Dodržujte počas dovolenky týchto 5 zásad a určite sa vyhnete turistickým pascám

Nenechajte sa na cestách nachytať a za ušetrené peniaze môžete mame kúpiť viac magnetiek.

Základné pravidlo hospodárenia na cestách je snažiť sa čo najviac napodobniť rytmus života miestnych. To najdrahšie ani zďaleka nemusí byť to najlepšie – platí to snáď pri všetkom, od jedla až po vstupné na rôzne akcie. A miestni prevádzkári veľmi radi využívajú turistické oblasti k väčšiemu zárobku.

Ušetrite za jedlo

Nemusíte nutne chodiť každý deň do reštaurácie. A už vôbec nie v epicentre turistickej oblasti. Jedlo patrí k tým najdrahším položkám pri cestovaní a domácim varením znížite vaše výdaje na minimum. Vo väčšine Airbnb ubytovaní máte k dispozícii vybavenú kuchyňu.

Ak si chcete užiť miestnu kuchyňu, využite zdieľanie jedla zadarmo alebo za malý poplatok. Takúto službu ponúka napríklad earth.com.

Namiesto naleštených reštaurácií skúste podniky, kam sa chodia bežne najesť miestni. Zaplatíte menej, jedlo je autentickejšie a lepšie. Napríklad streetfood v Thajsku je nezabudnuteľný zážitok, stojí pár korún a vôbec sa nemusíte báť – akonáhle v stánkunakupujú Thajčania, jedlo je úplne bezpečné.

2. Neutrácajte zbytočne za dopravu

Môžete chodiť pešo, jazdiť na bicykli alebo sa presúvať stopom. Uvidíte množstvo zaujímavých miest, zastavíte sa, kde chcete a nikto vás neobmedzuje. Ďalšou alternatívou je spolujazda cez Blablacar. Ak má niekto v aute voľné miesto, ponúka zvezenie za cenu malého príspevku na benzín. Dohodnete sa dopredu vrátane nástupného miesta a možno získate nového priateľa.

3. Nenechajte sa okradnúť taxikárom

Na taxík (hlavne z letiska) používajte na privolanie mobilnú aplikáciu, ktorá vás ochráni pred premrštenou cenou chamtivého vodiča. Na displeji pomerne presne uvidíte, v akom cenovom rozpätí sa bude cena jazdy pohybovať. Aj v meste vždy trvajte na zapnutom taxametri. Ak vám bude taxikár tvrdiť, že je bez neho je to lacnejšie, neverte mu ani slovo.

Vždy, keď sa dá, využívajte Uber. Voziť ľudí cez Uber môže totiž každý a za cenu, ktorú vopred poznáte.

Zistite si tiež informácie o predplatených kartách na MHD. Môžu vám ušetriť dosť peňazí, najmä ak sa na jednom mieste plánujete zdržať viac dní.

4. Sledujte si financie

Na uľahčenie sledovania nákladov na cestách si nainštalujte aplikáciu Trail Wallet. Vďaka nej budete mat prehľad o tom, aká je konečná suma vášho utrácania. Jednotlivé položky sa dajú triediť do kategórii. Môžete si zvoliť aj rozpočet, ktorý vďaka aplikácii jednoduchšie dodržíte. Budete vedieť, kam presne vaše peniaze miznú a lepšie si rozvrhnete, za čo utrácate.

Pred výmenou peňazí v zmenárňach na letiskách a v turistických oblastiach si dopredu overte kurz, často býva nevýhodný. Vyberajte preto peniaze radšej priamo z bankomatu a čo najviac plaťte kartou.

5. Ušetrite na vstupenkách

Múzeá a galérie často ponúkajú najlepšiu cenu pri nákupe cez internet. Vyhnete sa dlhým radom a na výstave ste behom niekoľkých minút. Ďalšou skvelou možnosťou je využitie noci múzeí alebo štátnych sviatkov, keď je vstupné znížené alebo úplne zadarmo.

Nezabúdajte ani na zľavové karty typu ISIC. S tými sa dajú kúpiť vstupenky so zľavou až 50 %.

Kniha Travel Bible vám ukáže, že aj dlhodobé cestovanie je dostupné pre každého. Zistíte, že potrebujete výrazne menej peňazí, ako sa hovorí. Stanete sa vďaka nej expertom na letenky a ubytovanie. Naučíte sa, ako putovať dlhé mesiace s jedným batohom alebo ako všetko dostať do príručnej batožiny. Spoznáte miestnu kultúru aj ľudí. Dozviete sa tiež, ako si vziať prácu so sebou do sveta a cestovať non-stop a ako sa stať digitálnym nomádom.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Krásy Šariša, ktoré sa oplatí zaradiť do jarných výletov

Šarišský región prekvapí príjemnou zmesou kultúry, prírody a histórie našej krajiny.

Šariš je regiónom, do ktorého vás  náhoda  zavedie  z iných krajov len zriedka. Pri potulkách východným Slovenskom si to väčšina z nás namieri do Košíc alebo na Spišský hrad.  Či už bývate v blízkosti Prešova, alebo len radi zbierate zážitky naprieč Slovenskom,  čas strávený objavovaním pamiatok a historických miest Šariša neoľutujete.

Solivar v Prešove

Najvýznamnejšia technická pamiatka Slovenska sa nachádza práve v Prešove.  Okrem expozícií, ktoré verne približujú históriu tohto unikátneho komplexu, sa oplatí vyhradiť si čas aj na návštevu soľnej jaskyne.  Jej liečivé účinky ocenia najmä alergici a astmatici, no svojou  pokojnou atmosférou si získa všetkých.

Slovenské opálové bane

Len málokto vie, že chodby Slovenských opálových baní prešli v roku 2015 kompletnou rekonštrukciou. Vďaka tomu si dnes môžeme pozrieť čarovnú hru farieb slovenského opálu na vlastné oči. Okrem 24 kilometrov banských chodieb sa veľkému úspechu teší aj technické potápanie, ideálne lákadlo pre adrenalínové povahy.

Rozhľadňa pri Kráľovej studni

Najvyššiu rozhľadňu v Bardejovskom kraji  hľadajte pri Kráľovej studni. Trinásť metrov vysoká konštrukcia vám sľúbi nádherné výhľady na okolité dediny a kopce. Výlet na hrebeni Ľubovnianskej vrchoviny spojte s opekačkou v príjemnej útulni, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rozhľadne.

Múzeum ľudovej architektúry

Pri výlete do Bardejova nevynechajte Múzeum ľudovej architektúry. Predstaví vám život našich predkov v okolí Horného Šariša a Východného Zemplína. Tento bardejovský komplex je považovaný za najstarší skanzen na Slovensku vôbec.  Nachádza sa v ňom vyše dvadsať drevených objektov, ktoré autenticky zachovávajú odkaz ľudových tradícií.

Jaskyňa Zlá diera

Jaskyňa Zlá diera si určite zaslúži medzi fanúšikmi adrenalínových športov oveľa viac pozornosti. Zábavné lezenie či objavovanie tajuplného podzemia v úplnej tme si zamilujú aj vaše ratolesti.

Pripravte sa na objavovanie temných zákutí, špeciálnu výstroj a zábavných inštruktorov.

Šarišský hrad

Vedeli ste, že Šarišský hrad bol jedným z piatich najväčších hradov na Slovensku? Dnes nájdete na mieste pôvodného kráľovského sídla síce už iba zrúcaniny, no napriek tomu vás okolie hradu prekvapí nádherne upraveným areálom.  V blízkosti pôvodnej pevnosti vás potešia ďaleké výhľady na okolité hory či vzácne druhy rastlín typické pre flóru Šariša.

Rýchly internet v  Bardejove a v  Prešove

Aj v lokalitách Bardejov a Prešov môžu zákazníci O2 využiť najrýchlejšie mobilné internetové pripojenie na Slovensku. Aby ste si mohli užiť vysokorýchlostný internet od O2 naplno, potrebujete telefón alebo tablet s podporou 4G LTE a 4G LTE SIM kartu.

Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4GLTE.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345 (No Ratings Yet)
Loading...
Super

Nezaťažia ani rozpočet, ani vaše ruky. Vybrali sme 4 ľahučké smartfóny, ktoré prekvapujú dizajnom aj vybavením

Čítaj viac

Čo všetko bolo v našej komunikačnej výbave vďaka technológiám a internetu? Pripravili sme nostalgickú jazykovú exkurziu

Čítaj viac

Zlepšite sa v cudzom jazyku cestou do práce. Vybrali sme 8 aplikácií, ktoré vás rozhovoria aj posilnia slovnú zásobu

Čítaj viac