje. Všetci sme si rovní, názor každého je dôležitý, pretože každý z nás sa pričiňuje o chod celej firmy.”

Suroviny – alfa a omega dobrého sirupu

Receptúru na poctivé sirupy sú dobre stráženým tajomstvom, čo nám ale Mário prezradil vás určite neprekvapí – základ dobrého sirupu tkvie v kvalite surovín, z ktorých je vyrobený.

Mário na kvalite bazíruje tak, že s odstupom času chce, aby každá ingrediencia, každá bylinka či ovocie prešlo priamo ich rukami, aby sa nemuseli spoliehať na dodávateľov, ale sami si riešili suroviny priamo.

Autori fotiek: Nora & Jakub

Metóda výroby, ktorú v Herberte používajú, sa nazýva macerácia. Ide o lúhovanie za studena (sirupy sa nevaria), pri ktorom sa zachováva maximum nutričných hodnôt použitých surovín.

“Na výsledku je to cítiť. Vôňa aj chuť sú autentické,” hovorí Mário. Každá príchuť sa vyrába inak. Líšia sa v spôsobe výroby, dĺžke jej trvania, v teplote.

Dopyt po sirupoch Herbert rastie, prekračuje hranice Slovenska aj Českej republiky. A je možné, že sirupy potečú aj v Londýne, Švajčiarsku, Japonsku či Španielsku. Na toto už ale “malý kumbálik” nestačí.

“Sme práve po niekoľkomesačnom intenzívnom navrhovaní technológie a hľadaní nových priestorov a čím skôr sa nám to podarí zrealizovať, tým skôr dokážeme prekročiť naše súčasné hranice.”

Raz týždenne posielame výber toho najlepšieho zo Sódy.