Každý z nás má obľúbené jedlá, no zásady vyváženého stravovania sú rovnaké pre všetkých. Vybrali sme texty z denníka SME, ktoré sa venujú ušľachtilému cieľu: spestriť váš jedálny lístok a rozšíriť vaše kulinárske obzory vďaka postrehom odborníkov. Ak chcete mať neobmedzený prístup ku všetkým článkom, môžete si aplikáciu SME.sk s predplatným aktivovať ako súčasť svojho nového O2 SMART Paušálu.
Odborníčka na výživu hovorí, že by sme sa mali vzdať polotovarov
Silvia Horecká je známa v prvom rade svojím blogom a konceptom Terapia jedlom, ktorý učí ľudí zdravšie sa stravovať. V inšpiratívnom rozhovore sa dozviete, čo ju očarilo na stredomorskej kuchyni a koľko surovín je najlepšie použiť na prípravu vyváženej stravy.
Tuniak z melóna aj rastlinné bravčové. Vegánska strava stiera všetky hranice
Inovácie na poli vegánskej stravy sú čoraz kreatívnejšie a vegánske náhrady mäsa sú čím ďalej tým viac na nerozoznanie od skutočného mäsa. Článok zo sekcie Žena vám priblíži tajomstvá náhrady bravčového mäsa alebo „vegánskeho tuniaka”.
Proso − zázrak v malej zlatej guľôčke
Viete, ktorý mesiac nesie pomenovanie podľa tejto zázračnej plodiny? Proso bolo jednou z hlavných potravín Slovanov, od ktorých jeho pestovanie prevzali aj germánske národy. Prečo by sme na proso nemali zabúdať ani dnes, sa dozviete v článku z portálu SME.sk pre záhradkárov.
Paštrnák poznali Kelti aj Slovania. Dnes stojí na okraji záujmu
Ďalšou plodinou, ktorá sa nenápadne dostala na okraj nášho záujmu, no rozhodne nie je hodná opovrhnutia, je paštrnák. Prečítajte si článok Jána Litváka o liečivej plodine, ktorá patrí k najhúževnatejším koreňovým rastlinám na našom území.
Čo je pestrá strava? Overte si, či ovládate základy zdravého stravovania
Ak chcete byť zdravý a plný síl, jedzte pestrú stravu. Pravdivá, jednoduchá, no ťažko uchopiteľná rada, ktorú vám osvetlí Zuzana Matkovská, šéfka sekcie Primár. Okrem toho sa dozviete, ako súvisí pestrosť stravy so zdravím a ako pestrú stravu zaradiť aj do svojho jedálneho lístka.
Čo s úrodou tekvíc? Vychutnajte si ich
Tekvica je univerzálna plodina. Môžete ju použiť na slano, na sladko alebo na kyslo; niekedy môže slúžiť ako náhrada mäsa − napríklad v cestovinách. Ako správne použiť všetky jej druhy sa dozviete v článku od Aleny Paššovej.
Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo. Ako správne skladovať potraviny
Ani konzumáciou jedla sa to nekončí. Ste si istý, že viete jedlo správne skladovať? Ako dlho vám vydržia potraviny v chladničke a po koľkých hodinách pri izbovej teplote by ste sa zabudnutého pokrmu mali radšej vzdať? Prečítajte si o tom v článku z portálu primar.sme.sk.
Prečo sa nevedomky prejedáme
Nestačí len vedieť, ako si správne navariť. Aj pri konzumácii jedla platí niekoľko nepísaných pravidiel, ktoré by sme mali dodržiavať, ak sa chceme k svojmu telu správať zodpovedne. O ktoré pravidlá ide, vám prezradí Zuzana Matkovská v článku zameranom na faktory, ktoré spejú k častému − aj nevedomému − prejedaniu sa.
Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky
Na záver si dovolíme trocha odľahčiť.„“Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!” vraví uznávaný šéfkuchár Andrew Zimmern, ktorý denníku SME porozprával o tom, prečo sa oplatí ochutnať lokálnu kuchyňu z každého kúta sveta aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.
Vyberte si svoj O2 SMART Paušál a získajte extra dáta na obľúbené aplikácie. Ak sa rozhodnete pre Zlatý O2 SMART Paušál, získate nielen neobmedzené volania, SMS a MMS a 10 GB dát, ale aj 3 × 10 GB na tri aplikácie podľa vášho výberu. Vybrať si môžete napríklad spravodajskú aplikáciu SME.sk aj s predplatným a k tomu Instagram a Facebook. Viac o nových O2 SMART Paušáloch a ich možnostiach sa dozviete na www.o2.sk.