Tradičná kuchyňa našich predkov je založená na bielej múke, zemiakoch či slanine. Náš aktuálny životný štýl nás však núti (aspoň občas) siahnuť po zdravších a nemenej chutných alternatívach. Janica a Aneta z iniciatívy Jem iné vám ukážu, že aj recepty vašej mamy či babky sa dajú urobiť moderne a zdravo.
1. Zemiakový šalát
Vianočná klasika všetkých slovenských domácnosti sa dá urobiť v takej forme, že ho nebudete musieť vybehávať vo fitku ešte aj vo februári. V purpurovom zemiakovom šaláte Jem iné nie je ani gram majonézy. Recept nájdete tu.
2. Štrúdľa
Voňavá, chrumkavá, domáca. Na jeden z najpopulárnejších koláčov má asi každá rodina svoj vlastný recept. Ak ste siešte nenašli ten svoj, skúste zdravú jablkovo-škoricovú štrúdľu. Nie sú v nej žiadne jablká z konzervy, ani mrazené lístkové cesto či rafinovaný cukor. A preto si môžete dopriať aj viac než len jeden kúsok. Recept nájdete tu.
3. Palacinky
Obľúbené detské jedlo nemusí byť zo zásady mastné, ťažké a presladené. Ak cesto pripravíte zo špaldovej múky, ryžového mlieka a ovsených vločiek, môžete si bez výčitiek dať palacinky pokojne aj na raňajky. Pripravte si ich podľa tohto receptu.
4. Placky
Ani placky nemusia byť ťažkým jedlo, z ktorých kvapká olej. Tradičné zemiakové placky môžete nahradiť ľahšími zelerovo-mrkvovými. Nespotrebujete na ne polovicu fľaše oleja a po ich smažení nebudete musieť dva dni vetrať byt. Tieto zdravé placky sa totiž pečú v trúbe. Zelerovo-mrkvové placky od Jem iné nájdete tu.
5. Ryžová kaša
Pamätáte si ešte na domácu mliečnu ryžu, ktorú ste dostávali na desiatu v škôlke alebo vám ju varievala babka na večeru? Skúste sa vrátiť do detských čias a pripravte si vylepšenú verziu tohto sladkého jedla. Hustá ryžová kaša s lieskovými orieškami a vanilkou je však trochu iná, nepripravuje sa z klasického mlieka, ale z mlieka z lieskových orechov. Kompletný recept nájdete na tomto linku.
6. Kváskový chlieb
Chlebík bez použitia kvasníc či droždia, ktorý vykysne vďaka kvásku (ražná múka skvasená riadeným spôsobom) má stáročnú históriu a v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Zdravý a voňavý kváskový chlebík si môžete pripraviť aj doma, tak ako kedysi naše babičky. Recept na kvások a domáci chlebík nájdete tu.
7. Kapustnica
Kyslá kapusta bola tiež jednou zo základných potravín našich predkov. Najlepším jedlom, ktoré sa z nej dá pripraviť, je voňavá kapustnica s hríbami, ktorá sa mnohým z nás spája najmä s Vianocami. Ak chcete zmenu, skúste si ju nabudúce pripraviť po vegánsky podľa nasledujúceho receptu.