Notebook na dovolenke netreba, ak máte jeden z týchto 6 tabletov

Plánujete pobyt pri mori, cestu po Európe alebo predĺžený víkend v Tatrách? Na prácu a rozptýlenie vám na dovolenke postačí aj dobre zvolený tablet.

Leto je už v plnom prúde a mnohí z nás sa po roku práce konečne dostanú na vytúženú dovolenku. Notebook ako súčasť batožiny je pre niekoho zbytočnosť, pre iného nutnosť, či už vzhľadom na pracovné povinnosti, alebo zábavu.

Máte rozpozeraný seriál alebo počas dovolenky prebieha finále zápasu? Ušetrite miesto v batožine a zvoľte si úspornejšie riešenie. Napríklad jeden z týchto tabletov.

Huawei MediaPad T5 10.0

Ak hľadáte ideálny tablet na sledovanie filmov, videí alebo hranie hier, s modelom Huawei MediaPad T5 10.0 nič nepokazíte. Vďaka veľkému 10“ FullHD displeju má kompaktné rozmery a ľahko ho zabalíte do kufra či ruksaku. Napriek kovovej, no tenkej konštrukcii váži len 480 g. Batéria s kapacitou 5 100 mAh má dostatočnú výdrž aj vďaka úspornému 8-jadrovému procesoru, ktorý zabezpečí bezchybný a plynulý chod všetkých aplikácií.

Huawei MediaPad T3 8.0

S hrúbkou iba 7,95 mm a váhou 350 g je tablet Huawei MediaPad T3 8.0 ešte kompaktnejší ako predošlý model. Vďaka konštrukcii z ľahkého hliníka však ide o pevný tablet. Na 8“ displeji si vychutnáte bohaté a realistické farby a vaše oči v horších svetelných podmienkach ochráni režim modrého svetla.

Ak je pred vami dlhá cesta, o výdrž tabletu sa nemusíte obávať. Batéria má kapacitu až 4 800 mAh, ktorú si na rozdiel od notebooku pohodlne dobijete aj externou batériou.

Lenovo Tab4 8

Lenovo Tab4 8 je ideálne riešenie pre celú rodinu. Na 8“ displeji s rozlíšením 1 280 × 800 px si môžete pozrieť svoj obľúbený film či seriál, na internete vyhľadáte všetko, čo potrebujete a vašim deťom doprajete príjemné spestrenie počas dlhej cesty. Hry a iné aplikácie tablet utiahne vďaka 4-jadrovému procesoruoperačnej pamäti RAM s kapacitou 2 GB. Všetok digitálny obsah so zvukom zdokonalí aj technológia Dolby Atmoss batériou s kapacitou 4 850 mAh máte o zábavu postarané celý deň.

Samsung Galaxy Tab A 10.5

Ak hľadáte naozaj špičkový multimediálny tablet, zbystrite pozornosť. Samsung Galaxy Tab A 10.5  má veľký 10,5“ displej a štvorkanálovú sústavu reproduktorov. V kombinácii s technológiou Dolby Atmos si budete pri sledovaní filmu pripadať ako vo svojom malom kine.

Batéria má kapacitu úctyhodných 7 300 mAh a nechýba ani podpora rýchleho dobíjania. Interná pamäť má kapacitu síce len 32 GB, no rozšírením SD kartou do veľkosti až 400 GB získate dostatočné úložisko na všetok digitálny obsah. Plynulý chod bez zasekávania má na svedomí operačná pamäť RAM 3 GB a 8-jadrový úsporný procesor.

 

Lenovo Tab E 10

Ďalší ľahký a kompaktný tablet je Lenovo Tab E 10. Pýši sa 10,1“ IPS displejom, ktorý je dobre viditeľný z každého uhla, takže filmy, videá či fotografie môžete plnohodnotne pozerať aj viacerí naraz. Kvalitu zvuku zabezpečí ako v predošlých modeloch obľúbená technológia Dolby Atmos.

O bežné používanie aplikácií či hranie nenáročných hier sa postará 4-jadrový procesor, ktorému sekunduje operačná pamäť RAM s veľkosťou 2 GB. Ak nehľadáte špičkový tablet, ale skôr multimediálne zariadenie, ktoré chcete mať stále poruke, rozhodne bude pre vás správnou voľbou.

iPad Air

Špičkový tablet iPad Air má svoje limity veľmi vysoko a akokoľvek náročnú prácu zvládne hravo. Vďaka svojim rozmerom a hmotnosti sa pohodlne nosí, takže na prácu nielen na dovolenke je ako stvorený. 10,5“ Retina displej sa môže pochváliť širokým spektrom farieb a vďaka antireflexnej povrchovej úprave na ňom uvidíte všetko a všade.

Za svoj výkon vďačí čipu A12 Bionic. Bez problémov utiahne aj tie najnáročnejšie hry, rovnako nemá problém s prácou vo viacerých aplikáciách naraz. Na všetko dohliada batéria, ktorá na jedno dobitie vydrží až 10 hodín.

Stále ste z kufra nevybalili notebook? Okrem ušetreného miesta v batožine si vďaka tabletu zabezpečíte aj rovnaký multimediálny zážitok alebo si na 100 % splníte pracovné povinnosti. Tabletov, ktoré dokážu v určitých veciach plnohodnotne nahradiť notebook, je veľa. Stačí si vybrať ten správny. Aby ste si svoj tablet užili naozaj naplno, siahnite po bohatom príslušenstve z ponuky O2.

Michal Pakos, O2 Guru

Tento smartfón pre vás otestoval O2 Guru Michal Pakos zo Zákazníckeho centra O2.

Páčil sa vám článok?
Slabé
12345
Loading...
Super

Halászlé, perkelt a doboška: Spoznajte chute Podunajska

Vychutnajte si podunajský región prostredníctvom jeho kuchyne. Vo výrazných sýtych chutiach a vôňach sa zrkadlí úrodná zem aj bohatá história. O podunajskej kuchyni sme sa rozprávali s autorkou zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silviou Pilkovou.

Podunajsko predstavuje široký pás nížinatej krajiny pozdĺž Dunaja, ktorý sa rozprestiera od Dunajskej Lužnej po Štúrovo. V úrodnej pôde sa darí takmer všetkému, miestna kuchyňa preto vychádza z kvalitných surovín. Silvia Pilková, autorka publikácií o jedle v našich regiónoch, nám porozprávala, čo tamojšie chute ovplyvnilo, ktoré suroviny ich charakterizujú aj ktoré jedlá treba zaručene vyskúšať.

Podeľte sa o svoje zážitky z ochutnávania podunajských špecialít vďaka rýchlej 4G sieti od O2. Viac informácií

Podunajská kuchyňa čerpá inšpiráciu v histórii aj v cudzokrajných kuchyniach

Pre podunajskú kuchyňu je príznačná rozmanitosť a bohatosť. Miestni pri varení navyše využívajú novátorské postupy, a tak vznikajú jedinečné jedlá. Inšpirujú sa v histórii, pričom v tradičných jedlách môžeme cítiť aj maďarské, ázijské, nemecké, talianske, slovanské, rakúske a francúzske vplyvy.

Foto: LubosHouska/Pixabay

„Dlhé obdobie tureckej nadvlády spôsobilo, že medzi miestne jedlá sa dostali aj tradičné ázijské pokrmy ako guláš, langoš, pagáče, štrúdľa a klobásky. Po odchode Turkov sa tam rozšírili nové suroviny ako kukurica, zemiaky, paradajky a papriky, ktoré dali punc jedlám ako lečo, perkelt a zemiakový paprikáš (tzv. paprikás krumpli),“ hovorí autorka zbierky Poklady slovenskej kuchyne Silvia Pilková.

Región charakterizuje nielen paprika, ale aj oregano a feferónka

„Podunajsko je známe svojou paprikou, ktorá sa sem dostala počas napoleonskej vojny, keď v dôsledku blokády nebolo dosť exotických korenín. Vtedy začala hrať prím práve paprika,” približuje, ako sa táto plodina presadila.

Pre Silviu Pilkovú je paprika, pražená na cibuľke, typickou chuťou tohto regiónu. „Je to pre mňa priam čuchová bomba, ktorá je predzvesťou dobrého jedla,“ hovorí.

Foto: Unsplash

Zároveň dodáva, že kým sladkú papriku všetci poznáme, výrazne zastúpené je aj menej známe oregano, ktoré sa tu aj pestuje. „Dáva podunajskej kuchyni nádych Stredomoria,“ približuje.

Zabudnúť netreba ani na feferónku, ktorou sa dochucuje aj rybacia polievka halászlé. „Pošteklí vaše zmysly a pomôže naštartovať trávenie,“ hovorí milovníčka tradičnej kuchyne.

Miestna kuchyňa ponúka honosné sladké lahôdky

Vplyv na kuchyňu tohto regiónu mala aj blízkosť Bratislavy, Budapešti a Viedne. Svojím kúskom prispeli do skladačky, vďaka čomu vznikli sladké delikatesy ako krémeš, žerbó rezy alebo šomló halušky.

Foto: archív Silvie Pilkovej

Práve dezerty a sladké pokrmy považuje Silvia Pilková za skutočné lahôdky. Rada si pochutná aj na slivkových guliach (tz. gombóce), doboške aj staromaďarských palacinkách Gundel.

4 podunajské špeciality, ktoré treba vyskúšať

Vybrali sme 4 jedlá, z ktorých môžete zostaviť tradičné podunajské menu.

Hortobádske palacinky

Sýte tradičné predjedlo, ktoré sa občas je aj ako hlavné jedlo. Pripravuje sa zo zvyškov paprikáša, ktorým sa plnia slané palacinky. Preložia sa na štvorec a zalejú hustou smotanovou omáčkou. Chuťovo je jedlo veľmi bohaté, dominuje v ňom chuť mäsa, praženej cibuľky a papriky.

Foto: SunCakeMom/Wikimedia

Halászlé

Pikantná, jasne červená polievka z kapra a iných sladkovodných rýb. Základom je štedrá dávka štipľavej papriky. Polievku si varili rybári v malých kotlíkoch na ohni priamo pri brehoch riek. Je sa s bielym chlebom – čím štipľavejšia je polievka, tým viac chleba budete potrebovať.

Foto: Ryzhkov Photography/Shutterstock

Perkelt

Perkelt je jednoduché hlavné jedlo s úžasnou plnou chuťou. Základom je vykostené mäso, mletá červená paprika, cibuľa, rajčiny a papriky. Dá sa uvariť takmer z každého druhu mäsa – z kuracieho, hovädzieho, bravčového, jahňacieho, z diviny, ale aj z držiek či z pečienky. Zabudnite na zahusťovanie múkou. Omáčka získa hustotu pomalým dusením v malom množstve vody. Perkelt sa tradične podáva s haluškami, cestovinami alebo tarhoňou. Nemýľte si ho s paprikášom, ten sa varí aj so zátrepkou z kyslej smotany.

Foto: RitaE/Pixabay

Doboška

Skvelý dezert na slávnostný stôl alebo honosný koláčik ku káve. Okrúhle vrstvy tenkého piškótového cesta sa striedajú s čokoládovo-maslovým krémom a sú zaliate karamelom. Boky sú pokryté mletými orechmi. Recept vynašiel pred 200 rokmi majiteľ obchodu s lahôdkami v Budapešti József C. Dobos – podarilo sa mu vytvoriť koláč, ktorý vydržal dlho čerstvý aj bez chladničky. V teplej podunajskej klíme to bola vítaná výhoda, dezert je tu obľúbený dodnes.

Foto: Christo/Wikimedia

Pri spoznávaní Slovenska určite nevynechajte lokálne jedlá a o svoje zážitky z ochutnávania tradičných špecialít sa neváhajte podeliť so svojimi blízkymi. Vyberte si rýchly a spoľahlivý mobilný internet od O2, ktorý je vďaka 4G sieti dostupný už pre 96 % obyvateľov Slovenska. Viac informácií nájdete na www.o2.sk/4g.

Silvia Pilková

Je autorka 7-dielnej knižnej série Poklady slovenskej kuchyne, ktorá sa zameriava na regióny Slovenska, ich jedlá a históriu. Varenie je jej najväčšia vášeň – varí už od detstva. Dva roky viedla dve reštaurácie, pracovala v kuchyniach v Moskve, v Prahe i vo Viedni.


O2 vylepšilo balíky dát pre kartu O2 Voľnosť. 1 GB dát môže byť váš už za 1 €

Čítaj viac

Fotografka radí, ako aj v noci urobiť dobré fotky so smartfónom

Čítaj viac

Notebook na dovolenke netreba, ak máte jeden z týchto 6 tabletov

Čítaj viac